icon

Ako zvládať porovnávanie detí starými rodičmi?

14. sep 2026

Ahojte. Idem sa poradiť, možno len vyrozprávať :-/
Naši dosť často porovnávajú moje deti s deťmi môjho brata. Väčšinou len poznámkami, kto čo vedel skôr, kto mal lepšie známky alebo je v niečom šikovnejší.
Deti si to už začínajú všímať a syn sa ma naposledy spýtal, či je podľa babky jeho bratranec vo všetkom lepší.
Povedali by ste rodičom narovinu, nech ich takto neporovnávajú? Mrzí ma to, hlavne kvôli deťom :-/

anonym_8ca458
14. sep 2026

@anonym_autor jasné, narovinu najlepšie. Povedz im, že deti si to všímajú a necítia sa po takýchto poznámkach lepšie. Ako názornú ukážku im predveď, ako by vyzeralo, keby si ty začala porovnávať, ktorí starí rodičia sú lepší.

anonym_dd5a10
14. sep 2026

Áno povedala. Veď sú to tvoji rodičia, treba byt úprimný

januska12323
14. sep 2026

Povedala a oveľa skôr ako si to dieťa všimne.

minenkaa
14. sep 2026

Ano povedala

anonym_c8f773
14. sep 2026

Jasne, povedala. Ale su urcite veci, ktorym sa nevyhnes. Aj doma velakrat clovek v spleti slov povie "Tvoja sestra mala v tretej triede stale same jednotky" Atd atd, takze uplne najviac na svete by som to neprezivala. Je uplne prirodzene ze cely zivot budu porovnavani, hocikde - skola, spoluziaci, kamarati, kolegovia, zas trosku otrle to dirta musi byt a musi vediet ze ja to a oni ono. 🙂
Ale ak si to uz dieta vsimlo a opytalo sa na to, rodicom by som to slusne a milo povedala. Ak im na vnucatach zalezi (aj ked porovnavaju) tak isto to vezmu v pohode a daju si pozor.

martinmmartin
14. sep 2026

@anonym_autor Na druhej strane si uvedom ze nejakym sposobom porovnavat ich (a kazdeho) bude cely svet non stop od skoly cez pracu az po hrob. Ak sa v takom prostresi naucia plavat tak budu mat vyhodu ak sa z toho vzdy zosypu a budu rumazgat ze aka hrozna situacia to je tak na to doplatia...

anonym_163a34
14. sep 2026

@anonym_autor oznam synovi ze babka je tak trochu zaskodnik a jej tvrdenia su nepodstatne. Ak to povies babke isto sa oduje. Ale splechla by som jej to

anonym_a60913
14. sep 2026

ja by som určite niečo povedala deti sú veľmi všímavé a veľmi počujú čo sa o nich hovorí aj keď si dospelý myslíš že nie
Zažívam niečo podobné so synom moja mama ho porovnáva ho o pol roka starším vnukom jej priateľa ten chlapec je naozaj šikovný a inteligentný na svoj vek
už som niekoľkokrát povedala aby s tým prestala že deti sa prosté nemajú porovnávať a je dosť rozdiel vekový pol roka u detí ale stále to robí takže som obmedzila kontakt s ňou aby sa konečne spamätala čo samozrejme nepomohlo pretože ona si nevie priznať že robí chybu holt smola nebude mať prístup k svojmu vnukovi

crazy_cat_lady
14. sep 2026

Samozrejme, uz davno si to s nimi mala riesit

anonym_163a34
14. sep 2026
@martinmmartin

@anonym_autor Na druhej strane si uvedom ze nejakym sposobom porovnavat ich (a kazdeho) bude cely svet non stop od skoly cez pracu az po hrob. Ak sa v takom prostresi naucia plavat tak budu mat vyhodu ak sa z toho vzdy zosypu a budu rumazgat ze aka hrozna situacia to je tak na to doplatia...

@martinmmartin nenauci ich to plavat, len si zaryju do hlavy ze oni sa plavat nikdy nenaucia ako ti ostatni lebo su horsi..

martinmmartin
14. sep 2026
@anonym_163a34

@martinmmartin nenauci ich to plavat, len si zaryju do hlavy ze oni sa plavat nikdy nenaucia ako ti ostatni lebo su horsi..

@anonym_163a34 to je jedna z uloh rodica ich to naucit. Svet sa okolo nikoho netoci. Svet je kruty a porovnava sa nonstop vsetko so vsetkym ale katastrofa to nieje ak tu hru vies hrat.

anonym_163a34
14. sep 2026
@martinmmartin

@anonym_163a34 to je jedna z uloh rodica ich to naucit. Svet sa okolo nikoho netoci. Svet je kruty a porovnava sa nonstop vsetko so vsetkym ale katastrofa to nieje ak tu hru vies hrat.

@martinmmartin suhlasim ak to bude vysvetlene v tomto zmysle. Aby dieta vedelo ze napriklad aj babka moze byt potvora.

anonym_261ff5
14. sep 2026

@anonym_autor Samozrejme.Myslím, že s rodičmi je najlepšie jednať narovinu.

zuzana76
14. sep 2026

Zdravo by sa mal kazdy clovek porovnavat, pretoze len tak vznika sebareflexia, cize ty mozes synovi povedat, ze jeho bratranec ma mozno lepsie znamky ale on krajsie kresli, alebo najst nieco v com je lepsi.

zuzana76
14. sep 2026
@anonym_163a34

@anonym_163a34 to vobec nie je pravda, mna to praveze inspiruje, aby som sa zlepsovala. Zalezi ld cloveka, kto je sutazivy, toho to vybicuje k lepsiemu vykonu. Na to su rodicia, aby vedeli dietatu vsetko citlivo vysvetlit.

anonym_163a34
14. sep 2026
@zuzana76

@anonym_163a34 to vobec nie je pravda, mna to praveze inspiruje, aby som sa zlepsovala. Zalezi ld cloveka, kto je sutazivy, toho to vybicuje k lepsiemu vykonu. Na to su rodicia, aby vedeli dietatu vsetko citlivo vysvetlit.

@zuzana76 asi si naucena ze hodnota cloveka = aky ma vykon. Detom porovnavanie neprospieva. Ale ano je to vec nazoru, kazdy sme iny

anonym_0b0ee5
14. sep 2026

Ja mám názor že vždy keď majú 2 deti ľudia majú stále jedno radšej, sa viac porovnáva, nadržuje sa jednému. Tak isto to je aj s vnúčatami. Bohužiaľ vždy nejaké dieťa viac sadne povahovo viac starým rodičom. Ale aj normálne rodičom viac sadne napríklad druhé dieťa. Ja to vidím na dennom poriadku aj u cudzích ľudí.
Mne samej tiež 2 netere partnera sadli a 2 proste s nimi neviem jednať lebo sú ako z divých vajec🤷🏼‍♀️
A tiež sa porovnávajú 😀
Ono v života sa každý porovnáva.

rosanita
14. sep 2026

Samozrejme,že by som im to povedala medzi štyrmi očami. Tí tvoji budú možno vynikať v krúžkoch 😉

anonym_2743ed
14. sep 2026

@anonym_autor povedala by som synovi nech sa to opyta babky.
Zazila som, stupnovalo sa to az som raz svagrine a svokre povedala nech zavolaju redaktorov z markizy lebo take zazracne deti ako ma svagrina by mali byt v telke aby ich obdivoval cely svet. Odvtedy bol pokoj. A ked sa niektora predsa len utrhla stacilo ze som povedala volame do markizy? To sa stalo potom este asi 2 mozno 3x

anonym_ab1864
14. sep 2026

Človek by si myslel, že dospelí budú mať rozum, ale to by som veľa chcela.

anonym_cabf2f
14. sep 2026

Porovnávanie vie narobiť strašné škody. V tomto som nekompromisná a priamo na rovinu komunikujem. Najskôr medzi 4 očami povedať rodičom, že deti porovnávanie vnímajú, nie je to k ničomu dobré. Deti sú ok také aké sú. Jeden lepší v tom, druhý v inom, na hodnote človeka to neuberá. Deťom tým ubližujú.

anonym_48c11e
14. sep 2026

@anonym_autor jasne , to sa nerobí, oni ani ken netušia ako to tym deťom ubližuje.. ešte by bolo lepšie, keby vnučik odnietol chodiť babke, predsa na čo, veď už má svojho oblubenca, ktorí je vo všetkom lepši 🫣 ja som si s tým prešla, čo už.. zle som sa učila, sesternica lepšie .. ja som mala trojky ona jednotky, ona vedela hento, tamto, ja som to skušala, ale mne to nešlo .. ona v puberte posluchala ja som zachádzala.. bohužial... ja som rozvedena mam deti, ona nema a buduje si život karieru, chodí po svete...

A mam traumu z toho dodnes, preto to nerobím svojim deťom

anonym_276122
14. sep 2026

Ja len že-mozno to nerobia umyselne.
Zial, kazdy sa medzi sebou porovnava. Kto ma ake oblecenie, auto, byvanie...
ja som sa tiez musela velmi ucit aby som deti neporovnavala. A ak aj sa stalo tak istotne nie so zlym umyslom...
kazdopadne upozornit na to mozes. A ak nepomoze tak niekedy treba nastavit zrkadlo.... vies ta babka sa nesprava tak skaredo. Ta babka nehovori take nezmysly... ver ze pomoze 😉

anonym_e0a4ed
14. sep 2026

Mamina, svokra tak perfektne vari a pece, tolko sa venuje detom. Ona je najlepsia babka... 😁😁😁😁😁

anonym_e0a4ed
14. sep 2026

Mamina, nepaci sa mi, ze porovnavas moje deti s bratovymi. Kazdy sme dobry v niecom inom.. Mohla by si s tym prestat? Ublizujes tym nielen mne, ale aj mojim detom..

anonym_63a66d
14. sep 2026

Ano poviem hned ked zacnu porovnavat kto vie nieco lepsie, hlavne su vnucata male a tam porovnavanie nie je na mieste, ked jeden ma 2 a druhy 5 🫣 generacny rozdiel no...
Ja ked som bola mala stale nieco s jedlom mi vytykali rodicia az som sa potom hanbila pred ludmi jest a uz to moja mama skusala aj na mojho ked mal cez 2 roky ale hned som ju stopla.. hned jej vravim, pacilo by sa ti keby komentujem aku mas velku rit?

anonym_7d890a
14. sep 2026

@anonym_autor povedz im…
aj mna porovnávali cely život so sesternicou, aká je šikovná ako sa učí na jednotky a neviem čo, že bola dobručke dievčatko v puberte a cely život som aj z jej strany cítila že “je niečo viac” a teraz to neriešim lebo ja mám deti muža a šťastný domov, ona vyštudovala dobre dievčatko nevie sa zamestnat vo svojom odbore… teraz spolu vychádzame perfektne ale sama mi xy krát povedala že cely život len chcela byt dobrá a taká a hentaka a vlastne koniec koncov nie je ani šťastná ani jej to za to nestalo snažiť sa aby bola vždy lepšia..
Vychovávajú svoje dieťa tak aby bolo na konci dňa šťastne… ja mám nádherne spomienky na školu, detstvo, kamarátov, výlety, diskotéky a aj keď má porovnávali vlastne na konci to vždy viac ubližovalo jej..

anonym_9f163e
14. sep 2026

@anonym_autor práve kvôli takýmto somarinam som obmedzila kontakt s rodičmi. Samozrejme, že im už nič nevesiam na nos, čo sa ich priamo netýka. Nech nemajú o čom rozprávať. Na všetko dôležité a nedôležitá je moja odpoved “dobre”

2691
14. sep 2026

@anonym_autor povedz synovi, nech sa to opýta priamo babky a pred všetkými!!! a nahlas!!!!

anonym_59d1de
15. sep 2026

Niektori rodicia su slahnuti, mojmu zas zacal dedo rozpravat ,aky je velmi pysny na neter, lebo ZAČALA hrat pingpong ,je polka septembra tak tam mohla byt tak 2-3x.Pritom syn je sportovo nadany ,na rozdiel od nej a nepochvali ho, neviem ,co tym sledoval, ale oni vobec nepremyslaju komu co hovoria.