Ako vysvetliť 10 ročnému synovi, že otec o neho nemá záujem?
Ahojte,
az do nedavna som bola presvedcena, ze tento problem zvladam, no opak je pravdou. som matkou krásneho zdravého sikovneho 10 rocneho syna. Jeho otec vsak nejavi ziaden zaujem, zije v inom meste, ma dalsie dieta, no a svojho syna nevidel takmer 6 rokov. Nekontaktoval ma, ani sa len nespytal, ako a ma, ci je zdravy a ci je vsetko ok..Syn vsak rastie, no a s vekom prichadzaju aj otazky. Mam pocit, ze to obcas nezvladam... Ako mu mam vysvetlit, aby som ho nezranila a nesposobila mu nejake depresie, ze jeho otec na neho uplne kasle? Viem, ze treba zvazit vsetky slova, vysvetlit mu to patrne, postupne, ale na druhej strane jeho otca nechcem ani nejako obhajovat - chcem, aby syn vedel pravdu - taka , ak je. Ak mate skusenosti, prosim poradte. Dakujem za Vase nazory.
@jahodka8 zaklopat na dvere otcovi, ktory ho odmieta, nie je riesenie. Preco? pretoze otec ho jednoducho odmietne. a to ja nedopustim. Otec mal dost sanci, ozyvala som sa mu, dokocna ho prosila ale nic nepomahalo. proste cista ignoracia z jeho strany. On podla mna nema k synovi vyvinuty citovy vztah (aj ked prve 4 roky jeho zivota tak nevyzerali).
Co sa tyka jeho manzelky, suhlasim s tvojim názorom - zavaril si tym, ze to tajil, na jej miesteby som mu uz minimalne nedoverovala. ale to ja neriesim, to su uz jeho problemy. Co si navaril, nech si zje,
@jahodka8 človeče, ja neviem, či máš klapky na očiach? On ho nechce!!! Nemôžeš chlapa donútiť byť otcom, keď nechce. Rovnako ako nemôžeš donútiť niekoho, aby ta miloval a pod. Vieš, aká by to bola rana pre toho chlapca, keby ho ani nevpustili dnu a vykopli ako psa na ulicu? Lebo toto sa v takom pripade ľahko môže stať. Toto by som nikdy neriskovala. Mňa tiež ptec nechcel, mama mu listy vypisovala. V živote by ma nenapadlo jej to vyčítať.
@jahodka8 vztah musi budovat dospely voci dietatu, nikdy nie naopak. a to nie je moj nazor, to je proste fakt! opacne to nefunguje a nikdy nebude. co zanedba rodic, to dieta nespasi.
tiez nema zmysel nanucovat dieta otcovi, ak ho nechce. preco by som mala ponizovat seba aj svoje dieta?! ved ten chlap vie, ze ho ma, a malo by mu dopnut, ze nanho mozno aj caka..ak nie, je to obycajny smrad, nie otec.
@sonice v tomto môžem s tebou súhlasiť , napr. moje deti majú albumy s fotkami kde sú od útleho detstva aj s ich biologickým otcom ,oni vedia že boli chcené a myslím že ich mal aj môj ex rád ... len život sa vyvinul trocha inak a napríklad aj keď niekedy sa bavíme o minulosti alebo ideme okolo miesta kde sme kedysi spolu boli ,tak poviem tu sme boli s vaším otcom a bolo fajn , váš otec ako mladí povystrájal toto a toto ... ale akonáhle sa bavíme o prítomnosti a blízkej minulosti tak tam poviem pravdu , bez nejakých prikrášľovaní.
@jahodka8 my sme sa vzájomne odcudzili, a aj keď som sa to snažila 13 rokov nejak utľapkávať a držať po kope , nemalo to význam , potom manžel odišiel od nás k nej a aj ja som si niekoho našla, tak sme sa rozviedli , náš rozvod bol veľmi zlý a búrlivý , jeho priateľka ( teraz manželka ) a moja exsvokra prilievali značne olej do ohňa, bojovala som o každú korunu pre deti , od rozvodu moje deti nevideli navyše ani cent, ani darček , nič a to ani od exmanžela a ani od jeho rodiny a postupne ich úplne vylúčil zo života.
povedala by som mu pravdu- tvoj otec nás opustil a bohužial nemá o nás už záujem,ale máš mamu a tá pre teba urobí všetko na svete....neviem si predstaviť klamať-otec ťa ľúbil,ale musel odísť,lebo....a syn sa raz pravdu určite dozvie...10 ročný nie je drobček,už vie,že ľudia sa aj rozvádzajú,že deti už bežne 😒 nemajú oboch rodičov....
@maminuska to sú také závistlivé ženy, čo rady rozbijú vzťah, alebo aspoň ešte prilejú do ohňa. Ja takú ženu nechápem - teda tú exsvokru, prečo musí strpčovať život vnúčatám. Asi čakala, že sa nebudeš chcieť rozviesť? Aspoň im nemusíš byť vďačná, ked ona bude o vás niečo potrebovať. A teraz je spokojná, ked všetok majetok je písaný na novú manželku? To si asi ani nedovolí pípnuť, tam si asi nemôže nič povedať u novej nevesty. Ešte za tebou aj banuje.
@jahodka8 no veru si to aj vystihla, nová nevesta ju po 6 mesiacoch poslala do p.. čo ja som si nedovolila celých 13 rokov 😀 , exo všetko dovzdáva jej na účet , teraz kupili byt a hádaj na koho je písaný , takže keby ona chcela tak ho kopne do prdele a nemá kam isť akurát tak k exsvokre do detskej izby.
Bývalá švagriná mi povedala že kolkokrát povie že : zlatá xy 😀, no lebo ja som chodila k nim s koláčmi , kolkorát aj s celým obedom aby nemusela variť a táto to vyriešila exelentne a má pokoj .
Verím tomu že exo by možno aj kupil a možno by si ich aj sem tam vzal ,ale čo z toho ked je odstavený od penazí a ked si ona do " svojho " ich tam nepraje.
@sonice tak tie tvoje problemy ani nebudu z toho, ze si nezila s biootcom, ale skor z toho, ze ako pises si mala hrozu z otcima
v tvojom pripade by bolo lepsie, keby matka zostala sama.
muzsku rolu pre dieta v rodine moze predstavovat aj dedo, stryko, kamarat, kolega, niekto z rodiny, alebo kamarat. u dievcata ta muzska rola nechyba tak, ako u chlapca.
ale radsej ziadny otec, ako zly otec
@jahodka8 autorka nespomenula, ze syn by to chcel skusit sam. a keby aj chcel, ja by som bola na jej mieste opatrna..je ine vediet, ze otec o teba nema zaujem, a ine skusit si na vlastnej kozi, ze ti polozi telefon alebo zabuchne dvere pred nosom. trvam na tom, ze prvy na tahu ma byt otec..a ten je asi rozhodnuty, bohuzial v neprospech syna 😖
Mňa by len zaujímalo čo vedie týchto otcov k takémuto konaniu ?
@maminuska To sú také typy, čo ľahko zabúdajú alebo chcú mať pohodlný život. Niektorí sú aj dosť pracovne vyťažení, no je to hlavne výchovou ako sú zvyknutí z domu, ako sa správali ich otcovia a hlavne aký prístup majú ich rodičia k svojich vnúčatám. Ved si písala o postoji svojej exsvokry, tak to si zober, že vám platí výživné, aspoň pracuje a platí výživné a svokra celé roky nemá čas, možno ani nemá peniaze pre vnúčatá. Niektorí starší ľudia chcú mať na dôchodku pokoj, ani nechcú nič robiť, možno exsvokra nemala ľahký život v manželstve.
@veronika19833
Určite mu nepovedať, že jeho otec na neho kašle a najlepšie by bolo, keby ste mu to povedali vtedy, keď v jeho živote bude existovať niekto, kto bude pre neho mužským vzorom, dávať mu čas a svoju pozornosť, naučí ho veci, ktoré ho mal naučiť vlastný otec. Ak už je vo Vašom živote taký muž alebo partner, ktorý dokáže aspoň čiastočne nahradiť otca, povedzte synovi, že vás oboch jeho biologický otec opustil a že za to (Vy ani syn) nemôžete, takéto veci sa medzi dospelými stávajú... a že vtedy musí mamka hľadať takého ocka, ktorý bude mať záujem o oboch. Je totiž rozdiel, ak syn na otca neustále čaká, lebo momentálne ho nemá kto "nahradiť" a vtedy príjme negatívnu správu, alebo ju príjme vtedy, keď už nejaký muž supluje rolu otca (starý otec, strýko, nový partner), dieťa ho zbožňuje a rešpektuje. Otec jeho biologického otca tiež nejaví záujem o vnuka, aby aspoň takto bol v kontakte so svojou pokrvnou rodinou z druhej strany?
@rhoy dakujem za radu. Moj syn ma nastastie super stryka (môjho brata) a aj stareho otca (môjho otca), takze muzsky vzor pri sebe ma. Z otcovej strany sa akoby vsetci pod zem prepadli - akonahle prestal syna navstevovat otec, prestali aj vsetci dalsi clenovia jeho rodiny (stari rodicia, surodenci). Nechapem tomu - ale dnes uz tuto otazku neriesim. Riesim syna, to je a aj bude prvorade.
@veronika19833
Viete, ešte potrvá, kým syn pochopí, že od jeho otca to bolo sebecké a nezodpovedné gesto a určite ešte (v jeho veku) nie je správne "zotrieť" pred ním biologického otca. Nech je, aký je, stále bude jeho biologický otec a bude ho k nemu viazať puto, až kým to puto sám v sebe čiastočne alebo úplne nepretrhne... Netreba mu v tom všemožne pomáhať. Viete, čistá detská duša miluje akýchkoľvek rodičov, odpúšťa im bez podmienok, spontánne a takmer okamžite. Teraz je vo veku, kedy ešte potrebuje nádej, že jeho otec sa zmení, že príde. Neskôr, v puberte, ho môže i sám vyhľadať, napísať mi list alebo mu zatelefonovať a povedať mu všetko, čo má na srdci, aby v sebe nepotláčal prípadný hnev voči otcovi (raz ho bude potrebovať dostať zo seba von).., ale nech to nie je hnev, ktorý zasejete do jeho srdca Vy. Pre neho je teraz podstatné, že jeho otec tam niekde je a že možno ho má rád, len na neho nemá toľko času, ako by chcel. Ako bude rásť, pochopí, že to tak nie je, ale dovtedy ho obklopia mužské vzory, vďaka ktorým bude (retrospektívne "bolo") jeho dospievanie bez otca znesiteľnejšie.
@veronika19833 ahoj veronika, mam taku situaciu. Som sama so svojim 11 rocnym synom, a chcem ti ponuknut mozno trosku iny pohlad na vec. Povedz svojmu chalanovi na rovinu, ako sa veci maju, samozrejme citlivo a pravdu podaj tak, aby bol schopny ju prijat. Co tym chcem povedat? No ze je to predsa tvoj syn, ty sama najlepsie vies aky je, ake su jeho raakcie, jeho povaha... Moj syn napr. zaujal k celej situacii stanovisko - moj otec sa na nas vykaslal. Dokonca to tak velmi casto povie aj pred cudzimi ludmi, ked sa ho pytaju na otca a povie to aj ovela ostrejsie. Musim dodat, ze nikdy som ho proti byvalemu partnerovi neviedla, nestvala a moj chalanisko si skratka nasiel svoj vlastny sposob, ako to prijat. Viem, ze sa na otca hneva a ze svoj hnev dava najavo takto. Na margo niektorych prispevkov, aby si sa ty snazila primat otca tvojho syna ku kontaktu s vlastnym dietatom mozem povedat len tolko. Preco by si to robila? MILUJUCI RODIC SVOJE DIETA NIKDY NEOPUSTI. A na to predovsetkym pamataj. Co sa mas snazit, co uz nerobis sama dost, netahas vsetko za dvoch? Ved ty predsa nikoho neprinutis k zodpovednosti, k citlivosti, k laske sa neda niekoho primat, ved ten chlap je dospely clovek a sam ma vediet, co robit a ako sa spravat k svojmu synovi a ak sa niekto takto bezcitne chova k nevinnemu malemu decku, tak to hovori za vsetko o jeho osobnosti ci charaktere. dieta predsa nie je vec, ktoru mozeme len tak odlozit, ked sa nam to prave nehodi do zamerov ci planov. Ti, co davaju rady,aby si sa TYy snazila budovat vztah otca k synovi, spravidla ani len netusia, aka hrozna situacia to je, ked sa rodic takto odstrihne od svojho dietata - lebo my dospeli, resp. dospele, sa s tym nejako vyrovnane, ale ked ma tuto situaciu prijat dieta, to vobec nie je jednoduche. Ver tomu co citis, riad sa srdcom, verim, ze to zvladnes s pokojom a rozvahou. Drzim palce, vela lasky, pohody a pokoja tebe aj tvojmu synovi - nech ste navzdory nepriazni osudu ta spravna dvojka. U nas to tak je a sme stastni.

@sonice a prečo nemôže len tak zaklopať na dvere? Ked môže podomový predajca zaklopať na dvere alebo iní cudzí ľudia, tak nemôže syn otcovi? Tak to som ešte nepočula. A čo mu má poslať súdny príkaz? To je už lepšie? Alebo dať zahrať do rádia? No ale na mieste tej jeho novej manželky, tak to by bolo ťažké, strašne ťažké, teda nie, že má dieťa, ale že to tajil.