icon

Ako vysťahovať bývalého partnera z domu?

15. okt 2024

Ahojte, idem so po radu za kamosku. Riesi taku prekernu situaciu. Pred dvomi rokmi si k sebe domov nastahovala partnera s 2 detmi vo vylucnej starostlivosti. Ona sama ma 2 vlastne mladsie deti z predosleho vztahu. Pointa je, ze sa rozisli. Partner sa odmieta vystahovat s detmi, ze nema kam ist, ale ani nema snahu hladat podnajom. Nehnutelnost je v jej vlastnictve a nie su zobrati. Maju u nej trvaly pobyt. Rada by nasla nejaku win win situaciu. Nechce ich vysupnut hned kvoli situacii, ale nevie donutit ex, aby zacal hladat novy podnajom a ona sa so svojimi detmi neciti dobre vo vlastnom dome. Druhej strane je to fuk. Jeho deti su pubisi, ti ohlad neberu na mladsie deti a este su k nim protivni, lebo vedia, ze sa rodicia rozisli a uz ich nemusia brat ako surodencov. 🤷🏻‍♀️ Ako to riesit?

sasa1310
15. okt 2024

@mondolina
@zanny93 ešte raz. toto všetko platí vtedy, keď dotyční si tie byty prenajali a majú v rukách zmluvu o prenájme buď ešte platnú alebo už dávno neplatnú. Tu neexistuje žiadny dokument na základe, ktorého bývajú a tak príde policajt, povie im nech sa zbalia ( v tomto prípade deti pôjdu k mame, ak nebudú mať kde ísť) a dovi dopo.
Ani trvalý pobyt mu nepomôže. U nás je 60 bytov, všetci máme rovnaký trvalý pobyt. Podľa toho, čo píšete, ja zajtra prídem s deckami ku susede na návštevu a budem u nej žiť lebo však aj trvalý pobyt máme rovnaký a vlastne ani zmluvu na nič nemám.

sasa1310
15. okt 2024

a ešte odporúčam autorka kamarátke nech vymení zámky, keď nebudú v byte.
https://ficek.sk/ako-vystahovat-cudziu-osobu-zo... napríklad. Prvá situácia. Bavíme sa stále o situácií kde neexistuje žiadna zmluva

zanny93
15. okt 2024

@sasa1310 plati to aj ked nemas zmluvu, napriklad byvas u rodicov s dietatom..ked byvas u rodicov tiez nemas zmluvu o najme 🙂 tak isto ked jeden znamy ostal po nehode na voziku a nemohli ani len dom predat lebo tam mal trvaly pobyt..cele je to komplikovane a nechce sa mi to cele vypisovat ale naozaj, nieje v tomto pripade dolezite, ze ex nieje a ani nebol vlastnikom nehnutelnosto, ani to, ze neexistuje zmluva o najme, dostane ich odtial trosku komplikovane (sudom) ale dostane.

mondolina
15. okt 2024

@sasa1310
už ma to nebaví vysvetľovať.

draik
15. okt 2024

@sasa1310
Sorry, ale mudrujete od veci.
Zákonný postup v takýchto veciach nie je jednoduchý a úplne čisté by bolo mať súdne rozhodnutie. Predtým písomne výzva (ako inak dokáže, že osoby tam bývajúce už na to nemajú právny dôvod, teda tam nemajú obydlie, a mali lehotu na vysťahovanie?) . To by ale bola nekonečná anabáza, preto to niekto rieši zbalenim vecí a výmenou zámkov. Vlastník si už sám musí rozhodnúť, či chce takto postupovať. V tomto prípade by mohlo pomôcť varovanie pred sociálkou skrz starostlivosti o deti.

martinadomianova
16. okt 2024

Po rozchode im mala okamžite zrušiť trvalý pobyt. Nech to spraví, čím skôr. Vymeniť zámky. Zbaliť kufre a nechať ich vonku. Pripadne volať políciu.

sasa1310
16. okt 2024

@draik prečo by som mudrovala od veci. Na základe čoho a akého dokladu alebo dokumentu môžu bývať u nej do času nejakého súdu, ktorý môže trvať niekoľko mesiacov ba až rokov. To mi naozaj chcete tvrdiť, že keď majiteľka zavolá policajtov, že potrebuje vysťahovať týchto ľudí, že nemôže? Ako on dokáže, že tam bývať môže aj naďalej? Prečo by mala ona dokazovať, že osoby tam bývajúce už nemajú právny dôvod tam bývať. Snáď on nech dokazuje, že tam bývať môže.

mamocka
16. okt 2024

Toto som riešila pred 2 rokmi.Zrusit trvalý pobyt,je to jej nehnuteľnosť,nepotrebuje jeho súhlas.Napisat mail alebo aj list do vlastných rúk a poslať mu,hoci býva na tej istej adrese s dátumom na vystahovanie.Dobre je mať nejaký papier,že sa to snažila riešiť ak by k niečomu došlo.Nasledne vymeniť zámok ak nebudú doma,veci pred dvere Ak príde a bude robiť bordel potom volať políciu.Policia nemôže len tak prísť vysťahovať ale ak sa tam nedostane ale bude sa dobíjať potom už ich zavolať môže,ze sa dobija niekde kde nema pravo byvania.Drzim palce

draik
16. okt 2024

@sasa1310
Pokým nebude mať súdne rozhodnutie, policajti sa s ňou baviť nebudú. Neriešia občianskoprávne spory; tu je spor o vysťahovanie osoby, ktorá tam mala/má obydlie.

mondolina
16. okt 2024

@sasa1310
nestačí ti odpoveď od právnika?
v tomto prípade netrvá súd roky.

mondolina
16. okt 2024

@mamocka
polícia koná na základe rozhodnutia súdu v tomto prípade.

kikappp
16. okt 2024

@mondolina ale on niej podnajomnik ona s nim nemá žiadnu zmluvu ,takže zrušiť trvalý.p a čau pá pako .

mondolina
16. okt 2024

@kikappp
prečítaj si vyjadrenie právnika.

kikappp
16. okt 2024

@mondolina citala som a stale trvám na svojom.
Zrušiť trvalý pobyt a vysťahovať ho ,vymeniť Zámky, niesu manželia ani nemajú žiadnu zmluvu a nech sa domáha potom on aby sa dostal do domu nie aby ona chudera jeho dostala preč keď sa mu zjavne nechce .
S prepacenim čakať na naše súdy sa aj zblazni.
Nech sa teda súdi on ,že sa chce k nej nasťahovať som zvedada co fešák vymysli na základe čoho. Nebude snáď žena s detmi trpieť prizivnika.

pieksamaki
17. okt 2024

Ja by som to riešila vypnutím elektriky...aj keď vo vlastnom dome.....znepríjemniť bývanie...
Neverím, že nema kam ísť, kde predtým zili? Nech ide do podnajmu. Nech mu nájde podnájom keď nie je schopný a pomôže presťahovať.

mira0611
19. okt 2024

.

purple_wolf
19. okt 2024

toto nema win win tiesenie byvaly je debil a ma sa starat sam ... to ze ho nechala aby si tam nahlasil trvaly pobyt je jej blbost lebo ak si byvaly vezme uver a nebude ho splacat tak exekutor pride k nej do bytu ... v prvom rade musi odvolat suhlas s trvalym pobytom na jej adrese co najskor a potom to vidim len na vymenit zamky a mat policajtov na rychlej volbe ... pre istotu by som si tam nastahovala aspon na tyzden nejakeho chlapa nech nie je sama s detmi keby sa vratil a ohrozoval ju

vevesh
19. okt 2024

Sudne -ako uz bolo tu spomenute, najprv poslat vyzvu na vystahovanie, v pondelok zrusit tp, a pockat do datumu a rovno na sud podat navrh na vystahovanie. Sud da ultimatum-trva to cca. pol roka, ale potom budu musiet ist z bytu/domu za asistencie policajtov. Skratka by bola uz tu spomenute kluce, vypnutie elektriky/vody etc. alebo nastahovanie urcitych spoluobcanov ako spolubyvajucich, aby odisli rychlo a sami...🫣

lenkasarka
19. okt 2024

@pieksamaki neblázni. Veď vy vypla elektrinu sebe a aj vlastným deťom. To sa budú učiť pri sviečkach?

pieksamaki
19. okt 2024

@lenkasarka je to rýchlejšie ako súdy......dočasne sa presťahovať k rodine....inak sa súdneho rozhodnutia nedočká......nie sú to ľahké veci.....ale raz keď ľudia nechápu....

petronela1985
19. okt 2024

Manželovu sesternicu takto vypoklonkoval z bytu jej bývalý partner, doslovne zo dňa na deň, veci jej nechal pred bytom, vymenil zámky, zrušil trvalý pobyt a nasťahoval si mladší model. Pár dní bývala u rodiny, no neviem si predstaviť v praxi, že by sa tam šla dobýjať, neboli manželia, kľúče mohla akurát tak vyhodiť, deti spolu nemali atď. Že kúpila nejaký kávovar alebo pár vecí do domácnosti, no môže sa sťažovať neviem komu, že jej to nenabalil. Zase nie každý je taký akčný, že zavolá policajtov a tiež si neviem predstaviť, ako by tá hliadka aj reálne riešila. Jedna vec je teória a právny stav, druhá je realita.

mira0611
19. okt 2024

@zafir01 tak to mozes byt na seba hrda, ze si vykopla tehotnu zenu s dietatom na ulicu. Ani neviem, preco si strakala nos do to, co nebola tvoja vec. Dufam, ze si mala na to dobre dovodi.

majarumm
19. okt 2024

tie rady pre kamošku mi vždy prídu, že sa len bojíte alebo hanbíte povedať, že radu pre seba :D

mira0611
19. okt 2024

@mondolina ma pravdu, ked na to nechce kamaratka doplatit, tak musi ist pravnou cestou.
1.vyzva na vystahovanie po uplynuti urceneho casu, nech da 30 dni na vystahovanie, aby sud nevytkol, ze nedala dostatocny cas,
2.dat navrh na sud, taky navrh sa najde aj na nete, nemusi chodit za pravnikom, pripadne nech si ide na centrum pravnej pomoci.
Vsetko zalezi aj od okolnosti, takyto pripad mala aj kamaratka, mala v rodine pravnika.
Pocas spolunazivania muz postavil na jej pozemok garaž, a povedal jej on sa vystahuje len ked dostane 5000 euro za garaž.
Musela ho vyplatit, lebo tou garazou on zvysoval hodnotu jej nehnutelnosti. Takze, ak jej byvali napr. Dal vymenit okna, zateplil dom...tak ho musi vyplatit a potom ho moze dat vystahovat, a vsetky veci osobnej potreby a majetok musi mu odovzdat pripadne zabezpecit pristup, ona mu moze dat veci aj do garaze a pustat ho len do garaze. Toto je dojsecna mec, najma ak su tam aj malolete deti.

sapa20
19. okt 2024

A čo keď sú to pubertaci?Nemajú city?Pubertaci sú hnusní aj na vlastných súrodencov.
Prečo mu nenájde ona bývanie a pošle ho tam?
Áno, áno on je lenivec a zakerak.....

mirka2405
19. okt 2024

Ano, zrusit povolenie k pobytu moze majitel bez suhlasu dotknutej isoby.

zafir01
19. okt 2024

@mira0611 nepoznáš okolností . Tá žena bola už roky preč z domu .má tretie dieťa s tretím .. prvé dieťa kedykoľvek nechala naposoas a Sla za chlapmi .. kým mala bývanie sociálka nepohla ani prstom ,leboacstrwchu nad hlavou .a tak s tým ,že som predtým stav veľa krát konzultovala zo sicidljou som urobila tento krok ..zazuadalu sme s manželom o náhradnú starostlivosť netere a moja ex švagriná Ska do krízového centra ( odkiaľ ušla ) a dnes má za 5 rokov 11 bývaní a opäť je v krízovom a štát jej ide odobrať všetky deti . Nie je to vždy jednoduché ,a žiaľ bez radikálneho roku sa občas veci nevedia pohnúť. ...
Či mám sa starať o jej tri deti a strážiť ich kým ona kedykoľvek odíde na pár dní niekde do neznáma ,a príde opäť tehotná ,a stretáva sa s rôznymi exustencuami ,a dopláca ja to naša rodina a dôchodca ,ktorý je tiež čiastočný vlastník domu ,rovnako ako aj môj muž a švagor ? Ale ono to na prvý pohľad ozaj znie tvrdo s dodnes mi je z tej ženy zle a je mi ľúto všetkých jej detí.. aj tých ,ktoré ešte len privedie ja svet , lebo deti používa ako štít

mira0611
19. okt 2024

@zafir01 takze si mala dobre dovody. Som rada, ze nie si bez srdca a pomahas neterkam.

zafir01
19. okt 2024

@mira0611 len jedna je moja neter ... Ďalšie deti má každé s iným chlapom žiaľ .a sú pre nás cudzie ,keďže tá žena je ex manzelovho brata . Všetko sme riešili so sociálkou ,aby sa mali deti čo najlepšie , a na to potrebovala sociálka ,aby ex švagriná stratila strechu nad hlavou ( bývala u švagra len dočasne z milosti .. veď už neboli spolu ) . A potom mohli pani z kurately konať a my žiadať o zverenie netere do starostlivosti

simona12345
19. okt 2024

@sapa20 to ako nemyslíš vážne toto co si napisala?preco by mu ona mala hladat podnajom? Co je on nesvojpravny?raz ho tam nechce a dovidenia..su to jeho deti, ma sa starat on