Ako zvládať finančné ťažkosti počas PhD štúdia?
Ahojte, manžel začal študovať PhD po 30tke a my sme v situácii, že sa nám rapídne znížil príjem. Deti nemáme, máme psíka, žijeme v BA, ja mám príjem 1100 EUR v čistom. Manžel mal pred štúdiom 2200 eur v čistom, teraz je to podstatne menej. sme skrátka v situácii, že už si nemôžeme dovoliť to, čo predtým. Ak chceme ušetriť, musím pozerať akciové letáky a dosť sa zamýšľať nad tým, čo kúpim. Nemôžem ísť len tak do reštaurácie, alebo si objednať taxi, dosť nad tými peniazmi premýšľam, lebo chceme aj šetriť, aj ísť aspon do Chorvatska na dovolenku kazdy rok. Celkovo mi je ľúto, že si nemôžeme zobrať hypotéku na byt v BA atď. Viem, že je to dočasné a v štúdiu som ho podporila, no častokrát mi je ľúto, že nemáme životnú úroveň, aku by som chcela. Neviem ani čo čakám, radu asi nie, len som sa chcela vyrozprávať.
Su ludia ktori nemaju charakter, pokoj, nazor, empatiu, vzdelanie, ambície, radosť zo zivota a ani ich nenapadne ze im nieco chyba.
Doba je zial taka ze dávame peniazom hodnotu ktora im nepatrí.
@hugger 👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻
Úplne mi vyrazilo dych, aké vedia byť ženy k sebe zlé. Tu sa to zvrhlo na súťaž, kto sa má horšie a kto vyžil z menej peňazí.
Každý síce nemáme rovnakú štartovaciu čiaru, ale snáď všetci máme možnosť rozhodnúť sa.
Že niekto má 5 detí a museli sa uskromniť a vyžiť z minima? Veď si sa rozhodla mať toľko detí, tak majú taký život, aký si im pripravila- máte určite iné hodnoty a je to tak úplne v poriadku. Zase máte krásnu veľkú rodinu.
Že niekto nebol 15 rokov pri mori a nijako ho to nepoznačilo? Jasné, veď more nie je podmienka, moje najkrajšie dovolenky boli vždy na Slovensku, ale niekto chce žiť inak, ukázať deťom zahraničie.
Rozmaznaní Blaváci? Jasné, v Bratislave zbierame stoeurovky zo stromov v Sade Janka Kráľa hneď po tom ako si v Auparku nakúpime v najdrahších butikoch bez platenia, stačí nám na to občiansky preukaz s bratislavským trvalým pobytom. Tak skvele sa tu žije!
Chápem, že rodine, ktorá zarobí minimálnu mzdu, sa zdá provokačné, keď sa niekto sťažuje, nemá na reštaurácie a taxík, ale asi každému by prekážalo, keby sa rodinný rozpočet znížil napríklad o tretinu. A je jedno, či je to na taxíky alebo školské potreby pre 5 detí.
Asi všetci máme istú životnú úroveň a myslím, že je prirodzené, že človeka trápi, keď sa zníži.
A autorke asi toľko, že za mňa nie je nič dôležitejšie ako investícia do vzdelania. Máte teraz trochu ťažšie finančné obdobie, ale to všetko raz prehrmí.
Ja som tiež začínala veľmi skromne, tiež som rozmýšľala ako s hypotékou a či to všetko finančne vyjde. Všetku svoju energiu som sústredila na štúdium a zlepšenie svojich schopností.
Po pár rokoch sme na tom tak, že by nám celý váš pôvodný príjem pokryl len tú splátku hypotéky, ale napriek tomu si môžeme žiť úplne pohodlne a kúpiť v podstate čokoľvek. A plus bude o chvíľu všetko splatené.
Tvoj manžel urobil podľa mňa to najlepšie, čo sa dá a ty máš 2 možnosti - buď sa uskromniť alebo si nájsť druhú prácu.
A akciové letáky pozerám aj ja. Ale prečo by som dobrovoľne platila za niečo viac, keď nemusím? A veľakrát tam nájdeš inšpirácie, čo variť, teda aspoň ja na to nemám veľkú fantáziu.
Držím palce!
@sss777 akurat som sla pisat, ze sa to tu zvrhlo na sutaz, kto sa ma horsie
Akurat nezdielam uplne tvoj nazor ze investicia do vzdelania(vo forme phd) je to najlepsie, lebo samozrejme zalezi od odboru. Mam znamu, ktorej priatel stale studuje(tiez ma 35), doteraz normalne nepracoval, iba brigadoval, ona od skoly taha ich spolocnu domacnost. Nikde neboli, svadbu planuju, az dostuduje, rovnako ako aj deti. Vsetko len sluby a sluby a on vecny student a hovno z toho. Ja by som to nedokazala akcwptovat vo svojim vztahu
@sss777 Kto konkrétne tu je ku nej zlý? Ona sa postavila do pozície obete. Tak ti ju pohladíš a urobíš z nej ešte obeť šikany na koni.
Tu nikto nerobí preteky v chudobe. Len je skutočne smiešne a trápne, ak mladá žena bez záväzkov plače, že nemá peniaze, keďže je mladá, bez záväzkov, s platom, s ambicióznym manželom.
Ľudia sa jej tu len snažili napísať, že bežne mnohí z takého platu žijú. Je trápne vyplávať, že nemá na obed v reštaurácii, taxík, či dovolenku v Chorvátsku.
Som si istá, že mnohé zo žien, ktoré tu prispeli majú v súčasnosti už oveľa vyšší príjem.
Jedna vec je túžiť po niečom viac. To v sebe má asi každý z nás. Druhá vec je robiť zo seba chudinku, ktorá sa len tak tak pretĺka životom.
@abbey1
Autorka napísala, že sa chcela len vyrozprávať. Nežiadala radu, ani zbierku na taxi a reštaurácie, len to chcela dať zo seba von.
A ja som sa to snažila pochopiť a trochu ju povzbudiť.
Mne býva tiež niekedy smutno. Napríklad som týždeň prechladnutá, boli ma celý človek. Viem, že sú na tom ľudia horšie, majú infarkty/rakovinu/obrnu...ale to, že mi to niekto pripomenie, nijako nezmierni to, že mňa bolí hrdlo a chcem sa len posťažovať.
Diskusia v plnom prúde a autorky nikde 😀
@vafinka a to kedy?
@babulkomale keď bol syn malý,zvládli sme to,keď sa dalo ja som mala brigádu ,muž tiež ešte a vyhrávali sme sa vašom z toho ,bolo to o drzku ale zvládli sme to
@vafinka cize nie teraz pri tychto cenach.
@babulkomale áno ale bol to zahul neskutočný keď 260 dáš len za hypo plus ostatné poplatky nám ostalo horko ťažko 200€ na živobytie a to malý bol ešte plienkach,
Ahojte, prepacte ze som sa neozyvala, mala som rusny vikend. Skusim postupne odpovedat na otazky, manzel ma mometalne okolo 900 v cistom, cely jeho prijem ide na najom. Ano, je to drahy najom, ale mame ho z cias ked sme dobre zarabali. Uspory mame, ale nie nejako vela, mali sme svadbu, platili sme si vsetko sami, do toho mal manzel studentsku pozicku ktoru celu splatil a tiez pomahal 2 mladsim surodencom financne, kvoli tomu ze studovali a bolo mu ich luto. Neboli to velke sumy, ale chcel im pomoct aby nemalii pozicky, maju narocne studium a nemozu brigadovat. Do toho sme cestovali, chceli sme si ten zivot vychutnat. Uspory mame, nepredstavujte si to tak, ze sme vsetko preflakali, ale nie su to miliony. Na uspory nechceme siahat. A nakolko manzelov prijem ide cely na najom, do toho ked poplatime zivotne poistky atd, tak nam na zivot v Bratislave ostane 1000 eur pre 2 ludi. A nie je to zivorenie, to netvrdim, ale ked chceme aj usetrit aj ist na dovolenku, aj si kupit na Vianoce darceky a nechodit v roztrhanych topankach, tak to nie je vela. A to ma tazi. Samozejme ludia ziju aj z menej, ale tak my sme zodpovedni a mame deti len tolko, kolko dokazeme bez stresu uzivit, takze 0. Nie je hrdinstvo mat vela deti a varit im stale len spagety. Samozrejme clovek sa moze dostat do zlej situacie nie vlastnym pricinenim, ale niektori ludia nerozmyslaju do buducna, maju deti, lebo ved "ono sa to nejak vyriesi", "peniaze boli, su aj budu"... ale tak to nefunguje, peniaze nepridu len tak z nicoho zadarmo, a v case inflacie je ich stale menej a menej.
Toto znie úplne inak podané, ako prvotný príspevok. Prečo ste si nezobrali hypotéku a nekúpili svoje bývanie? Platit 900e za najom, ved to ste mohli aj väčší byt v Bratislave splácať svoj.
Vies co ber to tak, ze nebude studovat do nekonecna. Zo par rokov budete mat nizsi plat, ale potom to bude lepsie. Nieco sa musi obetovat koli tej skole a je to manzelov plat. Sny si treba plnit, a ak vyzijete, co nemate problem, tak je vsetko v poriadku. Vyskakovat si budete potom.
Vždy sa mi rozum zastaví, keď sa tu niekto sťažuje na nedostatok peňazí a keď začne vymenovávať výdavky, vždy sú tam životné poistky. A to vám je na čo? Veď plaťte si poistky, keď na to máte. Ale keď nemáte? Toto by som škrtla, ako prvé!
@avonladyba mohli, ale nevedeli sme, ci chceme ostavat v Bratislave, tak sme to odkladali. Nebolo to rozumne rozhodnutie, priznavam.
Ja sa vyjadrim k tvojmu druhému príspevku: nechceme siahať na úspory.Mat úspory,tak dupľom by som nepísala príspevok aky si tu dala.Niekedy si zivotná situácia vyžaduje siahnuť práve na tieto úspory.Vo svetle nových informácií ktore si tu teraz napísala,si ma len utvrdila v tom, že peniaze máš, máte,aj budete mať a predsa si nešťastná.
Ja som napríklad tiež nechcela siahnuť na úspory a musela som.🤷Teraz uz ozaj nemám ani len tú rezervu a je to frustrujúce a tazi ma to ako balvan..A že chodiť v roztrhanych topánkach???To je uz trošku prehnané nemyslíš? Trošku sa ti zmenil štandard ktorý si mala,ale je to len dočasná situácia.Pozeraj sa na to tak.Ber to ako prípravu na deti.Tam budes mať výdavkov tolko, že zabudneš aj usta zavrieť od prekvapenia.Nedajboze aby malo bábo reflux,alebo bolo na umelom mlieku.Vies ze napriklad taký Sunar premium stoji nieco cez 20€? 1 krabica.😜Ja tiez nie som dobrovoľne v situácii akej som.Tiez sa mi nástupom na materskú a RD znuxil rapídne príjem.🤷Vsetko je to vsak len dočasné.
Ak sa ozaj nedokážeš s tym všetkým vyrovnať, nájdi si ďalšiu prácu.
No však nemusíte mať tak drahý nájom keď ste len dvaja. A názov príspevku je fakt zavádzajúci, znie to akoby ste živorili niekde pod mostom. Však sa máte celkom super po finančnej stránke, ani vo sne my ma na tvojom mieste nenapadlo sa sťažovať verejne a to sme na tom fakt že o dosť horšie a pozeranie akciových výrobkov je už mojím pravidelným koníčkom 😀
@mladena ano ved preto som to dala anonymne, lebo som vedela ze ma ukamenujete, ale mna to trapi, mam rada ked sa mame financne dobre, nie som zvyknuta mat malo
Mam rada,ked sa mame financne dobre...A kto nie?😂 Proste chcete sa mat dobre a nechcete si nikde utiahnut opasky,siahnut na uspory,tak sa budete mat tak,ako sa teraz mate. Ci ti mame poslat na ucet peniazky,aby ste sa mali lepsie??
Naco isiel muz studovat dalej,ked to financne nezvladate? Ved to nie je povinnost.
ahoj, ja ta neukamenujem, uplne rozumiem, ze v urcitom veku chces vsetko a naraz. podla mna je to fajn si to priznat a nehrat sa na skromnu.
ja sa ti budem snazit poradit:
1. vymenit okamzite najom za hypoteku. najomne je drahe a to sa ti oplati viac hypoteka, hoc aj starsi 2 izbovy byt niekde na okraji (to je priblizne 140-150tisic napr v Petrzalke, splatka je cca 700 eur, 200 date na poplatky, ale splacas svoje)
2. miesto taxikov pozri starsie auto
3. poistky akekolvek hned skrtnut / jedina poistka dobra je poistka na byvanie, lebo byvat musis
4. zvysit prijem, skus sa viac snazit, poziadat o povysenie, mat ostre lakte. 1100 nie je zle ale nie je to ziadne terno
5. nesiahat na uspory je podla mna rozumne
Ber to ako vyzvu, urcite to zvladnete 😉
Autorka vy tie peniaze máte ale menej než ste boli zvyknutí.
Vymeňte drahý podnájom za 1 izbu v zdieľanom byte alebo hypo na vlastný byt.
Taxík v BA nepotrebujes. Nevieš že tu máme úžasnú mhd na vysokej úrovni?%Dočítas sa o nej v každej jednej diskusii čo prešla okolo eko/parkovanie tém 😂
Pravidelne podporovať gastro sektor pri terajšom prijme nemôžeš, keďže ceny majú nastavene pre prijmovu skupinu 5000 plus. Kľudne sa so mnou všetci pohadajte ale zaplatiť za 2 kávy, 2 dzusiky a zákusok 27 éčok mi nepríde ako cena primeraná slovenským platom. Takže späť k autorske, takéto "hyrenie" ako ist na kávu a koláč do kaviarne si môžeš dovoliť raz za mesiac dva a nie 3x do týždňa.
Keď toto zoskrtas nemusíš listovať akciové letáky.
Tak dobre, chápem že máš na to určité právo byť zabezpečená, zrejme ste obaja vzdelaní a ani ty sa zrejme nerozvaľuješ ako nejaká knedľa, na ženu zarábaš celkom fajn. No tak to treba vydržať kým si dorobí titul, nie je prvý ani posledný čo takto postupne smeroval k väčšej profesijnej a finančnej stabilite. Úspory máte, dokonca poistky, nejaké obavy mať nemusíš, je to fajn 🙂
😂 Že "ja mám rada, keď sa máme finančne dobre". Toto ma dostalo! Akože, iní ľudia majú radi, keď sa majú finančne zle?

@slavomira236 ja sice som doma na RD, alr muz zarobi, ale letaky pozeram aj tak. Vsak to da rozum, ze radsej kupim maslo za 1,69, nie to iste v inom obchode za 3,20 🤪. Ako fakt...Nepripadam si ako chudak kvoli tomu, ze pozeram letaky 🤣