Ako zistím, či môj otec spísal závet?
ale tak aby o tom nevedel.. pretoze pre mna uz neni otcom ale zaujima ma dom v ktorom su spoluvlastnici s mamou
Pre teba uz neni otcom, ale predpokladam, ze zdedit by si po nom chcela alebo chces vediet kto a co bude po nom zdedit... 🤐 Opytaj sa niekoho v rodine, ci o tom nieco nevie, pretoze legalne ti to asi nemoze nikto potvrdit bez jeho vedomia/ suhlasu.
jediným spôsobom, ale za ten by si išla sedieť na hodne dlho (to sú otázky teda...)
http://paragraf.sk/page.php?str=4 nech sa páči popozeraj.. závisí akým spôsobom by závet napísal, ale v podstate je to jedno, lebo ak by Ťa chcel vydediť má na to právo a neurobíš s tým veľa..
@edie63
chcem to vediet kvoli tomu ze on sa ohradzuje tym ze vsetko necha vnucatam... sme tri sestry a posledne roky k nemu mame chladny vztah preto sa pytam ci je normalne takto uvazovat a ano dedit po nom chcem,...ale neznasam ho pretoze on sa sprava ci ku mne ci svojej zene ako keby pre neho nic neznamenala
@worker_falcon
vtipne
@maria.vinea so svojím majetkom si môže robiť, čo len chce. nárok naň nemáš žiadny.
@worker_falcon
divne to nie je... divny je moj otec ktory je v stadiu stareckej demencie a dufam ze neurobi nejaku blbost
ale to tu nemienim rozoberat... pokladam ho za otca, len som momentalne tak nasrata ze je lepsie ked ho nevidim, nepocujem...
Myslim, ze zistit bez jeho vedomia sa to neda a ak hovori,ze majetok zdedia vnucata,tak ja by som im to dopriala.
Nic ma do toho, ale vztah s nim nechces mat ziadny, ale jeho majetok by si chcela...
@maria.vinea podtext položenej otázky nejdem ani rozoberať je to prinajmenšom divné.....Ale poteším ťa jedine tým že nie je až také jednoduché vydediť dediča v prvej línii čo dieťa určite je. Dá sa to len kvôli závažným dôvodom ....
@marcelatje vydedenie a závet sú rôzne veci. "Vynechanie v závete" sa nerovná "vydedenie". Alebo sa mýlim?
A keď už o to ide, tak postoj dcéry, ktorá "ho nepokladá za otca" nie je hodný vydedenia?
@worker_falcon je to ine ale na slovensku sa neda len tak vynechat neopomenutelnych dedicov aj ked to v zavete urobi, nebude zavet platit v plnom rosahu, neopomenutelny aj v tomto pripade maju narok na dedictvo, tusim na polovicu z toho co by im prinalezalo ak by zavet nebola.
ale moze svoj majetok darovat este pred smrtou a tym padom nebude co dedit.
Právne dôvody vydedenia určuje § 469a Občianskeho zákonníka nasledovne:
a) Ak sa dedič správa v rozpore s dobrými mravmi a neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch.
b) Neprejavuje o poručiteľa záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať.
c) Bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka.
d) Vedie trvalo neusporiadaný život.
V podstate ani nemusí písať závet stačí keby napísal listinu o vydedení.
Ale tiež sa mi nepáči, keď niekto rieši takéto veci.. a ešte za života danej osoby.. no neviem 😖
@maria.vinea no zákonne to zistíš až po jeho smrti..
@radkovadanka
deti maju rok a tri roky...
@worker_falcon nie, nemýliš sa, no mám pocit že zakladateľka sa zaujíma o majetok a teda či niečo zdedí. Bez závete sa dedí podľa zákona a asi má strach že ju vydedí resp. profitovať budú vnúčatá (jej deti).... Ja neviem, mamonu celkom nerozumiem a jej dôvody nepoznám 😅
A z ľudského hľadiska je "nepokladanie ho za svoho otca" ten najlepší dôvod, z právneho to až také jednoduché nebude 😖
dakujem za odpovede
@marcelatje vydedit len tak nie,ale darovat svoj majetok hoci komu,moze
@mihula
@marcelatje alebo ešte za života previesť majetok alebo časť majetku na niekoho kúpno-predajnou zmluvou, to je ešte sofistikovanejšie a nekopne si z rodiny /dedičov zo zákona myslím/ nikto po jeho smrti

@maria.vinea podla mna to nemas ako zistit, kym ti to sam nepovie. neviem...