Ako vysvetliť rodičom potrebu psychologickej pomoci?
Ahojte, som neskutočne frustrovaná a unavená. Uz od malička som mala rôzne problémy len som ich tak nevnímala a proste som sa len cítila iná a zvláštna. Nemala som moc kamarátov bola som na základnej dosť šikanovaná a postupne som sa do seba úplne uzavrela. Teraz mám 21 a mám pocit že som úplne vyhorela že každým dňom prichádzam na ďalšie psychicke problémy ktoré som za všetky tie roky získala. S mojím otcom som sa napríklad nidky nerozprávala, nikdy som s ním nemala jeden noalny rozhovor. Je dosť výbušný a často krát aj bez príčiny sa dokáže na niekoho totálne naštvať. Sama som toho názoru že predovšetkým on by mal vyhľadať odbornú pomoc. Moj brat sa mi pred rokom priznal že už tu nechce byť na tomto svete že už to nezvláda a podobne. Mali sme podľa mňa náročné detstvo. Ja som bola neustále v strehu s doteraz vlastne som, lebo sa snažím nič nepokazit aby sa náhodou otec nenaštval. Aj napriek tomu že nás už nebije stále sa ho bojím a doma som vyslovene ako na ihlách a len čakám kedy opät vybuchne a svoj hnev si vyleje na nás.
Už to prerastlo neskutočne. Ľutujem že som nešla ku psychológovi skôr pretože už mám podľa mňa v sebe toľko psychických problémov že dostať sa z nich bude naozaj náročné. Lenže tu je ten problém. Keď som povedala rodicom že by som chcela ísť k psychologovi povedali mi že len nech sa opovazim. Že takj "odbornici" len berú peniaze predavkuju ťa liekmi a spravia z každého psychopata. Že v dnešnej dobe má každý jeden psychicke problémy a pritom na to nemajú dôvod. Tak ma to štve že takto zmyslaju oni sami by potrebovali psychológa. Často aj keď sa niekto zmieni že ich dieťa chodi k psychologovi tak začnú že " bože takýto odborník vie veľké prd najlepšie vedia rodičia, čo zasa budú deti proti rodicom huckať" a podobne reči. Im sa nemôžem s ničím zdôveriť so žiadnym svojim problémom. Natajnasa som napísala pár psychológom lenže čakacia doba je minimálne 9 mesiacov a ja neviem čo dovtedy robiť. Cítim sa úplne nadne. Nemám kamarátov, nemám frajera, ťažko sa mi socializuje, nemám ani zdravý vzťah sama so sebou a vyhľadávam otcovsku lásku ku každému dospelému ktorí sa ku mne aspoň trošku milo chová. Navyše ako som nastúpila na vysokú mi začali neskutočne silné úzkosti. Také že už mi to ovplyvňuje bežný život. Skúšala som rôzne online stránky ako je ipecko a podobne ale príde mi , že to mi moc nepomáha. Asi potrebujem skôr osobné stretnutie alebo neviem, skrátka to písanie mi vôbec nepomohlo. Neviem čo dovtedy robiť kde začať vôbec. Ktorý problém riešiť skôr. Mám pocit že mi z toho hlava vybuchne. Začala som si písať dennik kde si píšem že čo ma trápi a tak aby som si trošku upratala myšlienky. Lenže zakaždým prídem na nový problém. A ja neviem ako si to sama dovtedy aspoň trošku upratať v hlave aby som mohla zdravo a šťastne fungovať lebo momentálne žijem tak že každý deň len tak prežívam večer ľahnem do postele a s plačom zaspávam.
Však chod k psychologické a hotovo.
načo to doma vesias rodičom na nos ?
@anonym_017612 veď áno písala som že to riesim ale je dlhá čakacia doba
@anonym_autor
Tvoji rodičia sú retardi. Nech si nastuduju kto je psychológ a kto je psychiater. Tvrdia ze ta psychológ nadavkuje liekmi, čo je blbosť. Lieky predpisuje psychiater. Neviem ci máš nejaké finančné Prostriedky... Sú aj súkromní psychológia
@anonym_autor na vysokej škole nemáte takú psychologickú pomoc?
Brat sa ti pred rokom priznal, že už nechce byť na tomto svete? Toto nie je sranda a treba to okamžite riešiť, lebo keď spácha samovraždu, budeš mať výčitky celý život, že ti to povedal a ty si nič nepodnikla.
@anonym_autor na vysokej škole nemáte takú psychologickú pomoc?
@anonym_0b581a na tej kde chodím ja nie
Brat sa ti pred rokom priznal, že už nechce byť na tomto svete? Toto nie je sranda a treba to okamžite riešiť, lebo keď spácha samovraždu, budeš mať výčitky celý život, že ti to povedal a ty si nič nepodnikla.
@marci9 áno ja viem s ním to riešim už dávnejšie on chodí ku školskému psychológovi
Osamostatni sa. Mozno je aj narocnost VS napor na tvoju psychiku. Bavi ta skola, zvladas ju? Mozes zatial pracovat a ist do podnajmu. Pomozes svojej psychike. Obvolaj psychologov v sirokom okoli. Zatial si zajednaj aj ten termin o 9 mesiacov a ak sa ti podari zohnat lepsi, tak tento zrusis. Odputaj sa od patologickych rodicov. To je zaklad.
Mas 21, teda si dospela, nemusis rodicom nic hovorit, jednoducho vyhladaj pomoc psychologa.
@anonym_autor naco vysvetlovat rodicom mas 21. Nic im vysvetlovat nemusis jednoducho mas potrebu ist k psychologovi tak chod. Nic viac k tomu netreba ani ich povolenie ani suhlas.
Nájdi si pomoc sama a rodičom nič nehovor. Najlepšie úplne odísť z domu a žiť šťastne.
Ak sa čo i len trochu dá, porozmýšľaj nad tým, že odídeš, na internát, do podnájmu. Bude to ťažké, hlavne začiatky ale môže prísť veľká úľava.
Prežila som si niečo podobné, žiaľ s tým, že môj brat svoj plán dotiahol do konca. Do konca života budem mať v hlave výčitky, čo keby...
Mňa odchod z domu doslova zachránil. S rodičmi som neprerušila kontakt úplne, no už to, že som sa s nimi nemusela stretávať denne a báť sa, čo bude doma mi neskutočne pomohlo. Že mám kam odísť a nemusím byť medzi nimi.
Psychológ je veľmi dobré rozhodnutie. Nerozmýšľala si nad psychológom online, pokiaľ sa ti podarí získať termín osobne ?
Ja som pomoc vyhľadala až po smrti brata, rodičia o tom doteraz nevedia. Doteraz mám pred otcom strach a to som dospelá samostatná žena.
Choď k obvodnej, nech ti dá papier k psychiatrovi - ten ťa vyšetrí a buď sa ťa ujme on, lebo ti dá papier k psychológovi. Vtedy by si ani nemala za psychológa platiť
A čo tak online? Hedepy ksebe alebo eftinstitute.sk tam sa dá vybaviť aj cez poisťovňu vyber si terapeuta aj termín , neostávaj v tom sama
@anonym_017612 veď áno písala som že to riesim ale je dlhá čakacia doba
@anonym_autor ziadna dlha cakacia doba nie je, zavolas na bezplatnu linku pomoci a povies im co je veci, oni ti za kratky cas psychiatria najdu, to su len tvoje vyhovorky lebo si prosto leniva a teda cakas ze to samo k tebe pride...
@anonym_autor niekde som čítala, že každá VS má psychológa zisti si to.Ak nie, tak aj na úradoch práce by mali byť a v cppap.Daj do Googlu su nejakí, ktorých máš zadarmo.Do online terapie nechoď.Zijes celý život v napätí a rodičia ta nepodporia, lebo vedia, že je v rodine zle prostredie.Psycholog lieky nepredpisuje.
Ak budeš mať výmenný lístok od obvodnej ten čo pracuje s poisťovňou budeš ho mat zadarmo.Zatial hľadaj psychológa ten ti potom povie či treba psychiatra a lieky.Pomoz aj bratovi.Este skús pozrieť centrum komplexnej pomoci tam sú aj právnici, psychológovia.
@anonym_autor rodičom nič nehovor nepochopia to
@anonym_autor ziadna dlha cakacia doba nie je, zavolas na bezplatnu linku pomoci a povies im co je veci, oni ti za kratky cas psychiatria najdu, to su len tvoje vyhovorky lebo si prosto leniva a teda cakas ze to samo k tebe pride...
@anonym_aae2f5 aha jasne a možno že som o takejto výhode nevedela? Ale samozrejme útočiť na niekoho musí byť asi super pocit
@anonym_autor prečo si hovorila rodičom,že chceš ísť k psychológovi? Si plnoletá.
@anonym_aae2f5 máš osobnú skúsenosť, že to takto funguje ?
Zohnať psychiatra v krátkom čase je zázrak... zháňala som akútne (nie pre seba), obvolali sme všetkých, v mestách naokolo, bola som u obvoďáka, už zúfalá sa pýtala čo mám robiť. Úprimne mi chcel pomôcť, no termín dokázal vybaviť až o mesiac, čo je neskutočne dlho. Na linke pomoci s týmto nepomohli vôbec.
Ak máš návod ako na to, budem rada keď napíšeš.
Teraz som hned nasla termin na 24.08, potom 27. augusta 2026, dalsi termin u ineho 02.09.2026, podotykam su to traja psychiatri ktori prijmu cloveka ihned a maju k tomu najlepsie hodnotenia, tak ja fakt neviem co vas umelo obmedzuje, zas a znova vyhovorky.
Ty potrebujes nielen psychologa, ale aj psychiatra, aby ti predpisal lieky. Tvoj stav je uz vazny. Skus nejakych obvolat a spomen im, ze si vo vaznom stave, ci by nemali skory termin. Drzim palce.
Teraz som hned nasla termin na 24.08, potom 27. augusta 2026, dalsi termin u ineho 02.09.2026, podotykam su to traja psychiatri ktori prijmu cloveka ihned a maju k tomu najlepsie hodnotenia, tak ja fakt neviem co vas umelo obmedzuje, zas a znova vyhovorky.
@anonym_c9e389
@anonym_aae2f5 ona hľadá psychológa, nie psychiatra a buď trochu ohladuplná.
Ak sa čo i len trochu dá, porozmýšľaj nad tým, že odídeš, na internát, do podnájmu. Bude to ťažké, hlavne začiatky ale môže prísť veľká úľava.
Prežila som si niečo podobné, žiaľ s tým, že môj brat svoj plán dotiahol do konca. Do konca života budem mať v hlave výčitky, čo keby...
Mňa odchod z domu doslova zachránil. S rodičmi som neprerušila kontakt úplne, no už to, že som sa s nimi nemusela stretávať denne a báť sa, čo bude doma mi neskutočne pomohlo. Že mám kam odísť a nemusím byť medzi nimi.
Psychológ je veľmi dobré rozhodnutie. Nerozmýšľala si nad psychológom online, pokiaľ sa ti podarí získať termín osobne ?
Ja som pomoc vyhľadala až po smrti brata, rodičia o tom doteraz nevedia. Doteraz mám pred otcom strach a to som dospelá samostatná žena.
@anonym_autor z akého si okresu?
@anonym_autor z akého si okresu?
@2691 tak hladas akutne psychiatria a zaujima ta okres? A na zlatom podnose by si nechcela? Zas a znova umelo nastavena hranica, tak cakaj mesiace...
@anonym_autor ahoj, nepomohol by ti psychológ, ku ktorému dochádza tvoj brat?
Alebo , nenašiel by ti voľného kolegu?
Neboj sa ho spýtať, určite ťa nevuhodí ❤️
@anonym_autor ahoj, nepomohol by ti psychológ, ku ktorému dochádza tvoj brat?
Alebo , nenašiel by ti voľného kolegu?
Neboj sa ho spýtať, určite ťa nevuhodí ❤️
@2691 neviem či je možné chodiť ku školskému psychológovi ak nechodím do tej školy ale skúsim sa popýtať
@2691 tak hladas akutne psychiatria a zaujima ta okres? A na zlatom podnose by si nechcela? Zas a znova umelo nastavena hranica, tak cakaj mesiace...
@anonym_aae2f5 neviem aký máte problém vy by ste asi psychológa tiež potrebovali

Však chod k psychologické a hotovo.
načo to doma vesias rodičom na nos ?