icon

Ako zvládať kritiku od 16-ročnej dcéry?

13. jún 2024

Ahojte, dcéra má 16, puberta kvitne. Učí sa dobre, nechodí poza školu. Vždy sme mali dobrý vzťah ale neviem ci pubertou v poslednom čase dochádza k výmene názorov. Keď nesúhlasím s niektorým z jej názorov, tak mi vyčíta, že ju nepodporujem, správna mama podľa nej podporí každý nápad svojho dieťaťa. Často ma kritizuje, hľadá na mne chyby a potom keď poviem, že ma mrzí hádka, tak to vždy otočí, že to bola moja chyba. Keď mala sviatok, kamarátka jej kúpila jeden kvietok, skákala od radosti, ďakovala jej hodinu. Ja som jej kúpila veľkú kyticu, povedala ďakujem a dala ju do vázy. Kamarátky objíma každú chvíľu, ked sú u nás a môjho objatia sa už stráni. Príde mi to, že ku kamaratkam vzhliada, ja som ta nemoderna mama. Už ma to vyčerpáva. Ako k nej pristupovať?

Strana
z2
autor
14. jún 2024

@barborachors nemyslím, že je rozmaznané, má domáce povinnosti, toto leto ide prvýkrát brigádovať. Nikdy sme ju nerozmaznavali

autor
14. jún 2024

@ktochytavzite a prečo nie? Je divne, občas objať dcéru aj keď má 16?

ktochytavzite
14. jún 2024

nie ale preco ziarlis na jej kamaratky ked ju objimaju a ona uz ta nevhce?tak to nechaj tak

sidicek
14. jún 2024

Tak keď vie papulovat ,bude vedieť aj žehliť. Nerobila by som jej poskoka pri takomto správaní

autor
14. jún 2024

@danica2711 ďakujem za povzbudenie

autor
14. jún 2024

@moonlight1210 ďakujem, už nech má 20 🙂

tamky123
14. jún 2024

Mrzí ma to, ale to bude tým, že nevidí tu lásku a rešpekt od otca k mame…

eva8
16. jún 2024

Dcera ta ma velmi rada, chce sa od teba odputat. Citi v tebe istotu, ze ju mas rada, ze ju pochopis, preto ti protireci. Mozno trosinku ziarli na tych mladych, s ktorymi pracujes, ma mozno podvedome strach, ze sa im nevyrovna, alebo zamerne chce byt ina, nez oni. Rebeluje, chce ti ukazat, ze nie si dokonala. Samozrejme, ze ti povie nie (aj ked v duchu s tebou suhlasi) Pretoze nie si cudzi clovek.

U nas sa dcera snazila zapacit otcovi, je to jej muzsky vzor, prvy chlap, od ktoreho chce pocut, ze je pekna, ze je fajn dievca. A cim menej sa jej venuje, tym viac sa mu bude zaliecat.
Vela trpezlivosti prajem.

U mna bolo najhorsie, ked som videla, ze syna nieco trapi a odmietol sa mi zdoverit. Proste, "zataty".
Moj krstny povedal jednu fajn vetu: Deti dospeju vtedy, ked uznaju, ze aj rodicia maju pravdu 🙂

eva8
16. jún 2024

Precitala som vsetko, co si napisala. Ze cim si milsia, tym je neprijemnejsia. Mozno sa citi, ze ju nenechas dychat. Moja dcera mala ten pocit, a aj ja som mamke povedala, ze sa citim, ako by mi stale za mnou stala a kontrolovala. Az pri mojich detoch som zistila, ze to nie je pravda.
Pri synovi som sla do extremu a nechala ho tak, pritom citim, ze jemu tie hranice chybali.

Mam obe deti uzasne. Aj rodicia sa ucia cely zivot byt rodicmi. Aj v puberte deti 🙂 ❤️

ptvw
16. jún 2024

@simca06022011 co si jej povedala ako si ju spacifikovala ze sa až hanbila, daj tip 🙏🙂

ouwecka
Autor odpoveď zmazal
tmonika
16. jún 2024

Ja som bola rovnaka, v tom veku sú kamaratky partacky, nie všetci sme tak nastav., ako by sme chceli, ja mam 10 r. kym bola menšia iba ja, už teraz sme v období kedy ju zaujimaju veci, kt. by ju nemali zaujímať, akože sa veľmi rada chce zamontovať do tém dospelákov, a mame často veľmi často výmenu názorov. Určite ak by bola moja chyba, veľa stresov, tlak a pod. a náhodou by som si to vyventilovala na nej nechceme, tak si to priznám. Ale určite by som nešla každý krát. S mamou som sa nevzdialila , ten vztah sa zmenil povahou mojou. Neobijmam ju a pod. Od 12 rokov nie. Ale v srdci citim ze to je mama a je moja.

najjulinka
16. jún 2024

Moja druha ma 12 a ja sama sa smejem, že som nemoderná mama. Že sa nevyznám v tom modernom. A v podstete je to uplne normalne. Naše mamy neboli o nič modernejšie ako my teraz. Sme v rovnakom postavení. Je to normalne. Teším sa, že ma super kamošky, ktoré má rada a rada s nimi trávi čas, tak ako oni radi trávia čas s ňou. A kedže 4 deti su malo, tak tento rok som ponukla jej, že može vziať jednu spolužiačku s nami na dvoču, ak jej to rodičia zapaltia a dovolia jej. Myslím je v siedmom nebi. Ja nebudem mať unudenú pubertačku na dovči a budem tá naj mama čo jej take vobec dovolila. Zatial ma 12 a dávame to. Však ju nebudem mať doma furt a puberta je na to, aby sme si zvykli, že raz odidu, raz nebudeme tí prví. Ak by až po dospelosť boli zlaté na nas zavislé babtenka, tak by sme ich nikdy "nepustili". Máme sa s nimi tešiť, že su šťastné aj s inými ľudmi a inde ako doma. A hlavne neočákavať vďačnosť. Deti máme preto, lebo sme ich chceli my. My sme tí vďační, že ich máme. A raz im to možno docvakne a budú radi, že mali nás. (osobne si myslím, že moje decka su radi, že nas majú, ale teda nepotrebujem aby mi ďakovali za každú "blbosť". )
Moja puberta je občas "drzá" ale teda ak ma na to svoj argument, tak uznávam, že má pravdu. Raz bude mať manžela, šefa a pod a nepotrbeujem aby bola za každu cenu "poslušná". Chcem aby mala názor, aby ho vedela dať najavo, maximlane jej poviem OK ale skus to povedať inak, chápem čo tým myslíš. Má sa naučiť ubrániť, vyargumentovať a kedy sa to naučí ked nie v bezpečí doma so mnou. Kde si može trufnuť povedať čo si mysli......

klip0
16. jún 2024

@simca06022011 ja mám len dvojročnú a tak by ma.do ďalekej budúcnosti zaujímalo ako si ju uzemnila že sa hanbila potom ? Čo si jej povedala ?

simca06022011
16. jún 2024

@klip0
@ptvw to je medzi nami, doslovne nezverejnitelne :DDD Ale tak strusne a slusne som ju pekne z mosta do prosta povedala, ze sa citi najmudrejsia, ale nie je to tak, mozeme sa preskusat a uvidi, ze ma len velku papulku, moze popri mudrovani stihat aj to co my rodicia, kedze nema vela tych povinnosti. A este k tomu, to ze ani jej vysledky v skole ani nikde o tej mudrosti nehovoria, ani spravanie, plus vsetko co sa naucila, a vie, v drvivej vacsine ju niekto ucil, a ten niekto to asi aj vedel, ked ju to naucil, tak nech sa zamysli.
Mne riadne tlak zdvihla, posmesky a neviem co, si z nikoho robit nebude.

blonde_bella
16. jún 2024

Puberta konci tým, že si povieš, že tvoji rodičia sú v pohode.

Ono je super, že má iné názory a vie byť "svoje" osobnosť....
Tento čas treba vydržať a naučiť sa dieťa pustiť...

barbie2023
16. jún 2024

@doriiis nie je to úplne bežné, ja som sa tak mame nesprávala a poznám veľa pubertacok ,ktoré síce majú svoje maniere,ale správať sa k rodičom vedia úplne v pohode

dominikamacakova
16. jún 2024

Nechaj ju tak, nevtieraj sa. Nežehli jej oblečenie a nerob to čo si vie urobiť aj sama. Robíš zo seba slúžku a ona nemá žiadny rešpekt.

zuzinka888
16. jún 2024

Jej spravanie je normalne. Presekava pupocnu snuru a hlada si nivu socialnu skupinu. Len vydrz a nechaj ju dospiet. Ono je to velmi tazke ked sa z - Maminka je najlepsia na svete- meni na- Si najhorsia matka na svete!🤣🤣. Ono si to najde svoj stred a ak nebudes tlacit na pilu opat najdete k sebe cestu.

jamidea
16. jún 2024

Mne raz kolegyna v skole, psychologicka povedala. Rodic nie je kamarat dietata, ale rodic. Cista pravda.

ptvw
16. jún 2024

@simca06022011 no ved pekne slušne a hlavne pravdivo ved slečna sa este len rozbieha do života, a nech sa páči domáce práce navyše 😃

simca06022011
16. jún 2024

@ptvw u nas domace prace ani nie, ja som pribrzdila prisun financii na poziadanie.

mikadooo
16. jún 2024

Nie, správna mama určite nepodporí každý nápad svojho dieťaťa, čo si... Moja dcéra zďaleka ešte nie je v puberte, ale podľa mňa si nejaká precitlivelá... Fakt očakávaš od 16-ročnej žabky, aby sa správala ako dospelá? Prosím ťa, trošku jej daj priestor, je to prirodzené chovanie, keby ťa pokladala za dokonalú bytosť, nikdy by netúžila vyletieť z hniezda, je to geneticky nastavené, že deti v puberte vidia chyby na svojich rodičoch, ale na sebe nie... A je to tak správne, to dieťa sa má jedného dňa osamostatniť, má odstrihnúť pupočnú šnúru. A neboj sa, nebude k tebe hnusná po celý život. Je to len fáza.

eva8
16. jún 2024

@najjulinka 🙂 toto si krasne napisala:
A hlavne neočákavať vďačnosť. Deti máme preto, lebo sme ich chceli my. My sme tí vďační, že ich máme.
Dodam: Snad budu mat dovod byt radi, ze mali nas 🥰

ivulienka79
16. jún 2024

Neboj, prejde to. Tiež som na dcére videla tú zmenu v správaní a áno, bolo mi to ľúto. Tvoja je teda ku tebe drzejšia, ako sa patrí, to by som si nenechala. Povedz jej, že ťa zranuje, ako sa ku tebe správa, možno si to neuvedomuje. Nebudem kritizovať tvoju výchovu doteraz, nevidím do toho a ani nemám na to právo. Ja som tej mojej povedala, že som tu vždy vpre ňu, nech sa stane čokoľvek. Že mama je jediná osoba na svete, ktorá ju nebude ohovárať pred kamarátmi a nikomu nebude rozprávať jej najosobnejsie tajomstvá. Teraz má takmer 18 a máme super vzťah, dôverujem jej a ona sa mi (takmer 😉) so všetkým zverí. Nikdy nerobím scény, keď sa mi k niečomu prizná. Neboj, dobre bude. Ale nenechaj sa urážať!!! Držím palce

autor
17. jún 2024

@ivulienka79 ďakujem, pred pár dňami sme sa konečne normálne, v kľude porozprávali. Zdá sa, že to nateraz pomohlo. Včera ma zavolala do kina, že
dámska jazda a bolo nám spolu veľmi dobre. Snáď pochopila, že mamu aj otca aj napriek puberte si treba vážiť. Ďakujem všetkým za názory.

autor
17. jún 2024

@ivulienka79 A presne som jej povedala, že jej správanie ma zranuje a asi sa nad tým zamyslela.

autor
17. jún 2024

@eva8 ďakujem za pekné slová, dcéra mi tiež povedala, že ma má veľmi rada a dokonca žiarli, keď sa venujem jej mladším súrodencom alebo idem na kávu s tými 20 ročnými z práce. Ja verím, že náš vzťah sa urovna. Zatiaľ budem s láskou a trpezlivosťou sledovať ako sa mení na ženu 🙂

luizina
17. jún 2024

mila @autorka nemusis byt vzdy len super mama a ta najlepsie a robit pre dceru všetko. Moja dcera je uzasna, mame krasny vztah, ale rovnako je tvrdohlava, musi mat posledné slovo a rada rype az do extremu. Ma 23, tak ze som si na to zvykla. No ked mala 16 a bola v puberte, tak mala extremne velku papulku voci mne a to ja neznesiem. Ked to prehnala, tak som kludne na nu zvysila hlas aj pred jej, alebo mojimi kamoskami a ona velmi dobre vie, ze ked zvysim hlas uz je zle. Nejake hranice musi mat, stale je to tvoje dieta a neni dospela. Moja ked sla do extremu a nepomohlo ani zvysenie hlasu, tak som sa s nou prestala bavit, odisla do izby, nechala ju vychladnúť a ona vzdy po case prisla s placom nech sa nehnevam, ze to prehnala a nechcela byt ku mne hnusna. Ja som rada, ze ma vlastnu hlavu a ani si po nej nenecha skakat, ale ku mne si nemoze dovolit všetko a ona to vie. Nikto neni dokonaly, ona nie a ja uz vôbec. Preto iste veci tolerujem, ale odtial potial. Nikdy si nedovolila ma urazat, alebo robit si zo mna posmesky. Rešpekt musi byt a to kludne sama priznam, ze je rozmaznana, ved mam len ju, ale je aj velmi rozumna, vie co chce a nestrati sa v zivote. Tiez ona si mna velmi vazi som stabilna kotva v jej zivote. Sme vdacne jedna za druhu. Nechaj ju, nech sa učí byt postupne dospelou, ale rešpekt a uctu k tebe musi mat. To by som jej dala riadne pocitit. To ze sa viac tesi kvietku od kamosky ako z tvojej kytice, no a co, teraz su tie kamosky pre nu prednejsie a tak to ma byt. No mama ostanes vzdy len ty, nenechaj si to prerast cez hlavu.

Strana
z2