icon

Ako vysvetliť rodičom potrebu psychologickej pomoci?

Dnes o 14:03

Ahojte, som neskutočne frustrovaná a unavená. Uz od malička som mala rôzne problémy len som ich tak nevnímala a proste som sa len cítila iná a zvláštna. Nemala som moc kamarátov bola som na základnej dosť šikanovaná a postupne som sa do seba úplne uzavrela. Teraz mám 21 a mám pocit že som úplne vyhorela že každým dňom prichádzam na ďalšie psychicke problémy ktoré som za všetky tie roky získala. S mojím otcom som sa napríklad nidky nerozprávala, nikdy som s ním nemala jeden noalny rozhovor. Je dosť výbušný a často krát aj bez príčiny sa dokáže na niekoho totálne naštvať. Sama som toho názoru že predovšetkým on by mal vyhľadať odbornú pomoc. Moj brat sa mi pred rokom priznal že už tu nechce byť na tomto svete že už to nezvláda a podobne. Mali sme podľa mňa náročné detstvo. Ja som bola neustále v strehu s doteraz vlastne som, lebo sa snažím nič nepokazit aby sa náhodou otec nenaštval. Aj napriek tomu že nás už nebije stále sa ho bojím a doma som vyslovene ako na ihlách a len čakám kedy opät vybuchne a svoj hnev si vyleje na nás.
Už to prerastlo neskutočne. Ľutujem že som nešla ku psychológovi skôr pretože už mám podľa mňa v sebe toľko psychických problémov že dostať sa z nich bude naozaj náročné. Lenže tu je ten problém. Keď som povedala rodicom že by som chcela ísť k psychologovi povedali mi že len nech sa opovazim. Že takj "odbornici" len berú peniaze predavkuju ťa liekmi a spravia z každého psychopata. Že v dnešnej dobe má každý jeden psychicke problémy a pritom na to nemajú dôvod. Tak ma to štve že takto zmyslaju oni sami by potrebovali psychológa. Často aj keď sa niekto zmieni že ich dieťa chodi k psychologovi tak začnú že " bože takýto odborník vie veľké prd najlepšie vedia rodičia, čo zasa budú deti proti rodicom huckať" a podobne reči. Im sa nemôžem s ničím zdôveriť so žiadnym svojim problémom. Natajnasa som napísala pár psychológom lenže čakacia doba je minimálne 9 mesiacov a ja neviem čo dovtedy robiť. Cítim sa úplne nadne. Nemám kamarátov, nemám frajera, ťažko sa mi socializuje, nemám ani zdravý vzťah sama so sebou a vyhľadávam otcovsku lásku ku každému dospelému ktorí sa ku mne aspoň trošku milo chová. Navyše ako som nastúpila na vysokú mi začali neskutočne silné úzkosti. Také že už mi to ovplyvňuje bežný život. Skúšala som rôzne online stránky ako je ipecko a podobne ale príde mi , že to mi moc nepomáha. Asi potrebujem skôr osobné stretnutie alebo neviem, skrátka to písanie mi vôbec nepomohlo. Neviem čo dovtedy robiť kde začať vôbec. Ktorý problém riešiť skôr. Mám pocit že mi z toho hlava vybuchne. Začala som si písať dennik kde si píšem že čo ma trápi a tak aby som si trošku upratala myšlienky. Lenže zakaždým prídem na nový problém. A ja neviem ako si to sama dovtedy aspoň trošku upratať v hlave aby som mohla zdravo a šťastne fungovať lebo momentálne žijem tak že každý deň len tak prežívam večer ľahnem do postele a s plačom zaspávam.

Strana
z2
2691
Dnes o 19:06
@anonym_autor

@2691 neviem či je možné chodiť ku školskému psychológovi ak nechodím do tej školy ale skúsim sa popýtať

@anonym_autor určite sa popýtaj, nenechaj to tak, alebo, ako radia aj ostatné kolegynky, rovno vyhľadaj psychiatra , aj on môže veľa vybaviť, prípadne ťa hneď nastaviť na liečbu.
Ak máš dobrú obvodnú, tiež môže veľa pomôcť.
Hlavne niečo podniknúť a rodičom nič nehovor.

2691
Dnes o 19:32
@anonym_autor

@2691 Žilina

@anonym_autor škoda, si ďaleko, ale ty to zvládneš ! Už hľadáš riešenie, tak pokračuj v začatej ceste! Všetko dobré ❤️

autor
Dnes o 19:35
@2691

@anonym_autor škoda, si ďaleko, ale ty to zvládneš ! Už hľadáš riešenie, tak pokračuj v začatej ceste! Všetko dobré ❤️

@2691 ďakujem 💙

anonym_c9e389
Dnes o 19:56
@anonym_aae2f5

Teraz som hned nasla termin na 24.08, potom 27. augusta 2026, dalsi termin u ineho 02.09.2026, podotykam su to traja psychiatri ktori prijmu cloveka ihned a maju k tomu najlepsie hodnotenia, tak ja fakt neviem co vas umelo obmedzuje, zas a znova vyhovorky.

@anonym_aae2f5 takéto konštatovanie mi príde necitlivé a arogantné. Neodpovedala si mi, či máš osobnú skúsenosť alebo info len z netu. Mňa by to úprimne zaujímalo. Stredné Slovensko (áno, človek v zlom psychickom stave nedokáže cestovať hodiny autom, nieto ešte verejnou dopravou), nie online.
Pýtam sa na psychiatra.
Ja som po zúfalom hľadaní (ani poisťovňa nepomohla) dostala radu buď urgent alebo sa posadiť pred niektorú ambulanciu a čakať na zázrak, či človeka zoberú...
U psychológa bol termín do týždňa mimo poisťovne.

euka210
Dnes o 21:05

@anonym_autor hladaj klinickeho psychologa, psychoterapeuta, neexistujd, aby bola cakacka az 9mes. Tak 2mes byva. Si dospela, rodicia ti nemozu zakazovat ist k dr.
Najlepsie by bolo odist od rodicov prec.

euka210
Dnes o 21:12
@euka210

@anonym_autor hladaj klinickeho psychologa, psychoterapeuta, neexistujd, aby bola cakacka az 9mes. Tak 2mes byva. Si dospela, rodicia ti nemozu zakazovat ist k dr.
Najlepsie by bolo odist od rodicov prec.

@euka210 ale je pravda, ze tych cez poistovne je uz zufalo malo a vacsinou musi clovek platit, co mi pride dost nefer, lebo nie kazdy si tie sumy moze dovolit a su stavy, kedy je ten psycholog fakt potrebny.

Strana
z2