Ako získať peniaze od manžela na chod domácnosti?
Ahojte. Ženy, opäť raz tu čítam v jednej diskusii, ako žena, mama, chodila aspoň na kus do práce, lebo "z rodičovského 220€ nevedela utiahnuť domácnosť" - hoci manžel normálne zarábal. Takéto sa opakuje často, že manželka nemá popri rodičáku dosť peňazí na seba a domácnosť. A ja sa pýtam - keďže zo zákona sú všetky peniaze, ktoré mu chodia na účet, spoločné - existuje nejaký spôsob, ako napriek jeho nesúhlasu mať k nim prístup? Hlava mi to neberie, že manželka s dieťaťom živorí z teraz už 270€, a manžel čojaviem 1500 v čistom a že by sa s tým nedalo nič robiť...
@zoro9836 Jediná otázka na teba: súhlasil by si s tým, že zostaneš na materskej s dieťaťom (+ k tomu ako bonus, bežný u žien: prevažná väčšina domácich prác) a žena pôjde do práce, bude zarábať a rozhodovať o tom, koľko ti dá na domácnosť zo "svojich" peňazí? Tvoja kariéra zatiaľ pôjde "do kytek", kým ona sa bude vzdelávať, získavať prax, jej plat bude stúpať a bude ti predhadzovať, že sa doma váľaš, nič nerobíš a ona ťa živí? (Neprejde týždeň, aby tu takáto diskusia nebola, samozrejme, v opačnom garde.)
@h2 alebo žena vezme horšie platenú prácu, kvoli deťom, kvôli starostlivosti o ne, o domácnosť. Nepočula som o chlapovi, ktorý by zahodil kariéru a spravil to isté. Tým padom žena roky rokuce nedonesie domov tolko koľko by mohla, keď deti odrastu tak už je na pracovnom trhu neatraktivna a nemá šance dobehnúť to co stratila, už nikdy nebude do spoločného prispievať tak ako by mohla. Aj vtedy je muž ten chudák co musí všetko ťahať?
@h2 Nechapem, kto by dobrovolne bral nadcasy v praci len tak pre zabavu, aby si uberal z beztak kratkeho zivota. Robit nadcasy v automobilke pri pase nie je robenie kariery ale vychodisko z nudze, aby dotycny vobec prezil. Toto je problem extremneho zmyslania, na ktory vztahy zahucia.
On: Nech pekne robi sluzku doma a okolo deti, urcite ju to "bavi".
Ona: Nech pekne robi v praci 16 hodin denne, alebo este lepsie, nech mi tu doma ani nezavadzia a ide do zahranicia zarobit viac, urcite ho to "bavi" pracovat ako stroj do dochodku.
Nepoznam asi nikoho, kto by s radostou chodil do narocnej a namahavej prace. Najma s tym, ako sa zvysuje jeho vek. Mozno este taka praca, kde polku pracovnej doby presedia ludia pri kave a prekecaju. A tvrdia to vacsinou nezamestnani ludia sediaci doma, ake je urcite super chodit do prace, len to nechcite po nich, lebo oni s ich chatrnym zdravim by to nezvladli.
@liljana Divila by si sa, koľko chlapov radšej zostane dlhšie v práci, aby sa vyhli domácim prácam. V práci si pekne sedia v kľude v kancelárii (teraz nehovorím o fabrike, kde sa robí na smeny), trávia čas hoci aj na modrom koníku, či pozerajú seriál 😅, potom prídu domov a sú "strašne unavení" z toľkej práce, takže už doma nepreložia krížom slamy.
@zoro9836 A ako teda "na chlapa"? Prečo má žena používať nejaké ženské finty, keď chce od manžela peniaze na domácnosť? OK, nech používa finty, keď chce ísť bez neho na víkend na wellness s kamoškami a on by zostal doma s deťmi, alebo keď si chce kúpiť nejakú drahú "zbytočnosť" pre seba. Ale na potraviny a oblečenie pre deti hádam nebude používať "páky".
@h2 Robia to mozno preto, lebo zena doma sa vyhla chodeniu do prace. A navzajom tak cakaju od druheho na tom svojom "pracovisku" najvyssi a samostatny vykon. Ona, aby priniesol co najviac a ona nemusela do prace. A on, aby uz doma po tom, co donesie co najviac, nemusel hnut prstom. A samozrejme ako koncia tieto vztahy, kde kazdy hladi na seba a namiesto spoluprace sa vyuziva? Rozvodom / rozchodom.
Vzdy ma pobavi, ak niekto, co je doma hovori o druhom, ze v praci oddychuje a po rozvode, ked sa zivi sam, zrazu place, ze v praci ho/ju idu zodrat. A nech hlada, ako hlada, taku pracu, kde sa iba sedi a nic nerobi, nemoze najst. Lebo taka v normalnych firmach, kde sa netuneluje stat,... neexistuje ...
Neodpovedáš mi na otázky. Ani na tú, či by si zostal na materskej, kým by žena pracovala, ani na tú, aké páky má použiť žena na muža, ak od neho potrebuje peniaze na nákup potravín pre rodinu.
Veľmi smutná diskusia.....
@zoro9836 asi rozumiem, čoho sa vo vzťahu obávaš. Ale... "Čiže ja musím brať ohľad na ženu aby bolo v domácnosti to čo treba a ona na mňa aby som sa "neupravoval k smrti" - áno, keď si vezmeš ženu, ktorá ťa miluje, tak ťa v žiadnom prípade nebude chcieť upravovať k smrti len pre lepšiu dovolenku. Ale - brať ohľad na ženu aby bolo v domácnosti to čo treba - a čo so zvyškom peňazí? Chápeš, že zo zákona zvyšok peňazí, ktoré zarobíš (nie tie čo idú na domácnosť, na účty a tak) patrí rovným dielom jej ako tebe? (Samozrejme to platí aj opačne, ale keďže na rodičáku som ešte muža nestretla, častejšie je to v tomto smere).
@zoro9836 Vidíš, ženy sa nikto nepýta, či má toľko trpezlivosti.
O tých potravinách, nemyslela som teba. Je pekné, že pre teba je to samozrejmosť. Ale táto diskusia je práve o tých prípadoch, kde to samozrejmé nie je.
A k tomu záveru, tomu dávaniu lásky najavo: chlap nechce dať žene peniaze, hoci dobre zarobí a ona s dieťaťom živorí z pár stoviek rodičáku a ty celkom vážne radíš, aby mu dávala viac najavo svoju lásku? Potom jej on dá peniaze? A čo žena, čo napriek tomu, že muž je lakomý sebec, ho miluje a dáva mu to najavo a on aj tak nechápe, že tie peniaze jej má dať, lebo je jeho žena, ktorá nezarába len a len preto, že sa stará o ich spoločné dieťa? Ahá, prepáč, veď vlastne si napísal, čo má robiť: nájsť spôsob! Nevie ho nájsť? Jej chyba!

@zoro9836 existuje taký pojem jednota v rozmanitosti. Platí to vo všeličom (ja to mám z muzikológie), ale aj v manželstve. Jednota nie je že prestanú existovať individuality.
Vieš, niekto, kto vlastnú manželku dokáže vnímať ako parazita, je buď človek neschopný manželstva, alebo neschopný rozlišovania, s kým do manželstva vstúpiť (ak by naozaj daná manželka mala iba zištné dôvody). Jednota je možná v skutočnom manželstve, do ktorého vstúpia dvaja zrelí ľudia schopní lásky. Lásky, ktorá znamená chcieť dobro druhého viac než svoje.