icon

Ako zistím pravdu?

viki_izakova
4. dec 2021

Ahojte ženy/muži. Mám jeden problém a potrebovala by som od vás radu. Začnem od začiatku. Pred dvoma rokmi keď som mala 18 rokov tak presne na moje narodeniny zomrel môj otec, mal autonehodu a zapríčinil ju on. Keďže sa to stalo na pracovnom aute a v čase keď roznášal jedlo tak je to pracovný úraz. Moja mama to dala tento rok v apríli advokátovi na starosti aby mala nárok na jednorazový príspevok(pracovný uraz-umrtie) ako manželka a zároveň ako nezaopatrené deti. Keďže to riešila tak ma o všetkom od začiatku informovala. Na začiatku mi povedala že mám nárok aj ja na príspevok keďže som v ten deň dovŕšila 18 rokov. Po dvoch mesiacov mi povedala že asi nedostanem ja peniaze lebo som už dovŕšila 18 rokov. A tu to začína. V septembri prišlo rozhodnutie zo sociálnej poisťovne kde je odmietnute odškodné pre mamu aj pre nas deti, tak mi hneď v tej chvíli volala a povedala že sa právnik ide odvolať na súd. A pred dvoma týždňami mi mama volala že bola za právnikom lebo jej nedvíhal telefón a že nič nedostane že vôbec nič a keď som sa jej pýtala či sa odvolal na súd povedala že asi sa neodvolal, že určite na to zabudol že už kašle na to. A rozprávala to tak ako keby jej to bolo jedno. Ale teraz neviem či jej mám veriť lebo dnes mi môj manžel vravel že jedná pani ktorá pracuje na mieste kde aj moja mama,podotykam sú kamaratky vravela svojmu mužovi že moja mama sa chvalila jej že peniaze vyšli. Keďže som nevydržala tak som jej napísala čo o nej vraví. A jediná reakcia aká bola že jej šibe že jej povie svojej. Manžel mi hovorí že má klame len aby sa somnou nepodelila o peniaze. Že jej neverí lebo raz tak hovorí a raz tak. Tak som si teraz od nej pýtala zo sociálnej papier kde je odmietnuty príspevok. Ale manžel hovorí že sa museli odvolať keďže to vravela septembri že pravnik by na to nezabudol že to len mne môže hovoriť. Prosím vás keďže som vás pokúsila sa vysvetliť čo sa deje prosím vás poraďte mi ako zistím pravdu či odmietli jej príspevok alebo jej naozaj poslali keď sa odvolali na súd ? Jej keď sa spýtam povie že nič neprišlo. A ako sa mám zachovat ak jej peniaze prišli a tajila mi to ? Skúste mi poradiť prosím vás. A podotykam táto téma není vymyslená

Strana
z2
oli18
4. dec 2021

@liljana Presne tak. Respektovala by som mamu. Chce povedat, povie. Nechce, nepovie. To nie je kamaratka, ze sa budeme dotahovat. Mama po takej nahlej strate manzela je kto vie v akej situacii. Pre nejake peniaze by som jej to nestazovala. Za dobre vztahy to nestoji.

eeffka
4. dec 2021

@viki_izakova pozri neries sproste poznamky ci moralistky. Zavolaj ai v pondelok na urady a poinformuj sa. Ci dostala ci nedostala, je bezpredmetne, dozvies sa pravdu a zariadis sa amo uznas za vhodne.

Dievcata co sa ohanaju moralkou a peniazmi... nie kazdy zije americkej rodinke kde su vztahy idealne a vsetci su uprimni a prajni.

viki_izakova
autor
4. dec 2021

@pribinak veľa krát má klamala alebo mi niečo tajila

pribinak
4. dec 2021

@zanka777 ale veď nevieme či ich dostala. A skôr nie ako áno. Toto čo píšeš sú len konšpirácie

viki_izakova
autor
4. dec 2021

V pondelok zavolám

zanka777
4. dec 2021

@pribinak keby si si prečítala môj komentár do konca je tam veta "AK JE TO TEDA PRAVDA".....TAKZE CELÝ MOJ KOMENTAR JE O TOM ZE AK TO JE PRAVDA CO SI MYSLÍ DOTYČNÁ......

jana_eyre_2
4. dec 2021

Tie moralizujuce komentáre co tu sú, sú podľa mňa hlavne preto že ide o mladú mamu, keby to písala 40rocna žena, za ktorú by napríklad komunikovala dospela dcéra s právnikom, tak diskusia sa uberá iným smerom..

ona svoju mamu pozná, tak asi ma už nejakú skúsenosť.. neverim, že keby sa niekto ocitol v podobnej situácii ako autorka a dopočula by sa čím sa mama chváli, tak by ho nezaujímalo ako to naozaj je..
@eeffka súhlasím, že nie každý má ideálnych rodičov.. ja som mala výborných rodičov,(kým otec nedostal mozgovú) ale poznám ľudí ktorí majú hrozne skúsenosti s rodičmi.. totiž statusom mama či otec sa nie každý stane super človekom..

marianeta
4. dec 2021

@viki_izakova ak ti naozaj nejde o peniaze ( čomu popravde moc neverím) načo sa tým tak veľmi zaoberaš? Ak ti matka klamala či ti tajila niečo už v minulosti, tak to proste nechaj tak, a.zmier sa s tým, že ti možno opäť klame .. A ak aj zistíš , že predsa nejaké peniaze dostala tak čo? Pôjdeš ju konfrontovat a vyrozpravas jej celú tú torturu okolo zisťovania pravdy? Ako si obvolavala SP.. A myslím si ,že takúto informáciu ti ani nepodajú..

kittykat22
4. dec 2021

Samozrejme ide o peniaze. Preco pises, ze nie 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ Nechcem ti nijako krivdit, ale tvoja mama zila s tvojim otcom cely zivot, ty si predpokladam do 18 rokov nepohla ani prstom a rodicia sa o teba staratli. A teraz zijes rok sama? Si mlada, plna elanu, schopna pracovat, mas manzela. Preco sa sapete s muzom po odskodnom? Tvoja mama je starsia, je vdova, bez muza .... Ide mi skor o princip ako o pravo. Prides mi nenazrana aj so svojim muzom 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

Na to co chces vediet je jednoducha cesta. Chod za pravnikom, spytaj sa na sude.

marca12
4. dec 2021

@pribinak taku mamu s prepacenim osrat

moonlight1210
4. dec 2021

Mas 18. Si dospela. Informovat sa na SP, ci mas na nieco z otcovho smrtelneho urazu narok, sa mozes aj sama.

Bud sa dozvies, ze ano a uz to bolo aj vyplatene - tak vies, ze ti mama klamala.
Alebo sa dozvies, ze nie - a tym padom narok mala len mama a ta si to vybavila a tvoja starost to dalej nie je.

liljana
4. dec 2021

@marca12 Vazne? Vynosila ju, vypiplala, vychovala, teraz prisla o muza, stara sa o dalsie dve deti. A potom osrat? Clovek, aby sa zamyslel, naco mat a vychovavat deti, ked ju tie deti aj tak pre par eur oseru.
Mozno su tam ine vaznejsie veci, preco maju s mamou pokazene vztahy. Ale toto - par eur z odskodneho po smrti otca, by to nemalo byt.

balihara
4. dec 2021

Ja by som nezisťovala,či ma klamala alebo nie.Ak by chcela,tak by Ti sama povedala,že dostala peniaze,a ak nechcela,tak Ti nepovedala a bodka.Tiež to má po smrti manžela a živiteľa rodiny určite ťažké a k tomu dve nezaopatrené deti,takže ich má kde použiť. A zase si myslím,že neviem aké veľké peniaze to nebudú,kvôli ktorým sa zbytočne rozhádate.Nechala by som to tak.

liljana
4. dec 2021

Toto je klasicke, ked nemam problem, tak si nejaky vyrobim.

lindous
4. dec 2021

@balihara práve preto by som to chcela vedieť, že to má momentálne určite ťažké... neviem aké vzťahy majú v autorkinej rodine a ak jej mama naozaj klamala, ale iným povedala, tak netuším aký bol v tomto konkrétnom prípade na to dôvod ....ale u nás je to tak, že ak by mi mama vyslovene do očí ohľadom tohto klamala, tak by som vedela, že tým rieši nejaké problémy, o ktorých sa asi hanbí hovoriť a chcela by som jej pomôcť ...

marca12
4. dec 2021

@liljana nejde o peniaze ide o klamstvo cely ich vztah je divny.

balihara
4. dec 2021

@lindous možno sa bála,práve toho,že autorka aj s manželom budú od nej chcieť peniaze...nikde to nieje ideálne,nevieme ako kto žije a aký je. Ani z tohto príspevku to nevyčítame,lebo nepoznáme ani autorku ani jej muža,rodinnú situáciu atď.Každá minca má dve strany.Ja by som to neriešila,skôr by som jej bola nápomocná pri výchove súrodencov a na nejakých pár eur by som sa mohla vykašľať.

pribinak
4. dec 2021

@marca12 prečo? Nevieme či je to pravda. Inak slečna môže byt tiež na veľkom omyle. Uverí cudzím, matke nie?
Tam podľa mna je veľa nevypovedané zo strany autorky témy.

sense
4. dec 2021

Inak o peniaze ti nejde,.... Tak načo potrebuješ vedieť pravdu keď sama tvrdíš že ti už mama klamala? Len zistenie že ti klamala opäť, alebo do teba rype muž lebo on počul že jedna pani povedala... Ako sa zmení tvoj vzťah voči matke kt aj tak neveríš lebo tu už klamala... Si myslíš ze ti povie potom prečo klamala... Pravdepodobne ze niečo dostala je Info jedna baba povedala... Pretože ak nehodu zavinil sám, a aj keby bol zrovna v práci tak nárok na odškodné nemá, akurát tvoja mama ma nárok na vdovske a sirotske pre nezaopatrené deti.... A to kľudne mohli byť tie peniaze (teostmreticky vyplatene spätne co tvoj muž akože počul od jednej kt to akože tvoja mama povedala)

cacianka
4. dec 2021

Nepoznáme všetky aspekty, aké píšete tu viac konšpirácii ako v americkom politickom trilleri.
Možno matka peniaze dostala, ale stále plače že nemá na chleba pre mladších surodencov a dcéru s 2 deťmi vydiera,
Tak aj ja som pridala jednu...
Nechápem prečo tak jedovato útočíte, dala otázku, vysvetlila o čo ide, či je možné podľa skúseností aby matka dostala vyplatenie, asi ju trapi že matka jej viac x klamala a chce si overiť fakty.

jana_eyre_2
4. dec 2021

@cacianka presne, nechápem prečo to tak popudilo prispievatelky až natoľko že ju obviňujú.. tu sa nedá položiť priama otázka bez toho aby sa z nej neurobila kauza na niekolko strán s urazkami..

bodkolienka81
4. dec 2021

@viki_izakova na peniaze narok nemas, (a z pracovneho urazu Tvojho otca uz vobec nie), kedze to bolo v case Tvojej dospelosti a predpokladam, ze si uz nestudovala, kedze mas 2 deti, ale kludne sa sama informuj na prislusnom urade a neries s muzom a susedou.
Mama ma narok na vdovsky a mladsi surodenci na sirotsky, to nech vybavuje..

cacianka
4. dec 2021

@jana_eyre_2 asi PMS

sasa1310
4. dec 2021

@viki_izakova čo ty chceš zisťovať pravdu. Tvojej matky sa najviac dotkla smrť tvojho otca. Aj keby dostala peniaze ja osobne by som v živote od nej nepýtala a neriešila či dostala alebo nie, keby nechcela povedať. N

calin
4. dec 2021

Uplne realne sa zamyslite,..koho z vas by napadlo opytat sa vlastnej matky: " mami, kolko si dostala odskodne za otca?"
Nech su vztahy akekolvek...ta zena Ti dala zivot!

viki_izakova
autor
4. dec 2021

@cacianka ďakujem že aspoň vy ste to pochopila

viki_izakova
autor
4. dec 2021

@bodkolienka81 to je dávno vybavené toto sa rieši niečo iné

karolinakr
4. dec 2021

Pozri sa, ked sa chvalila niekomu, že peniaze dostala na 99% ich asi ma, ked maš skusenosti z minula, že nebola uprimna a asi bude pravdivé...budeš sa musiet na tom urade informovať

Strana
z2