icon

Ako zvládať finančné ťažkosti počas PhD štúdia?

3. dec 2023

Ahojte, manžel začal študovať PhD po 30tke a my sme v situácii, že sa nám rapídne znížil príjem. Deti nemáme, máme psíka, žijeme v BA, ja mám príjem 1100 EUR v čistom. Manžel mal pred štúdiom 2200 eur v čistom, teraz je to podstatne menej. sme skrátka v situácii, že už si nemôžeme dovoliť to, čo predtým. Ak chceme ušetriť, musím pozerať akciové letáky a dosť sa zamýšľať nad tým, čo kúpim. Nemôžem ísť len tak do reštaurácie, alebo si objednať taxi, dosť nad tými peniazmi premýšľam, lebo chceme aj šetriť, aj ísť aspon do Chorvatska na dovolenku kazdy rok. Celkovo mi je ľúto, že si nemôžeme zobrať hypotéku na byt v BA atď. Viem, že je to dočasné a v štúdiu som ho podporila, no častokrát mi je ľúto, že nemáme životnú úroveň, aku by som chcela. Neviem ani čo čakám, radu asi nie, len som sa chcela vyrozprávať.

Strana
z5
autor
4. dec 2023

@tiezjedna dal vypoved v praci a zacal studovat. Ma len studium, pracu nie.

muchotrafka298
4. dec 2023

Zacnite riesit situaciu co najskor, hlavne s byvanim. Ak nechcete brat hypoteku, tak si najdite lacnejsi podnajom. Lebo neutiahnete platit niekomu 900 EUR. Bud je to velky byt alebo byt v lukrativnej casti mesta, proste na neho mat nebudete. Musite znizit naroky, kedze ste o tisicku klesli prijmovo. On nemohol studovat popri praci?

tiezjedna
4. dec 2023

@autorka tak to mi príde úplne padnuté na hlavu. Kvôli PhD. sa rozhodne z práce neodchádza😲 Iba keď má byť škola zámienka ako nehákovať a urobiť si to jednoduchšie.

valeria_h
4. dec 2023

A kto všetko teraz platí? Ty? Píšeš, že on nepracuje lebo študuje. On nemá vôbec žiadny príjem?

tiezjedna
4. dec 2023

@valeria_h písala, že spadol z 2200 € na 900 € kvôli štúdiu.

valeria_h
4. dec 2023

@tiezjedna Áno, ale píše, že nepracuje, tak odkiaľ má tých 900€?

tiezjedna
4. dec 2023

@valeria_h asi nejaký skrátený úväzok alebo brigáda... Mne fakt hlava neberie kvôli čomu.

babulkomale
4. dec 2023

@valeria_h vsak plat doktoranda, nie?

tiezjedna
4. dec 2023

@babulkomale nikto normálny predsa nepôjde z relatívne dobre plateného miesta na prezenčné doktorandské štúdium. S takým zmýšľaním by ani nebol hoden toho titulu...🙄

valeria_h
4. dec 2023

@tiezjedna Ja som pochopila, že vôbec nepracuje, teda že nemá žiadny príjem. Lebo autorka píše, že nepracuje, študuje. Nespomína, že by mal brigádu. Ale snáď to uvedie na pravú mieru. Alebo som nechápavá 🤷

tiezjedna
4. dec 2023

@valeria_h je fakt, že čo ja jeho týka, tak v úvodnom príspevku píše niečo iné. Uvidíme, či to ešte upresní. Každopádne jeho kroku nerozumiem.

dexemposupoplex
4. dec 2023

Ked je raz clovek doktorandom,nie je to praca,je to studium a nedostava plat,ale stipendium-z toho platu sa mu neodvadza nic,nie je to zdanene,dostava len cisto 950 eur (dokonca podla tabuliek je to viac ako 1000 eur,cize neviem kde jej muz robi PhD.,ale 900 nema,ale viac) ,je to proste student,nema ani dovolenku,len studijne volne v pocte 40 dni,ktora je po dohode so skolitelom.Cize asi preto to neberie ako pracu.
@valeria_h
@tiezjedna

brrunetkaa
4. dec 2023

@tiezjedna nie všetky doktoraty sa dajú študovať externe 🙂 aj to je dôvod prečo Napr ja z môjho doktorátu odchádzam do prace

tiezjedna
4. dec 2023

@dexemposupoplex to je tá procesná stránka veci, chápem ako funguje. Lenže on už evidentne zamestnaný /zárobkovo činný bol a dobrovoľne sa rozhodol pozíciu zanechať. To je to, čomu nerozumiem, ale možno to autorka ešte objasní.

@brrunetkaa akože prerušíš/ukončíš štúdium? Alebo ako to myslíš? Aký obor to je, ak sa smiem spýtať?

subartic
4. dec 2023

táto téma začína byť pre mňa viac než zvláštna. Lúto za reštauráciami , taxíkmi , sú zodpovední preto nemajú deti , mať rád ak mu je finančne dobre ( kto nemá rád ak nemusí obracať v ruke každé euro .. ) , mne osobne to príde ako taký nárek nad totálnymi blbosťami . Chápala by som ak by niekto ochorel a liečba by pohlcovala mnoho financií, dlhodobá PN , že si človek nemôže dovoliť ani pomaranč kúpiť, ale nariekať nad dočasne zníženým štandardom ? A keby aj trvalo , stále je to dôstojný štandard. Pády sú sučasťou života, ja som padla taktiež a driapem sa späť , pomaly postupne , zanechala som reštiky , varím doma , presťahovala som sa s deťmi , všetky peniaze čo zarobím navyše vrážam do vzdelania detí . Mám sa stále dobre ale nie je to , čo bolo v minulosti , celý jeden príjem mi vypadol. Adaptuj sa , prispôsob sa , zastabilizuj sa a pomaly svoju situáciu zlepšuj.

kikushaa
4. dec 2023

O kolko vam klesol prijem oproti povodnemu 3300€? My mame zhruha o 1000€ menej oproti vasmu povodnemu a to zivime s manzelom dve deti 4 a 9 rocne. Byvame v Bratislave a vpohode vydeme, nemusime si odtrhat od ust, aj na dovolenku ostane 🤷‍♀️

brrunetkaa
5. dec 2023

@tiezjedna normálne ukončím predčasne štúdium a pôjdem do práce. Jedná sa o prírodovedné zameranie. Síce v akadémii si bez phd neškrtnem ale keď vidím tie platy, tak mi to vôbec nevadí a nemám v pláne pokračovať ba akad. pôde 😅 a v súkromnej sfére phd skoro nikdy nevyžadujú

tiezjedna
5. dec 2023

@subartic tak ona si poplakala nad svojou situáciou no... Nie je kvôli tomu horší človek. Ber to tak, že ešte nemá deti, nemusí hľadieť na nikoho okrem seba, nepozná taký život. A ten, na ktorý je zvyknutá si momentálne nemôže dopriať, pretože manžel urobil rozhodnutie aké urobil... Na MK sa to asi ťažko číta a chápe, pretože naprostá väčšina tunajších žien vedie rodinný život, má úplne iné starosti a len málo z nich nezažilo situáciu, kedy museli robiť kompromisy, vrátane tých finančných😉 Autorka má zatiaľ iný vesmír...

elmivelmi
5. dec 2023

Je to o tom,ze nie ai z yknuta na malo,asi ani ako deti si si nemusela utahovat,pracovat ,brigadovat atd,teraz je to tazsie tym ze ai tu nudzu nepocila zvykat si na horsie.Ale neboj sa,zvyknes si a ved netrva to vecne,manzel dostuduje a budete mat zasa iny prijem a s doktoranskym aj vatsi.Cize nevesaj hlavu nad takouto malichernostou,naozaj lebo moze prist aj horsie ,chiroba a podobne a to ti uz ani peniaze nepomozu.Proste nemas ani tak dovod vesat hlavu,da sa zit pekne aj s nizsim prijmom len si na to zvyknes.Mozno to ani nie je zle-aspon sa naucis v zivote troska aj uskromnovat.

subartic
5. dec 2023

@tiezjedna je načase z toho vesmíru vystúpiť a pozrieť sa na to inými očami . To nie je človek čo by mal 20 ale zrejme má viac rokov, je načase dozrieť a naozaj neriešiť hlúposti ako návšteva reštík , taxíky atď. Sústrediť sa na to podstatné a to zdravie , vzťahy a vôbec to nemusia byť deti . V živote ju stretne ešte mnoho zložitých situácii a keď jej je teraz ťažko , ako zvládne naozaj ťažké situácie?

tiezjedna
5. dec 2023

@subartic ale veď to neznamená, že týmto veciam neprikladá dôraz, neviem, kde sa v ľuďoch berie asociácia, že keď mám peniaze, tak som automaticky odroň, ktorého nič iné nezaujíma...🙄 Aj človek s tučným kontom si váži zdravie, rodinu, priateľov, príjemné chvíľe, ktoré nič nestoja. To je fajn si uvedomiť. A ako zvládne "naozaj" ťažké chvíle? No presne ako túto. Nejako ich proste zvládnuť bude musieť. Možno zase založí diskusiu na MK😉

subartic
5. dec 2023

@tiezjedna no evidentne neprikladá keď jej je ľuto za fakt hlúposťami . Táto asociácia sa neberie nikde, sama patrím medzi ľudí ktorí netrú biedu, vážim si zdravie vzťahy a aj to ostatné. Zvládnuť ťažké chvíle a zvládnuť ťažké chvíle sa mezdi ľudmi ľíši . Zatiaľ čo niekto sa z nich rúti , uteká a nezvláda ich , druhý ich rieši .

ingames
11. dec 2023

Presne a ešte nasetri aby vyhodila igelitku kde je 20 000 euro z okna ,že nech sa paci

lauricka
10. júl 2025

@anonym_autor načo mu je phd? Odveci otázka, ale fakt, na kieho oneho. Firmám je to fuk. Jedine, že by chcel ostať na akademickej pôde ako učiteľ alebo vedec a to ti teda asi veľa nezarobí.

zuzana76
5. nov 2025
@valeria_h

@tiezjedna Áno, ale píše, že nepracuje, tak odkiaľ má tých 900€?

@valeria_h viem, ze stara tema, ale doktorandi dostavaju stipendium, nie je to plat, ale stipendium. Kedze autorka ti to neobjasnila.

Strana
z5