icon

Ako začať od nuly?

seemani
4. feb 2015

ahojte, len tak som viackrát nad tým uvažovala, ako to dokázali ženy, odísť od mužov a osamostatniť sa, keď nič nemali? Poviem príklad, žena býva v mužovom dome (niesú zobratý) a má s ním jedno dieťa. Ako má od neho odísť, keď nemá vôbec nič, príjem nejaký ej ale nie stabilný, teda okrem rodičáku. Čiže podnájom asi nie.. K amme sa vrátiť nemôže a inak nemá nikoho. KAo sa to dá? kSú tu tkaé čo začali od nuly s dieťaťoma zvládli to? Pýtam sa len čisto zo zvedavosti, keďže tu bolo mnoho diskusií v ktorých baby radili odíď od muža... Ale ako?

libka1
4. feb 2015

@maria1989 kazdy sme si strojcom svojho stastia 😅 niekto to ma tazke na zaciatku a bojuje za lepsie podmienky a nemusi byt zavisli na partnerovi, niekto si plni sny a potom prosi o pomoc krizoveho centra 😅
v kazdom pripade, hlavne sa netreba nikdy vzdavat, lebo cesta sa vzdy najde, aj ked niekedy je trnista ako sa hovori 😅

evelynm
4. feb 2015

@sissy27 , jasne, papier nie je zaruka, to suhlasim. Ale ak nieco take prepukne az po svadbe, nejak neviem verit tomu, ze signaly neboli uz pocas chodenia.

maria1989
4. feb 2015

@libka1 každý sme si strojcom, až na nečakané choroby a katastrofy

sissy27
4. feb 2015

@evelynm určite tam tie signály sú aj pred sobášom, niekto ich dokáže lepšie skrývať (a druhá strana ľahšie prehliadať) a u niekoho sú do očí bijúce (tu žiaľ býva druhá často komplet slepá hluchá)... a teda ja som za, aby pred sobášom si zamilované páriky vyskúšali aspoň dva roky spoločného života pod jednou strechou, lebo je veľký rozdiel sa s niekým stretávať keď mám náladu a čas, alebo s niekým fungovať "v každom počasí"...

mima4
4. feb 2015

@sissy27 moj nazor: aj ten papier dokaze "prefiltrovat" chlapov... vela muzov dobre dnes uvazuje, ci si vziat danu dievcinu alebo nie... a nevstupuju do manzelstva zbrklo... jasne, ani to nezabezpeci lasku na cely zivot... ale je to uz urcity filter... Chlap sa nerad pusta do tychto rozhodnuti v dnesnej dobe... kym dieta nema problem urobit zene...

libka1
4. feb 2015

@maria1989 to ano, to je iny pripad. Aj na tie sa da pripravit a nie su nasledkom nerozvaznosti...

tiwyna
4. feb 2015

Zohnat niekoho k detom a odist do Rakuska opatrovat seniorov. Dvojtyzdnove turnusy a pekne peniaze postupne vyriesia vsetky problemy. Poznam takyto pripad z okolia, matka 4 deti takto odisla s pozicanymi peniazmi na cestu a do roka a pol mala vlastne byvanie...len sa nebat a nehladat dovod preco sa to neda, vsetko sa da, len treba chciet...

sissy27
4. feb 2015

@mima4 žiaľ, stále je dosť chlapov, ktorí sa neváhajú oženiť len preto, aby mali nad ženou kontrolu... pretože pre chlapa ten papier nie je žiadna prekážka v tom, aby si naďalej žili ako za slobodna a zase sa trápi len žena... a keď ide o rozvod, tak obyčajne žena ťahá za kratší koniec... v konečnom dôsledku je to jedno, či papier je alebo nie je, tí zodpovední budú vedieť fungovať normálne aj bez neho a tým druhým ani papier nepomôže... ja osobne vidím význam sobášneho listu hlavne pri takých negatívnych veciach, ako je nejaký úraz, či nedajbože smrť jedného z dvojice...

maria1989
4. feb 2015

@tiwyna dobrý nápad (to nemyslím sarkasticky), až na to, že si neviem predstaviť, kto sa bude tej mame starať 2 týždne do mesiaca o deti... okrem toho, ak taká žena nemá nikoho, myslím rodinu, čo ich zverí kamarátke???

zeriempizzu
4. feb 2015

@maria1989 suhlasim s tebou. Ale ist hlupo do vztahu a mat cim skor deti, ako si pisala, lebo "treba" a po 25 tke je uz neskoro nie je ta katastrofa ktoru akceptujem ja. Pomahat treba a v prvom rade skutocne chorim a tym co prezili katastrofy. Tie zeny co sa len zle rozhodli ale musia najma hladat pomoc v rodine. To je zaklad. Inac musia, ako sa vravi - ako si ustlali i spat.

guinevre
4. feb 2015

Preto netreba do tehotenstva ist tak naslepo, lebo chcem byt matka, ale najprv mat nejake vzdelanie, pracu, stabilitu, skusenost, nieco kvoli comu si aj po porode mozete najst pracu a budem sa vediet postarat aj o seba aj o svoje dieta. Bez toho by som si dieta ani nerobila, a to vie aj moj manzel, je super, ze on ma dobru pracu, nadstandardny prijem, ale ja sa na to nemozem predsa spolahnut, a ani nie som tip ktory bude sediet doma 3 roky bez roboty.

tiwyna
4. feb 2015

@maria1989 opatrovatelka, ta pani ma opatrovatelku

timea7
4. feb 2015

@seemani no nie vždy sa dá naozaj odísť hneď, ale keď muž ženy týra a nebodaj aj deti, tak tam netreba váhať ani minútu, vtedy by som volila aj ten azylový dom. Len netreba všetko vidieť až tak čierno-bielo. Veľa týraných žien píše, že nemá kam ísť, no nie vždy je to pravda. Nemusia to byť vždy rodičia, možno by ich prichýlila na čas teta, dedko a pod. Ďalšou vecou je dôvod. prečo sa väčšina žien do tejto situácie dostáva. Zostanú na MD, finančne závislé od partnera, v jeho byte im nič nepatrí, otehotneli hneď po skončení školy, alebo ešte pred ním, takže pracovné návyky nula bodov, nič našetrené, rodina bola proti zväzku s mužom, ktorý bol známy svojím spôsobom života - alkohol, ženy, drogy, automaty a pod., ale oni verili, že ho zmenia, alebo dieťa ho zmení. Logicky potom píšu, že nemajú kam ísť, aj keď niektoré naozaj nemajú. Potom je to ťažké, veľmi ťažké, ale keď sa chce, tak sa dá. Najmä nečakať, až s ním bude mať tri deti, i keď je tu na MK žena, ktorá odišla od tyrana so štyrmi deťmi. Dôležité je nebyť na mužovi finančne závislá, zamestnať sa za každú cenu a určite by som osobne najprv skúsila osloviť rodinu. Väčšinou aj keď rodičia vyhodili dcéru z domu, tak zmäknú, ak príde s dieťaťom a povie im, aký život žije.
A dôležité je hneď na začiatku spolužitia s mužom si nadstaviť určité pravidlá a trvať na nich.

timea7
4. feb 2015

@natalym presne to som chcela napísať, aké navariť mu, oprať a napiecť? Ísť ku kozmetičke, kúpiť si krásnu sexy nočnú košieľku a očakávať ho s rozkročenou náručou 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

maria1989
4. feb 2015

@tiwyna to v Nemecku až tak zarobí, že z dvojtýždňového platu zaplatí na 2 týždne opatrovateľku a ešte si aj odloží?

tiwyna
4. feb 2015

@timea7 napadlo ma jedno motto: Nikty sa o nikoho neopieraj, lebo ak sa nahodou uhne, ty budes ten, kto spadne..

timea7
4. feb 2015

@evelynm nie si zlá, si rozumná. Keby mladé baby viac zaujímalo, ako budú s mužom spolu existovať, rozprávali sa s ním, všímali si, ako je schopný sa postaviť k práci v domácnosti a najmä nezačali hneď od prvého dňa okolo neho skákať ako besné, bolo by menej smutných tém na koníku.

radsej_knihu
4. feb 2015

@guinevre Z duse mi hovoris. V prvom rade sa predsa kazdy musime vediet postarat o seba, az potom sa mozme chciet starat este o dalsiu malu osobku. Nie cakat, ze ved postara sa chlap, a ked sa chlap vykasle, tak tu vyplakavat ako nemam kam ist byvat, nemam uspory, nemam sa ako zamestnat, nemam podporu okolia. Na zachrannu siet treba mysliet dopredu, nie ked je uz neskoro.

Niekedy mi rozum ostava stat nad tymi vyplakavajucimi mamickami co sli rovno zo skoly na matersku, a ak im to s muzmi nevyslo, tak si dalsiu existenciu ani nevedia predstavit, lebo nikdy neodskusali, co je to svojpomocne a samostatne zit, ked najprv ich zivili rodicia a potom partner.

charlie1980
4. feb 2015

Nuz, najprv chlievik a potom prasiatka....vytvorit podu pre noveho jedinca a nie potom plakat nad rozliatym mliekom. Od nuly sa tazko zacina. Byt pravovita. Stat sa nezavislou (vystudovat, zamestnat sa, poistit sa hocijak inak ) a potom rodit deti. Iny recept nepoznam. Zadarmo nic nie je a ani socialny system nie je bohvieco...

timea7
4. feb 2015

@radsej_knihu píšeš mi z duše a svoj problém vyriešia tak, že sa zamotajú s ďalším somárom a o pár rokov sú v tej istej situácii, len detí je viac 😖 😖 😖 Život aj tak prináša rôzne nepredvídané smutné príhody, na čo si ho ešte vedome sťažovať. Len mám pocit, že kopa žien je skrátka nepoučiteľných. Každá druhá téma je o problémoch s bývaním u svokry, napriek tomu v 18, 19 rokoch šup rýchlo otehotnieť, lebo sa nesmierne ľúbime, síce nemáme kde bývať, nerobila som ani deň, možno ani školu nemám dokončenú, ale po dieťatku sme nesmierne túžili. Po pár príspevkoch síce príde aj k tomu, ako partner po dieťati až tak strašne netúžil, ale čo už. Potom tu chodiť vyplakávať, ako svokra ide na nervy a ako niet peňazí a tretie na ceste. A každá prvá téma je o tom, že len nepatrné promile alkoholikov, gemblerov, chlapov berúcich drogy, sukničkárov a pod. týpkov sa nikdy nezmení, napriek tomu ona verí, že ona ho zmení, že ho zmení dieťa. 😝 😝 😝 😝

timea7
4. feb 2015

@tiwyna teraz ma napadlo, veď aj ja poznám také dve ženy, čo a v Rakúsku opatrovaním babičky po dvoch týždňoch striedajú. Jedna má dvoch synov, muž si našiel milenku, má s ňou dieťa a odišiel k nej, takže ona od nuly začínala a tú druh veľmi nepoznám. Nie je to bohviečo, ak sú deti dva týždne bez maminy, ale stále je to lepšie, ako keď sú denne svedkom hádok, fyzických útokov a nemaj pomaly čo do úst.

tiwyna
4. feb 2015

@timea7 presne tak, radsej byt dva tyzdne bez maminy, ale v klude bez teroru

cecil36
4. feb 2015

@mima4 nie vzdy ma zena rodinu, ktora pomoze.... ja napriklad nemam nikoho z rodiny...
@seemani ja mam dieta v skolke len do 12.00 a da sa to zariadit. Chce to dobru logistiku (aj mesiac dopredu planujem podla sluzieb exa a dcerinej skoly), ale da sa. A to ako pisem vyssie nemam rodinu, ktora by mi pomohla. Teraz potrebujem vykryt cca 3 dni v mesiaci tak hladam ochotnu opatrovatelku na poobedie.

miadi
4. feb 2015

Podla mna baby podcenuju istoty ktore manzelstvo ponuka je to legalna zmluva ktora im dava viac prav ako ked su len druzka -bezdetna manzelka ziska rozvodom viac ako rozchodom partnerka ktora ma s chlapom hoci aj dve deti.
Manzelstvo je prave tak nastavene aby chranilo prava zeny a deti.
Niekto tu tvrdi ze to je len papier 🙂 tak preco sa tolki chlapi v dnesnej dobe odmietaju zaviazat ozenit ak je to len "papier"? lebo nie su hlupi naco kupovat kravu ked mlieko uz maju?
Ja to vnimam o to viac ako cudzinka zijuca v zahranici. Ked sme sli cez hranice do USA pred svadbou vzdy sa pytali v akom sme vztahu ked povedal ze som jeho priatelka vzdy nasledovalo 10dalsich otazok.Hoci som mala vsetky potrebne papiere Esta..Popripade nas hnet poslali do office vybavovat lebo priatelku mozes nazvat hocikoho mozes mat aj 5naraz ale manzelka je len jedna. Odkedy sme manzelia hnet to beru inak.Ok mozete ist (neprevazas biele masko z vychodnej europy do usa)Cize robit si deti pred tym nez sa obaja zaviazu v uradnom zvazku je podla mna nezodpovedne. Neodsudzujem ale moze sa to ukazat ako nevyhoda.Niekto tu pisal ze majetkove vysporiadanie a natahovacky...da sa to.Moja mama sa rozviedla a postarala sa aby sa predal byt a peniaze rozdelili na polovicu..a nebolo to lahke otec sa nechcel delit ..co pri 2detoch ani nebolo najferovejsie ale nevadi bolo to dost na to aby kupila mensi byt dalej od centra a zabezpecila seba a svoje deti. Dalej tu niekto pisal ze muz zenu manzelstvom ovlada-hlupost chlap rozvodom pride o viac ako zena lebo vacsinou do manzelstva vstupil s viac majetkom ako zena.Na zapade ked je rozvod muz je najvacsi chudak.Zena sa moze vyhrazat rozvodom chlap by to neurobil.(jedine ak je nejaka drogacka alebo ho podvadza)A ked k tomu dojde ona ho jednoducho vyhodi z domu ona ostava v dome aj s detmi kym sa majetkovo nevysporiadaju a casto ten dom ostane zene a muz ide do karavanu zit...Ja mam stres z toho ze budem 2-3roky na materskej a nebudem mat zarobky ale mam nasetrene niekolko tisicok a viem ze manzel sa postara dlhy nemame..a keby sa nepostaral vzdy mam kam odist. Vacsina mojich rovestnikov sa usadila az okolo 30ky a deti tak posledny rok baby boom- tak som zila v iluzii ze skoro vsetci tak 🙂 a nikdy som nemala v plane rychlo rychlo byt mamicka najprv som chcela videt svet zazit spoznat potom nieco ziskat aj pre seba usadit sa a mat rodinu bolo dost casu okolo 30ky(na zapade mladi ludia nemaju skoro deti kazdy najprv skolu a karieru riesi len bieli cigani a white trash ma deti skoro a vela)..tuna na MK som zistila ze na Sk je velmi vela mladych bab co v 23 uz maju 2deticky a ked si to vyratam podla veku +9mesiacov tak nemali sancu po strednej pracovat ani rok..cize staci mat IT priatela co zaraba 1500e uver na byt 40tisic a nech sa stara chlapec.. na zapade 24rocna baba len ukoncila vysoku skolu a nasla si dobre platenu pracu..a snazi sa usetrit na svoj prvy byt...(to ze na sk sa vyska neoplati uz nebudem riesit ale tu so strednou skolou mas $10a kvalifikovany pracovnik ma $40-$60 alebo aj $80 na hodinu to hnet da mladym motivaciu studovat ze?)Takze moje dieta budem od zaciatku hnat k tomu aby vystudovalo a zariadilo si dobry zivot a nemuselo driet alebo trpiet nudzou. Aby sa vedelo o seba postarat a nikdy nebolo zavysle na nikom len na sebe. Mne sa paci heslo postav dom zasad strom splod dieta..ked to clovek urobi v opacnom poradi jasne ze si koleduje o tazky zivot.Najprv si treba poriesit vlastny zivot a az potom vyrobit novy. Ale chapem ze niekto kto nenasiel dost lasky vo svojej rodine si chce hnet a zaraz urobit rodinku vynahradit si ten pocit lasky ktoru nenasiel u rodicov.Take deti z detskych domovou napriklad maju silnu potrebu vyrobit si rodinku.Ale nie je to o veku ale o tom ako je clovek vnutorne pripraveny na zodpovednost ktoru dieta prinasa a nemaju problem zvladat aj dve prace len aby uzivili rodinku.Ked clovek nieco chce moze to mat len na tom treba pracovat a neustale sa snazit aby to fungovalo...Aj manzelstvo a vztah je praca kazdy den obaja obetuju svoje pohodlie a robia veci do ktorych sa im nechce pre toho druheho.Inak to nefunguje.

natalym
4. feb 2015

@miadi Pekne si to napísala. Podľa mňa manželstvo nie je len papier. Môj muž si ma vzal so všetkým, takú aká som a na celý život. Nekalkuloval čo by keby, ale zobral si ma a ja jeho. Ak si ma niekto nechce vziať, je to neistota, kalkul a možno ma ani naozaj nechce. Ja to vidím takto. Samozrejme, výnimky potvrdzujú pravidlo.

prego81
4. feb 2015

@miadi
It's cheaper to keep her 🙂 Vidiet ze nezijes na SVK a napisala si to fajn aj ked nesuhlasim so vsetkym ;)
@seemani
zaujimava otazka. Ja si myslim ze kazdy jednotlivec by mal byt sebestacny za kazdych okolnosti. Sama vidim ako niektore veci nechavam na muza a samozrejme aj naopak a v istych veciach sa moze stat ze spohodlnieme a spoliehame sa na druheho. Myslim ze akonahle zacnu partneri spolu zit mali by sa postupne zacat zaujimat aj o majetkove veci, co vlastnime spolu, kto ma ake naroky a prava a osobne si myslim ze mat dieta mimo manzelstva, popr. mat trvale bydlisko niekde kde mi to nepatri je koledovanie si o problem. Ale asi to zalezi aj na povahe, ja mam rada istoty (financne) Ako to potom zeny riesia? Asi aj so stastim, niektore rozhodnutia su stastnesie a ine nie...a tak nejako sa im podari z toho vyviaznut....alebo sa to nepodari :(

cecil36
4. feb 2015

@miadi a co ziska bezdetna manzelka rozvodom naviac?

prego81
4. feb 2015

@cecil36
v USA, pri predpoklade ze muz zarabal viac, manzelka po rozvode berie "alimony" aby mala taky isty komfort ako pocas manzelstva. Urcite poznas pribehy (aj z bulvaru) ako sa bohaci natahuju o majetok. Ale pozor, aj muz moze mat narok na "alimony" aj sa jeho fin. situacia rozvodom zhorsi 🙂
Preto tolke reci o predmanzelskych zmluvach....
Prosim nezamienat "alimony" s "child support". Jedno je vyzivne na dieta a druhe je "vyzivne" na expartnera.

miadi
4. feb 2015

@natalym jasne nie je to len papier ale je to ozaj zavazok 🙂 Lebo dvaja si slubia v dobrom aj v zlom a vacsinou to myslia uprimne.Slubia si stat pri sebe pomahat si chranit sa. Milovat sa.Ten vztah je dost specifikovany. Vsetky zakladne veci su v tomto uvedene. A nie len pre seba ale aj pred svetom.
V dnesnej modernej dobe..ma v 20ke udivilo ze ked spolu muz a zena nieco maju nie je to evidentne ze su excluzivne jeden s druhym ze to si treba oficialne povedat-ze randim len s tebou..teraz uz je tolko moralnej volnosti ze toto co by malo byt samozrejme samozrejmost nie je..volakedy dama upustila kapesnicek a chlap co ho dvihol bol snou prakticky zasnubeny 🙂
Dnes poznaju sa mesiac dva a po sexe mu niekto zavola a ona sa cuduje ze mu vola daka baba a on jej povie sak snad si si nemyslela ze sme excluzivny. ..este sa jej zasmeje ze sak sme si nic neslubili...este tak daleko nie sme (uz su dost daleko na vytvorenie dietata ale emocionalne to moc neznamena?) ze v podstate si ju len testuje aka je v posteli a ona uz namotana zalubena dostane studenu sprchu... stava sa a potom je este ona za hlupanu..za naivku co sa neorientuje v modernom priebehu vztahu..
A este aj vo filmoch riesia ze treba vydrzat so sexom do 3rande aby si nemyslel ze si lahka a ked je hnet na prvom tak druhe nebude...ved to co je? Ale ze 17rocna ty si este panna hahaha...rychlo musis sa vyspat s barskym nech nie si na hambu..a hnet jak sa vyspi tak je za defku..pritom ludia sa nepoznaju naozajsky kym spolu neziju v jednej domacnosti..ani do svadby sa netreba hrnut treba si spolu nejaku dobu zit a bacovat aspon ten rok. Svadbou sa uz potom nic nezmeni ale je to lepsi pocit. Kopa takych co spolu chodili aj 3roky boli spolu sa cez vikend isli do kina do restiky po svadbe zaziju prebudenie a sklamanie. Ze zivot vo dvojici nie je dovolenka ze je to staranie sa o domacnost.Ze su rozne role.Ze ked obaja prispievaju rovnako financne tak nech pekne aj doma rovnako prispievaju pracou.Ak je to rozdelene na jedneho co zivy rodinu tak ten druhy co je doma a prevadzkuje rodinu chce nechce musi robit vacsinu prace doma -hoci je menej ocenena niekto to porobit musi a ten co ma pracu na to nema cas-energiu. Ale je treba aj jeden druhemu pomoct..ocenit sa navzajom..Treba vidiet veci aj z uhla toho druheho.Nemat len ocakvania ze ten druhy ma vsetko poriesit treba videt a prijat aj svoju ulohu.
Ked si chlap nechce zobrat zenu s ktorou zije a ma snou aj dieta...pride mi to nepochopitelne akoby si nechaval otvorene zadne vratka. Je lahsie ju opustit ako sa rozviest.Alebo ju nema az tak rad aby bol v pripade rozchodu ochotny podelit sa o to co povazuje cisto za svoje. (stym ze zeny su zrovnopravnene s muzmi ze mozu pracovat a zivit sa zanikol pocit ze chlap sa ma postarat ta zodpovednost uz nie je len na jeho pleciach ma sa postarat kazdy sam o seba)
A netreba robit velku svadbu ak na to nechcu minut staci sa zobrat na urade cize ziadne vyhovorky v ceste nestoja jedine ta neochota zaviazat sa.
Manzelstvo bolo vymyslene na ochranu zeny a rodiny. Inak je dnes bezne ze je zena ktora ma 3deti (dost som to videla v UK)a kazde s inym alebo je chlap co je volny ako vtak len ma v kde kade 3deticky pritom existuje tolko druhou prostriedkov proti pocatiu aj tabletka po sexe aj potrat ze volba tu je ale oni si tie deti urobia tak ci tak a potom sa vztah rozpadne a asi robia dookola nieco zle ked maju viac deti s roznymi ludmi. Asi nie su schopni sniekym vydrzat zaviazat sa makat na tom vztahu..alebo si dookola vyberaju nespravnych partnerov..
A potom ak manzelstvo nefunguje -obaja do toho nieco vlozili financie ci energiu roky zivota treba to pravne vysporiadat civilizovane sa rozdelit udrzat vztahy na urovni koli detom-ak tam deti nie su nemusia sa zvysok zivota ani bavit ak nechcu..A mozu zacat od nuly-emocinalnej nuly nie ze zena odide s holim zadkom zit k pribuznym s deckom na krku..zit novy zivot pracovat a najst novy vztah a snazit sa aby fungoval lepsie ako ten predosli.Casto su ludia opatrnejsi az ked sa spalili.Niekto najde stastie az v druhom manzelstve ale to prve bolo lekcia do zivota a ak sa z nej poucili zvladaju to druhe lepsie.

miadi
4. feb 2015

@cecil36 bezdetna maznelka ziskava polovicu spolocneho majetku..jedine ak by bola podpisana predmanzelska zmluva ale aj to sa da pravne napadnut ak rozvod zavinil muz -ak moze dokazat ze ju podvadzal...Druzka ziskava vyzivne na deti jeho dom-byt ak ho mal je jeho.Myslis ze za to ze snim zila 2-3roky a ma snim dieta tak ma narok na polovicu jeho majetku?pravne nema..neviem presne na co ma narok ale vzdy je to menej ako manzelka.Manzelstvom sa majetok dvoch ludi pravne zjednoti...tym ze sniekym zijes a mas snim dieta su tvoje majetko pravne naroky nespecifikovane..to je ako pracovat pre niekoho bez pracovnej zmluvy a potom sa snazit bojovat o svoje prava ktore si si mala poriesit nez si tu pracu prijala.