Ako vyvážiť výdavky a výchovu detí?
Potrebovala by som poradiť. Mám 2 deti a s mužom máme príjem cca 3100 v čistom každý mesiac (pri prémiach aj viac) aj napriek tomu, že som s mladším iba na rodičovskom príspevku (má zdravotné problémy a aj keď má 5 rokov nemôže do škôlky, máme za sebou 2 hospitalizácie za pol roka a preto sa nemôžem vrátiť do práce, nemám starostlivosť o mladšieho čo by mu lieky a terapiu vedel podať). Manžel dobre zarobí a nikdy na nás nešetrí. Avšak, ja pochádzam zo svojim spôsobom chudobnej rodiny - 3 deti a mama mala vždy iba minimálnu a aj keď otec robil v zahraničí a mal výborný plat, mame dával doslova minimum na prežitie (príspevok na hypotéku a možno 1000sk pred 20 rokmi na nákup potravín). Krúžky sme nenavševovali, pri mori sme nikdy neboli, 0 lyžovačiek, oblečenie furt to isté (veľmi sa mi preto posmievali a šikanovali ma v škole), so ZRPŠ sme vždy meškali, probiotiká ku ATB mama nikdy nekupovala ani žiadne vitamíny, mäso iba v nedeľu a mohla by som pokračovať. Zanechalo to vo mne stopu a nechcem aby syn mal pocit,že mu niečo podstatné odopieram. Lenže neviem kde nájsť tu hranicu. Chodíme 2x ročne na dovolenku a už minule frflal, že jeho spolužiak ide aj 3.raz. Nechodíme veru na Maldivy v novembri ale zase není problém pre nás dať 4000 a mať pobyt v 4****hoteli s výhľadom na more. Keď chce Lego za 180 eur musí počkať do narodenín, len tak mu nekúpim. Keď chce do cukrárne, poviem, že tento týždeň sme už boli, tak to rešpektuje. Ale itak povie niečo akože som prísna. Vtedy do mňa 100 jedov, že nevie čo je život a že ja čo by som za to dala. Lenže keď kuknem okolie nemám zas pocit, že by sme si žili až tak nadpriemerne lenže v porovnaní s mojim detstvom je to kráľovské. Neviem ako nájsť tú hranicu, koľko mu ešte kúpiť a dopriať (má krúžky mesačne za 160 eur ale je pravda že tam poctivo chodí a spolupracuje a dosahuje výborne výsledky, všade ho chvália, je veľmi nadaný). Chcem aby sa mohol rozvíjať po vš.stránkach a nemusel strádať, aby mal možnosť sa vzdelávať. Muž je ešte viac nadšený investíciou do vzdelania detí a cestovania ako ja. Lenže nechcem aby bol rozmanznaný a nič si nevážil. Neviem čo je už príliš a čo štandard. Mne je sila aj keď mu kúpim zimnú bundu Zajo za 130 eur veď o rok-dva je mu malá ale spolužiaci majú kľudne na telesnú DKNY súpravu za 100ku. Tak už ozaj neviem. Poraďte ako vy vychovávate deti v oblasti financií. Koľko im dovolíte a doprajete? Čo už považujete za zbytočný luxus a rozmaznávanie? Ďakujem.
Všetko úplne všetko mu kúp, tým sa nedá rozmaznat. Myslíš, že deti rodičov čo na to majú strádaju? Keby si bola celebrita, nedala by si svoju decku? Dieťa sa nedá rozmaznat tým, či ma bundu značky Zajo, alebo Reserved.
Ja čo vidím známych ľudí, deťom dajú všetko a určite neuvažujú takto malomeštiacky. Prečo by mal teraz Tvoj syn strádat? Len preto, že ty si nemala? To je také uvažovanie ako keď ja poviem, že som vyrastala s alkoholikom, tak aj môjmu dieťaťu takého nastahujem k nám, nech mu nie je extra dobre…
Smutné, že už takto zmyslaju deti. Tiež mám doma 8 ročného ale nikdy nepovedal niečo v tomto smere...kde bol kto na výlete, aby sme išli aj my, no a.co keď sme boli minule atď. .nikto v triede nerieši značkové veci atď. Ja by som ku dopriala podľa vlastného uváženia a snažila sa ho hlavne slovné smerovať, vysvetľovať na správnu cestu. Tam je asi bud velky vplyv spolužiakov zo školy, sú druhaci? Vysvetľovať a nie nakupovať, podľa toho čo majú druhí.
Ja by som v živote napríklad nekúpila 130 Európu bundu dieťaťu, nech je akákoľvek vzducho či vode odolná a neviem co. Zijete na Sibíri?
Sebe by som takú nekúpila, a to už nerastie do výšky, len šírky ;). Ale na lego by som dala aj viac, lebo sami mame veľmi radi lego.
Takže sama musíš určit co je ôk, a co je koč. Každý máme iné priority.
@colsami zdá sa mi divné, že 8 ročné dieťa doma špekuluje, že ešte by šlo aj na tretiu dovolenku k moru. Poznám ľudí, čo sú nadpriemerne bohaty, majú deti aj staršie, čo už tu dovolenku vedia aj oceniť a nesomru doma, že poďme k moru, zvlášť, ak už boli 2 x. Vetrovka pre dieťa kľudne aj okolo 60- 70 € stačí, veď ju vynosi za jednu sezonu, keďže podrastie. Treba si peniaze užívať, ale nič nepreháňať 👍
S darcekmi to prehanas.Sama si mala malo tak mu do kompenzujes a robis tym medcediu sluzbu.Nemas ty zdravy vztah k peniazom,tak neviem k zdravemu vztahu viest ani dieta.Lego za 180 eur je blbost.Moja dcera je 6cka a neporovnavaju si,vychovavam ju k zdravej skromnosti a vazeniu si penazi,hodnote vecj aj napriek tomu ze nas prijem spolocny je ovela vyssi ako u vas.
Sranda. Moj ma 13 a v zivote by si tak drahe lego napr.nevybral. Nie je hlupy,tiez ma vyssi intelekt,ale vyhra sa aj s roznymi sadami lega,ktore navzajom poprepaja a vyrobi si nove vlastne modely,cibri fantaziu. Od malicka mal hranice za aku sumu max.si moze vyberat darceky,takze jemu samemu sa uz teraz,ked rozumie peniazom zda absurdne dat 100 a viac eur za lego. Pri mori este nebol. Tvojho by uz asi vykotilo,ked sa mu 2x rocne mali. Teplaky na telesnu ma z Tesca, tricko z Takka a nikdy sa mu nikto nesmial. Zle si si ho naucila,myslis si,ze tym,ze ho budes zahrnat materialnymi a drahymi vecami,tak bude stastnejsi a vsetci ho budu milovat. No nebudu,aj ked mu Ferrari kupis.. Ale preco ta stale trapia ostatni? Moje deti aj napriek tomu,ze nenosia ziadne znacky neboli za oblecenie nikdy sudene. Ked im deti robili zle,bolo to pre ine dovody,nie preto,ze mali niecoho malo,alebo to bolo lacne.
@3princezne
@vilma7
Neviem, ale asi ste nečítali ten môj 1.príspevok pozorne, a nielen vy ale aj dalšie maminky, pretože sa tu nonstop opakuje,že akú vetrovku by ste dieťaťu nekúpili, keď si vypýta. Lenže si ju nepýtal. Ja som mu ju kúpila kvôli parametrom a napísala, že sa mi zdá, že je to aj dosť vysoká cena za bundu (áno, na Orave je zima ako na Sibíri pre mňa určite a nepotrebujem aby stále bol chorý, radšej dám o 60 eur viac lebo toľko veľmi rýchlo dám za doplatky na liekoch vitamíny a poplatky na pohotovosti). Okrem pár šport.značiek tiež to nepozná moc a nemyslím si,že ani tu DKNY by poznal. Počula som o tom hovoriť deti v šatni po družine. Nikdy som mu takú nekupovala ani nekupujem ani si ju nepýtal ani som to v príspevku nikde nepísala. Robíte z neho niečo čo nie je. To že veľmi rád trávi čas pri mori tak by tam chcel ísť aj každý mesiac (obrazne povedané)z neho rozmaznané určite nerobí. Darmo môžete niekomu núkať plaváreň a tvrdiť, že je to more.
A ku tomu príjmu ktorí tu tiež mnohé píšete. Áno, máme aj dosť nasporené, lebo nemáme na dnešnú dobu vysokú hypotéku nakoľko sme si z veľkej časti postavali dom sami, na streche ftv a polku elektriky teda vôbec neplatíme lebo vyrobí slniečoo, auto sme kupovali cash, takže pre nás nie je problém platiť takéto darčeky ani dovolenky. Plus ak sa mladšiemu zlepší zdravotný stav a vrátim sa do práce, tak sa nám príjem ešte zvýši. Ale ja som sa Vás nepýtala na to či, na to máme. Áno máme, ani spotrebáky si na to neberieme, ani sme to neukradli. A práve preto je podľa mňa ťažké nájsť hranicu čo ešte dať a čo nie keď viem, že nás to nezrujnuje. Nevidím dôvod dieťaťu všetko zakazovať len z princípu, že ja som to nemala. Keď chce programovateľné Lego poviem uvidíme popremýšľam možno na narodeniny, ani necekol. Na druhej strane - a to bola ta otázka ‐ či má zmysle mu ho natruc nekúpiť keď finančne nás to neovplyvní a veľmi po tom túži a podporuje ho to. Môj otec si tiež tvrdil ako nás vychováva keď nám nič nedá a akurát dosiahol, že sestra sa s ním už absolútne nerozpráva. Samozrejme sám si doprial. My s mužom tiež netrieme biedu a kúpim kvalitnú bundu aj jemu a prečo dieťaťu potom nie? Dieťa sa na svet nepýtalo a má zdieľať životný štandard rodičov. Vy čo tu všetky píšete ako som ho rozmaznala a pri tom stále vidím ako si ženy kupujú nové a nové oblečenie, šminky, kaderníčka, manikúra, a dieťa nesmie po žiadnej hračke ani zatúžiť a nedajbože povedať, že by to chcelo lebo to videlo u suseda? Dieťa je tiež len človek a má svoje túžby a priania, ktoré samozrejme korigujem. Vy nikdy nevidíte nič u kolegyne čo by ste chceli? Lenže dieťa nemá vlastné peniaze a nechodí si samo kúpiť do obchodu no logicky popýta rodiča.
@iwesska predstavte si, nevykotilo - povedal by, že škoda lebo je tam krásne a rád by tam šiel a tým by to skončilo. Ale prečo mu to mám zakázať? Keď sa tam dobre cítime celá rodina. Len tak z princípu aby som dokázala kto je šéf?
@anjelicek26 ale veď on si nepýtal takú telesnú ani bundu. Veci od zajo riešime veľa na hory ale nie kvôli cene ale kvôli spokojnosti lebo od mladosti s manželom sme veľkí turisti a kupujem také oblečenie celej rodine.
Tu teplákovku som si všimla ja a poznám tie ceny a deti sa o tom aj bavili. Rovnako ako o víkende v Londýne. Syn sa vôbec do toho nezapájal. Ani ho také témy nebavia, je skôr technický typ.
@letfenixa ale veď on mi to nepovedal. Spolužiak po družine si bral telesnú a ukazoval inému spolužiakov (neviem či môj syn si to vôbec všimol) a keďže poznám tie ceny tak ma prekvapilo, že mu rodičia kúpia takú súpravu (DKNY) na telesnú výchovu. To je celé. Môj si pýtal iba programovateľné Lego a povedal že by šiel aj 3.raz za rok ku moru lebo má more strašne rád.
@lenka0089 prosím ťa, ktoré dieťa by nechcelo ísť k.moru aj 3x ročne?
Véd to ešte podľa seba, keď ti napíšeme, že je to.moc, tak potom stále len vysvetlujes prečo nie dieťaťu bundu keď aj rodič ma drahšie atď...(sorry ale rodič ju môže nosiť 10 rokov, dieťa tak.maximalne rok)...tak sa potom nepýtaj kde si hranice a koľko dopriať? K čomu táto téma???
Doprajte si, koľko uznáte za vhodné vy. A vybavené. Ženy ti píšu, kde je hranica a co je moc , stále sme iba pri 8 ročnom dieťati a žiadna z odpovedí ti nie je sympatická. Ozaj nevieš, kde sú hranice.
@lenka0089 citujem ťa "Mne je sila aj keď mu kúpim zimnú bundu Zajo za 130 eur veď o rok-dva je mu malá ". Sama si to takto napísala. Takže tvoje následné reakcie nie sú namieste.
V konečnom dôsledku tvoj syn nie je ten, kto nemá hranice, ale ty.
Aj ja by som išla k moru každý mesiac, prípadne na celé leto.
@lenka0089 najprv sa niečo pýtaš a potom ideš do obrany a pomaly poprieš prvý príspevok.
My si žijeme slušne a doprajeme si všetko, čo uznáme za vhodné a na čo nám stačia financie. Naše deti mali dopriaté všetko, čo sme uznali za vhodné a určite nesimulujeme nejakú chudobu, lebo my sme žili chudobne a nikde nechodili, tak aj naše decká nech si to odtrpia.
Ale a to veľké ALE - na rozdiel od teba nesledujeme, čo drahé majú iní ľudia, koľko ich to stálo a netúžime mať to čo kolegyňa, sused, či nejaký influencer. Keďže sme to nikdy neriešili ako rodičia a už vôbec nie pred deťmi, tak naše deti nemali potuchy vo veku 8 rokov, čo je značková vec, čo nie, koľko stojí ktorá značka a či jeho spolužiak náhodou nemá drahšiu vetrovku, topánky, tričko. Naše decká do puberty netušili, koľko stoja naše dovolenky a v živote som ich nepočula komentovať vyber dovoleniek iných rodín, či značiek áut.
Obidve deti mali kamarátov aj zo skromnejších pomerov, aj vyslovene bohatych ale nejaké blbé značky a ceny nikdy neriešili. V puberte je to skôr o tom, že všetci nosia tuto značku, tak aj ja, ale nikdy nie, všetci nosia bundy za $130 tak ja musím mať za aspoň $200.
Čo ja považujem za luxus? Kupovať veci, na ktoré nemám. Pre mňa napríklad vetrovka za €130 nie je luxus, ale napríklad €1000 by som už nedala. Za dovolenku dám za 2 ľudí maximálne €5000 a či niekto dá toľko za jedného je mi úplne ukradnuté, keď na to má, prečo nie.
Nemám pocit, žeby moje deti 16 a 26 boli rozmaznané, lebo chodili 3x do roka na dovolenku alebo preto, že som nekupovala ich oblečenie v secondhandoch, alebo najlacnejšiu alternatívu na trhu, deti zdieľali/zdieľajú našu životnú úroveň a keď si ja nekúpim nejakú nekvalitnú handru za pár $, nekúpim ju ani deťom.
Cukráreň nepovažujem za michelinskú reštauráciu hodnú zmienky.
A čo sa týka mora. Ja by som chcela aj každý mesiac a deti asi tiež, ale chápali, že mám len určitý počet dní dovolenky a oni tiež nemohli len tak vymeškavať v škole, takže vedeli, že nejaké poďme aj tento mesiac by neprešlo
@lenka0089 ale ja som to pochopila, ze si tu bundu kupila, ale aj mi to pride byt vela na ten prijem, odhladnuc od vsetkeho ostatneho mi to pripada ako ekonomicky nerozumne spravanie, to mi udrelo do oci. Tak sme asi vypichli problem, co si si sama neuvedomila, skor tak som to myslela.bunda z decathlonu by podla mna stacila, ja to nemyslom v zlom. K moru som sa nevyjadrila, lebo si pisala o cestovani, nejak mi to neprislo byt dostatocne detailne, co tym chces povedat,aby som sa adekvatne vyjadrila. Samozrejme chodte cestovat. Cestovanie nemusi byt drahe. 1 poriadnu dovolenku z toho prijmu si mozete kludne dopriat bez vycitiek. Ale ja nepoznam uplne Vase vydavky a tak, to je len moj pocit, ze by to mohlo vychadzat. Rozmaznany nemusi byt, ked mu vsetko kupis, ani dovolis. Ale aj moze, zalezi od povahy. Neda sa to jednoznacne posudit. Nerob si z toho tazke srdce.
Deti vychovavam prikladom. Ze vidia moje ekonomicke navyky, pravidelne o tom nieco utrusim napriklad v obchode. Snazim sa ich naucit tej povestnej finacnej gramotnosti prikladom na nasom zivote. Samozrejme, ze deti sa zdaju casto nevdacne a chcu vsetko. Ale to este v tomto veku nemusi nic znamenat.
Ja si zas nemyslím, že deti,.ktoré majú bundu z Lidla alebo Decathlonu a topánky za 30€ trpia a sú kvôli tomu choré 🙈
@lenka0089 nebude to viac než o synovi, skôr o tebe? Že máš dotetaz traumu z toho, že ste nemali peniaze? Možno sa bojíš, že aj tvojmu synovi sa budú vysmievať? Pravda, je tá, že sa ti nesmiali pre to, že ste boli chudobní. Ak by ste boli bohatá rodina, vystrkovali by ťa, lebo ste bohatí. Ak by ste boli priemerná rodina, smiali by sa ti, že máš okuliare, alebo že máš veľký nos, si nízka, alebo vysoká... alebo by si našli čokoľvek iné. Na šikanu je potrebná len jedna jediná vec - niekto, kto chce šikanovať. Na tvojom mieste by som sa viac než na značky a predvádzanie sa pred spolužiakmi sústredila na to, aby sa syn naučil byť v kolektíve sebavedomý a asertívny, ako nadväzovať priateľstvá a ako sa nenechať zatlačiť do kúta niekym, kto by ho chcel šikanovať - to mu reálne pomôže nebyť terčom šikany, na rozdiel od toho, koľko stála jeho bunda.
Dopísala som príspevok, ale ešte som nahliadla do profilu autorky. A pravdupovediac, vlastne neviem, možno sa úplne mýlim aj v tej traume zo šikany... jediné, čo tam je, je povzdych, že pekných mužov si vždy ulovia škaredé ženy... možno autorka jednoducho má hodnotový rebríček postavený tak, že peniaze, hoci pre mnohých sú povrchná hodnota, sú u nej veľmi vysoko... ale príspevok o traume, keď som ho už napísala, predsa odošlem, čo ak lepšie reflektuje reálnu situáciu.
@vilma7 moja 7rocna nechce ist k moru ani 1x rocne, ona chce byt proste doma 🙂 a my velmi radi cestujeme s muzom, asi pre nu je ten domov nieco vzacnejsie ako cesty po svete.
Môj 10 ročný má tlačitkový telefón a baby mu naň vraj povedali, že je strašne zlatý ( ten telefón :D ) Ono je to vždy o vnútornom postoji, ísť do stádom a prezentovať sa tým čo mám, lebo nič iné ponúknuť neviem alebo ísť "proti" stádu a byť sám sebou.
Tak napisem za mna, zbytocny luxus a rozmaznavanie su pre mna znackove teplaky, toto nikdy nepochopim, ze na co su dietatu DKNY teplaky 😄 kvalitna bunda, topanky su normal, ale nech je to o kvalite a nie o znacke. Drahe hracky mimo sviatkov su za mna zbytocnost, tak max. do 20 eur. Ak chcu moje deti nieco viac, musia si pockat. Ak si pockaju na 180e lego, tak v poriadku, ale aby vnimali, ze to nie je samozrejmost.
Kruzky su samozrejmost, neviem kam chodi, ale ta suma nie je nijako prehnana a ak ho to bavi, tak je to uplne v pohode a skor by bolo divne keby si mu to odopierala.
Dovolenky tiez nemam dojem, ze by ste mali prehnane, ci uz frekvenciou alebo sumou. Ze bol spoluziak 3x na dovolenke je fajn, ale asi najdolezitejsie je aby syn chapal, ze jeho hodnota sa neurcuje tym co ma viac/rovnako/menej ako druhi, ale tym aky je clovek. A ak ma kamaratov, ktorym len na tomto zalezi a stale sa chvalia, co maju viac, tak je na case vymenit partiu, lebo o tom kamaratstvo nie je.
@lenka0089 Tak naco si pytas rady,ked presne vies,co chces robit/nerobit a furt dokola tu opakujes,ako mu chces dopriat? Sorry,ale ked idete 2x rocne na dovolenku a oni este drzo odpovie,ze spoluziak bol 3x,tak to je o tom,ze si nevazi co ma a bude chciet stale viac,lebo vie,ze mu to doprajes. Ja neriesim,ze ste boli na dovolenke,ale to,co ti na to on povedal,nie je v tomto veku normalne. A cim bude starsi budu jeho naroky stupat a ty nebudes pre neho dost dobra,ak ich nebudes plnit.
@lenka0089 podľa mňa to nieje tým co dieta a koľko dostava ale ako to prezentujes .V skratke nebudem tu rozpisovať koľko,čoho naše dieťa dostava ani kam a ako často chodime .Je vo veku tvojho syna a je to skromne a vďačne dieta na nič si nenarokuje,ničoho sa nepožaduje. Napríklad len v legu mame tisíce eur ako príklad ale záleží od toho ako mu to odprezentujes .Ak budes stále poukazovať na peniaze dieta bude rovnako pozerať na veci aj na veci z okolia .
Oblečenie neriešie žiadne značky a je mu jedno aj co maju jeho kamoši oblečené ci lid alebo extra značku ,pretože to doma nikdy nepočul riešiť.
Za mna fungujes v ramci normy. Az na tu bundu, to by som ja nedala. Dobru zimnu bundu kupis napr. aj v Tchibo a vyjde lacnejsie. Na kruzky a rozvoj/vzdelavanie deti mimo skoly venujeme aj my mesacne velku ciastku. Ale vidime vysledky. Tiez som zastanca toho, aby detom zostalo aj nieco do buducnosti o com mozu snivat napr. v cestovani. Nie v detstve ich vziat doslova vsade. Tiez ma dcera spoluziakov co su 3x do roka na Maledivoch, Bahamach a pod. Ale nesnazime sa ich "dobiehat" ani zdaleka. My ani lietadlom nelietame na dovolenky. Ja vobec nevediem deti k "znackam", toto ide uplne mimo nas a ked s tym pridu niekedy zo skoly, tak vysvetlime, ze to nema tu hodnotu ako sa niektori " znackovi" tvaria.
Podľa mňa si poznavena tým , ako si vyrastala . Najskôr si asi synovi nastavila nadštandard , na ktorý sa samozrejme veľmi dobre a rýchlo zvyká , ale čím je starší , už pociťuješ , že to berie ako samozrejmosť a vekom bude chcieť čím ďalej viac a viac . T

Začni mu dávať vreckové a všetko nad rámec nevyhnutných výdavkov nech si zaplatí z toho. Moja síce nebola extrém ako tvoj, nerieši znacky ale "všetko potrebovala" začala dostávať vreckové a zrazu nepotrebuje 75lesk na pery, ani ďalší legami peračník, ani 10 ruksak lebo tá spolužiačka má, a pod