Ako vysvetliť mužovi, že náš byt je malý?
Dobry den. Ako vysvetlit muzovi, že nam je byt primaly? Ide o to, ze mame 2 deti, chlapec 13 r., dievca 12 r. Byvame v 2 izb.byte, 50 m2. Deti maju jednu izbu a my spavame v obyvacke. Chcela by som, aj dcera, väčší byt. Hypo by sme brali max.50 tisic, obaja robime, tak by nam dali. Zarabame okolo 850 v čistom, kazdy z nas. Ale muz sa boji - ze nebudeme mat z coho zit. Pritom nechodime na dov., welnes, žijeme skromne. Ako ho rozumne presvecit? Dakujem
@zmrzlinka2021 2 - 3 tisicky na osobu nic nie je a je to stredna trieda? Monitor mi odletel z tohoto komentu..
@zmrzlinka2021 pracuje v školstve
@zmrzlinka2021 aha tak len tvoja reakcia je mimo 🙈
Ja som tiez od 15 kazde prazdniny brigadovala, nezda sa mi to ako nieco cudne 🤷🏼♀️ aj popri vysokej skole a v poslednom semestri uz som mala pracu na TPP. Mama bola s nami sama, takze ked som chcela nieco “navyse” tak som si na to zarobila.
Netreba sa lutovat a stavat do role “chudacika”, kazdy si niecim v zivote presiel alebo prechadza.
Podla mojho 2-3 riadkoveho komentara musis byt asi vestica aby si vydedukovala, ake mam predstavy o ludoch a ci su skreslene alebo nie.
Ja som uspech a dobry prijem postavila na tom, ze mam kvalitne vzdelanie, robim pracu kt. ma bavi a snazim sa v nej byt co najlepsia, stale sa vzdelavam a teda peniaze a uspech prisli “same”
Len tu dalej piste, ze standart je zarabat x tisic v cistom, precita si to tu niekto z parlamentu a mame po vtakoch 😂
@evamarek77 Mne to nevysvetluj, ja som nohami na zemi a cumim ako mimon, co tu niektore pisu za mudrosti 😨
Ja osobne by som sa tiež bála do toho ísť, hoci chápem že je vám "tesno" . Áno povedzme že za cenu uskromnenia by Vám to teraz vyšlo. Máte 12 a 13 ročné dieťa a náklady na ne sa budú zvyšovať. Stačí, že za 5 rokov syn zahlási ,že chce ísť študovať hoc aj k susedom , môže si vybrať školu pri ktorej sa nedá mať stálu brigádu atď.,bude potrebovať väčšiu finančnú podporu alebo odídu študovať obaja ...Toto všetko by som zvažovala a určila si priority...
@evamarek77 Alebo ani jedno, ved net a sklo to znesie...
@adrianka2606
A kde zacina pre teba stredna trieda?
Lebo bohaty clovek napr. riesi kazdych 5-6 rokov nove auto za 70-80 tis. EUR, ide do hiltonu za 400 na noc, ma luxusny priestranny dom a pradaze upratovacku...
... a tam veru ja nesplham 😉
@milanemila Vidis, a uz si ina. Makala si na sebe, aby si sa vymanila z chudoby a nezijes v BA. Cize to nie je mestom, je to odhodlnaim cloveka a tym, ze sa v zivote chce posuvat a nema mentalitu chudobneho.
Cize v tomto sa zhodujeme - obe sme boli chudobe, dnes sme inde 🙂
@evamarek77
Vidis, a toto je tvoj problem "bud sa dobre narodili alebo vydali"
Absolutne nedokazes pochopit, ze su ludia, co aj makali a makaju na sebe, co nemaju veci po znamosti, co sa vypracovali.
Za vela vecami v zivote je aj drina, sebazaprenie, rozhodnutia. A to ze ja ci @milanemila a nenarodili sme sa do "dobrych" rodin, neznamena, ze nas uspech je v dobrom vydaji.
Na Slovensku je aj kopec mudrych a sikovnych zien.
Tvoj problem je, ze za uspechom cloveka vzdy vnimas nieco negativne.
Je smutne, ze ludi posudzujes na zaklade ich bydliska.
Ja som z hladovej doliny, roky uz zijem v BA a stretla som tu velmi vela skvelych, laskavych, otvorenych ludi.
Mozno je to o tom, co v zivote vyzarujes - to aj pritahujes. A neber to, ze teraz ta tu chcem dehonestovat. Mozno to na teba neplati, ale je to casty jav. Aka som - takych stretavam, je to velmi caste.
@evamarek77 dosť sa tu strapnuješ. Sranda, že Bratislavu si tu spomenula len ty a dámy, ktoré spomenuli, že má nízky plat, zďaleka nie sú z BA. Máš pravdepodobne nejakú fóbiu z BA alebo komplexy
@evamarek77 Evi, ja si teda dovolím nesúhlasiť. Dlho som pôsobila pracovne na strednom Slovensku, začínala po škole na brigádnickom plate cca 230 € koncom deväťdesiatok, postupne sa príjmy zvyšovali zhruba na 700 € a v roku 2009, keď som zo SVK odchádzala, sa pohybovali v rozmedzí 1500 - 2000 €. Stále v rovnakom regióne. Ale - bolo treba zdokonaliť jazyk, zdokonalila som a pridala ďalší. Bolo treba naučiť sa nové veci, naučila som sa. A keď prišiel čas urobiť zásadné rozhodnutie, pracovať vo svojom mene, s vlastnou firmou, tak som ho urobila, hoci ma mnohí odradzovali, že je to riziko atd. Bolo, ale vyplatilo sa. Takže naozaj to nie je o Bratislave a zvyšku Slovenska. Je to len o ľuďoch a ich prístupe.
Isla by som do hypo ako zalohu, keby nieco mate dom na dedine, ktory mozete predat
Autorka, zistovala si si, kolko by bola splatka cca? Pri tych 30 000e? Zalezi samozrejme od dlzky splacania, ale ja by som ratala tak 200e mesacne.
Podla mna by ste to dali, ale ked si nieste isti, tak si to vyskusajte. Odkladajte si tu sumu bokom, ci dokazete zit aj bez nej.
Mne by to dost vadilo zit v 2 izbaku. Niektore tu pisu ze vydrz, ved deti pojdu na vysku, ze mas setrit radsej pre deti...ja neviem no a ty si nemozes dopriat? Ci len na deti robime? A co ked nepojdu na vysku? Co ked ich tam budes mat este 10 rokov?
Alebo kupte vacsi byt v lacnejsej lokalite? To sa neda?
Nie je to len v ľuďoch dievčatá... ako je možné, že rodina s dvoma deťmi, kde pracujú obidvaja rodičia, autorka tuším aj píše, že majú VŠ, alebo jeden z nich, si nemôže dovoliť bývanie s prepáčením v jednoduchom paneláku na 65 metroch štvorcových, aby rodičia mali tiež vlastnú izbu? Plus jedna spalna je dnes na Slovensku luxus asi. Tie platy, ktoré uvádza autorka, sú bohužiaľ štandardné. Moja mama sa mi dnes v telefóne vytesovala, že konečne mala plat v čistom nad 900 eur, a to ťahala sviatky. Veď to je hrozne a prácu má dosť zodpovednú. Niekto musí robiť aj profesie z kategórie nazvime ze "pre menej dravých", nie, nebude každý podnikať, nemá každý na jazyky, sú ľudia viac aj menej ambiciózni, viac aj menej šikovní, ale dokelu, všetci chcú žiť aspoň slušne, keď sa už snažia a ako tak pohodlne, nie?V Košiciach zarobila synova učiteľka v jasličkách 550 eur v čistom, slovom päťstopäťdesiat eur! Minulý rok, nie pred desiatimi! Nie v Čiernej nad Tisou, ale v druhom najväčšom meste na Slovensku, ktoré na život a bývanie veru lacné nie je. Jeho teraz už bývalá učiteľka už v škôlke mala 650 eur, odišla, lebo je mladá, aj keď veľmi by chcela robiť s deťmi, tak za takýto plat umrie hladom . Ale niekto tu prácu predsa robiť musi. V Košiciach stojí trojizbový byt cca 160 000 eur, na sídlisku, v paneláku, žiadny luxus s tým, že tieto ceny už teraz išli dole o 40 000 eur. Zistite koľko majú také súdne asistentky, bez ohľadu na región, veď to je zufale.
@evamarek77 ved ale nehadz vsetkych bratislavcanov do jedneho vreca. Asi si mala smolu na ludi, ale nemusis urazat vsetkych
@evamarek77
Precitaj si co pises:
- "Nemôže byť každý úspešný, šťastný a bohatý"
Toto je uvazovanie chudobneho cloveka. Pokial v zivote chces nieco dosiahnut, nemozes uvazovat pojmoj "nemoze kazdy". Bud si kazda alebo si jedinecna a preberies za seba zopdopvednost!
Nemoze kazdy sa naucit jazyk! - ale ja ano, budem sa ho ucit
Nemoze kazdy schudnut a zdravo sa stravovat! - ale ja ano, zdravie a zdrava vaha je pre mna prioritou.
Nemoze kazdy zvladat prejst na turistike 20km! - ale ja ano, nemam vazny zdravotny problem, idem na tom makat!
.............. a tak je to zo vsetkym: bud clovek cely zivot hlada vyhovorky a stazuje sa, alebo na to, co ma vplyv, tak to proste zmeni. O tom je uspech - ci je to v sporte, ci vo vareni, ci vo vztahoch, ci v praci, ci...
- "Hráme s takými kartami, aké máme na ruke a musíme sa prispôsobiť."
- nič nemusís - vacsina ludi je proste pohodlnych a zije v prostredi, kde je denne sa len stazuje, pinda na vladu a na cely svet + ako nas chce soros ovladnut a podobne koniny.
A preco?
Pretoze vzdy je lahsie hladat chybu inde, ako v sebe.
Mnoho ludi nechce veci menit a tu sa uz nebavime o ludoch 60+, ale neraz o mladych, zdravych ludoch.
- "Ja vidím svet, hlavne z pohľadu sociálneho cítenia a ľudskosti. Žijem s obyčajnými ľuďmi a viem, čo ich trápi a čo teší"
Tak preco sa nadradujes? My sme tu vsetko bezne zeny, bezne pracujuce, bezne vztah, ziadne milionarky a my sme obycajne a fungujeme s obycajnymi ludmi.
Vsetci sme obycajni ludia, kazda jedna z nas si tu presla niecim, za kazdou je nejaky pribeh, kazda tu riesime aj problemy, aj radosti, prechadzame si vselicim...
musis ho presbedcit ja by som skusila tak ako ti posali odkladaj polroka sumu hypoteky bokom a zacni sledovat realitne portaly
a halvne muzovi posli clanky kde sa psie ze investicia do nehnutelnoati je najbezpecnejsia plus dcera nech sa prida ze chce svoju izbu a aj pre intimny zivot je to isto narocne
zautoc na vsetkych frontoch prijem mate ok brali by ste malu hyponchodte dontoho
@marisoul17 presne sa tu ja nad tým pozastavujem. 850 v čistom je na Slovensku úplne bežný plat a ľudia z toho platia hypotéky a majú deti, čo iné nám ostáva? Sa tu niektoré pohoršujete nad tým platom, úplne normálna vec na Slovensku.
@autorka Spíš si príjmy a výdaje. Koľko reálne odložíte každý mesiac? Ak napr. 300-400€, tak by ste vedeli v pohode splácať 200€ a ešte by vám niečo ostalo. Ak je však Tvoj muž príliš šetrný, ako píšeš, tak podľa mňa odložíte mesačne aj viac.
Pozri si, za koľko sa u vás predávajú 2 a 3 izbové byty a uvidíš, akú reálnu čiastku potrebujete na hypotéku. Čo ten dom na dedine? Neuvažovali ste ho predať, prípadne prenajať? To by ste mali buď hotovosť na doplatenie toho 3 izbáku (bez hypotéky) alebo pri prenájme by vám to hodilo čiastku na splácanie hypotéky.
Ak nechce ísť manžel, skús sama obehnúť banky a informovať sa... Držím palce🍀
@zmrzlinka2021 Tvoje komentare su absolutne ustrelene, nerealne a vytiahnute akoby niekde z lacnej knihy o sebarozvoji, Coelha alebo Baricaka. Nie. Nemoze kazdy na sebe makat. Nemoze kazdy zarabat vela a dvihat sa a nema kazdy rovnaku vychodiskovu poziciu. Ano, Bratislava je elitarska. Ano. Ma vacsie platy a regiony v porovnani s nou trpia. A ano, zila som v hlavnom meste a dodnes ho mam velmi rada. Ale vidim realitu a nie bublinu, v ktorej zijem.
@drahomirrra
Nikdy som necitala ziadnu motivacnu knizku.
A co je podstatne nepisem o kazdom cloveku. Pisem o tom, kto realne chce.
Pozri autorka ak sa Vam zda OK, este aj usetrite nazor inych ta nemusi vobec zaujimat.. Ja by som z toho nevyzila.. Ale to som ja, a klobuk dole ze to dokazete...😊Ze ste tak sikovmi je len vase plus
@petulda333 mas pravdu neviem kde som tu sumu zobrala. Deti furt otravuju. Brali sme pred vianocami 50 tis a splatka 312€ + poistka. Ospravedlnujem sa.

@evamarek77 nemas celkom pravdu, hlavne tie zamestania, co si vymenovala v uvode: učitelia, zdravotné sestry, opatrovateľky, predavačky a kopec iných profesií - to su vacsinou statni zamestanci, ktori maju platy tabulkove a vsade rovnake. staci si otvorit profesiu. to iste nastupny plat bankoveho uradnika - v ba sa cez 1000 nepohnes. ja si vzdy spomeniem na vtipny zazitok mojho kolegu, ako mu nejaki robotnici z oravy hovorili, ze oni zarabaju 3000, ze nechcu vediet, co on s vysokou skolou v ba musi zarobit.... no... o viac ako dve tretiny menej