icon

Ako zmierniť sklamanie matky z môjho neplánovania mať detí?

minnie767
29. aug 2025

Ahojte... mám skoro 30 rokov, mám fajn kariéru, som samostatná a žijem sama, ale moja mama sa kvôli mne tak trochu trápi... zaujímalo by ma aký máte na vec pohľad vy. Ja v sebe mám vyriešené, že deti nechcem, nemám momentálne ani partnera, pre viacero dôvodov. Som zvyknutá žiť sama, v podstate tak žijem už dlho. Moja mama sa o mňa však stále obáva a často to prízvukuje. Máme veľmi dobrý vzťah, trápi ma iba to, že vidím ako túži po vnúčatkách. Som bohužiaľ jedináčik, ona po mne už ďalšie deti mať nemohla zo zdravotných dôvodov... mrzi ma, keď ju vidím nakúkať do kočíkov a počujem ako mi hovorí o ďalšej kamarátke, ktorá je babkou... je podľa vás spôsob ako to zmierniť alebo ako sa o tom s ňou porozprávať? Je to pre mňa náročná téma...

Strana
z4
anonym_5ec519
31. aug 2025
@sisaka

@anonym_5ec519 asi píšem po španielsky. Nie je absolútne nič zlé žiť podľa svojich predstav. Problém je, že čoraz viac ľudí nezaujíma nik iný len oni sami. Nechcú sa prispôsobiť nikomu, nie sú ochotní nič obetovať a čokoľvek, čo sa netočí okolo ich JA je príliš veľká obeta.

@sisaka ale to je každého vec nie? Nech sa neprispôsobujú, keď im to vyhovuje. Je to ich život a ich zodpovednosť.

sisaka
31. aug 2025
@anonym_5ec519

@sisaka ale to je každého vec nie? Nech sa neprispôsobujú, keď im to vyhovuje. Je to ich život a ich zodpovednosť.

@anonym_5ec519 jasné, že je. Ja som len napísala, že nám vyrástla sebestredná generácia, ktorú nezaujíma nik a nič len ich vlastná osoba a ako vidíš majú triašku pri predstave, žeby sa mali o niekoho postarať, že by niekoho potreby museli dať nad ich vlastné, alebo by sa mali niekomu prispôsobiť. To je logické, že nechcú deti, že nechcú partnera, lebo s tým prichádza prispôsobovanie sa iným, robenie niečoho, čo práve nechcem, ubratie vlastného pohodlia, uprednostnenie potrieb inej ľudskej bytosti.

lavender94
31. aug 2025

Pripadáš mi ako inteligentá žena, ktorá to má v hlave upratané. Vôbec nie je zlé, že si sa rozhodla nemať dieťa. Veď nikde nie je napísané, že to tak budeš navždy, alebo že sa nikdy nezamiluješ. Ale aj ak nie, je to úplne v poriadku, pokiaľ si tak spokojná.
Chápem, že to tvoju mamu mrzí, ale s tým nič neurobíš ani ty ani ona. Je dosť toxické mať nejaké očakávania od svojich detí, aj keď je to s dobrým úmyslom, pretože vždy príde sklamanie. Život proste nie je dokonalý a nie vždy je všetko tak ako si vysnívame. Preto treba žiť z tých radosti čo máme a nie sa deptať tým, čo sme mať mohli ale nemáme. Ale toto si musí uvedomiť tvoja mama. Ty jej v tom nemáš ako pomôcť.

anonym_0f40fd
31. aug 2025
@sisaka

@anonym_5ec519 jasné, že je. Ja som len napísala, že nám vyrástla sebestredná generácia, ktorú nezaujíma nik a nič len ich vlastná osoba a ako vidíš majú triašku pri predstave, žeby sa mali o niekoho postarať, že by niekoho potreby museli dať nad ich vlastné, alebo by sa mali niekomu prispôsobiť. To je logické, že nechcú deti, že nechcú partnera, lebo s tým prichádza prispôsobovanie sa iným, robenie niečoho, čo práve nechcem, ubratie vlastného pohodlia, uprednostnenie potrieb inej ľudskej bytosti.

@sisaka velmi vseobecny a nepravdivy komentar. ja a manzel deti nemame lebo sme ich nechceli, ale financne podporujeme utulky, krizove centra pre tyrane zeny a posielame peniaze na Ukrajinu

sisaka
1. sep 2025
@anonym_0f40fd

@sisaka velmi vseobecny a nepravdivy komentar. ja a manzel deti nemame lebo sme ich nechceli, ale financne podporujeme utulky, krizove centra pre tyrane zeny a posielame peniaze na Ukrajinu

@anonym_0f40fd len potvrdzuješ to, čo píšem. Poslať peniaze na niečo, čo práve chcem a okrem peňazí ma to nič nestojí asi ťažko môžeme porovnávať so vstávaním 10 krát za noc, trávením voľného času na detskom ihrisku, či herničke, prisposobovaniu sa dieťaťu pri vybere dovolenky, auta, bývania… presne toto mnohí ľudia z mladej generácie nechcú z už spomínaných dôvodov.

anonym_529e48
1. sep 2025

@minnie767 ahoj , chapem ta, ja velmi lubim mojich rodicov a vazim si ich, mam 32 ale dieta zatial nechcem, a ktovie ci niekedy budem chciet, deti mam rada, niekedy sa az rozplyvam nad kamoskinou malou :D partnera mam, ale stale sa necitim na to mat svoje

anonym_561690
1. sep 2025
@sisaka

@anonym_0f40fd len potvrdzuješ to, čo píšem. Poslať peniaze na niečo, čo práve chcem a okrem peňazí ma to nič nestojí asi ťažko môžeme porovnávať so vstávaním 10 krát za noc, trávením voľného času na detskom ihrisku, či herničke, prisposobovaniu sa dieťaťu pri vybere dovolenky, auta, bývania… presne toto mnohí ľudia z mladej generácie nechcú z už spomínaných dôvodov.

@sisaka popravde, práve keď tieto veci niekedy počujem, tak mi behá mráz po chrbte, nič v zlom, ale ono mať tie deti neznie tak skvelo, keď mi moje kamarátky hovoria ako pribrali, ako nespia, kývu sa im po tehotenstve zuby, majú strie, ako s mužom už nemajú sexuálny život... zasa neznie to ako niečo po čom túži každý, len preto, že sa na mňa potom to dieťa usmeje

hipuska
1. sep 2025

Je to nastavenie spoločnosti, šťastný človek - ktorý má rodinu. Asi ma aj strach, či budeš šťastná, či si šťastná. Tak len toto by som viack krát zdôvodnila, že si proste tak šťastná ako si. Otca nespominas? Ak tam nie je, nemôže mame chýbať partner? Šťastná sa ona musí urobiť sama

anonym_0f40fd
1. sep 2025
@sisaka

@sisaka presne z aktivit co spominas ty sa mi jezia chlpy. Nie a este raz nie; a zmier sa s tym ze bezdetnost je stupajuci trend ktory si voli viac a viac ludi
A este: peniaze co posielam nie su iba peniaze. Treba kvoli nim prist do prace, travit cas ich zarobkom a taktiez si napr rozmysliet co ine si za ne nekupim

anonym_5ec519
1. sep 2025
@sisaka

@sisaka ľudia čo nechceli mať deti tu boli vždy. Len sa to báli povedať. Tak ich mali aj na silu, lebo sa to patrilo. Absolútne nič sa nezmenilo. Len ľudia si už môžu dovoliť povedať otvorene ako to cítia. A stále sa žiaľ nájdu takí, čo by ich za to najradšej zlynčovali. Tiež mi prídeš ako nejaká trestná úderka.

sisaka
1. sep 2025
@anonym_0f40fd

@sisaka presne z aktivit co spominas ty sa mi jezia chlpy. Nie a este raz nie; a zmier sa s tym ze bezdetnost je stupajuci trend ktory si voli viac a viac ludi
A este: peniaze co posielam nie su iba peniaze. Treba kvoli nim prist do prace, travit cas ich zarobkom a taktiez si napr rozmysliet co ine si za ne nekupim

@anonym_0f40fd veď nič iné nepíšem, píšem to isté, je to trend novej generácie, ktorú som opísala. Ja len konštatujem, čo okolo seba vidím a pomenovala som to. ty len potvrdzuješ, ako reprezentant tej generácie, čo tu píšem. Mňa osobne sa to vonkoncom netýka. Partnera si nehľadám, deti mám, dokonca už aj vnučku… Z hľadiska západnej civilizacie to samozrejme nie je v poriadku, ale taký je kolobeh dejín, civilizacie sa tvoria a potom zanikajú …

anonym_5ec519
1. sep 2025
@sisaka

@anonym_0f40fd veď nič iné nepíšem, píšem to isté, je to trend novej generácie, ktorú som opísala. Ja len konštatujem, čo okolo seba vidím a pomenovala som to. ty len potvrdzuješ, ako reprezentant tej generácie, čo tu píšem. Mňa osobne sa to vonkoncom netýka. Partnera si nehľadám, deti mám, dokonca už aj vnučku… Z hľadiska západnej civilizacie to samozrejme nie je v poriadku, ale taký je kolobeh dejín, civilizacie sa tvoria a potom zanikajú …

@sisaka absolútne to nie je trend. Také ženy aj muži sú tu odjakživa. A si vedľa. Pomaly sa blížim k 50 a mám dieťa. Možno aj vnúča o chvíľu.

sisaka
1. sep 2025
@anonym_5ec519

@sisaka ľudia čo nechceli mať deti tu boli vždy. Len sa to báli povedať. Tak ich mali aj na silu, lebo sa to patrilo. Absolútne nič sa nezmenilo. Len ľudia si už môžu dovoliť povedať otvorene ako to cítia. A stále sa žiaľ nájdu takí, čo by ich za to najradšej zlynčovali. Tiež mi prídeš ako nejaká trestná úderka.

@anonym_5ec519 trestná úderka? Lynčovanie? Prepáč, mne je úplne jedno, či má alebo nemá niekto deti, ja som popisala, čo pozorujem a čo uprednostňuje súčasná mladá generácia. Nikde nepíšem, že majú meniť svoj postoj, alebo si majú ísť okamžite zaobstarať dieťa/partnera inak budú poslaní do gulagu.

anonym_5ec519
1. sep 2025
@sisaka

@anonym_5ec519 trestná úderka? Lynčovanie? Prepáč, mne je úplne jedno, či má alebo nemá niekto deti, ja som popisala, čo pozorujem a čo uprednostňuje súčasná mladá generácia. Nikde nepíšem, že majú meniť svoj postoj, alebo si majú ísť okamžite zaobstarať dieťa/partnera inak budú poslaní do gulagu.

@sisaka v poriadku.

anonym_5ec519
1. sep 2025
@sisaka

@sisaka a keď už sme pritom, stojí za zamyslenie, kto tú sebestrednú generáciu vychoval. Oni totiž sami k sebestrednosti nevychovali. 😉

anonym_0f40fd
1. sep 2025
@sisaka

@sisaka keby si napisala -ludia dnes sa menej rozhoduju pre rodicovstvo- to je konstatovanie. Ale ty si napisala "Ja som len napísala, že nám vyrástla sebestredná generácia, ktorú nezaujíma nik a nič len ich vlastná osoba"- tam je negativny podton, znevazovanie, odsudzovanie

sisaka
1. sep 2025
@anonym_5ec519

@sisaka a keď už sme pritom, stojí za zamyslenie, kto tú sebestrednú generáciu vychoval. Oni totiž sami k sebestrednosti nevychovali. 😉

@anonym_5ec519 jasné, že nie, od malička boli k tomu vedené

sisaka
1. sep 2025
@anonym_0f40fd

@sisaka keby si napisala -ludia dnes sa menej rozhoduju pre rodicovstvo- to je konstatovanie. Ale ty si napisala "Ja som len napísala, že nám vyrástla sebestredná generácia, ktorú nezaujíma nik a nič len ich vlastná osoba"- tam je negativny podton, znevazovanie, odsudzovanie

@anonym_0f40fd skonštatovala som fakt, ktorý nie je lichotivý - sebestrednosť, sebeckosť sa zatiaľ za pozitívne vlastnosti nepovažujú. Môžem mať na niečo negatívny názor, aj keď ma daný fakt ako osobu neovplyvňuje ako mi je naozaj srdečne jedno či Mara,Zuza, Jano, Paľo sú sebeckí, kým to nie sú plody mojej výchovy.
Vy sa zmierte s tým, že táto nálepka vám patrí a dokazujete to svojim žitim aj reakciami tu.

anonym_0f40fd
1. sep 2025
@sisaka

@anonym_0f40fd skonštatovala som fakt, ktorý nie je lichotivý - sebestrednosť, sebeckosť sa zatiaľ za pozitívne vlastnosti nepovažujú. Môžem mať na niečo negatívny názor, aj keď ma daný fakt ako osobu neovplyvňuje ako mi je naozaj srdečne jedno či Mara,Zuza, Jano, Paľo sú sebeckí, kým to nie sú plody mojej výchovy.
Vy sa zmierte s tým, že táto nálepka vám patrí a dokazujete to svojim žitim aj reakciami tu.

@sisaka a tebe potom patri nalepka spupnosti, povysovania sa, zosmiesnovanie zivotnych rozhodnuti inych ludi. Takisto negativne vlastnosti

sisaka
1. sep 2025
@anonym_0f40fd

@sisaka a tebe potom patri nalepka spupnosti, povysovania sa, zosmiesnovanie zivotnych rozhodnuti inych ludi. Takisto negativne vlastnosti

@anonym_0f40fd dúfam, že sa teraz cítiš lepšie. 👍

Strana
z4