icon

Ako vyriešiť synov strach z náboženstva?

18. feb 2024

Ahojte. Neviem ani ako pomenovať túto tému, a nechcem ani aby sa tu zvrtla buŕlivá diskusia, naozaj poprosím slušne. Sme veriaca rodina a máme 6 ročného syna, ktorý teraz v septembri nastupuje do školy. Do kostola nechodíme, moji rodičia aj svokrovci áno. My s manželom veriaci sme, ale naozaj priznávam úprimne, do kostola sa nám nechce a na cirkev máme vlastný (negativny) názor . Deti pokrstené máme. Ide o toho nášho 6r syna. Absolútne odmieta modlitby (na Vianoce pri stole, večerné..), bojí sa farára, miništrantov..(keď nám aj prišli vysvätiť dom) on nám skoro infarkt dostal, plakal vo svojej izbe - naozaj sa bál🫣 teraz nás čaká v lete sestrina svadba, samozrejme v kostole a on už teraz stresuje, ako tam nepôjde, a normálne vidíme že začne byť nesvoj keď sa bavíme o kostole. Je to veľmi vnímavý , živý , múdry chlapec, nič zlé s kostolom spojené nemá, nič sa nestalo, nikto ho nestraší a podobne. A vysvetliť si proste nedá že je to v poriadku a nič sa mu tam nestane keď to “pretrpí” …No a teraz keďže nastupuje do školy- rieši sa náboženstvo a Etika … a on nechce ani počuť o náboženstve, on tam chodiť nebude a zas doma cirkus …
Ako by ste to riešili vy? Ja som chcela aby šiel na náboženstvo a spravil si aspoň prvé sväté prijímanie, potom už nech sa rozhodne ďalej sám- už bude viac múdrejší..no nútiť ho nechcem a keď vidím aký mu to spôsobuje stres tak už dupľom nie. Muž má nestranný názor ˇ, jemu to je jedno. A že ako chcem ja tak tak spravíme ….Další môj problém sú rodina-moji rodičia a svokrovci,keď sa dozvedia že sme ho dali na etiku, to bude brutáálny oheň na streche 🙄áno, viem,že mi to môže byť jedno, ale predsa … ďalšie naše dve deti, chodia občas do kostola s babkami, oni sú spokojné…

pribinak
21. feb 2024

@janulik2008 strašne veľa rodičov preložilo decka na etiku
To sa proste nedalo

aurora33
21. feb 2024

@janulik2008 jasne že sa boji, keď nechodí do kostola, nepozná ho a zrazu im príde domov. Ja sa nečudujem, že sa zľaklo.

janewithane
21. feb 2024

@nelka93 ja som vystupenie z cirkvi formalne este neukoncila - chceli krstny list a podobne mnamky ale ak mi vymazu tie osobne udaje tak to ci ma poliali dakou vodou alebo som zjedla oblatku ozaj neberiem ze mam sviatosti ak ich mat nechcem - tu moc tomu predsa davame my.

maja22
21. feb 2024

@natalka13 Boh svoju vôľu zjavuje človeku od chvíle, ako ho stvoril. Všetko to nájdeš vo Svätom písme. Človek plní Božiu vôľu vtedy, keď nekoná v rozpore s Jeho príkazmi. Najväčšie prikázanie je: "Milovať budeš Pána, svojho Boha, z celého svojho srdca, z celej svojej duše, zo všetkých svojich síl a z celej svojej mysle a svojho blížneho ako seba samého!" A na "drobné" je to rozmenené v Desatore. Ježiš to všetko vysvetlil tiež a prikázanie lásky naplnil do krajnosti, v absolútnej pokore a poslušnosti miloval človeka, stále nás miluje a od nás sa chce vlastne to isté.

janulik2008
21. feb 2024

@aurora33 vieš je možnosť že by sa bál aj tak. Toľko dospelých veriacich ľudí je takých, že v kostole im je zle ...
@pribinak ani sa nečudujem 🫣🫣🫣

aurora33
21. feb 2024

@janulik2008 keď je možnosť, že kebyže malý do kostola chodieva tak sa nebojí, pretože by vedel o koho/ čo ide. Koľko detí plače napr aj keď k ním príde Mikuláš, lebo ho najskôr nepoznajú.

nelka93
21. feb 2024

@janewithane však to je v poriadku, každý to mame inak. Uff krstný list? To ani neviem ci ešte niekde je 😅

aurora33
21. feb 2024

@janewithane kamoska chcela vystúpiť a vystúpila úplne bez problémov.

simona20201309
21. feb 2024

@nelka93 určite ti nebudú robiť problémy. Budu vyzvedat prečo a možno sa pokúsia ti prehovoriť do duše, ale to nie je sekta. Problémy robia iné sekty, určite nie rímskokatolícka cirkev. Ale ak ti to nekomplikuje život, samozrejme môže ti to byť jedno.

nelka93
22. feb 2024

@simona20201309 ze nebudú robiť problemy tomu moc neverím. Každé náboženstvo je v niečom ako sekta, no mne vadí hlavne to, že za mňa prúdia peniaze, aj keď nie som veriaca a už vôbec sa nepovažujem za kresťana ci katolika.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
nelka93
22. feb 2024

@lonely66 ja poznám prípad kedy to trvalo polroka a kocka chodila na farský úrad ako na klavír, lebo vkuse dačo. Prvý mesiac Žiadosť úplne ignorovali

lavender94
22. feb 2024

@nelka93 ja som čítala taky článok, písala to žena, ktorá pred časom tým procesom presla, neviem, čo je na tom pravdy, ale pri tých ohrdnutych uchylakoch by som tomu aj verila. Ale že žienka vystúpila a kňaz to chcel slávnostne zverejniť pred celou dedinou na omši. Asi si povedal, že keď už ju nepresvedčila ta nekonečna tortúra a rôzny nátlak a presviedčanie (čo povie na to rodina, čo povie na to budúci manžel a bla bla), tak aspoň na ňu bude zazerať celý dedina.

janewithane
22. feb 2024

@nelka93 ved toto 😄 hlavne na to nemaju pravo aj oni musia dodrziavat zakon.. len im musim daco odpisat

lonely66
Odpoveď bola odstránená
paolne
Autor odpoveď zmazal
makodob
26. feb 2024

Inak toto je veľmi zaujímavé, že niektoré deti sú takto duchovne vnímavé. Možem ti napísať svoj príbeh a možno si z toho niečo vezmeš. Ja som bola vychovávaná v katolíckej rodine, v Boha som vždy verila ale nežila som živú vieru, bola to pre mňa len tradícia. Ale v istom období mojho života som si povedala, že začnem hľadať Boha. V tom období som už mala dcérku a mala približne niečo vyše roka. Moj manžel bol vtedy ateista. A keďže som nepoznala nič iné len katolíoov, tak som začala aktívne chodiť do kostola ale nastal problém, lebo dcérka sa tam bála, plakala, vždy som musela odísť skor. A takto reagovala vždy. Nechápala som to. Ale tým, že som Boha ozaj hľadala, začala sa mi odkrývať pravda skrze Ducha Svatého. Čítala som Bibliu a mnoho veci sa mi tam bilo s tým, čo som videla v kostole. Božie prikázania sú kompletne napísané v 2Mojžišovej (exodus) v 20tej kapitole a je tam jasne napísané v 4-5 verši:

,,Neučiníš si rytiny ani nijakej podoby tých vecí, ktoré sú hore na nebi, ani tých, ktoré sú dole na zemi, ani tých, ktoré sú vo vodách pod zemou. 5 Nebudeš sa im klaňať ani im nebudeš slúžiť, lebo ja Hospodin, tvoj Bôh, som silný Bôh žiarlivý, ktorý navštevujem neprávosť otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, ktorí ma nenávidia,”

Toto bolo pre mňa odpoveďou, prečo sa dcéra vždy týchto vecí bála. Katolícka cirkev a aj iné totiž funguje na modlárstve, robia si podoby (koho? Svatých, Ježiša, Márie z pod., nikto nevie ako vyzerali, komu sa teda reálne klaňajú a Boh vedel prečo zobrazovanie iných zakázal) ako sochy a obrazy a klaňajú sa im. A toto je démonické nie Božie, lebo Boh to prísne zakázal. Takže tvoj syn sa bojí oprávnene, lebo tie veci nie sú z Boha, čo sa tam dejú. Ježiš je živý a dal tým, čo v Neho veria velým srdcom Ducha Svatého, aby žili v duchu a pravde. Tak to skúste skúmať na základe Biblie a možno aj vy dostanete odpovede. Dnes sme znovuzrodená celá rodina vrátane mojho vtedy ateistického manžela a žijeme živú vieru a dcérka miluje Boha, no do kostolov a zborov, kde sú modly nechodíme. A ak nás pozývajú na svadby, tak sme s deťmi vonku. Zhrnula som to veľmi v krátkosti, lebo sa udilalo veľmi veľa vecí, cez ktoré nás Boh previedol.

nevenka
27. feb 2024

@makodob vidis a mna prave ti "modlari" zachranili...a uverila som v zivu pritomnost Pana Jezisa v Eucharistii, bola som vychovavana ako evanjelicka, velmi vlazne, potom som sa dala na ezoteriku a Boh ma vytiahol z toho najhlbsieho dna.
Ja len tak, ze ten strach sa da vysvetlit aj inak, ako to podavas Ty. Nemam cas na siahodlhe diskusie, len Ti poviem, ze som mala predtym strasny odpor k Panne Marii, krizu, svatym. A prave ona, plus svaty Pater Pio boli ti, ktori ma zachranili. Bola som totiz zasvatena diablovi a ten sa svatych a Panny Marie velmi boji. Len tak na zamyslenie z druhej strany.

makodob
27. feb 2024

@nevenka Myslím, že nám Boh dal Božie Slovo - Bibliu a pre každého kresťana idúceho za Bohom celým srdcom by mala byť Biblia, teda Jeho Slovo smerodajné a číslo 1 pre život. Ak sú naše duchovné zážitky a skúsenosti v rozpore s Božím Slovom, nie je to v poriadku a tak isto nie je v poriadku, prisposobovať si Slovo ako nám v živote vyhovuje. Ja som išla s čistým štítom, chcela som vedieť a poznať Boha a Jeho Pravdu. Ježiš je cesta, pravda a život. Teda, ak veríš v Ježiša zhodneme sa, že On je pravda a teda pravda može byť len jedna. A On je aj Slovo, ktoré je písané v Biblii. Podľa toho Slova máme žiť. Ja som sa predtým modlila ružence, nemala by som dovod na to, aby som s tým prestala, keby ma Duch Svatý tým nepreviedol a neusvedčil, že je to od zlého a je to proti Nemu. Veď si len pozri históriu, kde všade v akých kultúrach je panna s dieťatkom uznávaná za božstvo. Diabol vie, čo robí. Dnes nás Boh povoláva do oslobodzovacej a uzdravovacej služby, kde sú ľudia častokrát démonicky ovládani a táto služba sa nedá konať bez Ducha Svatého, lebo to On odlobodzuje, my len ideme v poslušnosti Bohu. Žijeme život ako ho žili apoštoli a ja nikde v Písme nevidím, aby sa oni klaňali sochám, ani Márii, ona bola taktiež úžasná Božia služobníčka, ale tam to končí. Preto naozaj čítaj Božie Slovo, to je základ a nie náboženské knihy, katechizmus a pod. Všetko má byť konfrontované s Božím Slovom, máme skúmať, nie prijímať veci na základe našich pocitov. Diabol je klamár a ty si len vymenila jedno klamstvo za druhé, lebo to čo píšeš je v rozpore so Slovom Božím. Eucharistia nie je nikde ani náznakom v Písme, Ježiš mal s apoštolmi večeru Pánovu a tá je úplne o niečom inom ako oblátková eucharistia. Hľadaj úprimne zo srdca Ježiša a Len Jeho Pravdu, s týmto nastavením srdca neexistuje, že ti ju Boh neukáže (ale nestavaj na tom, čo teraz vieš) ❤️ Nech ťa Pán žehná na tvojej ceste ❤️

nevenka
28. feb 2024

@makodob cakala som podobnu odpoved. No, k Panne Marii len tolko. Ak ju niekto chape alo bozstvo, bohynu, tak to nie je spravne a Cirkev to ani neuci a ani ucta k svatym nie je zbozstovanie ludi. O modlach sa nrjdem rozpisovat, to je tiez dezinterpretacia.
Pan Jezis tiez povedal iste veci, ktorym sa vyhybate, nikde nepovedal, ze zalozi anarchisticku=laicku cirkev a kazdy nech si cita a vysvetluje Bibliu po svojom. Je tu ista apostolska postupnost po Petrovi a doslova povedal, ze na mom postavi cirkev, ktoru ani pekelne brani nepremozu. To nic nemeni na tom, ze ma kazdy svoju cestu, povolanie podla talentov a mame sa modlit v Duchu a Pravde. Meditacie ruzenca nie su zbozstovanim Marie, ale meditovanim nad ucinkovanim Pana Jezisa s prosbou, aby nam pomahala stat sa pravdivejsim vo vztahu k Nemu. Je to vysoka skola modlitby, casto nespravne interpretovana a chapana.
Ale to uz idem do hlbky a to sa neda v par vetach rozobrat.
Kazdopadne, sem to az tak nepatri, do tejto diskusie a nechavam ju uz zit jej vlastnym zivotom, ako aj ostatnych ludi, ktori sem prispeli.
Kazdy nazor si ale vazim, to aby nevyznelo, ze sa idem hadat. Len bohuzial, vnimame to odlisne. Nevadi. Kazdy ma svoju cestu.

maja22
28. feb 2024

@nevenka cakala som, ci a ako zareagujes, krasne si to vysvetlila, citime to obe rovnako 🙂👍👍👍 Ked Boh cloveku pomoze vyhrabat sa z problemov, do ktorych padol z vlastnej nerozvaznosti, to sa neda zabudnut ❤️

makodob
28. feb 2024

@nevenka no lenže celkový prístup k Márii je taký, že ju ľudia prosia o pomoc, aby sa za nich prihovorila k Ježišovi. Teda potom sa k nej ako vzhliada, keď hovoríš že nie je bohyňa, ale má sa prihovárať za našu spásu? Potom nemá právomoc človeka ale boha.
Je len jedno pravdivé evanjelium a to, že Ježiš zomrel na na kríži za všetkých a teda zaplatil tú cenu. Už netreba žiadneho príhovorcu ako Máriu. Toto všetko je v Písme, ja tu nehovorím vlastné názory. Spasení sme skrze vieru v Ježiša, že veríme, že je Boží syn, že zomrel On za naše hriechy. A kto vyzná Ježiša pred ľuďmi i On vyzná pred Otcom. Nikde v Písme nie je v tejto spojitosti spomenutá Mária, alebo iní ľudia (svatí). Všetci ostatní boli a sú obyčajní ľudia ako my, ktorý potrebovali Ježiša, aby boli spasení, aj Mária a aj Peter. A tou Skalou je Ježiš, nedá sa postaviť Božia cirkev na človeku. Ježiš je tou skalou skrze Svatého Ducha, ktorého má v sebe každý človek, ktorý vyhlási Ježiša za svojho Spasiteľa. Aj toto je úplne prekrútené, lebo Peter by bez Ducha Svatého neurobil nič. Neviem aká je vysoká škola modlitby, ale najviac čo sa nozme človek modliť k Bohu je v dare jazykov skrze Ducha Svatého, lebo Duch Svatý sa priamo hovorí Božie pravdy.
Opakujem, čo nie je v súlade s Bibliou je nepravda a preto to ozaj prosím skúmajte všetci, ak naozaj túžite nasledovať trojjediného Boha - Otca, Ježiša a Ducha Svatého ❤️

makodob
28. feb 2024

@maja22 toto je pravdivé evanjelium, nie Mária, svatí, očistec a pod. Toto všetko je v Písme, prosím hľadajte Pravdu ❤️

maja22
28. feb 2024

@makodob dakujem za tvoj nazor, uz sme sa spolu stretli v diskusii, mas svoje presvedcenie, svoje poznanie, ja mam zasa svoje, nech ta Boh zehna na tvojej ceste 🙂❤️

makodob
28. feb 2024

@maja22 prepáč, neviem prečo som to poslala tebe, chcela som nevenke 🙂 ja vás žienky nabádam k hľadaniu pravdy skrze Božie Slovo, ak hľadáte pravdu inde, tak ju nenájdete. Všetko nájdete v Biblii. Aj tebe nech Pán žehná na tvojej ceste 😊❤️

miminka29
2. mar 2024

neviem ešte ako dlho bude cirkev vymyvat ľuďom mozgy, citovo vydierať a spôsobovať rozbroje v rodine, ale dúfam, že to raz skončí, lebo toto opisovana situácia nie je normálna. Citové vydieranie zo strany starých rodičov voči tebe, vystresovane dieťa, dilemy v rodine, etika vš náboženstvo...vážne ti to stojí za to? skus sa zamyslieť.

evelynmozagalega
2. mar 2024

@miminka29 presne a keby tie rozbroje boli len v rodinach, ale cele staty sa nenavidia a zabijaju mene nabozenstva. Kazdy tvrdi, ze to jeho je jedine pravdive a najlepsie. Ako moze byt dobre nieco co sposobuje tolke nestastie. Chore to je. Aj ja dufam, ze to coskoro skonci a ludia budu mentalne volni.

findomatej
3. mar 2024

Ahoj autorka, nenúť dieťa chodiť na náboženstvo.
Ja mám mamu aj svokru totálne veriacu, chodia každý deň do kostola a ani jedna nemala pripomienku. Alebo teda asi aj mali, ale jedenkrát som im jasné odpovedala a nikto viac do toho nevrtal. Trochu je rozdiel v gréckokatolíckej a rímskokatolíckej ,,ceremónii,, a hlučnosti v kostole. Ako dieťa ma mama nútila chodiť do kostola a úplne som na to zanevrela a nechodím. Ten orgán v kostole je pre mňa hrôza aj teraz....

A svoje dieťa som na náboženstvo nedala, aj keď ich učí katechetka, nie farár v tých háboch. Môj syn, 9rokov, sa bojí aj Mikuláša, proste sa ho bojí, aj keď som mu už vysvetlila, že je to niekto prezlečený. Keď bol menší a išli sme okolo kostola a začalo náhodou zvoniť, tak to bolo hotovo. Taký plač, že sme utekali preč.
Proste podľa mňa sa tvoj syn ,,niečoho,, bojí alebo mu to je nepríjemné.

makodob
3. mar 2024

@maja22
@nevenka Pán mi dáva už niekoľko dní pre vás tento verš:
,,Ale ide hodina a je teraz, keď praví modlitebníci budú sa modliť Otcovi v duchu a v pravde, lebo aj Otec hľadá takých modlitebníkov, ktorí by sa mu tak modlili. 24 Bôh je duch, a tí, ktorí sa mu modlia, musia sa modliť v duchu a v pravde.”
Ján 4, 23-24
Majte požehnaný deň ❤️

maja22
3. mar 2024

@makodob Vdaka 🙂 Modlime sa spolocne v Duchu a v Pravde 🙂❤️