Ako vysvetliť rodičom, že potrebujem súkromie?
Ahojte. Potrebovala by som skôr povzbudenie ako nejaké výčitky alebo komentáre ako vy by ste sa v mojej situácii zachovali inak. Mám 25 rokov, som rok a pól po vysokej škole a doteraz som bývala u rodičov najmä z finančných dôvodov. Našetrila som si za tú dobu slušnú čiastku a teraz sme sa s rodinou dohodli, že pôjdem bývať do jedného z investičných bytov, ktoré rodičia vlastnia. Budem tam normálne platiť energie a nájom a dám pár korún aj navyše rodičom za to. Problém je v tom, že sú rodičia, najmä otec na mňa neskutočne upnutí a už ma to doslovne obťažuje. Mám pocit, že to neviem zastaviť. Počas vysokej školy som si hovorila, že keď sa odsťahujem to prestane, keď dokončím školu to prestane a ono stále nič. Čo ma ale desí do toho bytu mám ísť o 2 týždne a ja od januára nepočúvam nič iné ako reči typu - či si to nerozmyslím, ako nezvládnem žiť sama a starať sa sama o domácnosť, ako mi budú chýbať, že sa čoskoro vrátim a potom začali tlaky typu že oni to vlastne nezvládnu bezo mňa a či môžu chodiť pravidelne na návštevy a kontroly čo tam robím. Ja sa chcem odsťahovať pre to aby som mala kľud. Paradox je ten, že mám staršieho brata, ktorého nikto nekontroluje, tak isto býval v takomto rodičovskom byte a tam si nik také niečo nedovolil. Ja mám pocit, že ma vidia ako malé neschopné dieťa, pritom ja sa viem postarať sama o seba, žila som 2 roky v zahraničí v Prahe a prežila som to a aj ten byt. Na druhú stranu nechcem sa s rodičmi rozhádať ale už mi to ide krkom, ako mi dýchajú na krk. A ďalšia vec je tá, že sa začínam už cítiť trápne pred okolím.
@13uzivatelka11 Ale nechytaj sa za slovicka. Jasne, zs sa nejedna o klasickeho podnajomnika, ktory sklada kauciu.
@beata_k tak ale tie kľúče náhradné by aj tak mal podľa mňa niekto mať 🤷♀️ a lepšie je ich dať dakemu cudziemu správcovi bytu, ako jej vlastným rodičom a majiteľom?
@beata_k tak ale tie kľúče náhradné by aj tak mal podľa mňa niekto mať 🤷♀️ a lepšie je ich dať dakemu cudziemu správcovi bytu, ako jej vlastným rodičom a majiteľom?
@13uzivatelka11 ked dcéra byt odkúpi rodicia uz nebudú majiteľmi. Kluce im dat moze, ale s dohodou, ze nebudú chodit neohlasene alebo ked nebude doma
@13uzivatelka11 ked dcéra byt odkúpi rodicia uz nebudú majiteľmi. Kluce im dat moze, ale s dohodou, ze nebudú chodit neohlasene alebo ked nebude doma
@anonym_51e800 veď píšem o podnajme, nie o kúpe...
@13uzivatelka11 Ona byt odkupuje.
Idealne povedat na priamo, ze chces byt viac samostatna a vadi Ti, ze Ta stale kontroluju. Ale ked si toho neschopna, tak oklukou si do bytu nastahovat kamosku spolubyvajucu za kamaratsku cenu. Aj usetris, aj povies rodicom, ze je jej neprijemne, ze vkuse niekto je v byte. Ze radsej budes chodit Ty k nim (v terminy, ktore vyhovuju Tebe) .
@anonym_autor Moja skúsenosť je, že tiež sme sa nechceli s manželkou s našimi rodičmi pohádať.Stale sme chceli s nimi len po dobrom.Aby som bol konkrétny 99% s mamami.Vadili nám dva extrémy: jedna sa nám starala do všetkého a druhá absolútne sa nepýtala sa 25 rokov ako sa máme,alebo naše deti.V kuse 25 rokov sa sťažovala a rozprávala len o sebe monológy na každej návšteve. Skúšali sme to s nimi po dobrom 25 rokov.PO DOBROM,BEZ KONFLIKTU TO S NIMI NEŠLO.Nedavno som na svokru narobil krik,jak na soplavé decko,nech sa nepovažuje starať sa do nášho života ( máme 46 rokov). A mám pokoj.Prestala k nám chodiť každý deň a riešiť náš život.
A manželka prestala chodiť k mojej mame,lebo tiež sa to s ňou nedalo vydržať.Ja som tiež obmedzil návštevy u mojej mamy.Volakedy som chodil raz za týždeň,plus práca, keď som jej prerabal alebo opravoval niečo na dome.Niekedy aj mesiac po fajronte.Absolutne si to nevážila. Tak teraz tam chodím ešte menej.A nech sa čuduje.
PROSÍM ŤA, NEROB TAKÚ CHYBU AKO MY A POLOVICA ĽUDÍ Z MK, KTORÍ SA SNAŽÍME VYCHÁDZAŤ DOBRE S RODIČMI,za každú cenu, lebo sa to patrí a pod. Oni z rôznych dôvodov nemajú v sebe pokoj, radosť, sebaúctu a sebahodnotu a tak si ju dodávajú tým, že tú slobodu, sebaúctu,pokoj radosť doslova zoberú svojím deťom, neveste, a pod.
Miluj rodičov ako seba,ALE NIE VIAC ako seba!!!!!!!!!!. Musíme si vyrobiť REŠPEKT,inak nás zožerú.Bud odvážna, priprav sa na konflikty, nepríjemný pocit, že sa zastanes sama seba, priprav sa na manipuláciu a výčitky z ich strany a stále, keď ti je to nepríjemné im hovor NIE,alebo o tom sa nebudeme baviť.
Čím viac im budeš vysvetľovať, tým viac by mali pocit, že ešte majú u teba " šancu". Proste poraď s dobrou známou, ktorá si "vie povedať" ,nastuduj si asertivnu komunikáciu na internete,alebo so psychológom,alebo s umelou inteligenciou.
Bojuj za svoju SLOBODU!!! Ty skrátka nie si zodpovedná za to,ako sa cítia tvoji rodičia,ale ako sa cítiš ty.Toto bude náročný, ale veľký krok k rastu tvojej sebahodnoty a sebaúcty.Držím ti palce.
PS: ak to číta niekto,kto má tiež reálne skúsenosti s robením poriadkov a zastania si samej seba,DAJTE VEDIEŤ.
@biba_18 hovorím že odkúpim od rodičov. Asi každému príčetnému je jasné že to bude za smiešnu sumu a nie plnú keďže rodičia nepotrebujú peniaze.
@anonym_autor napíš im, že za 1€. Polovica MK to neprežije 😆
@anonym_autor tvojich rodičov desí "syndrom prazdneho hniezda" . Sadni si s nimi a v klude im to povedz presne takto ako si to opisala tu. Chce to čas. A o chlapcov sa boja rodičia o nieco menej. Mam to priamo od "zdroja" ,chlapa ktory ma dvoch dospelych synov. Sam povedal že pri dcere by sa "mal na pozore" oveľa viac.
Kolko povalačov by boli radi keby mali takých rodičov… Mnohých vyhadzujú že si dospelý staraj sa o seba. Niekto by si užíval mamahotel do 60-ky.
@anonym_autor ked kupis ich byt, tak stale budu ocakavat tvoju vďačnosť. Nezabudni na to. Podla mna daju pokoj, ked uz budes mat priatela, nebudes posluchat a ani volat s tebou nemusia kazdy den.
@anonym_autor a načo je rodičom smiešna suma, ak peniaze nepotrebuju? Ved by ma hanba fackovala.
@beata_k ale každý kto prenajíma byt by mal mať kľúče od svojho vlastného bytu, nie? Svokrovci majú dokonca kľúče aj od nášho domu, pre prípad že by sa niečo stalo a veru už sme to 2x využili, keď nás mačka vymkla na záhrade. 🤷♀️ Cez dovolenku ich boli tiež skontrolovať napríklad. Prečo by vlastníci bytu nemali mať kľúče od bytu a prečo by sa časom mala vyhovárať nechodiť na obed?
@13uzivatelka11 mačka zamkla? to je podarené
@anonym_autor Moja skúsenosť je, že tiež sme sa nechceli s manželkou s našimi rodičmi pohádať.Stale sme chceli s nimi len po dobrom.Aby som bol konkrétny 99% s mamami.Vadili nám dva extrémy: jedna sa nám starala do všetkého a druhá absolútne sa nepýtala sa 25 rokov ako sa máme,alebo naše deti.V kuse 25 rokov sa sťažovala a rozprávala len o sebe monológy na každej návšteve. Skúšali sme to s nimi po dobrom 25 rokov.PO DOBROM,BEZ KONFLIKTU TO S NIMI NEŠLO.Nedavno som na svokru narobil krik,jak na soplavé decko,nech sa nepovažuje starať sa do nášho života ( máme 46 rokov). A mám pokoj.Prestala k nám chodiť každý deň a riešiť náš život.
A manželka prestala chodiť k mojej mame,lebo tiež sa to s ňou nedalo vydržať.Ja som tiež obmedzil návštevy u mojej mamy.Volakedy som chodil raz za týždeň,plus práca, keď som jej prerabal alebo opravoval niečo na dome.Niekedy aj mesiac po fajronte.Absolutne si to nevážila. Tak teraz tam chodím ešte menej.A nech sa čuduje.
PROSÍM ŤA, NEROB TAKÚ CHYBU AKO MY A POLOVICA ĽUDÍ Z MK, KTORÍ SA SNAŽÍME VYCHÁDZAŤ DOBRE S RODIČMI,za každú cenu, lebo sa to patrí a pod. Oni z rôznych dôvodov nemajú v sebe pokoj, radosť, sebaúctu a sebahodnotu a tak si ju dodávajú tým, že tú slobodu, sebaúctu,pokoj radosť doslova zoberú svojím deťom, neveste, a pod.
Miluj rodičov ako seba,ALE NIE VIAC ako seba!!!!!!!!!!. Musíme si vyrobiť REŠPEKT,inak nás zožerú.Bud odvážna, priprav sa na konflikty, nepríjemný pocit, že sa zastanes sama seba, priprav sa na manipuláciu a výčitky z ich strany a stále, keď ti je to nepríjemné im hovor NIE,alebo o tom sa nebudeme baviť.
Čím viac im budeš vysvetľovať, tým viac by mali pocit, že ešte majú u teba " šancu". Proste poraď s dobrou známou, ktorá si "vie povedať" ,nastuduj si asertivnu komunikáciu na internete,alebo so psychológom,alebo s umelou inteligenciou.
Bojuj za svoju SLOBODU!!! Ty skrátka nie si zodpovedná za to,ako sa cítia tvoji rodičia,ale ako sa cítiš ty.Toto bude náročný, ale veľký krok k rastu tvojej sebahodnoty a sebaúcty.Držím ti palce.
PS: ak to číta niekto,kto má tiež reálne skúsenosti s robením poriadkov a zastania si samej seba,DAJTE VEDIEŤ.
@anonym_163414 veľmi zaujímavé, aj by ma zaujímalo ktorý si
@13uzivatelka11 mačka zamkla? to je podarené
@karolinakr áno, boli sme na záhrade, mali sme privrete dvere, ona chcela ísť za nami von tak skákala na kľučku a zrazu som len počula zacvaknutie, skočila na kľučku a zatvorila ju 😀 a zamknutú sme mali aj braničku, kľúče od nej sme mali v dome a zamknutý sme mali tuším aj dom spredu. 😀 Našťastie svokrovci neboli niekde na výlete alebo na dovolenke, prišli nás vyslobodiť 😀

@beata_k ale každý kto prenajíma byt by mal mať kľúče od svojho vlastného bytu, nie? Svokrovci majú dokonca kľúče aj od nášho domu, pre prípad že by sa niečo stalo a veru už sme to 2x využili, keď nás mačka vymkla na záhrade. 🤷♀️ Cez dovolenku ich boli tiež skontrolovať napríklad. Prečo by vlastníci bytu nemali mať kľúče od bytu a prečo by sa časom mala vyhovárať nechodiť na obed?
@13uzivatelka11 Ale nechytaj sa za slovicka. Jasne, zs sa nejedna o klasickeho podnajomnika, ktory sklada kauciu.