icon

Ako zamedziť toxickému správaniu svokrovcov po rozvode?

12. dec 2021

Tak, vyzera to tak, ze sa asi budem rozvadzat, dovodov je viac, niektore som tu uz v davnych temach popisala, a vacsinou ste mi dokazali otvorit oci a dat nazor. Jeden z dovodov rozvodu je aj absolutna odlisnost nazorov vo vychove nasich deti, ktore sa tahaju samozrejme az od starych rodicov. Ja som skor benevolentnejsia, kde si deti mozu povedat aj svoj nazor. Manzel zase nestrpi akykolvek nazor deti, ktory je v rozpore s nejakymi 200 rokov starymi normami - rodicom sa neodvrava, nepapuluje, rodicia si mozu robit co chcu a deti len to co im rodicia dovolia a pod. Dieta urobi co povie rodic a to okamzite... A to ide az od manzelovych rodicov, cize mojich svokrovcov - rozne manipulativne techniky, urazky, citove vydierania, "vytlacania slziciek", na druhej strane az psychicke tyranie, a fyzicke tresty za banalne priestupky (napr.: od stola neodides, kym tu tortu (ano tortu, dobre citate) nezjes, kym nezjes nemozes sa ist vycikat a pod. aj vaznejsie veci, ktore tu nejdem pisat). Alebo dieta niekedy iba zartuje, mozno nevhodne, lebo nechape a namieste je mu vysvetlit, ze sa to takto nepatri a preco sa to nepatri. Namiesto toho dostava rovno tresty bez vysvetlenia, kedy vlastne ani nevie za co. Paradoxne, ked pocuvam ake traumy maju moji svokrovci zo svojej vychovy z detstva, pocujem tam presne to iste, ale vidite, aj tak sa sami tak spravaju.
Kym som tu ja, regulujem to ako sa mi len da, ale aj za tych par navstev rocne napachaju vzdy dost ujmy na detoch. Dlho som sa nerozvadzala pre vyhrazky manzela, a pre ochranu deti, aby som mala na to dosah. (Lepsie mi je ked idem aj ja na navstevu k svokre, ako ked pojde muz sam s nimi.) Zda sa ale, ze to definitivne smeruje k tomu rozvodu.
A teraz potrebujem vsetky vase rady, ako zamedzit dalsim psychickym skodam na zdravi mojich deti... starsie dieta uz spekuluje, ze k svokrovcom velmi chodit nechce, ked sa spytam preco, tak vymenuje vsetky tie absurdity, ktore tam zazilo. Mladsie dieta, este prisposobivejsie, a naivnejsie, sa stale tesi. Manzel bude chciet asi striedavku, bez ohladu na to, ci mu sud vyhovie, mam obavu, ze ked uz mu deti budem musiet dat, a ze budu musiet ist, ci chcu alebo nie, k nemu ci svokrovcom, ze budu nadalej vystavovane takymto metodam a uz bez mojho zasahu. Nie som si vobec ista, ci som schona ich ja doma citovo osetrit tak, aby z toho nemali traumu. Ci sa to vobec da.
Prosim aby ste chapali, ze principialne vobec nie som proti tomu aby sa deti stretavali s otcom ci starymi rodicmi a nezelala by som si nic viac na svete, ako dobre vztahy v rodine, a kebyze sa rozvadzame preto, ze manzel sa zalubil do inej, ale rodinne vztahy su ok, tak som aj cela rada, ze si z casu na cas odpociniem od deti, a deti si uziju starych rodicov a naopak. Ale ked mi doma dieta place, ze nechce ist k dedovi, alebo ze nejde na prechadzku s babkou, lebo sa boji, tak mi srdce trha. A mam strach. Dik

Strana
z2
vroni
13. dec 2021

@desore, zaujímavé povolanie.

autor
14. dec 2021

@desore Skoda ze si povymazavala svoje prispevky, ja som sa vcera uz na pc nedostala a rada by som si ich precitala.

Strana
z2