icon

Ako vyvážiť výdavky a výchovu detí?

lenka0089
12. nov 2024

Potrebovala by som poradiť. Mám 2 deti a s mužom máme príjem cca 3100 v čistom každý mesiac (pri prémiach aj viac) aj napriek tomu, že som s mladším iba na rodičovskom príspevku (má zdravotné problémy a aj keď má 5 rokov nemôže do škôlky, máme za sebou 2 hospitalizácie za pol roka a preto sa nemôžem vrátiť do práce, nemám starostlivosť o mladšieho čo by mu lieky a terapiu vedel podať). Manžel dobre zarobí a nikdy na nás nešetrí. Avšak, ja pochádzam zo svojim spôsobom chudobnej rodiny - 3 deti a mama mala vždy iba minimálnu a aj keď otec robil v zahraničí a mal výborný plat, mame dával doslova minimum na prežitie (príspevok na hypotéku a možno 1000sk pred 20 rokmi na nákup potravín). Krúžky sme nenavševovali, pri mori sme nikdy neboli, 0 lyžovačiek, oblečenie furt to isté (veľmi sa mi preto posmievali a šikanovali ma v škole), so ZRPŠ sme vždy meškali, probiotiká ku ATB mama nikdy nekupovala ani žiadne vitamíny, mäso iba v nedeľu a mohla by som pokračovať. Zanechalo to vo mne stopu a nechcem aby syn mal pocit,že mu niečo podstatné odopieram. Lenže neviem kde nájsť tu hranicu. Chodíme 2x ročne na dovolenku a už minule frflal, že jeho spolužiak ide aj 3.raz. Nechodíme veru na Maldivy v novembri ale zase není problém pre nás dať 4000 a mať pobyt v 4****hoteli s výhľadom na more. Keď chce Lego za 180 eur musí počkať do narodenín, len tak mu nekúpim. Keď chce do cukrárne, poviem, že tento týždeň sme už boli, tak to rešpektuje. Ale itak povie niečo akože som prísna. Vtedy do mňa 100 jedov, že nevie čo je život a že ja čo by som za to dala. Lenže keď kuknem okolie nemám zas pocit, že by sme si žili až tak nadpriemerne lenže v porovnaní s mojim detstvom je to kráľovské. Neviem ako nájsť tú hranicu, koľko mu ešte kúpiť a dopriať (má krúžky mesačne za 160 eur ale je pravda že tam poctivo chodí a spolupracuje a dosahuje výborne výsledky, všade ho chvália, je veľmi nadaný). Chcem aby sa mohol rozvíjať po vš.stránkach a nemusel strádať, aby mal možnosť sa vzdelávať. Muž je ešte viac nadšený investíciou do vzdelania detí a cestovania ako ja. Lenže nechcem aby bol rozmanznaný a nič si nevážil. Neviem čo je už príliš a čo štandard. Mne je sila aj keď mu kúpim zimnú bundu Zajo za 130 eur veď o rok-dva je mu malá ale spolužiaci majú kľudne na telesnú DKNY súpravu za 100ku. Tak už ozaj neviem. Poraďte ako vy vychovávate deti v oblasti financií. Koľko im dovolíte a doprajete? Čo už považujete za zbytočný luxus a rozmaznávanie? Ďakujem.

Strana
z4
tortelinka
17. nov 2024

@lenka0089 ja ti k tomu poviem príhodu.moje deti chodia do súkromnej školy (učím tam) takže sú v kontakte s deťmi, ktoré majú násobne viac ako my, aj keď našim nič nechýba.Tiez som počúvala kto kde bol, čo má...no a raz syn hovorí, že jeho spolužiak sa rozplakal, že by chcel strašne raz večerať s rodičmi. Viac už neporovnal

victory7897
17. nov 2024

Hlavne neriešim čo majú spolužiaci a za koľko ,my sa doma o značkách nerozprávame ,deti ich nepoznajú...prečíta si to na botaskach , vie že ich má rád a to mu stačí ...myslím si že prispevkom sa autorka chcela viacmenej pochváliť svetu , tak 👍

Strana
z4