icon

Ako vysvetliť starým rodičom, že nechceme krstiť?

26. apr 2022

Zdravím, prosím poraďte mi hlavne tie ktoré s tým máte skúsenosť a prešli ste si tým, ako čo najlepšie vysvetliť rodičom a svokrovcom že nechcem dať pokrstiť naše dieťa, lebo okrem toho že naňho farár naleje trochu slanej vody pre mňa krst nemá žiaden význam ale ani jedna strana to nevie pochopiť. Nasilu alebo potajomky bez súhlasu rodičov ho dúfam asi pokrstiť nemôžu 😁 Manžel na to nemá žiaden názor a je mu to jedno. Ďakujem

lejusinka
28. apr 2022

@euka210 usla ti trosku pointa. Ja si neprajem nic ine ine len any moje dieta bolo veriace ale bohuzial ja za neho toto rozhodnutie nemozem spravit. Ono same sa musi rozhodnut ze chce nasledovat Jezisa Krista. Ja to spravit nemozem, mozem mu ukazovat svoj zivot, mozem si s nim citat Bibliu, mozem mu ukazat moju vieru ale rozhodnutie za neho spravit nemozem. Mozem ho dat pokrstit a tvarit sa ze ked chodi do kostola kazdu nedelu a pocuva ujkov za oltarov tak je veriace ale sanca ze sa nakoniec stretneme vo vacsnom zivote je mala potom 🤷🏻‍♀️ Krst ma byt slovodne rozhodnutie jedinca, ak ho potries len svatenov vodou dedicny hriech nezmazes. Boh nefunguje v zauzivanych ritualoch. Boh ho spasi jedine ked sa samo rozhodne ze Ho prima do svojho zivota. Babatko co nevie ani povedat mama asi tazko v svojej hlave spravi to rozhodnutie. Ked pride posledny sud vela ludi bude prekvapenych lebo necitaju si v Biblii, nemaju zivy vztah s Bohom ze vlastne v zivote nemali vieru. Mozes nutit doeta nejest maso, mozes ho nutit aby si umylo zuby ale nemozes ho donutit prijat Jezisa Krista 🤷🏻‍♀️

letfenixa
28. apr 2022

@vlucifuk po krste im to povedala.

euka210
28. apr 2022

@lejusinka prave preto, ze dieta nevie urobit toto rozhodnutie, lebo je male, pri krste robis toto rozhodnutie za neho ako rodic.
A krstom sa zmyva dedicny hriech...ak to tak nevidis, tak si mimo info, co vlastne krst znamena. Ale podla komentarov tu vela zien nevie o co ide pri krste a co to znamena.
Samozrejme ze potom moze zit inak ako si ho ucila, vychovala, uz si potom hlada svoju cestu. Svokra mi hovorila o jednej rodine...veriaca, 3 deti...2 dievcata...jedna je reholna sestricka a druha sa dala na grogy a ktovie kde je.
Moji rodicia zase boli taki klasicky veriaci, robis co musis, viac nie, ale nasla som si cestu k tomu, aby som mala iny a zivy vztah s Bohom. Moj oco bol proti krstu, presne ten nazor uz pred 40r, ze v dospelosti si vyberieme, ale som rada ze mama trvala na krste a sme pokrsteni.

lejusinka
28. apr 2022

@euka210 nemozes rozhodnut za dieta 🤦🏻‍♀️ Sorry zijes v klamstve…dieta musi samo sa rozhodnut. Nikto nepride k Bohu vdaka rozhodnutiu inych. Keby to tak fungovalo tak Boh uz by nebol ten spravodlivy Boh o ktorom sa pise v Biblii. Otvor si Bibliu a citaj, budes prekvapena. Krst zmaze dedicny hriech ale nie u deti. Ako take zavazne rozhodnutie moze spravit babatko? Ako? Ved nema mozog natolko vyvinuty 🤦🏻‍♀️ Ani jedno dieta nebolo pokrstene V Novej zmluve! Vytacaju ma ludia co siria klamstva o Bohu na zaklade co povedal ujo v kostole a Bibliu v ruke len povrchne drzia ak vobec.

janaahotovo
28. apr 2022

@777januska777 v nejakom prispevku vyssie. Ale nie, my sme hriesnici len z vasho pohladu. My neveriaci sa citime uplne fajn, vedomi si svojich chýb, slabostí, a podľa možností to riešime. A hlavne - uvedomujeme si svoju zodpovednosť za všetko, čo sa rozhodneme urobiť, nič "sa nestane" len preto, ze to tak chcel Niekto...Teda nechcem hovoriť za všetkých neveriacich, ale tí, ktorých mám okolo seba, to tak vidia.

janaahotovo
28. apr 2022

@uradnikova Mna ste sa sice nepytali, ale odpoviem - uplne v pohode sa rozplyvam nad svojimi detmi, aj ked ich povazujem za vytvor nahodneho stretnutia dvoch buniek. Vzniklo nahodou, nehodou alebo ucelovym konanim. Normalne priroda, veda, o tom su knihy...

viestta
Odpoveď bola odstránená
euka210
28. apr 2022

@lejusinka ked knazov nazyvas ujov, tak sa tu nedohodneme
...k tomu rozhodnutiu, ze nemozes rozhodnut za dieta....rozhodujes o nom, kam ho das do skolky, kedy, na aku skolu. O potratoch ani nehovorim...tam predsa matka rozhodne za neho ze zomrie alebo bude zit...a tymto by som tuto debatu ukoncila, lebo mas proste problem s tym, ze sa krstia male deti a ine argumenty neprijmes. Mas svoj nazor a ja svoj.

lejusinka
28. apr 2022

@euka210 vieru zrovnavas so skolou a skolkou? Tak potom to nie je asi take dolezite 🤷🏻‍♀️ Inac vsetky co ste sa do mna pustili tu ste to nedokazali Biblicky vyargumentovat a to je jeden velky dokaz toho kto ma pravdu 🙏🏻

euka210
28. apr 2022

@lejusinka jasne som Ti napisala, ze vieru prijimal cely dom ked uveril majitel domu...cize aj deti a sluhovia.
Premyslam nad tym, ci nie si jehovistka, ti sa strasne radi ohanaju Bibliou a vytahuju veci z kontextu ci si vysvetluju veci po svojom. Dookola hucia to iste a argumenty neprijimaju.

uradnikova
28. apr 2022

@janaahotovo tak ja si zase zivot bez Boha neviem predstavit. ja prezivam vsetko s Bohom. kazdy usmev mojho dietata, kazde trapenie, uspech. je moja nadej, opora, utociste. preto je pre mna tazke pochopit, ze pre niekoho vlastne neexistuje.

elizita
28. apr 2022

@euka210 ty si hrozne zaslepena osoba... trebalo by dať klapky dolu z očí a možno potom mnohi pochopia čo je viera v Boha narozdiel od viery v cirkev. @lejusinka Ale zo skúseností,s katolíkmi sa na túto tému debati úplne najhoršie, suverénne najviac zaslepení a bez argumentov, česť výnimkám..

uradnikova
28. apr 2022

@euka210 presne, aj moja skusenost s nimi.

euka210
28. apr 2022

@elizita ano, teraz to je velmi moderne...verim v Boha, ale cirkev v ziadnom pripade neprijimam. Vasa vec, zite si ako chcete. Jezis ustanovil cirkev ako spolocenstvo veriacich ludi. Kde su ludia, nemoze byt dokonalost, a preto aj v cirkvi boli a su chyby. Ale pre mna to nie je dovod odist zo spolocenstva a zit si vieru sama. Raz to skonci ako v prvotnej cirkvi, kedy sa museli skryvat pre svoju vieru. Tam svet pomaly smeruje a budem len rada ak to tak nedopadne.

chillibubble
29. apr 2022

@euka210 kiez by bol svet aj teraz natolko tolerantny, ze by sa nikto nemusel skryvat/hanbit nie len za svoju vieru, ale aj sexualnu orientaciu, to odkial pochadza(napr. momentalne z ukrajiny) atd.

mirkava
29. apr 2022

@euka210 pekne si to napísala, som veriaca... VIERA je niečo krásne, čisté, nadpozemske (tiež nespajam s cirvkou). Aj keď vôbec nezazlivam ľuďom že sa odklanaju od Boha .... ved co sa deje v dnešnom svete, ale všetci ak je zle hľadajú útechu v niečom co im pomôže a dá im silu sa postaviť a znovu kráčať ďalej.... nechodím pravidelne do kostola (nosím si to v srdci), no nedávno na Veľkú noc som tam bola a cítila som sa tam dobre, cítila som pokoj a takú súdržnosť ľudí (toto v dnešnej dobe chýba, každý sa naháňa sám za seba, pozerá len na vlastné blaho)...

natalka13
29. apr 2022

@mirkava a to ako ide nespajat boha s cirkvou? teda nechodis do kostola, niesi pokrstena,nemas 1.sv.prijimanie birmovku ani deti?

natalka13
29. apr 2022

@viestta ale oni tu barlicku potrebuju,lebo od detstva je im vstepovame ,ze su hriesni. maju strach zo svojich hriechov, potrebuju sa z nich vykupit = vymodlit.

lejusinka
29. apr 2022

@euka210 ja prijmam Cirkev ale nie rimokatolicku. Ta sa vzdialila od Boha uplne najviac. Sam povedal Jezis: Nik neprichadza k Otcovi ak nie skrze mna. Cize nie tvoje deti sa nedostanu do vecnosti lebo ty veris a ty si ich ako novorodenca dala pokrstit. Sak to je uplne zaklad evanjelia. Oochybujem ze si niekedy citala Bibliu 🤦🏻‍♀️ Trepes tu nezmysli cely cas. Cas ukaze, vela rimokatolikov bude prekvapenych ze verili ujovi v kostole (ano kym sa cirkev nezastane sexualne zneuzivanych obeti budu to pre mna len ujovia v kostole) a Bibliu a vieru nemali. Este povedz ze sa denne modlis ruzenec a sme doma 😂

mirkava
29. apr 2022

@natalka13 samozrejme ze to ide...

lejusinka
29. apr 2022

@euka210 “Budem rada ak to tak nedopadne” 🤦🏻‍♀️ Dokaz ze nevies co sa pise v Bozom slove! Nemudruj tu, vobec nemas prehlad co sa pise v Novom Zakone, co predpovedali ze sa stane na konci vekov. Jak mozes viest deti k Bohu ked toho Boha ani nepoznas?

ivetta1234
29. apr 2022

@uradnikova to fakt? toto si zase ja neviem predstaviť :D keď sa na teba dieťa usmeje tak myslíš na boha? a keď sa ti niečo podarí tak to aj dávaš za príčinu bohu alebo si myslíš že si to dokázala sama svojim snažením? alebo s božou pomocou? alebo všetko je už naplánované v osude?

elizita
29. apr 2022

@euka210 ja neviem čo je moderné,nie som veriaca si predstavte..aký zmysel ma cirkev ktorá sa neriadi Božími pokynmi? Píšete že to má byť spoločenstvo veriacich.. ale v čo? V tradíciu, cirkev alebo Boha.. to sú obrovské rozdiely

natalka13
29. apr 2022

@mirkava tak teda veris v boha ale nemas krstnene deti, svadbu si nemala v kostole......
OK. a vies ze toto nem s kostolnym poriadkom? vlast e svojimsposobom je to hriech nad hriech.

lejusinka
29. apr 2022

@natalka13 kostol nerozhoduje co je a co nie je hriech

mirkava
29. apr 2022

@natalka13 všetci si všetko môžeme vysvetliť inakšie... nejdem nikoho o ničom presviedčať... 😉😊

uradnikova
29. apr 2022

@ivetta1234 ano, presne, vo vsetkom dobrom, co sa mi deje, vidim Boha. v tom zlom premyslam, co mi tym Boh chce povedat a naucit ma. Ked sa mi nieco podari, spomeniem si na Boha a dakujem mu. Ked sa trapim, utesuje ma to, ze to trapenie ma nejaky zmysel, ktory mozno najdem neskor a ze Boh nam chce len dobre, aj ked nie vzdy s nim suhlasime a nechapeme ho. smeruje nas zivot tak, aby nam bolo dobre vo vecnosti. stale mame slobodnu volu, takze rozhodujem sa sama, ale Boh vie, ako sa rozhodnem, takze mozme to nazvat "osud". Moj zivot bez Boha by akosi nemal zmysel. Keby sa malo skoncit vsetko smrtou tu na tomto svete, tak by to tu pre mna nemalo akosi zmysel....

ivetta1234
29. apr 2022

@uradnikova pekne 🙂 , ja chápem že náboženstvo dokáže uspokojiť a prinášať nádej na osobnej úrovni, len si neviem predstaviť, že ak boh existuje a riadi celý vesmír atď tak by práve riešil môj osobný život a to ako sa mi darí, dúfala by som že má dôležitejšie veci na práci 😂 ale zaujímavý pohľad, asi sa aj tak nikdy nedozvieme ako to naozaj je, v satana tiež veríš?

uradnikova
29. apr 2022

@ivetta1234 ale dozvieme, tam hore😀. Boha nemozme pochopit, rovnako ako vajce nepochopi sliepku😆. v satana verim, ved ma casto pokuša🙂

ivetta1234
29. apr 2022

@uradnikova tam hore sa dozvieme len ak fakt existuje, ináč sa nedozvieme nič ;)