icon

Ako vyriešiť synov strach z náboženstva?

18. feb 2024

Ahojte. Neviem ani ako pomenovať túto tému, a nechcem ani aby sa tu zvrtla buŕlivá diskusia, naozaj poprosím slušne. Sme veriaca rodina a máme 6 ročného syna, ktorý teraz v septembri nastupuje do školy. Do kostola nechodíme, moji rodičia aj svokrovci áno. My s manželom veriaci sme, ale naozaj priznávam úprimne, do kostola sa nám nechce a na cirkev máme vlastný (negativny) názor . Deti pokrstené máme. Ide o toho nášho 6r syna. Absolútne odmieta modlitby (na Vianoce pri stole, večerné..), bojí sa farára, miništrantov..(keď nám aj prišli vysvätiť dom) on nám skoro infarkt dostal, plakal vo svojej izbe - naozaj sa bál🫣 teraz nás čaká v lete sestrina svadba, samozrejme v kostole a on už teraz stresuje, ako tam nepôjde, a normálne vidíme že začne byť nesvoj keď sa bavíme o kostole. Je to veľmi vnímavý , živý , múdry chlapec, nič zlé s kostolom spojené nemá, nič sa nestalo, nikto ho nestraší a podobne. A vysvetliť si proste nedá že je to v poriadku a nič sa mu tam nestane keď to “pretrpí” …No a teraz keďže nastupuje do školy- rieši sa náboženstvo a Etika … a on nechce ani počuť o náboženstve, on tam chodiť nebude a zas doma cirkus …
Ako by ste to riešili vy? Ja som chcela aby šiel na náboženstvo a spravil si aspoň prvé sväté prijímanie, potom už nech sa rozhodne ďalej sám- už bude viac múdrejší..no nútiť ho nechcem a keď vidím aký mu to spôsobuje stres tak už dupľom nie. Muž má nestranný názor ˇ, jemu to je jedno. A že ako chcem ja tak tak spravíme ….Další môj problém sú rodina-moji rodičia a svokrovci,keď sa dozvedia že sme ho dali na etiku, to bude brutáálny oheň na streche 🙄áno, viem,že mi to môže byť jedno, ale predsa … ďalšie naše dve deti, chodia občas do kostola s babkami, oni sú spokojné…

terezka1947
19. feb 2024

@natalka13 veď práve.

jennky13
19. feb 2024

@doriiis odpovedal kto ? - ateista? Ja naozaj nerozumiem, preco mas potrebu reagovat na temy, ktrorym nerozumies? Nerozumies krestanstvu, tak sa k tomu nevyjadruj. Nech odpovedaju tie, co tomu rozumeju 🙂

doriiis
19. feb 2024

@jennky13 .....a čoho konkrétne sa týka tvoja výčitka?

jennky13
19. feb 2024

@doriiis prveho prispevku.
Ak je pre nu viera dolezita, tak potrebuje riesit problem synovho strachu, nie ?

doriiis
19. feb 2024

@jennky13 ..no tak to už je na zvážení autorky,ako veľmi je pre ňu viera dôležitá.A či jej viera stojí za to,aby to so synom vôbec riešila.Stale som toho názoru,že bez kostolov,viery a kňazov sa dá žiť.A mimochodom to,že autorka je veriaca neznamená,že musí byť aj jej dieťa.

ada510
19. feb 2024

Nechala som počas obradu dieťa s kamarátkou pridalo sa až na hostinu a hotovo no náboženstvo môjmu práveže pomohlo celková s nim problém nemá učí ich katechetka zábavne ...ale ak má z toho takú to paniku nevidím dôvod mu to vnucovať svet sa nezrúti ani babkam ani rodine...

rebeka7501
19. feb 2024

Ide ti o synove zdravie alebo čo povedia starí rodiča? 🤷‍♀️
Prijímanie si môže spraviť kedykoľvek a nie kedy to určí cirkev......

sella38
19. feb 2024

Ja chapem, ze ludia su veriaci, dokonca silne veriaci. Ale oznacovat 6- rocne dieta za posadnute, hovorit o exorcistovi a pod. reci... sibe vam.

mizoko
19. feb 2024

@simona20201309 volať exorcistu lebo dieťa má strach z kostola? 😶 🥹🤦🏼‍♀️

mizoko
19. feb 2024

@pipistrel13 takže vlastne ty si rozhodla za dieťa že bude veriace a hotovo. Nenechala si ho nájsť si vlastnú cestu. Gratulujem. To je ten pravý veriaci kt si to sám nezvolil ale bolo mu to jednoducho určené a basta! Moje deti krstné nie sú,my nie sme veriaci s manželom,švagriná ale je. Nikdy som nič nemala proti tomu aby brala švagriná moje deti do kostola a vysvetľovala im svoj pohľad na túto vec. Ak sa moje deti ako dospelé budú chcieť pokrstiť tak nech sa páči,bude to ich rozhodnutie,nie moje. A budem s tým úplne v poriadku. Ty cestu neukazujes,ty im ju nanucujes

natalka13
19. feb 2024

@pipistrel13 vyborne👏 dietatu si "dala" vieru do vienka. Nechces? Nevadi aj tak budes krestan.

mizoko
19. feb 2024

@natalka13 veď tak to ma byť! Či? 😌😏😜 Ku kresťanstvu sa nevedie,kresťanstvo sa nanucuje. Teda,aspoň z takýchto reči mi to tak vychádza 😌

pipistrel13
19. feb 2024

@mizoko to ale po tom vyznavas inu vieru
vies ja sa deti ani nepytam ci sa chcu ucit byt slusne,ci chcu pocitat matematiku,ci sa chcu ucit vybrane slova atd.
troska mas v tom neporiadok
rodicia odlvzdavaju vzdy svoje hodnoty detom a to,ze ja im budem odovzdavat vieru stale nezarucuje,ze veriaci budu,nieco odovzdavat neznamena nutit,ale v tom asi jasno nemas,pretoze to sa vola vychova a vychova znamena riadit sa podla svojho presvedcenia,co sa samozrejme nevylucuje so slobodou volby ak dieta bude zrele a schopne samo sa rozbodnut...
ale to zbytocne vysvetlovat,ak si niekto mysli,ze sa moze o istych veciach rozbodnut 6rocne dieta nech tak kona (akoze moze o tom aku hracku si kupi,ktoru kamaratku pozve na oslavu,aky kruzok ho bavi a pod.,ale asi sotva dokaze matvtriezvy nazor na vieru,politiku,svetonazor a pod.)
a mimochodom na co je zle na vychove dietata k viere?ak by si to chcela pomenovat bez viery v Boha,je to vlastne filozofia lasky a tie utoky o fanatizme a urazanie cirkvi v komentaroch reaguje uplne na iny problem

pipistrel13
19. feb 2024

@natalka13 nauc sa citat s porozumenim,napisala som,ze ak bude v istom veku moze aa rozhodnut
a ty ako matka im nic nedavas do vienka?su to samorasty zijuce si bez nejakych hodnot a pravidiel,ktore ty vyznavas?
a vo vsetkom co ich chces naucit a odovzdat im,im davas rozhodnut sa
niektore by ste si mali nastudovat,co je vychova,k clmu ma viest,z coho vyplyva,atd a po tom aa vyjadrovat,lebo jedno cez druhe tu splietate

mizoko
19. feb 2024

@pipistrel13 kde píšem o fanatizme a utocim na vieru ako takú? 😶 A ty splietas jedno cez druhé. Bez viery v nejakú nadprirodzenu bytosť sa snáď nedá žiť? Vážne? 😌 pleties štandardnú výchovu s vierou v nejakú vyššiu bytosť 🙂 to spolu nijako nesúvisí

jennky13
19. feb 2024

@doriiis to mas pravdu, nie vzdy deti zdielaju vieru svojich rodicov, ale riesenie tohto problemu nie je nechodit do kostola, ale zistit koren a povod strachu.
Inac len tak mimochodom ak ty budes napr. presvedcena vegetarianka, nebudes chciet tiez naucit svoje deti jest bezmasitu stravu ?
Ak je pre niekeoho nieco dolezite, tak to dolezite chce predat aj svojim detom - nie je to prirodzene ?

mizoko
19. feb 2024

@pipistrel13 mňa sa raz kolega šokovaný opýtal ako chcem svoje deti vychovávať keď nie som veriaca. Ako by mali len veriaci patent na morálku. Ale to s vierou nijako nesúvisí 😉

ibatanecnica
19. feb 2024

@13uzivatelka11 tiež si myslím, že možno za tým bude niečo, čo možno ani on sám nevie pomenovať. Len sa chová podľa toho, ako to cíti

mizoko
19. feb 2024

@jennky13 ak ja budem vegetariánka budem mojim deťom vysvetľovať prečo to je pre mňa správne a dôležité ale nebudem ich nútiť byť vegetariánmi 🤦🏼‍♀️

janulik2008
19. feb 2024

@mizoko joj to potom je ešte porovnávanie, čo sa týka viery ak niekto nenúti dieťa ísť do kostola že keď odmietne ísť do školy tak tiež či mu dá rodič na výber 🫣🙄🤔

doriiis
19. feb 2024

@jennky13 ....kocka predo mnou ti to napísala dobre.Ja ti uvediem druhý príklad.
Ja som vyštudovaná umelkyňa a milujem umenie ako také ( výstavy,koncerty,atď).Môj starší syn je výtvarný antitalent.Nevie a neznáša kresliť.Ked dostane úlohu z výtvarnej,robí ju s odporom a len preto,lebo úlohy sa robiť musia.A teraz čo?Mám ho nasilu zo sebou ťahať do galérií a proti jeho vôli ho zahlasit na výtvarný krúžok? Lebo ja to milujem,je to moja vášeň,tak aj on musí? No nemusí..
Dcéra takisto....pokresli si,ale nijak to nezaujima.
Uvedom si,že vychovávame samostatne ľudské bytosti ( aspoň ja).A keď moje dieťa povie na niečo nie tak jeho nie je pre mňa dôležitejšie ako moja viera alebo niečo,čo je pre mňa dôležité.

pipistrel13
19. feb 2024

@mizoko no vies pre tych co veria,neda,ak sa pytas,ale myslim,ze to vies aj sama
ako mne nevadi,ze ty zit bez toho dokazes,nemalo by vadit tebe,ze ja nie...
nemozno porovnavat vieru s vegetarianstvom,umenim a pod.,jednoducho viera je presvedcenie,bez ktoreho ti,co veria,nevedia zit a to,ze mnohi tomu nerozumeju je v poriadku,ale uz nie je v poriadku dehonestovat za to a to sa v tejto komunikacii deje...
ja ako veriaca,predsa nemozem svoje dieta neviest k viere,ked vsetky moje kroky v zivote sa snazim v sulade a vierou robit,to uz by bolo ake pokrytectvo z mojej strany?...a ano je rozdiel verit a neuznavat cirkev a dat dieta pokrstit, z nejakych neviem akych dovodov a rozdiel sa snazit tym zit...
ak by som vieru nepraktizovala,moje deti vy nechodili na nabozenstvo a ani na ziadne sviatosti,ak ju praktizujem chodia a prijmu aj sviatosti,ale ak sa napriek tomu rozhodnu vieru nezit,nebudem ich zatracovat ani nutit,hoci mi to bude nesmierne luto
o tom aom hovorila a tomu sa dnes mnohi vymievaju

natalka13
19. feb 2024

@pipistrel13 daju sa odkrstit ked budu chciet? Je jednoduchsie vstupit ako vystupit z cirkvi.
Tu si uz za dieta rozhodla. Ci co som zle precitala?

pipistrel13
19. feb 2024

@natalka13 viera tak celkom nie je o cirkvi
jednoznacne nie si ochotna pochopit,co viera znamena,ak ja verim v Jezisa Krista ako Spasitela a toho,ku ktoremu vsetko smeruje ako mozem vychovavat svoje dieta inak?To mam byt pokrytcom pred Bohom?
To je to co neveriaci asi nepochopi
A akoze mu ublizi krst,prijimanie a birmovka?
Zo svojej podstaty su to sviatosti plne milosti a dobra a ak sa aj dieta rozhodne tak nezit,nijako mu to neublizi...
Ale je to zrejme zbytocna diskusia

pipistrel13
19. feb 2024

@mizoko no zrejme mas okolo seba zvlastnych veriacich..pre mna je zakladom sloboda,a dovolujem si tvrdit,ze mnohi co sa biju do prs aki su krestania vedu svoje deti a zivoty nie najlepsie...
ale kto som ja,aby som ich hodnotila?
ani raz som nenapisala,ze ja jedina ako veriaca mam patent na moralku,pre to by aj ini mali rozlisovat...a nie hadzat do jedneho vreca

lapersefona
19. feb 2024

@stanislavicenka co sa stane keď nebude mat prijímanie? Prichádza o vela, nemoze prijat pana Ježiša, spoveď taktiež nie.
Mna by skor zaujimal ten zvláštny strach z kňazov a kostola.

mizoko
20. feb 2024

@pipistrel13 ja som sa ale nevysmievala,len konštatovala ten zaužívaný uzus že deti sa vyslovene nútia do viery a to v poriadku nie je. Ako píšeš: zi tým a dieťa sa pridá,ak v tom uvidí zmysel tak v tom zotrvá. Nútit ale niekoho do viery nie je podľa mňa správne. A ja som neprirovnavala vieru k vegetariánstvu,to som len odpovedala na niekoho prirovnanie 😌

mizoko
20. feb 2024

@pipistrel13 pozri,mňa dali pokrstiť a ja s tým nie som stotožnená a ako písala komentujúca vyššie: je jednoduchšie do cirkvi vstúpiť ako vystúpiť. Oni tá nenechajú len tak odísť. Raz si ich a podľa nich je to v poriadku aj keď to nebolo tvoje rozhodnutie. Preto si myslím,že krstiť by sa mali ľudia az keď z toho majú rozum a keď je to ich vlastné rozhodnutie. Kľudne veďte deti k viere,ale takéto zásadne rozhodnutie by mal človek urobiť sam

lucia147852
20. feb 2024

@lapersefona a načo naň pôjde? Len aby bolo? Oni sú neprakritujuca rodina, otázka je či vôbec a na koľko veriaca. Dieťa po príprave do kostola chodiť nebude, sviatosti prijímať nebude. Načo toto divadlo? Robila som animátora birmovancom roky. Vždy som sa na zacistku opýtala, prečo chcú ísť na birmovku a že môžu byt v odpovedi slobodní. Za tie roky ak mi 10 ľudí povedalo, že chcú ísť naozaj pre prijatie sviatosti, tak moc hovorím.

stanislavicenka
20. feb 2024

@lapersefona toto su iba kecy cirkvi, nic viac. Urdziavat cloveka v strachu. A ty si to presne tak pomenovala. Ked tomu veris, tak kludne, to vsak neznamena, ze tym mame byt zotroceni vsetci. Skutocne si myslis, ze dieta, co ma 9-10 rokov rozumie tomu abstraktnemu, co sa v tom kostole udeje pocas tej ceremonie? Jednoducho nie