icon

Ako vysvetliť rodičom, že potrebujem súkromie?

Dnes o 13:38

Ahojte. Potrebovala by som skôr povzbudenie ako nejaké výčitky alebo komentáre ako vy by ste sa v mojej situácii zachovali inak. Mám 25 rokov, som rok a pól po vysokej škole a doteraz som bývala u rodičov najmä z finančných dôvodov. Našetrila som si za tú dobu slušnú čiastku a teraz sme sa s rodinou dohodli, že pôjdem bývať do jedného z investičných bytov, ktoré rodičia vlastnia. Budem tam normálne platiť energie a nájom a dám pár korún aj navyše rodičom za to. Problém je v tom, že sú rodičia, najmä otec na mňa neskutočne upnutí a už ma to doslovne obťažuje. Mám pocit, že to neviem zastaviť. Počas vysokej školy som si hovorila, že keď sa odsťahujem to prestane, keď dokončím školu to prestane a ono stále nič. Čo ma ale desí do toho bytu mám ísť o 2 týždne a ja od januára nepočúvam nič iné ako reči typu - či si to nerozmyslím, ako nezvládnem žiť sama a starať sa sama o domácnosť, ako mi budú chýbať, že sa čoskoro vrátim a potom začali tlaky typu že oni to vlastne nezvládnu bezo mňa a či môžu chodiť pravidelne na návštevy a kontroly čo tam robím. Ja sa chcem odsťahovať pre to aby som mala kľud. Paradox je ten, že mám staršieho brata, ktorého nikto nekontroluje, tak isto býval v takomto rodičovskom byte a tam si nik také niečo nedovolil. Ja mám pocit, že ma vidia ako malé neschopné dieťa, pritom ja sa viem postarať sama o seba, žila som 2 roky v zahraničí v Prahe a prežila som to a aj ten byt. Na druhú stranu nechcem sa s rodičmi rozhádať ale už mi to ide krkom, ako mi dýchajú na krk. A ďalšia vec je tá, že sa začínam už cítiť trápne pred okolím.

Strana
z2
anonym_f6aa1b
Dnes o 16:27
@anonym_autor

@anonym_56d57c ešteže ty nie si moja mama.. rodičia to sami navrhli, pretože takto je platený nájom na prázdno. Mňa by tak zaujímalo koľko vy zarábate že takto hovoríte lebo byty v bratislave čo aj tie malé garzónky stoja majland, či by vám dali vôbec hypotéku. Ale žene samej bez muža.

@anonym_autor ty sem píšeš opakovane o tom,ako sa ideš odsťahovať do bytu,ktorý vlastnia rodičia....a stále nie si odsťahovaná

anonym_22ed91
Dnes o 16:28

@anonym_autor proste tam chod a cakaj ake to bude, budes byvat stale u nich , budes mat lacnejsie tak musis daco obetovat, myslim ze je dost vela 25rocnych co by radi isli do rodicovskeho bytu a ani by si nestazovali. Ked chces byt komplet samostatna tak bud ale za svoje.

anonym_e1b83d
Dnes o 16:42
@anonym_autor

@anonym_56d57c ešteže ty nie si moja mama.. rodičia to sami navrhli, pretože takto je platený nájom na prázdno. Mňa by tak zaujímalo koľko vy zarábate že takto hovoríte lebo byty v bratislave čo aj tie malé garzónky stoja majland, či by vám dali vôbec hypotéku. Ale žene samej bez muža.

@anonym_autor slečna s vysokou školou a našetrenou slušnou čiastkou má aký problém zobrať hypotéku a kúpiť si byt v Ba?

0kristina0
Dnes o 16:55
@anonym_autor

@anonym_cc3f9d rozumiem tomu čo píšeš ale ja potrebujem poradiť ako im nastaviť hranice, pretože mi nepríde normálne aby dospelej dcére pomaly zakazovali ísť spať ku kamoške.

@anonym_autor ako nastavit hranice? No velmi jednoducho. Musis dat s nimi pokec. Vysvetli im svoje pocity, ako to vnimas ty, ubezpec ich, ze to, ze sa stahujes neznamena, ze sa prestanete stretavat. Navrhni im, ze budes chodit ty k nim aby si nemala od nich prepadovky. Podla mna by si bola velmi blba keby si isla niekomu cudziemu splacat hypoteku. Kazda jedna co tu mudruje, aby si isla byvat do cudzieho tak by takuto prilezitost urcite vyuzila. Chce to uprimny konstruktivny rozhovor. Drzim palce.

sisska96
Dnes o 17:23

Joooooooj koľko kyslých žien je tu ktoré závidia že nemusí táto baba platiť 200 000 za mini kútik 😂😂😂

anonym_c96228
Dnes o 18:05

Odkúpiť byt od vlastných rodičov? Otecko naviazaný na dcérenku a má svedomie predat dcere byť? Asi nie sú na tom zle, ak majú investičné byty.

anonym_e1b83d
Dnes o 18:24
@sisska96

Joooooooj koľko kyslých žien je tu ktoré závidia že nemusí táto baba platiť 200 000 za mini kútik 😂😂😂

@sisska96 to nie je na závidenie bývať v rodičovskom byte. Naozaj nie je čo závidieť. Väčšiu pýchu som zažila, keď som v jej veku kupovala vlastný byt.

sisska96
Dnes o 18:25
@anonym_e1b83d

@sisska96 to nie je na závidenie bývať v rodičovskom byte. Naozaj nie je čo závidieť. Väčšiu pýchu som zažila, keď som v jej veku kupovala vlastný byt.

@anonym_e1b83d no určite

biba_18
Dnes o 18:40

tu na MK sú 2 extrémy - buď ženy majú nízku mzdu, alebo sú na RD a žijú u svokry, alebo samoživiteľky žijúce z ruky do úst - alebo opačný extrém, 25-točná kupujúca si sama byt a zarábajúca 5 k v čistom 🤦‍♀️

anonym_50109f
Dnes o 18:41

Ja nerozumiem co vam tu vsetkym vadi 😂 vy by ste odmietli byt od rodicov keby mali 3? Neverim.
A tie temy o tom ako nemaju ani nastrene nic a nech pomozu rodiny tak to je ok ale baba ze ma ist byvat do rodicovskeho bytu je problem 😂no ja neviem tak naco potom kupuju tie byty ked nie detom?? Moje deti tiez budu mat byvanie a ozaj sa za to nebudu musiet hanbit ze rodicia boli sikovni.

autor
Dnes o 18:54
@biba_18

tu na MK sú 2 extrémy - buď ženy majú nízku mzdu, alebo sú na RD a žijú u svokry, alebo samoživiteľky žijúce z ruky do úst - alebo opačný extrém, 25-točná kupujúca si sama byt a zarábajúca 5 k v čistom 🤦‍♀️

@biba_18 hovorím že odkúpim od rodičov. Asi každému príčetnému je jasné že to bude za smiešnu sumu a nie plnú keďže rodičia nepotrebujú peniaze.

anonym_e1b83d
Dnes o 18:55
@sisska96

@anonym_e1b83d no určite

@sisska96 no určite

erikavesela
Dnes o 18:57
@anonym_28b5c5

@anonym_autor "do jedného z investičných bytov"

Zas dalsia vymyslena tema na pobavenie autorky, ano jasne mate tych bytov 10😎

@anonym_28b5c5 za to, ze ty si to nevies predstavit, este neznamena, ze to tak nie je, aj moje deti budu tak byvat a ano, bude to jedn z investicnych bytov...

biba_18
Dnes o 18:57

@anonym_autor nepísala som o tebe… a rodičia by ti ten byt hádam aj mohli dať…

erikavesela
Autor odpoveď zmazal
anonym_e1b83d
Dnes o 19:01
@anonym_50109f

Ja nerozumiem co vam tu vsetkym vadi 😂 vy by ste odmietli byt od rodicov keby mali 3? Neverim.
A tie temy o tom ako nemaju ani nastrene nic a nech pomozu rodiny tak to je ok ale baba ze ma ist byvat do rodicovskeho bytu je problem 😂no ja neviem tak naco potom kupuju tie byty ked nie detom?? Moje deti tiez budu mat byvanie a ozaj sa za to nebudu musiet hanbit ze rodicia boli sikovni.

@anonym_50109f my máme tiež investičný byt, syn tam mohol ísť bývať (stačilo nepredĺžiť zmluvu nájomníkovi), ale rozhodol sa ostať u nás 2 roky, šetril celú výplatu (nepýtali sme od neho nič mesačne) a po 2 rokoch bral hypo. Že si chce byt kúpiť sám čím skôr, aby mu mohol nadobúdať hodnotu.

f333
Dnes o 19:12
@anonym_autor

@ivik4 toto nechcem z finančných dôvodov, pretože nájmy sú v bratislave vysoké a za taký byt by som dala takmer vyše polovice výplaty a koncom roka chcem brať hypo a odkúpiť od nich.

@anonym_autor AK by rodicia videli ,ze si samostatna a uspesnaa sebestacna zena, tak by sa k tebe spravali inak.Takze ich skutkami musis presvedcit, ze si uplne samostatna uz 25 rocna zena ,co sa dokaze o seba postarat. A aj o nich hoci financne,ked to bude treba. Ak by na teba boli tak upnuti,tak by ti este v mladsom veku branili ist zit do zahranicia.Asi si tam studovala.A to je ine,ako zivot samostatnej uspesnej zeny .co je zvyknuta sama za seba rozhodovat, vsetko financovat. Ak maju pocit,ze ta treba kontrolovat,tak neveria,ze si samostatna. A oni z nejakych faktov asi vychadzaju.
Chapes, co tym myslim?

beata_k
Dnes o 19:18

Musis si to s nimi vopred dohodnut. Povedzme, vzdy v nedelu prides na obed. A hodnu chvilu by som slovo aj dodrziavala a vzdy v nedelu prisla na obed. Potom ked sa trochu upokoja si na tu nedelu vymysli program. Kazdopadne akokolvek to urobis, hranicu si musis stanovit este pred stahovanim. Za pochodu to neurobi dobrotu. A urcite im nedavaj kluce 😀

anonym_9e3d9a
Dnes o 20:19
@anonym_autor

@biba_18 hovorím že odkúpim od rodičov. Asi každému príčetnému je jasné že to bude za smiešnu sumu a nie plnú keďže rodičia nepotrebujú peniaze.

@anonym_autor a každému príčetnému je jasné, že stále budú mať od bytu kľúče a budú do neho loziť ako keby bol ich aj po tvojom odkúpení. Takže v čom bude rozdiel oproti terajšej situácii okrem toho, že ťa "pumpnú" o peniaze?

biba_18
Dnes o 20:32

@anonym_9e3d9a mám kľúče od syna, od mamy som mala, od svokry - nikdy som nikam nechodila bez pozvania…

anonym_28b5c5
Dnes o 20:34
@anonym_autor

@anonym_28b5c5 nemáme ich 10 ale teraz sa kupuje tretí. nie každý zarába minimálku darling.

a odkupovať byt idem aby som mala svoj a ten jeden sa mi páči a bude to ovela lacnejšie ako keby mám kupovať iný.

@anonym_autor jasne, jasne, tretí, štvrtí, si pekne na pobavenie😉

anonym_28b5c5
Dnes o 20:37
@sisska96

@sisska96 zavidime jej jedine tak vlastnu tupost, krasne si vymysla Borisova milenka🙂

autor
Dnes o 20:40
@anonym_28b5c5

@sisska96 zavidime jej jedine tak vlastnu tupost, krasne si vymysla Borisova milenka🙂

@anonym_28b5c5 preboha živého kde sa vo vás berie tá zlosť

anonym_28b5c5
Dnes o 20:58
@anonym_autor

@anonym_28b5c5 preboha živého kde sa vo vás berie tá zlosť

@anonym_autor ked si vymyslas, vo svojich slovach sa prezradzas ze tomu tak nie je.

Strana
z2