Ako vyriešiť problém so sestrou?
Ahojte, potrebujem sa vám vyrozprávať pretože ani zaspať nemôžem. (Píšem anonymne lebo potrebujem si ochrániť súkromie keďže toto je celkom osobný problém). Na úvod mám o 10r mladšiu sestru a o 3r staršieho brata pochádzame z rozvrátenej rodiny = o najmladšiu sestru som sa starala od jej 13 rokov do minulého roka septembra kedy sa presťahovala s kamarátkami na byt. Po celý čas bola veľmi vzorná, zodpovedná, cieľavedomá, stále mala priemer s vyznamenaním presne vedela, čo v živote chce dosiahnuť od nástupu na VŠ snívala aj o doktoráte (prečo je to dôležitá informácia sa dozviete nižšie), po maturite si našla aj brigádu ale na druhej strane počas celých rokov u mňa jej nechýbal jej ani sociálny život s rovesníkmi, rôzne výlety, dovolenky aj s mojou rodinou aj rovesníkmi, nočný život ale ten vždy s mierou. No, problémy začali tohto roku v januári kedy začala vymýšľať, že nedokončí VŠ (je 2.) na otázky prečo tak zrazu nevedela odpovedať a ani čo s jej plánmi do budúcnoati len, že je jej jedno, že aj na ulici skončí a môže sa na všetko ... ale nakoniec urobila skúšky aj celý letný semester síce s využitím všetkých povolených absencií ale dala ho. Ale po jej poslednom zápočte jej doslova preplo a začala piť a párty život na byte/chate s partiou - viac je nocí ktoré prežúruje ako tých ktoré je triezva a sa učí. Počas svetlých chvíľok porobila skúšky až na 2, ktoré ju teraz čakajú do konca júna. Ale čím ďalej tým viac a viac má príležitostostí nato prečo sa nemôže učiť a prečo musí ísť piť. Správa sa v tomto menej zodpovedne ako nejaký pubertiak. Niekedy mám pocit, že to je mojou vinou keď som ja necelých 10 rokov zodpovedala za jej výchovu a zato, čo z nej vyrastie ale teraz sa nemôžem pozerať nato ako si chce zničiť život. Aby ste si nemysleli že som nejaká stíhačka a len sa musí učiť a mať najlepšie výsledky tak to nie je mne by stačilo aj keby na E mala všetky skúšky hlavne nech ich má ale s týmto prístupom to je nereálne keďže neštuduje najľahšiu školu. Dokonca aj o tom vyššie spomínanom doktoráte snívala ona ja som jej o tom ani pol slova nepovedala, že ho má urobiť. Viem, je dospelá môže si so svojim životom robiť čo chce ale potrebujem radu ako by ste to vy riešili? Nikoho okrem mňa a brata ako takú staršiu autoritu, ktorá jej dokáže dohovoriť nemá. Len prosím nepíšte nech ju necháme tak naozaj nechcem mať zo svojej sestry o pár rokov nejakú alkoholičku pod mostom len preto, že teraz jej z neznámych dôvodov preplo. Snažila som sa z nej aj jej kamošiek dostať, čo sa stalo ale ona na tú tému sa odmieta baviť a od jej kamošiek som sa o tomto celom dozvedela tak aj oni sú z toho na prášky a nespoznávajú ju. Ešte jedna asi taká podstatná poznámka je to, že napriek tomu všetkému ako bola zodpovedná a teraz je nezodpovedná tak má komplikovanješiu povahu ale nikdy too nnebolo až také vážne.
TAk jej prestan davat peniaze, vyleti zo skoly, pojde na urad prace, ak bude pit a sa nezamestna, same baby ju vysuchnu z podnajmu, lebo nebude mat na najom a pod tym mostom v zime bez jedla, si uvedomi, ze si mala pravdu a prehodnoti svoj zivot...
@anonym Píšeš, že ste z rozvrátenej rodiny. Pil niektorý z Vašich rodičov, alebo dokonca obaja? Lebo genetika/predispozície sa často takto vyšantia na deťoch...
@heleninamama nepili ani nijak nebol závislí iný bol problém
@luccija nikto z rodiny nepil ani mama ani otec, par krat pila aj s dievcatmi ale teraz hlavne s partiou raz jeden ma narodeniny potom druhy, potom treba zapit niekoho skusku ked urobil alebo aj svoje isla zapit a stale nejaky dovod si najde
@janage ma so spolubyvajucimi prepojene partie, vacsinu spolocnych znamych tak sa navzajom poznaju a aj oni to vylucili, ani u nch doma nic nenasli keby bol s tym problem tak urcite aj doma sa nieco najde a nevsimli sme si ani zmenu spravania az nato ze ked dojde na temu buducnost tak odmieta sa o tom bavit
Podla mna ako sa pubertaci zacnu vyhranovat voci rodicom ona teraz ako byva sama ma tiez pocit, ze uz je "dospela" a nemas jej davat kazanie.Je to tazke, ale musis jej len verit.Kolko ma vlastne rokov?mozno skus prehodnotit ci ju stale neberies ako malu, ze ju prilis?kontrolujes ci davas nevyziadane rady.Ten alkohol a party asi k tomu veku patria neviem ja som taka nebola, ale co pocuvam vsetci maju nejaky problem s detmi, ked nie so skolou, tak s frajermi...fakt velke deti velke starosti.Stale nieco...urcite to dobre co si do nej investovala tam je🙂Len musi pochopit, ze zle jej nechces drz sa
My sme tiez zasli na pivo, hlavne ked sa trebalo ucit. Potom bola druha skupina, ktora pila viac ako boli v skole. Ako skolu dokoncili, sice na E, ale dokoncili. Povedala by som, ze maju lepsie zamestnanie ako ti s cervenym diplomom.
Ked vsak pises, ze ani kamosky ju nespoznavaju... nemohol jej niekto ublizit?

Ak rozhovor nezabera skus ju chvilku ignorovat.Niekedy je ticho vyraznejsie ako slova. Ona si casom uvedomi ze takto sa zit neda. Ale musi na to prist sama ze sa niči.