icon

Ako zvládať konflikty súrodencov pri starostlivosti o rodiča?

jarnaprvosienka
3. jún 2025

Ahojte idem si k vam po radu. Momentalne som so sestrou pohadana az do tej miery ze so mnou ukoncila kontakt a mna by zaujimal pohlad z tretej strany. Mam dvoch surodencov s bratom byvame od rodicov cca 5hodin sestra 7hod autom. Rodicia su rozvedeni ziju oddelene. Moja mama je aktualne po vymene druheho kolena a tak ako pri prvej operacii opatovne som sa o nu prisla starat iba ja. Brat jej napisal iba jednu spravu. Pokial by jej neschvalili invalidny mala v plane ist do predcasneho dochodku no v aktualnej situacii na slovensku je sanca ze sa tato moznost zrusi. Preto som sestre navrhla aby sme sa jej v pripade ze by skutocne nevladala pracovat financne skladali co razne odmietla. S tym ze ona ma dve deti (7 a 10) o ktore sa musi starat a mama nie je jej primarna rodina tou su teraz deti a ja to nemozem pochopit lebo deti este nemam. Manzela ma a ona ma brigadu. Uz ma vytocil ich postoj kde nie su nikdy ochotni pomoct ani financne ani ju ist napr po operacii pozriet. Sestra to obhajuje tym ze si sama moze za to v akej situacii sa ocitla(napr tym ze sa mama nesnazi chudnut) a kedze sme ani ako mali neboli prilis pri peniazoch tak by uz nasa mama mala byt zvyknuta. Uprimne som ich uz postoj nazvala neludskym a otvorene som jej povedala ze by svoj vztah s mamou mala prehodnotit. Na co sa urazila s tym ze ja sa o ich vztah nemam starat a nie som v pozicii aby som jej davala nejake rady a ze sa nad nu “moralne povysujem” a ze ci chcem medailu za to ze som za matkou prisla. O co mi vobec neslo a zablokovala si ma so slovami ze ju nezaujima moj nazor nezaujima ju aka je dcera alebo sestra jedinou prioritou su jej deti a ona od nich neodide a nepojde sa na par dni postarat o mamu. Tak by ma zaujimal postoj matiek ktore uz maju starsie deti ci je to skutocne tak narocne pomoct jednemu rodicovi? Hneva ma to o to viac ze ju rodicia (hlavne otec mama pomenej) dlhodobo dotovali a davali “financne injekcie” a teraz by mame nespravila ani jeden nakup.

deti95060810
3. jún 2025

noooo, a to sa ešte nedelíte o dedičstvo... 😉
ešte len potom sa ukážu tie pravé vzťahy medzi súrodencami a o povahách ani nehovorím.
s eurami tiež moc nesúhlasím, ale mamu na pár dní, popr. mesiac k sebe by kľudne zobrať mohla...
že maminka pomáhala sestre? prosím ťa, tá to už dávno zabudla popr. si nechce spomenúť tá " primárna rodina" .

0silvia0
3. jún 2025

@jarnaprvosienka určite máš pravdu, že by bolo fajn sa o starostlivosť o mamu podeliť.
Z nejakého dôvodu tvoja sestra necíti potrebu mame pomáhať, buď je to sebecký typ, alebo je emočne plochšia, alebo jednoducho má nejakú debilnú necitlivú povahu. Čo by som na tvojom mieste urobila ja? Postarala by som sa v rámci svojich možností, pomohla v rámci možností. Svoj názor si si povedala, bez výsledku, kašli na ňu. Ešte sa môžeš spýtať brata. V medziľudských a rodinných vzťahoch to často nie je o spravodlivosti, ale o ukrivdenosti, starých hriechoch a iných záležitostiach.

muchotrafka298
3. jún 2025

Ja som mala v byvaleho rodine obdobny pripad. Ale s tym, ze boli 3 surodenci, 1 pracujuci a 2 na dochodku (jedna osoba pracovala na brigadach) s tym, ze teda chora mama zostala u tej osoby, ktora bola na dochodku. Surodenec c. 1 co pracoval pomahal ako vedel, chodil cez vikendy a pod., ako mu smeny v praci dovolili. Surodenec c. 2 sa staral sam ako vedel, za pomoci svojej rodiny o leziacu staru matku. A surodenec c. 3 najviac vykrikoval, ze on nemoze, ze ma brigadu a nebol ochotny sa postarat, lebo ma maly byt, treba sa starat, ona si nebude chrbticu nicit na mame. A ako to dopadlo? Surodenec c. 3 uz mal ruku natrcenu, ledva mama zomrela, ze chcem dedicstvo a okamzite. Dokonca nutil netere a synovcov, aby si odkupili dom po mame, aby boli co najskor peniaze, lebo ona ich nutne potrebuje. To, ze o mamu ani nezakopla bolo vedlajsie.

melanta
3. jún 2025
@0silvia0

@jarnaprvosienka určite máš pravdu, že by bolo fajn sa o starostlivosť o mamu podeliť.
Z nejakého dôvodu tvoja sestra necíti potrebu mame pomáhať, buď je to sebecký typ, alebo je emočne plochšia, alebo jednoducho má nejakú debilnú necitlivú povahu. Čo by som na tvojom mieste urobila ja? Postarala by som sa v rámci svojich možností, pomohla v rámci možností. Svoj názor si si povedala, bez výsledku, kašli na ňu. Ešte sa môžeš spýtať brata. V medziľudských a rodinných vzťahoch to často nie je o spravodlivosti, ale o ukrivdenosti, starých hriechoch a iných záležitostiach.

@0silvia0 ešte je tu možnosť, že sestra nemá záujem o ich mamu, pretože mama nemala záujem o ňu, alebo bola z nejakého iného dôvodu zlá mama. To autorka nepíše, prečo má sestra takýto postoj. Inak súhlasím, pomohla by som ako môžem a neriešila by som spravodlivosť či nespravodlivosť, pretože to sa väčšinou vyriešiť nedá.

klotildabazarik
3. jún 2025

@jarnaprvosienka za dobrotu na zebrotu a to doslovne

0silvia0
3. jún 2025
@melanta

@0silvia0 ešte je tu možnosť, že sestra nemá záujem o ich mamu, pretože mama nemala záujem o ňu, alebo bola z nejakého iného dôvodu zlá mama. To autorka nepíše, prečo má sestra takýto postoj. Inak súhlasím, pomohla by som ako môžem a neriešila by som spravodlivosť či nespravodlivosť, pretože to sa väčšinou vyriešiť nedá.

@melanta no presne, nie každá matka je dobrá matka. Ak dcéra cíti nejakú krivdu z detstva, nemá potrebu starať sa o mamu, rieši prioritne svoje deti.

liv1
3. jún 2025

Starala som sa o mamu aj ked som mala deti mensie ako tvoja sestra. Nie su tak male. Je to fakt zla dcera. Strasne by ma mrzelo, keby raz moje deti takto o mne hovorili a neboli by ochotne mi pomoct. Inak. Mali sme nieco podobne. Ja som sa starala o mamu ked mala zlomenu nohu, ja sa zaujimam cele roky od kedy sa nasi rozviedli ked som bola dospela, ja som sa starala o nu cely cas ako bola velmi chora. Aj na ukor mojej rodiny. Lebo aj ona je moja rodina a nerozdelujem primarna a neviem aka. Moj brat aj teraz ked su stari nasi rodicia sa vobec nevenuje, nevola, nepomaha. Skoncilo to tak, ze tesne pred smrtou moja maminka prepisala byt na mna, a aby sme sa potom rozdelili… nepripravila by som brata o dedicstvo, ale v podstate si nic nezasluzi…

luccija
3. jún 2025

@jarnaprvosienka ona to berie ako samozrejmosť ty nemáš deti, máš čas ...správne to nie je, ale nič si nepomôžes.Mozno už roky žije ďaleko k mame zájde 3x za rok a tak to je...súhlasím s tebou ste traja, mama potrebuje pomoc a to ešte nevieš či nie za pár rokov oveľa väčšiu.Toto rieši veľa rodín čo počúvam v mojom okolí jedni dávajú rodičom na prilepšenie a tí to dávajú sestrinym deťom a sebe odtrhaju od úst.A, že mama si koledovala, lebo neschudla to je len taká trápna výhovorka.
Nie každé dieťa je schopné a ochotné pomôcť....už, keby chcela povie pošlem peniaze zaplaťte mame na chvíľu výpomoc.Ja by som sa asi tiež nezdržala a povedala to tak ako ty

alenka58
3. jún 2025

toto nevyriešiš ked nechce, jedine rodič to môže vyriešiť majetkom ak chce, obyčajne rodičia ked prepíšu nehnutelnosť na dieťa alebo deti ktoré sa starajú tak sa objaví aj ten čo sa nestará a chce to zmeniť, nasilu nedonútiš

muchotrafka298
3. jún 2025

Ja som tu nedavno v jednej diskusii citala prispevok od kocky, ktorej mama sa cele jej detstvo starala o svojich rodicov, ktorych bolo treba opatrit. A vo mne to zarezonovala, co pisala a prislo mi to strasne luto. Lebo jej mama sa nevenovala vlastnej rodine, oni ako deti chodili vsade len s otcom, lebo ona sa musela starat. Ze z roboty utekala starat sa a jej vlastna rodina bola niekde vzadu v jej zaujmoch. Toto trvalo niekolko rokov, tusim 10 pisala. A ze ona is z detstva nepamata ziadne zazitky s mamou, lebo mama tam proste nebola. Toto je za mna velmi smutne citat. Ze ako to po rokoch vnimaju tie deti.
Z vlastnej skusenosti, vzdy jedna strana strada a vacsinou je takato starostlivost na ukor vlastnej rodiny. Ze jeden surodenec sa obetuje, jeho rodina ide bokom a stara sa o rodicov, starych rodicov a ked nevladze a vyhori, tak je to vlastne jeho problem, nie dalsich rodinnych prislusnikov.

olimuc
3. jún 2025

Ked je mama na tom “zle” … a ostatni nie su ochotni, ries s mamou. Predat momentalne byvanie zabezpecit nieco mini blizko pri tebe (dat na tvoje meno s vecnym bremenom dozitia mamy) a surodencov poslat do teplych krajin. Rodicia sa myslia, ked si myslia, ze clovek potrebuje surodenca a bude s nim mat Dobry vztah … ked oni nebudu … sanca je 50:50 a niekedy su len na obtiaz, lebo iba stazuju situaciu. Ries s mamou.

karolinakr
3. jún 2025

ano ,presne tak..mama nie je jej momentalne primarna rodina a teba si zablokuje, sestra nema čas...vypustite vetu do sveta, že teda mama prepisala cely byt na teba, lebo sa budeš o nu starať...do 2sekund ta sestra odblokuje,aby ti vynadala, zoberie si taxik a dovolenku, i keby robili uzavierku a hrozila jej vypoved, do pol dna bude u mamy a domahať sa dedičstva,..toto su presne tie typy a poznam to z domu, lenže v tomto velku rolu hraju rodičia, ktori alebo deti zle vychovali, alebo ich v tom sebeckom postoji podporuju. .alebo ....

lenka_da
4. jún 2025

Tak ale treba zobrat do uvahy aj to, ze sestra byva 7 hodin autom od mamy. Nepises, ako to ma ona poriesene s detmi, ci sa moze o ne postarat MM nejaku dobu. Ked som bola slobodna, pomahala som mame najviac ja. Ked som uz mala male deti, starala som sa ako sa dalo, ale sestra chodila pomahat predsa len viac. Nikdy mi to nevycitala.