Spoločný účet, keď žena zarába viac

pupavka234
14. okt 2023

Ahojte. S manželom máme 3 účty, môj,jeho a spoločný. S kamarátkou sme sa o tom rozprávali a naznačila mi, že takto by nedokázala fungovať, veď v manželstve má byť všetko spoločné, oni majú jeden účet. Pomyslela som si, že jej sa to ľahko hovorí, keď jej manžel zarobí niekoľkonásobne viac. Pre ňu tým pádom jeden účet znamená zvýšenie životnej úrovne. Pre mňa by ale jeden účet znamenal, že by som tých peňazí mala menej, aspoň teda zdanlivo. Nechcem aby ste mi písali, že v manželstve majú byť financie spoločné atď. skor ma zaujíma, či som pokrytec len ja, alebo to má takto viacero žien. Ide o to, že ak by zarábal manžel viac ako ja, jeden spoločný účet by mi nevadil, znamenalo by to, že by som mala viac peňazí k dispozícii v podstate zadarmo, ak by som ich nezarobila ja. Manžel avšak zarobí podstatne menej (je šikovný, ale ja som na tom kariérne lepšie).Dostávam sa teda k pointe. Som za jeden poločný účet ak by manžel zarábal viac, ale kým zarábam viac ja, tak som za oddelené účty vďačná. Na spoločný účet ( z 3 účtov čo máme) prispievam teraz viac ja, ak by som išla na rodičák, na spoločný účet by prispieval viac manžel. Ale teoreticky by mi nevadil ani jeden účet, ak by to znamenalo, že sa mám zrazu "lepšie" vďaka manželovi. A tak ma milé ženy zaujíma, čo si myslíte. Som pokrytec a vypočítavá žena? Alebo ste za jeden účet preto, lebo to pre vás znamená, že sa máte lepšie, ale keby ste zarábali podstatne viac, oddelené účty by Vám nevadili? Dakujem za odpovede.

anjelicek26
14. okt 2023

Mame tri ucty...ako pises - moj, jeho, setriaci... neni to o vypocitavosti, ale o zvyku... kazdy plati ine platby, ja okolo deti, on okolo domacnosti, rezie, poplatkov, sme uuplne v pohode, co su prebytky na uctoch idu na setriaci... v zivote sme sa kvoli peniazom nehadali, neriesili, naopak nam to vyhovuje, ze kazdy ma svoje "sukromie" co sa tyka nakupovania, hobby, vydavkov... zarabame obaja dost, muz este chlp viac, ale uz sa to zrovnava...

janai1
14. okt 2023

Áno, si pokrytec.
Úplne tuto platí ten vtip, že - čo je tvoje je naše a čo je moje je moje

A týmto nehovorím, že máte mať jeden účet. Ja som tiež za 3. Mňa iba doráža tvoje uvažovanie.

syslik81
14. okt 2023

pri rozvode aj tak vsetko ide na polovicu a je jedno kolko uctov mate ... kazdopadne ano si sebecka a vypocitava a to z dovodu,ze to inak vidis u neho a inak u seba.. ak by on zarabal viac chces jeho peniaze ale kedze to tak nieje tak ti na tvoje nema co siahat .. sorry ale to vypocitavost je

dzulli1980
14. okt 2023

To čo máš k svojmu mužovi za vzťah? ... teraz spoločný účet nie, lebo zarábaš viac a Tvoj muž by nedajbože minul Z TVOJICH VIAC ... no keď by si bola na rodičáku, nevadil by Ti spoločný účet, lebo by si Ty mohla Z JEHO MINÚŤ VIAC ... hej, si pokrytecká a egoistická ...

viestta
14. okt 2023

V manželstve sú peniaze spoločne a míňajú sa po dohode. Bez ohľadu na to kto zarobí viac, kto menej ma rovnaké právo na rozhodovanie o tom na čo sa minú ako ten druhý.
Zaujímavé, že ak by si zarábala menej nevadilo by ti ak by si disponovala aj s tými nim zarobenymi peniazmi, len on nemôže disponovať tvojimi🤔

lili1313
14. okt 2023

S peniazmi narabame spolocne. Pocas RD to logicky ťahal prevazne muž. Aj mimo toho ma vacsi prijem, ale keby to bolo naopak, tak stale hospodarime spolu. U nas doma mal otec mensi prijem a mali spolocne peniaze (aj ucet). Toto čo píšeš, takto by som nevedela zmyslat. Je to od teba dosť nechutné. Ani neviem ako niekto takto uletene moze rozmyslat.

zobaka
14. okt 2023

aj ja mám svoj účet a sme spolu už 20 rokov, potrebujem má ten pocit slobody, samozrejme finančné sa podieľame na všetkom spolu, každý niečo, myslím, že je to indivualne, každý nech ma ako mu vyhovuje

nataly420
14. okt 2023

Len aby si nepadla raz na hubu. V živote nikdy nevieš čo sa stane úraz či choroba 🙂 potom ti budú jeho peniažky dobre.

pupavka234
autor
14. okt 2023

@pupavka234 Ďakujem zatiaľ za odpovede a priznávám, je to sebecké uvažovanie, ale ešte upresním, že ja som šetrnejšia a tak mi dáva zmysel máť viac úspor na mojom účte. Ak by manžel zarobil viac, to že je menej šetrný by mi vadilo menej, ak by to míňal zo "svojich" peňazí. Zbytočne sa ale obraňujem, priznávam, že je to sebecké uvažovanie, len som chcela vedieť, či takto nerozmýšla viacero žien, ale podľa odpovedí asi nie.

syslik81
14. okt 2023

@pupavka234 to ze setris je dobre.. ale otazne je ci to setris sebe alebo vam obom .. v pripade rozchodu nemas problem to dat na polovicu? ak ste obaja dohodnuty a on vie kolko mas bokom je to ok ... ale nieje ok zmyslanie moje je moje a tvoje je tiez moje .. to naozaj ide mimo akejkolvek logiky ...

lienka.7
14. okt 2023

@pupavka234 jezisi, no este uvidíš ako ta tu zvozia pod zem 🙈
Za mňa sú 3 účty totálna blbosť. Fakt nechápem, naco je potrebné zriadenie 3 uctu na platenie účtov? To ich neviete platit z tvojho ci mužovho účtu? Detto mat iba 1 spolocny ucet. Co som preboha nesvojpravna, ze nemôžem mať vlastný účet? Detto muz. Všetky náklady platím ja zo svojho účtu, peniaze mi pošle tam muz. Každý máme svoj vlastný účet, disponujeme tak každý s "vlastnými" peniazmi ako uzname za vhodne. Ja nepotrebujem, aby vedel kolko za co dávam a tiež ma nezaujíma, na co si ich mina on.

matullienka
14. okt 2023

@pupavka234 za mňa je to vychcanstvo z tvojej strany, s takýmto zmýšľaním ísť do vzťahu a manželstva. Chudák manžel

lili1313
14. okt 2023

@pupavka234 tak ale velke vydavky hadam spolu tak ci tak konzultujete ci nie? To ako by rozflakal vase peniaze keby k nim mal pristup? Potom je chyba inde.

nikpa
14. okt 2023

@pupavka234 áno, si pokrytec a vypočítava. Na jednej strane sa v dnešnej dobe ani nečudujem, treba myslieť aj na zadné vrátka a muž nemusí predsa vedieť o všetkých tvojich výdavkoch, o každej 5 eurovke. Z takýchto dôvodov oddelené účty chápem. Ale to sa teba netýka.

kvadrinkaaa
14. okt 2023

Si pokrytec a vypočítava. Ja keby zarábam omnoho viac, tak doprajem svojmu mužovi, lebo ho milujem a je super chlap 😊❤️

pupavka234
autor
14. okt 2023

@pupavka234 ešte by som chcela dodať. Môj manžel nie je žiaden chudák, na spoločný účet prispievam viac ja, dovolenky platím výlučne ja, auto som kupovala ja. nejde o to že manželovi z môjho príjmu nedoprajem, len mám našetrené viac a vyšší príjem ( som od manžela staršia) tak mi vyjhovuje mať moje úspory na vlastnom účte. Manžel nie je nezodpovedný, nerozflákal by tie úspory, skôr ide o to že si kúpi drahšie veci na seba, na šport, častejšie si kúpi jedlo v reštaurácii atď. a nechcem mu zas financovať úplne všetko, keď viac zarobím aj sa viac uskromňujem vo veciach dennej spotreby.

samimami777
14. okt 2023

Trochu úprimne pokrytec si ... Sama si priznala že keby muž zarábal viac ako ty tak by ti zrazu už spoločný účet "nevadil" ale keď zarábaš viacej ty tak to už nie .. nuž... Odpovedz si sama. Nepoviem keby je manžel finančne negramotný alebo by si vedela že tie peniaze "rozhádže" za hlúposti ale ak je normálny tak áno, máš pekný dvojitý meter... Muži tieto "obety" a risky že vkladajú celé výplaty ženám do rúk robia neustále, dokonca sa to od nich prakticky už vyžaduje a každý pozerá cez prsty keď si chlap "dovolí" nedať žene financie na starosti lebo ju už hneď "vykorisťuje" , "neváži si ju" a neviem čo tak prečo by to malo byť u teba v poriadku? Ak vám to tak vyhovuje tak je to vaša vec a nikoho nič do toho ale úprimne vypočítavé to z tvojej strany je , hlavne podľa vety "keby zarobil viac ako ja tak by mi spoločný účet nevadil".

matullienka
14. okt 2023

@pupavka234 odpovedzte si či by si bola spokojná, keby sa zrazu vaše roly vymenili. Stačí materská a rodičovská a veľmi rýchlo sa môže stať, že po jej skončení sa v práci už nenájde pre teba miesto, lebo veď máš malé dieťa a tie bývajú choré. A zrazu zistíš, že tvoj muž nie je ochotný prispievať tebe na kávu na prechádzke s malým alebo na občasný koláčik s kamoškami na prechádzke. Budeš s tým spokojná?

vanilkovazmrzka
14. okt 2023

Ak vam dvom vase ucty a nastavenie spolocnych financii vyhovuje, moze ti byt srdecne jedno, co si mysli kamoska a co si myslia anonymne zeny na konovi. Absultne do toho nikoho ineho nic nie je. Je to vas zivot a vase penize 🙂

lienka.7
14. okt 2023

@pupavka234 tvoj muz robi tebe to isté čo tvoja kamoška svojmu mužovi. Nezarobia toľko, aby si dopriali to co chcú, tak na to používajú peniaze tých druhých. A inak ta chápem, ja mam tiež nasetrene peniaze, a sú to moje peniaze, spred manželstva a mam ich pre seba a pre deti ako "backup" keby som ich nahodou potrebovala. Muž k nim prístup nema a ani o to nežiada. Mame to vydiskutovane.... Neviem aký máte pomer platov, ale ten môj by si rozhodne nekupoval veci, na ktoré by si sám nedokázal zarobiť. Ako chlapovi by mu to bolo trápne. Detto, aby som ja platila dovolenky k tomu ešte 🙈

lonely66
14. okt 2023

nuz, ste svoji. je uplne jedno, kto kolko zarobi, jednoducho je to 50/50. a je jedno, kolko uctov mate. ak by doslo k rozvodu, pravnici (notari) vynuchaju vsetky ucty a budu delit podla zakona.
a este by ma zaujimala jedna vec
@pupavka234 preco ta toto vlastne trapi? chystas sa rozviest?

lonely66
14. okt 2023

@pupavka234 a este, ak si realna a nie vymyslena (zas a znovu) tak odporucam setrit "do ponozky" alebo uplne mimo (na ucet niekoho, komu absolutne doverujes). cize vybrat peniaze v hotovosti (tvariac sa - v buducnosti pred zakonom - , ze na bezne mesacne vydaje) a dat cloveku, ktoremu doverujes, aby ich vlozil na svoj ucet. ak teda uz chystas rozvod a chces co-to usetrit.

matullienka
14. okt 2023

@lonely66 dať druhému človeku aj ktorému doverujes peniaze na účet je v dnešnej dobe slušné riziko. Stačí, že sa mu niečo stane a peniaze viac nemusíš vidieť lebo automaticky pôjdu do o dedičského konania.

lenka_vi1
14. okt 2023

Áno si sebecka. Keby zarabal viac tak by sa ti to páčilo ale opačne teda nie. Takú ženu by som veru nechcela.

subartic
14. okt 2023

aj si myslím že si sebecká . V našej rodine som finančným lídrom bola ja a aj teda som a zrejme aj budem vždy , ale nikdy ma takéto myšlienkové pochody nenapadli .

simca06022011
14. okt 2023

Tak.mne by spoločný účet vadil aj keby som zarábala menej.

marseillefan
14. okt 2023

@pupavka234: Podľa mňa sebecká nie si, len chceš mať kontrolu nad financiami. U nás je to tiež tak, financie kontrolujem ja (robím sám všetky veľké investície a nákupy, rozhodujem kam pôjdu úspory) a manželka to nerieši. Pritom je to vyštudovaná audítorka. Pikoška je, že ja mám 5 osobných účtov a ona 2... a len dávam pozor, aby tam mala dosť peňazí na svoje výdavky.

walentina7
14. okt 2023

my sme mali vzdy jeden účet. Z jeho výplaty sme žili a moju sme vzdy odkladali.

majusqwa
14. okt 2023

@pupavka234 heh, pre mňa by bol spoločný účet malá sebevražedná misia. každý máme svoj a hotovo, potrebujem svoju finančnú slobodu.

katulkagajdos
14. okt 2023

my mame s mužom oddelene účty a sporiaci- mame aj finančnú slobodu aj si z výplaty odkladáme- muž odlozi viac- lebo má vyšší príjem, ale nikdy to neriešil a aby som prešla k pointe- kalkulovať v manzelstve, kedy je výhodne mat spoločný účet a kedy oddelene mi príde ako obchodné partnerstvo… to fakt takto uvažuje niekto, komu by mal byt partner najbližšia osoba v živote? 🤦‍♀️