Ako začať žiť život?

14. júl 2023

Predstavte si situaciu, ze zijete zivot, aky ste vzdy chceli...v mojom pripade je to kariera, byvanie...ale aj tak necitite pocit stastia...ja si chcem usporiadat osobny zivot, ale stale pracujem, myslienkami som v praci aj po praci alebo sa ucim...zijem v takom tempe z ktoreho sa neviem odputat, hoc mam niekedy chut utiect z prace, neujdem, lebo ma bavi. Priatel to ma podobne. S nim by som chcela vztah zintenzivnit, ale sama neviem zit inak...vzdy si potom poviem, ze nemozem byt nevdacna, tolko ludi ma pravu, ktora ich nebavi, alebo zarqbaju mozno menej alebo ine okolnosti...a potom sa pozriem na tych, ktori su stastni...viem co by som chcela, zintenzivnit vztah s priatelom, zacat byvat, zit aktivnejsie, hoc on je skor domased a necitim sa stastna v mojej praci, ale uz lepsiu pracu na oblast a poziciu nepoznam, no ludia sa tam spravaju k sebe zle strapnovanoe, zahanbovanie inych a nespokojnost je tam na dennom poriadku...ale vynalozila som tolko usilia...hlavne nechcem zit len pre pracu ale zit hlavne pre svoj oskbny zivot, kde prioeita bude cas mimo prace....ako takto zacat zit?

ahoj0
14. júl 2023

Začni malými krokmi. Čo konkrétne by si chcela zmeniť. Čo si predatavues pod pojmom žiť život. Šport, výlety, deti, party, dovolenky??? Každý to mame inak.

ahoj0
14. júl 2023

Pozerám že zintenzívniť vzťah s mužom, vieš keď zinetenzivnis svoj život zintenzívni sa aj tvoj vzťah s mužom. Ale hľadajte spoločne záujmy, koľko máte rokov? Určite si priority. Komunikuj s partnerom.

anonymanonym
14. júl 2023

Zo svojej vlastnej skusenosti ti odporucam zobrat si volno, oddychnut si, ist do prirody alebo niekam, kde ty citis pokoj a zamysliet sa co a ako skutocne chces a pomaly si za tym aj ist. Ci uz sama alebo s priatelom, nech si aj ten zoberie volno a v klude otvorene sa porozpravajte. Musis spomalit, ale odpoved, ze ake kroky postupne robit mas sama v sebe. Nikto tvoj zivot nezije, ani nie je v tvojej hlave. Pripadne sa mozes poradit so psychologom, ktory ti pomoze tie odpovede v sebe najst.
Vies, ja som tiez zila v tempe a sice som citila, ze nieco musim zmenit, nebol cas ani na zmenu. A potom ma normalne "vyplo". Niekolko tyzdnov som mala okolo seba temnotu. Robila som len to co bolo nutne a na viac som nemala silu. Bol to boj postupne sa vratit naspat do zivota. Ale nie do takeho ako predtym. Do pomalsieho zivota, v ktorom som sa zacala pozerat aj na svoje vlastne potreby, pocuvat sa co potrebujem. Uz by som to nikdy do takeho stadia nenechala zajst... A ano, tiez jeden z tych krokov bolo viac travit s muzom aktivny cas. Nie tak nasilu, ze mali by sme viac travit cas tak a tak. Ale postupne kazdy den, kazdy tyzden si vyhradit na seba cas (tak naozaj na seba, nie ze sme vedla seba a kazdy robi nieco ine) a skusat aj nove veci, ktore sme spolu nikdy nerobili - alebo sa vratit k tomu, co sme kedysi robili a prestali.

autor
14. júl 2023

@ahoj0 asi vsetko z toho...na party velmi nie sme, ale i zatancovat s nim by som si uz isla...mame do 30...aj praca je nasa priorita a ssmozrejme aj to ostatne co spominam, co ale nemam...

autor
14. júl 2023

@anonymanonym presne tak sa citim, uz akoby ma vyplo...necitim sa ok...s muzom sme toho este vela nezazili...

zuzanaete
14. júl 2023

Vyber si nejaku pravidelnu cinnost a podriaduj tomu aj pracu. Proste bude to tvoja priorita a brzda pred pracou - pravidelne cvicenie, prechadzka, ist vencit psov do utulku. A postupne budes nachadzat balance a zlepsi sa to aj vo vztahu. Mne napr. pomohlo si stanovit, ze c nedelu nic nerobim. Je to cas pre rodinu a kamosov. Zacalo to uz ku koncu vysky, kedy som si uvedomovala, ze treba spomalit. Ucenie na statnice som si naplanovala tak, aby som sa v nedelu neucila, ale bola s kamosmi. Potom odchod do zahranicia, kde bol zivot veeeelmi drahy. Ale opat som mala, ze v nedelu nerobim. Casom som si pridala, ze ani v stredu doobeda, aby bol cas na dobrovolnictvo. A super mi to vyhovovalo. V ostatne dni som vela makala, ale bol tam priestor na ostatnych ludi, vylety.

eva8
15. júl 2023

Skús do pracovneho kolektívu vniesť lásku, pochopenie, spoluprácu. Malými krivkami to postupne od teba odpozoruju aj tí podkopavaci. Svet sa dá zmeniť svojim príkladom.
Zastať sa ukrivdení, nevhodnú poznámku na niekoho odbiť humorom, pomôcť odstrániť podložené pílenie, nevracat "zlo zlým". Jeden človek dokáže zmeniť kolektív.
Partnerovi ako domasedovi niečo fajn napiecť (varenie/pečenie je tiež učenie 🙂 ) , spraviť mu radosť. Na odplátku aj on ťa prekvapí tým, že niekam pôjdete.
Keď chces zintenzívniť vzťah, "prinut sa" na spoločné aktivity s tvojim milým. Ak sa vám to zapáči, fajn, ak nie, nevadí, časom sa to zmení, alebo nie. Na dovolenku si nevezmete žiadny pracovný notebook, aj keď bude hroziť ponorková nemoc 🙂 Predídete jej tak, že si naplánujete aj nejaké aktivity, na ktoré sa budete tešiť. Alebo spoznávaní zájazd spojený s odpocinkom

eva8
15. júl 2023

*krokmi, nie krivkami
*polená, nie pílenie
A ospravedlňujem sa za ďalšie autokorekty