icon

Ako vysvetliť rodičom, že potrebujem súkromie?

Dnes o 13:38

Ahojte. Potrebovala by som skôr povzbudenie ako nejaké výčitky alebo komentáre ako vy by ste sa v mojej situácii zachovali inak. Mám 25 rokov, som rok a pól po vysokej škole a doteraz som bývala u rodičov najmä z finančných dôvodov. Našetrila som si za tú dobu slušnú čiastku a teraz sme sa s rodinou dohodli, že pôjdem bývať do jedného z investičných bytov, ktoré rodičia vlastnia. Budem tam normálne platiť energie a nájom a dám pár korún aj navyše rodičom za to. Problém je v tom, že sú rodičia, najmä otec na mňa neskutočne upnutí a už ma to doslovne obťažuje. Mám pocit, že to neviem zastaviť. Počas vysokej školy som si hovorila, že keď sa odsťahujem to prestane, keď dokončím školu to prestane a ono stále nič. Čo ma ale desí do toho bytu mám ísť o 2 týždne a ja od januára nepočúvam nič iné ako reči typu - či si to nerozmyslím, ako nezvládnem žiť sama a starať sa sama o domácnosť, ako mi budú chýbať, že sa čoskoro vrátim a potom začali tlaky typu že oni to vlastne nezvládnu bezo mňa a či môžu chodiť pravidelne na návštevy a kontroly čo tam robím. Ja sa chcem odsťahovať pre to aby som mala kľud. Paradox je ten, že mám staršieho brata, ktorého nikto nekontroluje, tak isto býval v takomto rodičovskom byte a tam si nik také niečo nedovolil. Ja mám pocit, že ma vidia ako malé neschopné dieťa, pritom ja sa viem postarať sama o seba, žila som 2 roky v zahraničí v Prahe a prežila som to a aj ten byt. Na druhú stranu nechcem sa s rodičmi rozhádať ale už mi to ide krkom, ako mi dýchajú na krk. A ďalšia vec je tá, že sa začínam už cítiť trápne pred okolím.

Strana
z2
ivik4
Dnes o 13:39

Najdi si uplne iny podnajom, budes mat viac klud

autor
Dnes o 13:43
@ivik4

Najdi si uplne iny podnajom, budes mat viac klud

@ivik4 toto nechcem z finančných dôvodov, pretože nájmy sú v bratislave vysoké a za taký byt by som dala takmer vyše polovice výplaty a koncom roka chcem brať hypo a odkúpiť od nich.

anonym_4e5cd4
Dnes o 13:43

Odstahuj sa, ono ich to prejde, nech si kupia psa.

autor
Dnes o 13:44
@anonym_4e5cd4

Odstahuj sa, ono ich to prejde, nech si kupia psa.

@anonym_4e5cd4 psa máme.. myslíš že ich to prejde?

13uzivatelka11
Dnes o 13:46

Píšeš že budeš platiť normálny nájom, energie a aj niečo navyše.. a potom že taký byť inde by ťa stal polovicu výplaty.. tak sa uskromni a chod radšej do garzónky alebo do zdieľanej izby. 🤷‍♀️

petronelag
Dnes o 13:47
@anonym_autor

@anonym_4e5cd4 psa máme.. myslíš že ich to prejde?

@anonym_autor To ich prejde a môžete sa aj navštevovať, nemusí to byť často, ale porozprávať sa s nimi a keď budú vidieť, že všetko ide dobre, budú spokojní.

anonym_cc3f9d
Dnes o 13:48

@anonym_autor takto... ich upnutost ti nevyhovuje, ale ich "materialna pomoc" uz ti vadi menej (dotovane byvanie, odpredaj bytu apod)... nevravim, ze jedno z toho ci druhe je zle, ale zial casto to ide ruka v ruke, takze si musis vybrat... "odstrihni" sa za cenu nizsieho komfortu alebo znes trosku kecania do zivota...

anonym_e4aa96
Dnes o 13:54

nevysvetlis pokial sa uplne neodstrihnes a to nespravis lebo lubispeniaze.... treba vyjst z tohto kruhu prestat od nich brat same vyhody a naozaj sa postavit na vlastne nohy ...

autor
Dnes o 13:54
@anonym_cc3f9d

@anonym_autor takto... ich upnutost ti nevyhovuje, ale ich "materialna pomoc" uz ti vadi menej (dotovane byvanie, odpredaj bytu apod)... nevravim, ze jedno z toho ci druhe je zle, ale zial casto to ide ruka v ruke, takze si musis vybrat... "odstrihni" sa za cenu nizsieho komfortu alebo znes trosku kecania do zivota...

@anonym_cc3f9d rozumiem tomu čo píšeš ale ja potrebujem poradiť ako im nastaviť hranice, pretože mi nepríde normálne aby dospelej dcére pomaly zakazovali ísť spať ku kamoške.

anonym_c7fc98
Dnes o 13:56

@anonym_autor však zistíš, keď sa odsťahuješ, dokedy ich bude baviť chodiť za Tebou

crazy_cat_lady
Dnes o 13:57

Pokial budes v ich byte, ano, sice usetris, a budes platit menej, ako by si platila inde, ale stale je to ich byt a podla mna tato ich "sikana" bude pokracovat dalej neohlasenymi navstevami, nevyziadanymi radami na domacnost atd.. normalne sa s nimi porozpravaj, ze si dospela a vies sa o seba postarat sama a nech to nespochybnuju.. a na tvojom mieste by som sa s nimi rovno pobavila aj o nejakych pravidlach navstev, aby tam nebolo vareni peceni..

catherin4
Dnes o 13:58

Oni sa boja syndromu prazdneho hniezda, su na teba upnuti a nebudu mat pre koho zit. Ale na to si budu musiet zvyknut, rokov na osamostatnenie mas uz dost. Mozes im slubit, ze ich budes chodit casto navstevovat. A oni by si mali najst nejake zaluby. Napr. moja mama furt chodi s kamoskami ktorych ma mnoho na nejake vylety a dovolenky. Nema vela penazi, oni chodia len na take low cost, spanie v stane. Tak ja viem, nie je to pre kazdeho ale nejake zaluby by si mali najst.

anonym_28b5c5
Dnes o 14:04

@anonym_autor "do jedného z investičných bytov"

Zas dalsia vymyslena tema na pobavenie autorky, ano jasne mate tych bytov 10😎

anonym_daef76
Dnes o 14:16
@anonym_autor

@anonym_cc3f9d rozumiem tomu čo píšeš ale ja potrebujem poradiť ako im nastaviť hranice, pretože mi nepríde normálne aby dospelej dcére pomaly zakazovali ísť spať ku kamoške.

@anonym_autor neboj oni si zvyknú keď sa odsťahuješ. Povedz, že po práci ideš cvičiť, von s priateľmi , do kina, na kurz... a nemáš čas vysedávať doma a čakať na ich " kontrolne návštevy "...

anonym_a2f89a
Dnes o 14:20

@anonym_autor Co im dovolis to si dovolia aj oni. Mne sa syn odsťahoval a od vtedy žije svoj život. Dosť som bola citovo naviazaná tiež na neho ,ale rešpektujem jeho súkromie. Nechodím k nemu, len keď ma zavolajú. Skôr prídu oni k nám.

anonym_56d57c
Dnes o 14:26
@anonym_autor

@ivik4 toto nechcem z finančných dôvodov, pretože nájmy sú v bratislave vysoké a za taký byt by som dala takmer vyše polovice výplaty a koncom roka chcem brať hypo a odkúpiť od nich.

@anonym_autor veď tak sa predsa nechceš až tak osamostatniť ako píšeš

tenerifka
Dnes o 14:31

@anonym_autor a teda ako sa chovali, ked si zila sama 2 roky v Prahe?, lebo nejak mi nesedi, zeby to zrazu nezvladali.....

anonym_f6aa1b
Dnes o 14:36

@anonym_autor prečo ideš odkupovať ich byt? Myslíš,že potom prestanú s tým,čo robia teraz?😀

autor
Dnes o 14:37
@anonym_28b5c5

@anonym_autor "do jedného z investičných bytov"

Zas dalsia vymyslena tema na pobavenie autorky, ano jasne mate tych bytov 10😎

@anonym_28b5c5 nemáme ich 10 ale teraz sa kupuje tretí. nie každý zarába minimálku darling.

a odkupovať byt idem aby som mala svoj a ten jeden sa mi páči a bude to ovela lacnejšie ako keby mám kupovať iný.

autor
Dnes o 14:44
@tenerifka

@anonym_autor a teda ako sa chovali, ked si zila sama 2 roky v Prahe?, lebo nejak mi nesedi, zeby to zrazu nezvladali.....

@tenerifka vtedy mi volali každý deň ale nemali na mňa dosah iba sa pýtali čo nové a ako sa mám

pribinak
Dnes o 14:45

Však ty sama sa nevieš odstrihnúť od rodičov
Čo sa vyhovaras na fiannacie, na telefonáty a neviem čo estw.
ak chceš kľud,tak si nájdi úplne iný podnájom

januska12323
Dnes o 14:47

Ale veď je to jednoduché, zvolaj rodinnú radu, povedz ako často prídeš ku nim, ako často ich rada uvidíš u teba a zvyšok si zariaď ako chceš. Keď nedodržia dohodu budeš si hľadať vlastný byt.

andrejka1974
Dnes o 15:18
@anonym_autor

@anonym_autor jednoducho im povedz , že už nie si mala a od toho bytu im potom nedávaj kľúče , aby mohli prísť len vtedy keď ich ty zavolas aj keď je to ich byt ináč tá budú stále kontrolovať

sasa1310
Dnes o 15:23

@anonym_autor problém je ten, že si aj tak stále nesamostatná. Ideš opäť bývať do detskej izbičky, len s inou adresou

biba_18
Dnes o 15:43

syn sa sťahoval. na zastávku kam chodím 3x do týždňa do posilky. a ja reku budem ťa chodť navštevovať. jeho odpoveď: samozrejme môžeš, ale nebude to tak často ako si to ty predsatvuješ…
v podstate tam nechodím 😂 chodí on k nám. hoc aj na 10 minút cestou z práce, 2x do týždňa a na obedy cez víkend…
skús to tak nastaviť aby nemali potrebu tam chodiť…

biba_18
Dnes o 15:46

@anonym_cc3f9d to vôbec nie je pravda, rodičia sa môžu materiálne postarať o dieťa a nemusia ho za to dusiť…

zuzana76
Dnes o 15:49

@anonym_autor neodkupovala by som byt od rodicov, jednak ho raz zdedis a po druhe, budes pocuvat, ze keby nebolo ich, tak by si nemala kde byvat, kupila by som si dalsi, radsej mensi byt, ale uplne nezavazne a sama

anonym_4af09f
Dnes o 15:58

Mladá 25 ročná baba píše, že im dá pár korún 🙈🙈🙈
Ja sa nestačím diviť.
Táto téma tu už raz bola.
Prosím niečo nové a nejaký reálny príbeh konečne!!?!!

anonym_56d57c
Dnes o 16:01
@andrejka1974

@anonym_autor jednoducho im povedz , že už nie si mala a od toho bytu im potom nedávaj kľúče , aby mohli prísť len vtedy keď ich ty zavolas aj keď je to ich byt ináč tá budú stále kontrolovať

@andrejka1974 je to ich majetok, čože im nemá davať kľúče? Oni tie kľúče majú už teraz. Môžu ich mať hoc aj desať.

Ona sa má pekné krásne odšťahovať do takého nájmu čo si bude sama platiť a nie takého čo patrí mamičke a oteckovi,, keď sa raz chce osamostatniť. Má ukoncenú školu, má dokonca aj našetrené tak?

Že je suma Vysoká, je aj aj pre ostatných, ktorých rodičia nedržia za ručičky. Ale samozrejme takto je to pre ňu pohodlné. Stále bude bývať u rodičov len na inej adresa za pár šupov a ešte sa jej nepáči.

autor
Dnes o 16:17
@anonym_56d57c

@andrejka1974 je to ich majetok, čože im nemá davať kľúče? Oni tie kľúče majú už teraz. Môžu ich mať hoc aj desať.

Ona sa má pekné krásne odšťahovať do takého nájmu čo si bude sama platiť a nie takého čo patrí mamičke a oteckovi,, keď sa raz chce osamostatniť. Má ukoncenú školu, má dokonca aj našetrené tak?

Že je suma Vysoká, je aj aj pre ostatných, ktorých rodičia nedržia za ručičky. Ale samozrejme takto je to pre ňu pohodlné. Stále bude bývať u rodičov len na inej adresa za pár šupov a ešte sa jej nepáči.

@anonym_56d57c ešteže ty nie si moja mama.. rodičia to sami navrhli, pretože takto je platený nájom na prázdno. Mňa by tak zaujímalo koľko vy zarábate že takto hovoríte lebo byty v bratislave čo aj tie malé garzónky stoja majland, či by vám dali vôbec hypotéku. Ale žene samej bez muža.

anonym_56d57c
Dnes o 16:26
@anonym_autor

@anonym_56d57c ešteže ty nie si moja mama.. rodičia to sami navrhli, pretože takto je platený nájom na prázdno. Mňa by tak zaujímalo koľko vy zarábate že takto hovoríte lebo byty v bratislave čo aj tie malé garzónky stoja majland, či by vám dali vôbec hypotéku. Ale žene samej bez muža.

@anonym_autor dievča zlaté ani mňa kedy si ťažko.pústala pred 30r z domu. Koľko zarába ja stovky kilometrov od BA s 30ročnou prax v odbore v ktorom pracujem, do toho ťa nič. Neter si vedela sama kúpiť byt v BA a tri roky spláca. Ale ju nikto za ručičky nedržal

Strana
z2