icon

Ako začať nový život v zahraničí s rodinou?

mia1102
27. jan 2025

Ahojte rozmýšľame nad odchodom zo Slovenska , mám 16 ročnú dceru , môžte mi prosím poradiť kto ste už v zahraničí , ako začať ako je to s bývaním ,s prácou ,nebojíme sa žiadnej práci , ako by to bolo s dcérou so školou ? Jazyk vieme zatiaľ len základy dcéra vie perfektne po anglicky .Dakujem

Strana
z2
tundra
27. jan 2025

Najskôr treba najst pracu,ked budes mat prac.zmluvu s prijmom,ktory bude stacit na zivot,tak potom ubytovanie.Nasledne môzes vycestovat.Skusobna doba, napr.vo Švajciarsku 3.mes.Drzim palce🍀

kitycat
27. jan 2025

@mia1102 neber to zle, ale ty si myslis, ze len na vas v zahranici cakaju?

Co za jazyk teda trochu viete? Anglictinu? Cize do spanielska asi nepojdete.

Terqz robite obaja? Tak ako chcete najst pracu v zahranici, ked ste tu. Aha, cakate na tie uzasne ponuky, plat maleho princa a skolu hned pri dome pre dceru.

Trochu reality vam treba.

melanta
27. jan 2025

Aká krajina? Aké mesto alebo aspoň oblasť? Aká práca? Koľko v tej práci zarobíte? Aké sú v danej oblasti možnosti bývania - ak nájomné, aké podmienky a ceny, ak vlastné bývanie, tak aké ceny a či toľko cashu máte? Aké sú možnosti školstva v danej krajine? Ako je na tom zdravotníctvo a sociálny systém? Ako budete všetko riešiť bez komunikačnej úrovni jazyka?

Toto si potrebuješ zodpovedať predtým, než začneš riešiť myšlienku odsťahovania. Súhlasím s kitycat, trošku si mimo reality. V zahraničí nie je tráva zelenšia a ani nikde v zahraničí nečakajú nadšene na slovenskú rodinu, kde obaja dospelí nemajú dostatočnú úroveň jazyka a zrejme ani neprichádzajú robiť niečo kvalifikované (inak by si nepísala, že sa nebojíte práce, inak by si napísala, v čom ste experti).

Každý rok ako headhunter "presťahujem množstvo ľudí resp. ich aj s rodinou. Ale všetko sú to ľudia, ktorí vedia jazyk a idú robiť kvalifikovanú prácu. Samozrejme, je možné odísť do zahraničia aj s tým, že budete robiť nízko kvalifikovanú prácu. Ale je potrebné byť realista - vybrať si krajinu, zistiť si všetko čo spomínam v prvom odstavci a potom, ak máš na všetky tie otázky odpovede, tak potom možno začať uvažovať. Ak to myslíš vážne, že to nie je iba zúfalý výkrik do tmy, tak začni takto.

grof_monte_christo
27. jan 2025

Tak dcéru treba hlavne nechať v kľude dostudovat a nie aby vám robila tlmočníka v cudzej krajine, keď vy mate len základy. Akú preukázateľnu úroveň jazyka ma?

mamina7070
27. jan 2025

vy ostante doma a dcere zaplatte doucovanie z dalsieho jazyka napr nemcina aby mozno mohla ist na vysku do zahranicia

matkahelka
27. jan 2025

@mia1102 co znamena perfektne anglicky? pre niekoho to je B1, vo vseobecnosti to je C1. mam 16rocnu s cambridge certifikatom B2 a urcite by som ju teraz nevytrhla zo skoly, lebo ja sa chcem stahovat do zahranicia, aby mi robila tlmocnicku (ja ju vsak nepotrebujem). to po prve. po druhe, ak dieta nema uroven jazyka C1, neviem si predstavit, ako zvladne studium v zahranici na strednej skole. ak vy neovladate jazyk, budete pracovat len manualne na slabo platenych poziciach, ak k tomu priratate vysoke ceny najmov, budete sa mat lepsie ako sa mate aktualne na Slovensku?

janickacrazy
27. jan 2025

@mia1102 bez znalosti jazyka by som nešla do zahraničia určite, keby aspoň jeden z vás vedel jazyk super, bolo by to fajn, ale takto tam môžete obaja robiť len nekvalifikované práce, tým pádom veľa nezarobite a neviem, či sa vám to vôbec oplatí. Dcéra chce ísť do zahraničia?

00momo
27. jan 2025

No najprv si treba zabezpečiť bývanie. V Nemecku konkrétne v Bavorsku při Mníchove je to katastrofa s bývaním. Známa hľadá byť už 4 rok. Ďalej je práca máte už istú prácu? A čo jazyk, viete aspoň základy jazyka v konkrétnej krajiny? Nemci sú taký že vedia anglicky ,ale rozprávať nebudú ani Bohovi.

fkata
27. jan 2025

Neviem síce, kam by ste chceli ísť, ale treba si pozisťovať najprv podmienky. Napr. ak NL, tam to môže byť s ubytovaním mega problém a ak neviete minimálne AJ, tak aj práca je problém. Mám tam známych, takže NL viem, iné nie.
16 ročná kočka už zrejme v SR študuje na SŠ, čo by v zahraničí nevedela dokončiť, keďže sú rozdielne študijné plány. Určite by som zvažovala, či áno a ak, tak kam.
Veľa šťastia.

darkswan
27. jan 2025

@matkahelka to zvladne, moja dcera s nizsou urovnou nj v pohode zvladla nemecke gymnazium

beloved
27. jan 2025

@mia1102 Na aku strednu skolu chodi dcera?

petracandle
27. jan 2025

@mia1102 reálne pochybujem, že 16ročná vie perfektne, čiže aspoň C1, anglicky - teda ak nechodí na bilingválne gymnázium a je jedna z najlepších študentiek 😃 takže vie ako prakticky každý dnešný teenager.

A čo sa týka vás..neviete jazyk. Tak čo chcete v zahraničí robiť? Si myslíš, že umývaním hajzlov (lebo bez jazyka sa dajú robiť len tie najmenej kvalifikované práce) sa budete mať lepšie ako teraz na Slovensku?
Ale aj si myslíš, že hej, tak zbohom a držím palce

mia1102
autor
27. jan 2025

Všetkým ďakujem za odpovede , samozrejme že dceru ako tlmočníčku nepotrebujeme to som tým ani nemyslela , napísala som to preto lebo si myslím že ona by to o to ľahšie mala v škole .Jazyk som myslela nemecky , tak že skôr uvažujme nad takými krajinami ako je nemecko ,Rakúsko . Tým že ja s manželom vieme len základy nj , prácu som myslela na začiatok len takú ako napr .chyžna kým sa nenaučíme hovoriť plynule . Nemáme veľké oči ani si nemyslíme že sú v zahraničí ,,klobásy ,, na plotoch ktoré na nás čakajú . No žiaľ tu na Slovensku je žiť len ťažšie a ťažšie pracujeme obidvaja, mame na šťastie čo potrebujeme ale nič naviac odložiť si a podobne .Dcera chce odísť tiež keby nechcela tak nad tým ani nerozmýšľame .A myslím si že aj ona by mala lepšie možnosti uplatniť sa v zahraničí ako na Slovensku.

riyadh
Autor odpoveď zmazal
lujza123
28. jan 2025

@mia1102 koľko do toho chcete investovať? Ak máte na to budget začnite s nejakým 3 mesačným intenzívnym kurzom priamo na mieste v danej krajine, výrazne vám to uľahčí život a môžete rovno preskočiť prace typu chyžná.. Pri intenzívnom učení to ide rýchlo.
Akurát co s dcerou, aby mohla pokračovať na strednej potrebuje jazyk. V tomto by možno bola pre ňu lepšia krajina s angličtinou
Pripadne skúsiť Holandsko, medzinárodných škôl tam majú dosť, anglicky vedia dobre a holandstina je podobná nemčine, to je ako slovenčina- poľština takže vy so základnou nemčinou naskočite rýchlo

No v prvom rade zratajte co máte, čím viac peňazí tím ľahší štart

alenamihal
28. jan 2025

@mia1102 ak nemas znameho ,ktory ti aspon troska pomoze sa rozbehnut,budete to mat dost tazke...plus ano ,mozno zarobis viac ,ale naklady v zahranici su vyssie...takze treba si len pozistovat ako su tam ludia na vasej urovni,ked chces pracu hned aka ti pride pod ruky...a plus dcera... ja som bola v zahranici vyse 18r.uz som na svk od 2019 ,ano je tu tazsi zivot a tazsie nas este caka,ale doma je doma... aj ked mam myslienky ist naspat... ale skor pozeram na decka,nech dostuduju a ich podporim ist do sveta ..zahranicie ma viac skor nevyhod ako jedna z vyhod a to su len financie...

grof_monte_christo
28. jan 2025

@mia1102 Ak budeš pracovať ako chyžná, tak na to zabudni, ze sa časom naučíš plynule nemecky. Naučíš sa len pár fráz, ktoré budeš potrebovať k práci. Na postupovanie v jazyku potrebuješ intenzívne kurzy, nielen ten začiatočný.

mina2415
29. jan 2025

@mia1102 kludne choďte do rakúska .Môj manžel tam pracuje a chodievame za ním nakoľko je v tirol Alpách a poviem Vám ,že hneď by som tam ostala .Tam je úplne ina mentalita ľudí ,radosť tam chodiť .A ako píšem ostala by som tam s ním hneď ,len máme deti vo veku 4 a 15 a syn by nešiel do zahraničia aj keď vie nemecky anglicky ,proste povedal že Slovensko je jeho domov .A tiež dcérka mala by to ťažšie ,keďže nevie jazyk aj keď viem že na deti sa to lepí rýchlejšie no ja akosi skôr nie ako áno koli ním .A mimochodom ja tiež len základy 😂a manžel tiež .☺️No odporúčam Vám na začiatok chyžnú sezónne aby ste si vyskúšali život tam .

mia1102
autor
30. jan 2025

@mina2415 ďakujem krásne 🥰

tilly
30. jan 2025

Ak môžem byť drzá, sem sa pripojím, aby tu nebolo milion diskusií na jednu tému.
My sa zatiaľ nechystáme, ale zbieram info do budúcnosti.
Syn má 15, akurát riešim strednú školu. A v tejto súvislosti uvažujem, že ak by sme chceli počas štúdia odísť, akú školu mu dat. Máme tri odbory vybraté. Elektrotechnika, obchodná akadémia a zdravotná- odbor masér.
Obchodná akadémia mi príde dosť všeobecná škola, to myslím, že keby sme chceli po druhom ročníku odísť, dá sa dokončiť diaľkovo. Keby som ho chcela poslať na rok napr do USA, tiež by nebol problém, ale z hľadiska odbornosti a budúceho dopytu po povolaniach a možného zárobku mi príde najlepšia Elektrotechnika (otec, dedo, takmer všetci chlapi z rodiny sú elektrikári).
Ako by ste to robili vy? Čo s ním? Akú školu mu dať? Ďakujem

tundra
30. jan 2025

@tilly syn ma elektrotechnicku priemyslovku na Slovensku a VUT Brno - informatika.Vo Švajciarsku si nasiel pracu celkom, bez problemov.Teraz doraba, este daku nadstavbu na ETH Zurich.
Takze z toho, co si napisala,mi vychadza elektrotechnika, ako najlepsia volba.

beloved
30. jan 2025

@tilly Ja by som volila jednoznacne zdravotnicky odbor, bez problemov si v buducnosti najde pracu hocikde na svete

zara1357
30. jan 2025

@tilly určite elektrikár, aktuálne je obrovský dopyt po nich v DE, AT aj Švajc a v budúcnosti bude tiež.

zara1357
30. jan 2025

@mia1102 ja by som ako prvé zvolila oblasť. Následne prácu pre seba a manžela , ubytovanie a ako poslednú školu. Určite si treba vopred zistit zákon v danej krajine, aby ste nič nezanedbali. Smelo do toho !

tilly
30. jan 2025

@tundra
@beloved
@zara1357 hej, len keď uvažujem nad tým, že keby sme chceli odísť počas štúdia, tak neviem, či by ho vedel niekde dokončiť. Gympel alebo oa vie dokončiť aj diaľkovo

kofa77
30. jan 2025

@tilly moja znama ma fyzioterapiu, ma maserske kurzy vselijake a v zahranici by ju zlatom vyvazili, ja by som mozno na vasom mieste aj nad tym rozmyslala

kofa77
30. jan 2025

@petracandle ano, aj 16 rocni maju uroven jazyka C1, dokonca aj mladsi, este na zs. Netrvrdim, ze je to norma, ale nie je to nemozne.

tilly
30. jan 2025

@kofa77 áno. Presne tak uvažujem. Všade vidím masérov a fyzio. Len rozoberam to z každého uhla. Teoreticky, masérovi stačí rekvalifikačný kurz.
Môj muž je elektrikár (okrem iného) a je na roztrhanie. Musí veľa roboty odmietať

kofa77
30. jan 2025

@tilly ona mi hovorila, ze bola v usa, Kanade a este kdesi, znamych jej znamych tam masirovala- ona ma ozaj rozne certifikaty, aj SM system, aj tejpy, vselico a chceli, nech tam ostane, ze o robotu sa bat nemusi.. aha, Dubaj este spominala. Ona ma ale aj vs fyzioterapiu vystudovanu. Ale zas aj elektrina je fajn, uz asi zalezi, kde to syna viac taha, ci k tej biologii, ci fyzike

kofa77
30. jan 2025

Este vraj je zaujimava geodezia kartografia

Strana
z2