Ako zvládať nadmerný strach babičky o vnúča?
Ahojte, viem že pri deťoch je opatrnosť vždy na mieste ale ako zladiť návštevy/komunikáciu pri babke, ktorá vidí nebezpečie aj na rovnej ceste.
Návštevy u svokry, písanie a ňou alebo komunikácia, volanie ma už pekne štvú.
Máme 2,5 ročnú dcéru, svokra sa o ňu zaujíma ale všade vidí niečo zlé. Ja už jej ani nehovorím kam ideme, ani jej neukazujem fotky a návštevy sme tiež obmedzili. Tá osoba sa všetkého ohľadom dcéri bojí, uvediem pár príkladov:
Poslala som jej fotky zo zoo kde dcéra hladká v hladkacom kútiku malé kozliatka, hneď prišla záplava správ či sme normálny ako ju mohla koza napadnúť, pohryznúť a aký sme nezodpovední.
Sme u nej a chcem dať dcére jablko, hneď či som normálna, jablkom sa môže zadusiť a také nebezpečné veci nemá čo dieťa jesť, jediné jablkovú výživu (toto je inak pri všetkom, podľa nej sú vhodné len tekuté/kašovité jedla a polievky lebo iné veci sú nebezpečné.
Hovorila som že nebudeme doma lebo ideme na víkend pri vodu, znovu to isté, môže sa utopiť, rukavniky, koleso, vesta, nič není dostačujúce.
Tie návštevy u nej sú tiež není ideálne, všetko by dcére zakazovala len nech sedí, všade na rukách alebo za ruku aj po dvore...to sa samozrejme ani dcére nepáči a začína svokru odmietať.
Muž sa s ňou už veľakrát hádal lebo hovorila že sme nezodpovední magori čo si chcú zabiť dieťa.
Samozrejme všetko vždy robíme v záujme dieťaťa, myslíte že je nejaká cesta aby svokra aspoň o polovicu ubrala?
Nikdy takáto nebola, vždy bola akčný typ, nevieme o žiadnej udalosti z minulosti prečo by sa takto správala.
Môže ísť o nejaké psychické ochorenie? K lekárovi dobrovoľne ísť nechce lebo my sme mimo a ona je opatrná. Prípadne môže jej obvodný lekár nariadiť návštevu psychiatria/psychológa?
@bolarazjedna no veď na začiatku sme to skúšali aj po dobrom, ona vždy na nás vyskočí, stále všade vidí len smrť dieťaťa
@svetlonos veď dcéra ju už aj začala sama odmietať
@januska12323 veď už aj odmieta, má 2,5 roka chce behať, skákať a nie všade sa držať pri babke
@motylik2559 ja to vidím podobné ako ty...skúšali sme aj takéto kľudne rozhovory na začiatku ale zbytočne. Všade vidí tu hrozbu, pritom nechápem kde sa to v nej berie keďže ešte tri roky dozadu bola schopná liezť na skaly atď.
@anika strach je jedna vec a je to okej, ja jej ho neberiem ale prehnaný strach je druhá vec. Aby sa bála dať dieťaťu jablko? Alebo ho nechať samotné chodiť? To podľa mňa nie je okej.
Ja si dávam na svoje dieťa pozor ale v zdravej miere
@anonym_autor starch o vnúča je jedna vec, to, čo robí tvoja svokra, je už ďaleko cez. Mal by sa s äou porozprávať v prvpm rade tvoj manžel, jej syn. Povedať jej, že chápe, že sa o vnúča bojí, ale svojím správaním mu veľmi ubližuje a dieťa ju začína odmietať. Povedať jej natvrdo, že či sa jej to páči alebo nie, potrebuje navštíviť psychológa, aj odmietne, treba ju upozorniť, že návštevy s dieťaťom u nej obmedzíte na na minimum v záujme zachovania vášho duševného zdravia. Možno ste ju mali dôrazne stopnúť hneď, ale tak by ste pomohli dieťaťu, nie jej, ina by s tým bojovala vo svojom vnútri. Potrebuje psychológa, možno psychiatra
Oh toto ja veľmi dobre poznám so svokrou 😀 tiež si hovorím že u malého vybuduje zbytočný strach .. síce náš ma len 1,5 roka, ale tiež mu je stále v pätách ale teda pred nami ma rešpekt a nevykrikuje nám že sme nezodpovední a podobne hlášky
Ako by som pocula o tej mojej svokre 😂, deti mam uz 3 a postupne sa niektore veci ciastocne obrusili a uz to nie je az take zle. Mozno je to tym, ze najstarsi ma uz 9 a vie jej "vysvetlit" co si o takom spravani mysli a u mladsich je to pravdepodobne tym, ze najstarsi je milacik a o mladsie sa az tak nezaujima.
Aj tak este stale, ked u nej syn spi, v noci obklada celu postel stolickami a okolo toho este vankusmi, aby nahodou nespadol... 9 rocne dieta 🤦♀️ a po chodniku by mal chodit zasadne za ruku lebo: ho niekto ukradne, zrazi, atd. Este minuly rok mi vycitala, ze za nim nebeham na ihrisku, necham ho ist na hojdacku a na smykacke ho nedrzim za ruku 😂😂 no, co vam budem hovorit, otocim sa, prevratim ocami a kycham na nu

@anonym_autor ma strach, nie je jedina stara mama, co sa o vnucata boji viac, ako sa bala o vlastne deti, vypocut, upokojit, piovedat, ze zodpi ednost je na vas, ako rodicoch
Kolko mate rokov?vies, casom mozno sama uznas, ze si ako mlady rodic urobila vela hluposti a preslapov v starostlivosti o dieta a babbka to mozno aj vidi a preto sa boji...
@bolarazjedna no veď na začiatku sme to skúšali aj po dobrom, ona vždy na nás vyskočí, stále všade vidí len smrť dieťaťa
@svetlonos veď dcéra ju už aj začala sama odmietať
@januska12323 veď už aj odmieta, má 2,5 roka chce behať, skákať a nie všade sa držať pri babke
@motylik2559 ja to vidím podobné ako ty...skúšali sme aj takéto kľudne rozhovory na začiatku ale zbytočne. Všade vidí tu hrozbu, pritom nechápem kde sa to v nej berie keďže ešte tri roky dozadu bola schopná liezť na skaly atď.
@anika strach je jedna vec a je to okej, ja jej ho neberiem ale prehnaný strach je druhá vec. Aby sa bála dať dieťaťu jablko? Alebo ho nechať samotné chodiť? To podľa mňa nie je okej.
Ja si dávam na svoje dieťa pozor ale v zdravej miere