Ako zvládať agresívne správanie staršieho človeka?
Dobre skoré ráno. Prišla som si sem po radu ohladom skúsenosti so zvládanim stavov staršieho človeka, ktorými sú väčšinou veľakrát agresívne správanie, celkovo domýšľanie si veci ktoré nie su vôbec pravda a potom následne otáčanie voči jeho prospech, veľakrát ide o naozaj vážne veci, ktoré tvrdí ale nie sú pravda. Konkrétne sa jedna o to, že môj priatel opatruje svoju babičku, keďže sa o neho skoro cely život starala, ale to je na dlhšie. Babka má už svoj vek a žiaľ má pridružené aj nejaké ochorenia súvisiace s vekom. My bývame s priateľom spolu v dome a babicku sme si “zobrali” k sebe cca necelý rok dozadu, keďže už sa po smrti priatelovho dedka nevládala starať o domácnosť a celkovo varit si a podobne. Odkedy prišla, všetko vybavujeme, staráme sa o ňu, aj keď je to veľmi ťažké niekedy. No v poslednom čase bohužiaľ začala mat dosť ťažké stavy, ktoré sú spojené s agresivnym správaním, sú to situácie, kde nemá žiadny podnet na to, aby mala toto agresívne správanie, popíšem to: sedíme spolu v kuchyni, jeme obed, babička ostane zahľadena niekde úplne odveci, zrazu začne tvrdiť že v tom jedle sú orechy, na ktoré je alergická a začne sa rozčuľovať že sme jej to dali naschval, aby umrela a my sme sa jej zbavili.(Pritom na orechy nikdy alergiu nemala a v tom jedle orechy neboli určite lebo to bol segedínsky guláš). Následne to pokračuje tak, že začne trieskať do skleneného stola, a začne pri tom rozprávať že ona vedela že je tu neželana potom odveci ako ju chceme dať do domova dôchodcov (pritom to sme nikdy s ňou ani pred ňou neriešili). A takýchto situácii už je veľmi veľa. Potom si vymyslela že priatelov brat jej vraj hovoril, ze ja chcem môjho priateľa obrat o majetok a určite mi ide o to aby ona skoncila následne v domove dôchodcov. Toto su za mna už vážne tvrdenia, ja som aj hovorila priateľovi že by sme ju mali ísť dať skontrolovat na psychiatriu, či náhodou po smrti dedka nemá nejaké psychické problémy. Odvtedy sa toto začalo takto zhoršovať. Samozrejme má aj problémy s krátkodobou pamäťou, ako každý starý človek, plus nejaké problémy s tlakom ale nič závažné. Ja už som niekedy fakt hotova, najhoršie je keď priatel odchádza na sluzobku na pár dni a ja som s ňou sama. To nespím cely čas ako je on preč, len dávam pozor, lebo akonáhle vie že som s ňou iba ja v dome, tak stále sa snaží má obviňovať, hádať sa somnou, je nonstop rozčúlená, má aj chvíle kedy ju prepne naspäť a je normálna, dá sa s ňou. Ale tie stavy a amoky sa začínajú stupňovať. Snažíme sa to všelijak s ňou vyriešiť, rozprávať sa s ňou, dať jej aj priestor na sukromie a aby bola aj sama, má vlastnú izbu. Stále jej len vysvetľujeme, každý deň. Ako vyriešiť tuto situáciu?
@lakebabe Dakujem veľmi pekne, budeme sa snažiť to nejak naplánovať, lebo mne sa to tiež nepáči, ja som navrhovala tiež priateľovi, ze by sme mali zájsť k psychiatrovi s ňou ale potom sa od toho upustilo lebo veď však dedo zomrel tak má take obdobie. Určite tu ale budeme riešiť čím skôr lebo keď čítam tie komentare tak mi je až ťažko.
My sme tiež kyvli rukou babka bola v pohode žila sama, len potom sme to zaregistrovali keď sme ju vzali k sebe ze to taka v pohode s nou nebude
Určite by som ju vzala minimálne vyšetriť možno to ani nič také vážne nebude len je fakt po smrti dedka ešte zničená
Moja svokru úplne psychicky "vyplo" predminulé Vianoce. Nemala pojem o čase, mieste, hygiena úplná dole vodou... Po novom roku sme išli psychiatrické - zhodnotila stav predpísala lieky. Svokra púšti krížovky, rozmýšľa logicky, chápe súvislosti. Nečakali sme zázraky, ale priznám, že ani takéto zlepšenie. Skús zistiť, či v okolí nie je psychiater, ktorý navštevuje pacientov aj doma. Tá psychiatrička u ktorej sme boli takúto službu poskytuje - samozrejme za úhradu (aj my sme za vyšetrenie platili).
Sorry za preklepy 🤦♀️
@ivetz s hygienou je to zatiaľ ešte v poriadku, sama sa ide večer pred spaním umyť, aj sa nakrémuje, vyčistí protézu atď… s tým pojmom o čase máva tiež problém, keď priatel hlavne odíde na sluzobku, čo chodi väčšinou vždy na 3 dni preč a takto chodi už dlho, zvykne pliesť dni, on jeden den ráno odíde, ona si mysli že sa večer vráti. A cely deň omiela že veď Tomino príde vecer, tak ona ho počká. A vysvetľujem jej ze príde až o 3 dni, ešte jej poviem aj presný deň a je prekvapená, ale pochopí to. Potom zas o pár hodín toto iste. A večer alebo v noci sa po ňom zháňa, hľadá ho po dome. Aj má niekedy príde zobudiť že kde je, že už mal dávno prísť. Ako nedeje sa to pokazde keď odíde, ale opakuje sa to už častejšie a častejšie. No psychiatra budeme určite riešiť. To sa da že príde aj takto domov za pacientom? Ešte som sa nestretla s tým. Ale skusim sa na to popýtať. A ak by to bolo take zlepšenie ako u tvojej svokry, tak by to bolo len dobre.
co to som precitala, je to jasna demencia s alzheimerom - nie som lekarka, ale okrem agresie sme vsetkym prešli pri babke. Dokonca aj hovna roztierala kade-tade ked mala svoju chvilu. Toto uz nepočkajte. Rieste to lebo agresia je uz velmi zla, ty zostarnes psychicky. A keby len zostarnes...
Moja mamina dochovala svokru s alzheimerom a demenciou (byvali v susedstve). Zacala dochovavat mamu ale ta ma este +parkinsona. Strašne kombo... poviem ti. Babka byvala v byte v okresnom meste. Nemohla ju tam nechat samu v ziadnom pripade, riesili sme domov. Babka v noci chodi a bali/vybaluje/tasky , saty, vsetko...sestricky tam to vedia a balia s nou v noci...ak vybaluju...uz musia lebo nedavno zbalila tetu vo vedlajsej izbe 🙈
Je to diagnóza, musite babku riešiť lebo toto este moze byt horsie, ver mi.
Jaj a nedopovedala som. Mamina zacala chodit k psychologicke lebo to uz nedavala. Dava sa psychicky dokopy aby si este uzila kusok zivota. Nedaj sa prosim znicit. Uz ta agresia je jeden velmi nebezpecny bod. Ona za to sice nemôže, vas zivot ale moze riadne znicit
@katkaseiner tak to si tiež tvoja mamina prežila teda :(. Tak držím palce nech sa dá dokopy. Ja mám svoju babku ešte pomerne mladú, dedko mi už dávno zomrel, keď som este chodila do školy, čiže nemám ani skúsenosť z rodiny, že by som aspon vedela to nejak lepšie zvládať, popripade mala nejaké skúsenosti s takto chorymi ludmi. Priatelova babka to chvalabohu zatiaľ nemá stále, ako som aj písala, ešte má normálne chvíle, kedy je plne pri zmysloch, no zhoršuje sa to. Už som aj volala priatelovemu bratovi, nech skontaktuje toho psychiatra kde boli už, nech skúsi zariadiť nejaký termín čím skôr. Tak cakam momentálne. Táto noc zas bola hrozná, teraz je zatiaľ pokoj.
To je teda ale krasny vek a este celkovo schopna fungovat. Moja babka mala minuly tyzden 84. A uz asi 6rokov je “vypnuta” na liekoch.
Zo zaciatku tiez agresivita. Vymysly. Postupne nas prestala spoznavat. Nakoniec uz ani neciti pocit hladu. A podobne. Kazdopadne cim starsia tym to uz bude horsie. Snaz sa nech hlavne chodi. Lebo ked prestane. Zatuhne aj svalstvo. Krizovky alebo nieco na citanie nech ma.
A to vysetrenie cim skor ☹
Mama ked vzala babku k dr lebo uz ozaj bolo zle povedal ze zial prisli neskoro ze vcas podchytena liecba by mala vyznam. Takto uz berie iba oblbovaky.
Rovno dr odporucil vysetrenia aj mame a to mala pred mesiacom 60. Ze ak by to bolo dedicne az jej vcas da taktiez liecbu nech nedopadne ako babka.
@lucy_ms prosim ta neviem.v ktorom roku to bolo ani v ktorom.kraji ale velmi by ma zaujimalo kolko cca mesacne vysli 24hod opatrovatelky. ci u vas aj byvali kde ste ich zohnali atd. chcem mat v tomto prehlad lebo vysoko pravdepodobne ma to caka. dakujem ti. ak nechces verejne budem vdacna za spravu
@maryetta to má mrzí, zelam veľa šťastia s tvojou babkou.
A čo sa týka priateľovej babky, kupujeme jej časopisy, každý druhý deň chodím do trafiky vždy jej kupujem nové, aj noviny, aby čítala, no ako sa zhoršujú tieto jej stavy tak uz ani toľko čítať nechce. Ale keď má náladu tak prečíta aj 3 noviny za deň celé. To je vtedy klud, ale to musí mat náladu na to ako som spominala. Chodiť sa jej moc nechce, zvykne sa vyhovárať aj na to že ona sa boji že spadne, ale pritom sa nikdy nič take nestalo. Ale toto si skôr myslím že len vymýšľa, lebo sa jej nechce. Iba po dome pobehuje keď má nočné stavy, ale inak nič. Von nechce. Už som sa snažila všelijak ísť na ňu, ale potom sa len vystresuje a začne byt mimo a potom pól dňa má tieto výlevy.
Milá autorka, presne ako píšeš, presne s jedlom, domom, "neželaná"... ak budeš chcieť, pokojne sa môžeš ozvať cez správu. Objímam ❤️ a prajem veľa psychických síl 🌹
@zlatkazlatka Dakujem veľmi pekne. Už mame termín k psychiatrovi, ale bohužiaľ až v lete, aj keď sme sa odvolávali na vážnosť zdravotného stavu. Dovtedy som zvedavá čo bude, dosť sa desím toho, že sa to zhorší.
Milá autorka, je super, že máte termín, ak by nebolo nič iné, tak máte aspoň záchytný bod. Pri takomto stave voči vám mladým v plnom zdraví je ale nemysliteľné čakať. A ešte tak dlho. Stav môže lietať hore-dole, občas sa môže z ničoho nič zhoršiť (počasie, tlak).
Aká lokalita je pre vás akceptovateľná, myslím rozsah - okres, kraj pre odborné ambulancie? Kam až ste ochotní, resp. viete vycestovať? Preferujete hradeného štátom? Je možné, že takýto stav niekto prevezme ambulantne a bude sa snažiť nastaviť ju bez hospitalizácie s pravidelnými kontrolami a súčinnosťou vás dvoch, ktorí sa o babičku staráte. To však žiada viac termínov, kopec času a neviem ako bude mať doktor/-ka plný harmonogram.
Ako bolo spomínané je to skôr záležitosť niekoľkých týždňov v zariadení. Nastavia liečbu, odsledujú príznaky, ale... a tu radšej poprosím, ak bude záujem, cez súkromnú správu z úcty k vám, k babičke, o ktorej píšete. Všetko má svoje úskalia. Do leta vás to môže stáť psychické zdravie. S tým netreba hazardovať. Obzvlášť, lebo opatrujete blízkeho. Babička bola aká povaha, resp. aká je povaha teraz? Agresívna ako? Pokúsila sa vás niekedy napadnúť, udrieť, sotiť? Hodila po vás niekedy tanier, hrnček, pohár? Alebo ich naschvál rozbila hodením o zem? Vyhrážala sa vám, že si ublíži?
Priateľovi si dala dobru radu. Smer psychiater. Rataj s tým, že kým dostanete termín to potrvá a tiež nastaviť človeka na správne psychofarmaka trvá aj 3 mesiace alebo pól roka a potom pól roka cca potrebuješ kým sa dostavy správny účinok. Pokiaľ sa chcete o ňu ďalej starat, len tonu trpezlivosti. Pokiaľ ta neprávom obviňuje, tebe poradím prístup jedným uchom dnu a druhým von. Nehádam sa s ňou, lebo to vzbudí u nej väčšiu agresiu. Skôr sa snaž vždy veci obrátiť na pozitívne. Nezažívate nič nové, nič, čo by niekto iný pred vami už nezažil.
@zlatkazlatka My sme z východného Slovenska, ale termin mame k psychiatrovi, ktorý ordinuje až v Žiline, keďže tu v okoli co som obvolávala psychiatrov tak že majú plne stavy a neberú nových pacientov. Bohužiaľ ten ktorý babku vyšetroval ešte keď dedko zil, tak ten už neordinuje.
Agresivita sa u nej prejavuje zatiaľ iba verbálne, našťastie ešte nikdy nemala taký stav že by nás ohrozovala aj fyzicky. Snáď do zabratia liečby ani taký stav nenastane veľmi v to verím. Je to naozaj “o hubu”..

Neboj sa myslím ze keď vám nastavia primeranú liečbu takto skoro to tak progresívny postup nebude. My sme to asi podcenili lebo sme to brali tak ze starší človek trochu pomyleny, už by som trvala na návšteve lekára skôr.
Držím palce