Ako zabudnúť na zraňujúce slová od rodičov?
Ahojte mám 15 rokov a stále sa mi v mysli vynárajú slová, ktoré ma strašne bolia hlavne od mojej mami občas od otca. A neviem ako na nich zabudnúť dá sa to nejako? Sú to slová tipu čo si zase urazená, zavri ústa, buď už ticho, po jednej sťažnosti uz nemám hučať, som hrozna a mohla by som dalej vypisovať.
@bebebi Nic v zlom, ale ako dieťa a neskôr aj v puberte som musela mať vždy posledné slovo a rodičia mi neraz povedali "prosím,uz mlc,, Samozrejme,ze sa mi.to nepáčilo,ale neskôr ako rodič som pochopila,ze to bola tá lepšia možnosť, než aby ma dieťa vytočilo/áno,aj rodic, aj keď tolerantný a trpezlivý má len jedny nervy a okrem toho,ze je rodič, je aj zamestnanec, aj prevádzkar vo vlastnej domácnosti, väčšinou s obmedzenou pomocou
@viera012345 ale vidíš rozdiel medzi tvojimi rodičmi a touto tu matkou? Tvoji rodičia ti povedali "prosím, už mlč" (zdôrazňujem to slovo PROSÍM), táto matka hovorí "zavri ústa" a to je sakra rozdiel. Ťažko môžem vychovávať svoje dieťa, keď ja sama k nemu neviem prejaviť ani len elementárnu slušnosť. Vychováva sa v prvom rade vlastným príkladom. A aký príklad dáva svojej dcére táto matka, keď na všetko hneď reaguje "nehuč, si hrozná..." ?
@dqqq takto sa ku mne správal brat. V podstate nikdy sa to nezmenilo. Potešila som sa, ked odišiel z domu. Nikdy sa nezmenil. Pritom som nekonfliktna, porozpravat sa viem o hocičom a ludia su v mojej spolocnosti radi. Jeho komunikacia = jeho IQ. Inak komunikovať asi nevedia ani tvoji rodicia. Tak si z toho zober príklad, že ani ty sa takto nechces správať voči iným ľuďom. Budeš mat 18, môžeš ísť z domu a svoj život si zariadiť ako ty budeš chcieť a hlavne obklopovovat sa ludmi, s ktorými chces a bude ti v ich spoločnosti príjemne, bez urážok a hádok.
Len dodatok bratova 18r dcera sa odsťahovala od rodičov hned ako mohla. Este kym doma byvala tak domov chodievala len prespať. Celý den si vždy zamestnala tak aby doma trávila co najmenej času. Je to strašne smutné, ze takto to moze niekde (NE)fungovať, to sa rodinou ani neda nazvat...
@dqqq čakala som oveľa horšie. Netvrdím, že je to pekné správanie, ale nič traumatizujúce. Pubertiaci mávajú schopnosť všetko pustiť druhým uchom hneď von. Uplatňuj to hlavne pri opísaných vetách a bude dobre. Možno sa tváriš, že v tej rodine nežiješ a takto si vynucujú pozornosť. Nikto nedostane návod ako vychovávať deti. Robia to najlepšie ako vedia. Keď sa ti to nepáči, tak sama pracuj na sebe a ich poznámky si nevšímaj.
@dqqq nedá ja si pamätám aj čo mi povedali pred 15 rokmi a zranilo ma to 😂
@dqqq kazdy den: Co dobre sa mi dnes stalo? Co dobre som urobila pre druheho cloveka , zviera, rastlinu, dnes? Za co som vdacna celkovo?
a tiez "zasluzim si lasku. a mam sa rada bez ohladu na to co hovoria druhi, ja seba chapem najlepsie."

@petronelag ja chápem ze je to ťažké, náročné ale trochu by mohli aj na mňa myslieť pri tých slovách, že mi to ubližuje keď to skoro každý den hovoria a aj ako to hovoria
@dqqq Je ťažké byť dieťaťom/najmä nastrocnym/,ale je ťažké byť aj rodičom.Az keď dospejeme, pochopíme to... niektorí ani vtedy