icon

Ako zvládať nervy a vyhnúť sa kriku na deti?

24. sep 2025

Zeny pomozte mi. To len ja tak vrieskam ci aj vy vybuchnete. Deti 1,5 r a 4r, tú mladsiu neriesim to jasne ze krik nepomoze. Ale starši, ked mu 10x bez kriku nieco poviem a on to ma uplne v paži a na 12ty krat uz musim zakričat lebo ma asi nepocul. Ja viem ze treba sa ovladať, ale ved to ich nemožem takto nechat nech mi skaču po hlave! Ako to robite ? Ked aj desat krat bez kriku poviete nieco ze sa ovladate a proste to nema ziaden efekt. Nechcem byt uz taka ukričana štve to aj mna a potom deti len traumy maju z toho jak ja z mojho detstva ze sa clovek bál mamy hocico povedat aby nekricala(to sa samozrejme snazim docielit aby sa ma on nebál , to je iná tema)..

Strana
z2
glorikarebeka
24. sep 2025

Ja už mám deti veľké, ale keď boli malé tak som nekričala......ale vždy som odviedla do svojej izby a povedala som ,že keď sa ukludní môže prísť
Koľkokrát sa zobrala aj sama a potom prišla s vetou
Mami už som ok...

doriiis
24. sep 2025

Záleží od toho, o čo ide. U nás platilo: ak neprestanes, tak pôjdeš do izby sa ukľudniť.
Môj klud angličana je možno strašidelnejsi ako kricanie

catherinah
24. sep 2025
@glorikarebeka

Ja už mám deti veľké, ale keď boli malé tak som nekričala......ale vždy som odviedla do svojej izby a povedala som ,že keď sa ukludní môže prísť
Koľkokrát sa zobrala aj sama a potom prišla s vetou
Mami už som ok...

@glorikarebeka ale co ak ide o situaciu, ze napriklad lezie niekam kam nemá, vylieva nieco, uteká na cestu a pod. Tam nezavries do izby.
Alebo chce auto "umývať" niečím ostrym. Tam musíš zakričať lebo kym dokončím 10x potichu, tak skoda je dokončená.

andrea_82
24. sep 2025

Mozno je problem prave to, ze hovoris 10x. Maju ta uz na haku. Poviem max. 2x a potom uz beriem veci, odvediem dieta alebo idem z izby prec ja.

amonet
24. sep 2025
@catherinah

@glorikarebeka ale co ak ide o situaciu, ze napriklad lezie niekam kam nemá, vylieva nieco, uteká na cestu a pod. Tam nezavries do izby.
Alebo chce auto "umývať" niečím ostrym. Tam musíš zakričať lebo kym dokončím 10x potichu, tak skoda je dokončená.

@catherinah auto umyvat chytim ruku zastavim vezmem predmet vysvetlim
4 rocny uz hadam nelezie kam nema. ale vzdy pre mna plati zastavim fyzicky.

@anonym_autor autorka zalezi co neposluchne a ci pochopil hranicu.

glorikarebeka
24. sep 2025

Tak keď sa to deje vonku,tak neposluche na druhý, tretí raz, odchádzam domov

amonet
24. sep 2025
@doriiis

Záleží od toho, o čo ide. U nás platilo: ak neprestanes, tak pôjdeš do izby sa ukľudniť.
Môj klud angličana je možno strašidelnejsi ako kricanie

@doriiis a aky mas vztah s detmi? v akom su veku? zdoveria sa ti s pocitmi, strachom?

amelia89
24. sep 2025

boze ja neviem ja nevieeeeem 🤣 ja mam 5 a 3.5 rocnych synov. akoze ja sa fakt snazim zmenit generacne traumy a fakt idem gentle. moj muz to je svatec on nevie zdvihnut hlas.
ale proste ja neviem. Prosim odlozte to ideme jest. Ideme jest. ja zacinam jest. odlozte to. chalani, ja nechcem kricat. mozete to odlozit a ist jest?

Ideme sa sprchovat. Vyzliect veci, do pradla,do sprchy. Mami ja este dokoncim toto,mami ja este tamto. za 3 sekundy - hadzu sa po sebe ako stenata na national geographic a v podstate takychto prikladov mam milion 800 tisic. neviem proste ako docieleit to ze deti normalne pocuvnu a urobia co od nich chcem.🫠

doriiis
24. sep 2025
@amonet

@doriiis a aky mas vztah s detmi? v akom su veku? zdoveria sa ti s pocitmi, strachom?

@amonet ... Máme skvelý vzťah. Deti majú 14 a 9 rokov. Chlapec, dievča. Normálne prídu a povedia vždy všetko. Do izby som ich poslala za celý život asi tak 2x každého a o 10 min boli kľudni a vrátili sa späť. Potom sme to prediskutovali a bolo vybavené. Aj na rit dostali každý raz. Nie nemajú žiadne traumy. Traumy vznikajú hlavne z nedostatku hraníc a neistoty. To u nás nehrozí

abbey1
24. sep 2025

@anonym_autor Občas jačí snáď každý rodič. Avšak čo som za roky odpozorovala, čím viac rodič stráca nervy pre blbosti, čím viac jačí a tlačí, tym viac na to deti kašlú. Deti reflektujú dospelých.

catherinah
24. sep 2025
@amonet

@catherinah auto umyvat chytim ruku zastavim vezmem predmet vysvetlim
4 rocny uz hadam nelezie kam nema. ale vzdy pre mna plati zastavim fyzicky.

@anonym_autor autorka zalezi co neposluchne a ci pochopil hranicu.

@amonet toto je ovela starsie ako 3-4 roky, ale ten co dokaze vymysliet🙈🙈🙈 on to nemysli vyslovene zle, on sa "len hra" ale nevie to odhadnut. Dnes mi zobral najobľúbenejší opasok a cely ho znicil, lebo to bola nejaka ohrada na autíčka 😭

anonym_956681
24. sep 2025

@anonym_autor vrieskaš na 1,5 ročné? To ako fakt? Nechýbajú ti nejaké minerály? Má ti kto pomôcť?

catherinah
24. sep 2025
@amelia89

boze ja neviem ja nevieeeeem 🤣 ja mam 5 a 3.5 rocnych synov. akoze ja sa fakt snazim zmenit generacne traumy a fakt idem gentle. moj muz to je svatec on nevie zdvihnut hlas.
ale proste ja neviem. Prosim odlozte to ideme jest. Ideme jest. ja zacinam jest. odlozte to. chalani, ja nechcem kricat. mozete to odlozit a ist jest?

Ideme sa sprchovat. Vyzliect veci, do pradla,do sprchy. Mami ja este dokoncim toto,mami ja este tamto. za 3 sekundy - hadzu sa po sebe ako stenata na national geographic a v podstate takychto prikladov mam milion 800 tisic. neviem proste ako docieleit to ze deti normalne pocuvnu a urobia co od nich chcem.🫠

@amelia89 presne, uplna ignoracia. Do sprchy dostat trva hodinu potom sa vyzlieka stylom veci na lustri, v zachode🙈🙈🙈 sprchuje sa, ze vyteka pomaly do obyvacky

anonym_208813
24. sep 2025

Vieš ako sa vraví, že keď to nejde po dobrom, tak po pôjde po zlom .... Keď nepomáha ani normálne dohováranie, ani krik, tak potom by si mala nasadiť tresty.

kaca222
24. sep 2025

A aké sú to situácie? Neviem si predstaviť, že by som mala niečo 10 krát opakovať. A to zakričím len ak je nejaké ohrozenie, že treba rýchlo získať pozornosť.
Také malé dieťa potrebuje aj fyzické nastavovanie hraníc. Dva krát zopakujem a zasiahnem. Búchal so skrinkou? Presuniem ho inde. Hral sa s plastelinou na gauči? Vezmem plastelínu. Bil sestru? Oddelím ich. Nemôžeš čakať že budeš stáť v kuchyni a odtiaľ rozdávať pokyny a deti budú počúvať na slovo… v konečnom dôsledku si ty z toho vynervovaná a nečudujem sa ti, opakovať stále dokola to isté keď ťa nikto nepočúva je proste na nervy

doriiis
24. sep 2025
@amonet

@amonet .. a podotýkam, že nekricim. Nikdy. Neznášam hádky,krik a konflikty. Ja upozorním 2 x a keď nezaberie, konám, to, co bolo povedané.

amelia89
24. sep 2025
@catherinah

@amelia89 presne, uplna ignoracia. Do sprchy dostat trva hodinu potom sa vyzlieka stylom veci na lustri, v zachode🙈🙈🙈 sprchuje sa, ze vyteka pomaly do obyvacky

@catherinah 🤣🤣🤣🤣 to je strasne, a clovek sa tak snazi ale every day toto zazivat je psychicke tyranie rodicov 🥹

anonym_956681
24. sep 2025

@anonym_autor zbytočne kričíš a zbytočne opakuješ desať krát, keď ťa dieťa ignoruje. Povedz raz, ak nič, zopakuj druhý krát s tým, čo bude nasledovať, ak ťa bude ignorovať naďalej, tretí krát vykonaj sľúbený trest. Ale daj pozor na to, že ak voláš dieťa napr. k obedu a ono si chce ešte dostavať nejakú stavbu z lega, alebo poprevážať kocky z jedného miesta na druhé, tak rešpektuj to, že si to chce dokončiť a vtedy povedz, dokonči si to a budeme obedovať. Prípadne mu na hodinách ukáž, alebo nakresli, v akej polohe budú ručičky, keď už bude musieť ísť. Možno sa to zdá náročné, ale zase ak prídete z vonku a chceš, aby si dieťa vyzlieklo špinavé veci, netreba šaškovať s hodinami. Čo myslíš, ako to robia v škôlke? Hovoria každému desať krát?

anonym_956681
24. sep 2025
@amelia89

@amelia89 deti nie sú na kľúčik, aby okamžite poslúchli, to by som vyžadovala len vtedy, ak ide o niečo nebezpečné. Ak idete jesť, akús to s tými hodinami, ako som písala v presošlom príspevku. Ak nepomôže, skús raz urobiť to, že vy s mužom sa najete, všetko spraceš a necháš deti, ktoré ťa ignorovali tak. Oni prídu, hlad ich doženie, bohužiaľ, všetko som už spratala volala som vás viac krát. A nechaj ich chvíľu vydusiť, že budú hladní. Potom im daj len chlieb bez ničoho, tvrdé, ale účinné. A vždy sa dá odoprieť niečo, čo majú radi, ak nejdú do sprchy ani za nič. Ale lepšia je motivácia, ak sa rýchlo osprchujete, prezlečiete do pyžamy, bude dlhá rozprávka, alebo aj dve

majlo1234
24. sep 2025

Hej kricim. Kazdy den by som povedala, ze par krat pokricim. Mam podobne stare deti. Ale u nas to neni tak, ze by sa ma deti bali🤣 cisto vzorec od mojej mamy, ona tiez na nas vrieskala, ked sme neposluchali, ale bat sme sa nebali.
Nemyslim, ze z toho maju traumu, ale urcite je to neprijemne.
Rovnako ako mne je neprijemne opakovat nieco 500 krat.

amelia89
24. sep 2025
@anonym_956681

@amelia89 deti nie sú na kľúčik, aby okamžite poslúchli, to by som vyžadovala len vtedy, ak ide o niečo nebezpečné. Ak idete jesť, akús to s tými hodinami, ako som písala v presošlom príspevku. Ak nepomôže, skús raz urobiť to, že vy s mužom sa najete, všetko spraceš a necháš deti, ktoré ťa ignorovali tak. Oni prídu, hlad ich doženie, bohužiaľ, všetko som už spratala volala som vás viac krát. A nechaj ich chvíľu vydusiť, že budú hladní. Potom im daj len chlieb bez ničoho, tvrdé, ale účinné. A vždy sa dá odoprieť niečo, čo majú radi, ak nejdú do sprchy ani za nič. Ale lepšia je motivácia, ak sa rýchlo osprchujete, prezlečiete do pyžamy, bude dlhá rozprávka, alebo aj dve

@anonym_956681 ja nehovorim ze deti su na klucik. vecera a sprcha boli nejake nahodne ilustrativne situacie toho kedy sa velakrat opakujem. to neznamena ze sa to deje kazdy den alebo ze by som im musela zjest veceru. a aj do sprchy uplne normalne idu,nemusim im nic zakazovat len jednoducho ta cesta k tomu cielu je niekedy nie priamociara a po celom dni uz clovek niekedy nevie byt vyzenovany a mat nekonciacu sa trpezlivost na vsetko. mam 2 este stale velmi male deti plne energie je normalne ze clovek je unaveny a ze obcas uz zakricim…

anonym_5c7aac
24. sep 2025

@anonym_autor neopakujem desať krát, poviem dvakrát, ak beží na cestu alebo robí čo nemá, schytim za ruku a ide so mnou. Starší už sa pred cestou sám chytá za ruku, keď sa bili o hračku, zobrala som ju preč, keď si robili zle, každý do inej izby. Keď sa ukludnili, mohli byť spolu.

fion22
24. sep 2025

@anonym_autor dostalo sa ku mne video s jedným detským psychológom a on tam tvrdil, že ignorovať nás, naše rozkazy, je zrkadlom nášho spôsobu jednania s nimi...že niečo povieme do vetra bez toho, aby sme prestali robiť to čo práve robíme, bez toho aby sme sa vôbec na tie deti pozreli...
Ja kričím, keď je ohrozené zdravie alebo život a nemám šancu dobehnúť 🫣

anonym_10afbd
24. sep 2025

Ja som to riešila aj so psychológom. Základ je, aby si ty bola v pohode. Tzn. vyspatá, aby si mala pravidelne aktivity bez detí, mimo domu, kde si dobijas baterky, pravidelný šport, ktorým vydas zo seba nervozitu, stres, atď. Keď si oddýchnuta, aj ty reagujes inak, s väčším nadhľadom (nielen na deti, ale celkovo), ako keď si nevyspatý, unavená, hladná.....
No a okrem toho odporúčam knihu Ako hovoriť s malými deťmi, aby počúvali.

kaca222
24. sep 2025
@fion22

@anonym_autor dostalo sa ku mne video s jedným detským psychológom a on tam tvrdil, že ignorovať nás, naše rozkazy, je zrkadlom nášho spôsobu jednania s nimi...že niečo povieme do vetra bez toho, aby sme prestali robiť to čo práve robíme, bez toho aby sme sa vôbec na tie deti pozreli...

@fion22 toto!! Áno presne tak! U nás to robia starí rodičia, sedia na gauči, rozprávajú sa a 20x krát opakujú no no! Ak situácia nestojí za to, aby som sa postavila a vyriešila ju, tak ani neupozorňujem a radšej ignorujem

anonym_9a5aff
24. sep 2025

Mam skoro 4 rocnu, kricim casto bohuzial a neviem to zmenit. Ale niekedy uz som iba bezmocna a uz sa nezmozem ani na ten krik. Poviem jej vecer vyzlec sa ideme sa osprchovat. Poviem jej to druhy krat. Idem porobit nieco do vedlajsej izby vratim sa a ona nic, sedi na posteli a pozera doblba. Co sa nevyzliekas? Ja to neviem. A v skolke ta kto vyzlieka? Ja sama. Tak sa vyzlec a cakam a ona nic. Poviem ok ides spat bez sprchy a v tom co mas na sebe. Ona zacne plakat ze ju mam vyzliect ja. Potom uz stratim nervy a kricim ze ked sa nevyzlecie kym naratam do tri tak ide spat v tom co ma. Potom sa s placom vyzlecie. A toto je so vsetkym. So vsetkym. 5x jej hovorim to iste a potom kricim. Alebo jej zoberiem fixky lebo popisala stenu, ona este jednu kdesi nasla a popisala s nou gauc. Alebo jej poviem 5x nechod na trampolinu prsalo je mokra, budes aj ty mokra a budeme musiet ist dovnutra. Otocim sa a ona je na trampoline a place ze ma mokre oblecenie. Vtedy kricim uz, ja mam asi slabe nervy.

kaca222
24. sep 2025
@anonym_9a5aff

Mam skoro 4 rocnu, kricim casto bohuzial a neviem to zmenit. Ale niekedy uz som iba bezmocna a uz sa nezmozem ani na ten krik. Poviem jej vecer vyzlec sa ideme sa osprchovat. Poviem jej to druhy krat. Idem porobit nieco do vedlajsej izby vratim sa a ona nic, sedi na posteli a pozera doblba. Co sa nevyzliekas? Ja to neviem. A v skolke ta kto vyzlieka? Ja sama. Tak sa vyzlec a cakam a ona nic. Poviem ok ides spat bez sprchy a v tom co mas na sebe. Ona zacne plakat ze ju mam vyzliect ja. Potom uz stratim nervy a kricim ze ked sa nevyzlecie kym naratam do tri tak ide spat v tom co ma. Potom sa s placom vyzlecie. A toto je so vsetkym. So vsetkym. 5x jej hovorim to iste a potom kricim. Alebo jej zoberiem fixky lebo popisala stenu, ona este jednu kdesi nasla a popisala s nou gauc. Alebo jej poviem 5x nechod na trampolinu prsalo je mokra, budes aj ty mokra a budeme musiet ist dovnutra. Otocim sa a ona je na trampoline a place ze ma mokre oblecenie. Vtedy kricim uz, ja mam asi slabe nervy.

@anonym_9a5aff a je taký problém ju vyzliecť? Nerýpem, nesúdim, len sa pýtam. Očividne to vie, len si potrebuje nasýtiť potrebu rodiča. Keby si zvoľnila v takýchto situáciách a nepresadzovala si svoje, možno by potom ona pozitívnejšie reagovala v situáciách, keď nemôže byť po jej. Opakujem, nemám za cieľ ťa svojím komentárom poúčať, len mi to pripomenulo mojho otca, ktorý si potrebuje dokazovať svoju rodičovskú pravdu v úplne nezmyselných situáciách, ako je táto s obliekaním.

anonym_91f117
24. sep 2025
@fion22

@fion22 presne tak. Myslíme si, ze take male dieta takéto veci nevníma, ale opak je pravdou. Vo vysokých percentach je to o zrkadleni. Ďalej, toto je tiez najväčšia chyba , dieta nieco urobi/neurobil raz, rodic ho upozorni a nasledne vyslovi co nastane ak to znova urobi/neurobi ,dieta to skúša este raz a rodic len znova zopakuje predošlú vyhrazku a dokola kym rodic nevykypí. No rodič nesplnil to, co povedal hned po prvom upozornení, to dieta ho ani po 10tom raze nebude brat vážne. To je tvorenie hraníc od malička a nepopustiť. Vyhnúť sa vybuchnutiu.
Napr kamoška, na navsteve a dieta robi nejakú neplechu. Ona - ak s tym neprestanes, odchádzame domov . Dieta ju ma háku. Opäť ho upozorňuje a dokola dokola az kym nevybuchne a nenacápe mu po zadku a aj tak neodídu domov. Co z toho splnila? Nič, nechala sa vyprokovat. Zlizlo si to dieta. Alebo vari a z kuchyne krici na dieta aby prestalo skakat po gauci. Dieta počuje len ako mama nieco vykrikuje z kuchyne, ale bude to robit do poslednej chvíle az kym mama nepride zoči voči, tam je znova len krik a ked su veľké nervy tak znova na zadok. Kamoška si predstavuje, ze deti sami od seba poslúchnu na prvý raz, bez ničoho, bez kontaktu, bez pripadneho dialogu, automatika. Ale to je jedine tak cesta do "pekla".

akvi
24. sep 2025

Hovorit detom nieco 10x naozaj nema zmsel. Ved je uplne jasne, ze ak nieco hovoris 10x, tak vlastne to nemyslis vazne a dieta sa naucilo odignorovat to. Dalsia chyba je vyzadovat splnenie prikazu ihned. Ved si otoc situaciu - tebe ked niekto povie nejaky prikaz, okamzite plnis? No akurat. Clovek potrebuje dokoncit cinnost a aj ked sa ti moze zdat, ze deti nerobia nic dolezite, tak opak je pravdou. Ich realita je taka, ze to, co prave robia, je to najdolezitejsie na svete. Takze je ozaj dolezite oznamovat veci dopredu, davat im cas a nie prikazovat a ocakavat, ze budu skakat hned. Vacsie deti sa tym ucia aj vnimat cas, ak uz vedia hodiny, tak sa dohadujem na case, mensim detom samozrejme treba dat ramec, ktory pochopia - este tri krat sa smyknes a potom pojdeme domov, ked domalujes to slniecko, je cas ist obedovat atd.. Tak isto je chybne si mysliet, ze ak hovorim na dieta a nemam ziadny iny kontakt, tak ma pocuva. No nepocuva.. Potrebujes sa uistit, ze skutocne vnima, co hovoris.. Idealne nadviazat aspon ocny kontakt, pri mensich detoch je dobre aj fyzicky - chytit za ruku, pohladit, znizit sa do ich urovne, nadviazat ocny kontakt a tak povedat, co chces.

anonym_956681
25. sep 2025
@anonym_9a5aff

@anonym_9a5aff tiež kričíš zbytočne. Neviem, aký máte večerný rituál, ale aj tvoja dcéta pocíti dôsledky svojho správania? Má nejaký trest? Lebo tvoje kričanie má zjavne na háku. Zbytočne si kričala, keď išla na trampolínu a bola mokrá, veci jej z toho kriku neuschli. Ok, išla si ma trampolínu napriek tomu, že som ti povedala, aby si tam nechodila, lebo je mokrá, Tak ideme dnu, ja si uvarím kávu, ty sa prezlečieš a budeš sa hrať dnu.

Strana
z2