Ako zvládať tlak zo strany mamy pri návštevách hrobov?
Ahojte.
Každý rok ma chytá zlý pocit z návštev cintorínov a z toho, že chodím s mamou po hroboch. Sme dve sestry. Moja sestra býva asi hodinu od mesta, kde žijem ja. A moja mama sa vo všetkom, čo treba vybaviť alebo urobiť, spolieha len na mňa. Sestra má vždy nejaký dôvod, prečo to nejde. Raz má malé dieťa, raz je chorá, raz býva ďaleko a tak ďalej. Keď treba ísť na hroby, sestra povie, že ona tam nechodí, lebo to nemá rada. Takže mama sa automaticky obráti iba na mňa. Mám auto, bývam v rovnakom meste, mám svoje deti a povinnosti, ale vždy som ochotná pomôcť.
Tento rok máme čas ísť na hroby len dva dni. Mne by viac vyhovovala nedeľa. Mama však chce ísť v sobotu, aby sa stretla s rodinou a podobne. Mne sobota vôbec nevyhovuje. Bolí ma ucho z prievanu, mladší syn je trochu chorý a zároveň má byť pekné počasie, takže potrebujeme okolo domu zazimovať záhradu a postíhať veci. Nechcem mamu nechať na pospas komplikovanej bus doprave, zaroven mi to pride nefer, ze sestra, sesternice idu na hroby, ked oni chcu.
Hnevá ma, že sa mám opäť prispôsobiť len kvôli tomu, že sa mama chce stretnúť s rodinou, ktorá má malé dieťa, takže sa prispôsobuje ich programu. Vždy sa cítim ako tá zlá, keď poviem svoj názor asertívne a navrhnem iný deň. A keď ho nepoviem, cítim úzkosť, že sa mama nahnevá alebo že to zase nebude podľa mňa, lebo sa stále iba prispôsobujem.
Neviem, či rozumiete, čo myslím. Potrebovala som sa len vypísať. Možno sa to ani nedá vyriešiť. Moja mama vôbec neberie ohľad na to, čo by som chcela ja alebo ako to potrebujem ja.
Máš svoj život svoju rodinu, tá má prednosť pred mamou.
Ako si ju naucila, tak mas. Asertivita sa to vola, ze povies co tebe vyhovuje a ako sa budu mat veci, ktore mas vybavit. Ak by si bola asertivna, nedeje sa to. Je to tvoja mama, ale mala by respektovat to, ze mas vlastnu rodinu. Ak chce ist na hroby iny den, nech povie tvojej sestre, tiez je to jej dcera.
To pre mamu neurobíš takúto vec?? Buď rada, že sa jedná iba o návštevu hrobov, že tvoja mama nie je vážne chorá, že ju napr. nemusíš voziť každý týždeň na chemoterapiu .
Nerieš, že sestra toto a sestra tamto. Ona si vie určiť hranice, ty nie. Matke povedz to čo si povedala tu, ale stačí jednou vetou - v sobotu nemôžem, odveziem ťa v nedeľu. Ak chceš ísť v silou mocou v sobotu, tak sa dohodni s tetou/ujom a choďte spolu.
To pre mamu neurobíš takúto vec?? Buď rada, že sa jedná iba o návštevu hrobov, že tvoja mama nie je vážne chorá, že ju napr. nemusíš voziť každý týždeň na chemoterapiu .
@belllinka prave naopak... nechat sa buzerovat za takuto kravinu je uplne zbytocne. Bud nech ide na hroby sama (ak je to logisticky trosku mozne / vramci mesta a pod)... alebo nech sa na to vykasle alebo nech tam ide hociktory iny den (vikend)... uctit mrtvych sa da hocikedy...
Duplovane pokial je autorka prechladnuta (taka bolest ucha moze byt teda riadna ostara) plus ma vlastnu rodinu, tak "okrada" aj vlastnu rodinu o cas / o seba.
Mamka v sobotu sa mi nedá, môžem ťa zobrať v nedeľu ak chceš. Hotovo. Nejde o životne dôležitú vec ktorá sa nedá zrealizovať iný deň. Ak mama chce odvoz tak sa musí prispôsobiť.
ako som si ju naucila….. presne, som z generacie, kde rodicia radi vydieraju citovo svoje deti. 9x mame pomozem a vyhoviem, ale raz to nechcem a je zle. Ha jej to aj poviem, ze v nedelu, len uz to vidim, tu reajciu, preto ma chyta uzkost. A to je zial naucene detstvom, ze mamu si vazim, mam nu rada, hned sa citim previnilo, lebo uribi zo mna neochotnu a argumentovat musim len tou chorobou, ine by nebrala, vzdy ma prekruti. Acg, je mi z toho nanic, ze neviem v sebe najst silu zasrat seba a nenat vycitky
Tvoja mama by sa mala prispôsobiť ,keď jej povieš že môžeš ísť v nedeľu. Na sobotu máš iné plány . Mama ma aj druhú možnosť ísť autobusom, vlakom alebo taxíkom.
Tym mrtvym je srdecno jedno ci pojde v sobotu alebo v nedelu. A ak sa chce na hroboch stretnut s ostatnou rodinou tak nech sa spoji s tymi ludmi co idu a nech ju po ceste vyzdvihnu a idu spolu na cmiter
Tym mrtvym je srdecno jedno ci pojde v sobotu alebo v nedelu. A ak sa chce na hroboch stretnut s ostatnou rodinou tak nech sa spoji s tymi ludmi co idu a nech ju po ceste vyzdvihnu a idu spolu na cmiter
@prasiatko30 idu z uplne ineho smeru, plne auto, male babo…. a aby sme ivh tam stretli, tak sa prispidobime rezimu babatka a ns to ja nemam cas…. to je nadlho. Ide o to, ze ma prist moj bratranec, kt. za ceky. rok nevie, ze zijem…. a mama tlaci, ze kinecne aby som videla babo.Bratrancovi je to jedno, sotva dak vediet, ked sa narodil, ked sa ozve niekto, tak len ja, moja mama je posrata ztejto rodiny, ale nevidi., ze oni nejak zaujem nemaju
Rozumiem a razne povedat pojdeme v nedelu alebo chod v sobotu sama. Aj na seba mysli niekedy
Pre pokoj by som isla v sobotu a zahrada sa da v pohode robit v nedelu. Nie je to zas taka hrozna obeta raz za rok, mne by to za klud v rodine stalo,
Cim bude mama starsia ako kazdy stary clovek bude viac ako male dieta. Ty si ta ktora je v najlepsom veku mas si vediet upratat aj mamu. Nebyt otrokom. Mame muzovi komukolvek. Uz to tu pisali ty mas svoj kalendar a mame musis dat jasny mantinel. Dokonca nie hocikedy v nedelu ale vypises jej aj cas kedy to tebe vyhovuje. Jasny poriadok mamu nauci si ta vazit.
@anonym_autor U nás je to vi všetkom tak..nie len hroby. Len s tým rozdielom, že sa musí obetovať moj muž. Či sú to hroby ci Vianoce, rodinné oslavy a podobné.
Maman je 40 rokov vdova, svokra tiež. Vždy čo bolo treba sme museli prispôsobiť pokoj.Hlavne posledné roky keď už nevládzu.
No bože co je na tom tak hrozné . To nevydržís jeden deň stráviť s mamou na cintoríne? Vy ste niektoré strašné osoby.
Vsak nech ju sestra odvezie v sobotu a po dvoch hodinach po nu pride. Ak jej robia hroby zle, moze ist zatial na kavu a spravit iba sofera.
povedz mame, že tentokrát nemôžeš, mrzí ťa to, ale zaplatíš jej taxik v sobotu a ideš v nedelu, a môže isť s tebou
Dá sa to vyriešiť, ale nebude to bezbolestné ani bez úzkostí. Asertívne povedz, kedy ti to vyhovuje. Mama sa musí zariadiť, aj keď bude škrípat zubami. Moj muž napr neznáša hroby a preto tam so svokrou chodí švagor. Keď svokra spustí o hroboch, muz sa spraví chlapsky hluchý a je mu jedno, čo si mama mysli. Ale inak je velmi empaticky aj ochotny. Ale cez toto vlak nejde.
ako som si ju naucila….. presne, som z generacie, kde rodicia radi vydieraju citovo svoje deti. 9x mame pomozem a vyhoviem, ale raz to nechcem a je zle. Ha jej to aj poviem, ze v nedelu, len uz to vidim, tu reajciu, preto ma chyta uzkost. A to je zial naucene detstvom, ze mamu si vazim, mam nu rada, hned sa citim previnilo, lebo uribi zo mna neochotnu a argumentovat musim len tou chorobou, ine by nebrala, vzdy ma prekruti. Acg, je mi z toho nanic, ze neviem v sebe najst silu zasrat seba a nenat vycitky
@anonym_autor tipujem že mama je na dôchodku a nemá v nedeľu nič také dôležité na práci, čo by sa nedalo urobiť v iný deň. To bude zase len to typické "niečo som si zmyslela, lebo tak sa to patrí a tak to bude, nezaujíma ma čo chcú ostatní"
Pozri, za hlúpu si aj tak, aj keď skáčeš ako sa píska, aj keď neskáčeš. Tak si daj na prvé miesto seba a svoju rodinu
Ked nechces, aby isla MHD … tak jej zavolaj taxik, taxik naspat. Nejde 500km, ale na cintorin. Vyjde ta to len par € a Ty budes mat pokoj na dusi, ze sa odviezla a mas volnu sobotu. Bez diskuzie.
@belllinka prave naopak... nechat sa buzerovat za takuto kravinu je uplne zbytocne. Bud nech ide na hroby sama (ak je to logisticky trosku mozne / vramci mesta a pod)... alebo nech sa na to vykasle alebo nech tam ide hociktory iny den (vikend)... uctit mrtvych sa da hocikedy...
Duplovane pokial je autorka prechladnuta (taka bolest ucha moze byt teda riadna ostara) plus ma vlastnu rodinu, tak "okrada" aj vlastnu rodinu o cas / o seba.
@anonym_9ace7d hlavne ze je prechladnuta a boli ju ucho, ale asi nie dost, ked chce ist zazimovavat zahradu
No bože co je na tom tak hrozné . To nevydržís jeden deň stráviť s mamou na cintoríne? Vy ste niektoré strašné osoby.
@anonym_1fd628 podľa mňa tu asi nejde o tento deň,ale už sa to asi nakopilo. Viem to pochopiť, mám rovnakú mamu. Keď niečo nespravím ako ona chce, lebo som asertivna, povadíme sa a citovo má vydiera. Keby som povedala,že odveziem ju v nedeľu a ona chce v sobotu, aj tak si to zariadi,že pôjde v sobotu a dá mi to pocítiť, aby som sa cítila zle. Vždy mám výčitky potom. Takže autorku chápem
To važne máte problém pomôcť rodičom? Tak starší to inak vnímajú, zaspomínajú si na svojich blízkych, stretnú sa s rodinou, ktorú možno cez rok nevidia. Možno o rok už budeš chodiť na hrob aj svojej mame. Bolí ťa ucho, máš previan ale záhradu vieš upratať 🤦♀️Ak by si mala vážne dôvody tak nepoviem.
@anonym_1fd628 ty budes uplne neprijemny clovek 😄
To važne máte problém pomôcť rodičom? Tak starší to inak vnímajú, zaspomínajú si na svojich blízkych, stretnú sa s rodinou, ktorú možno cez rok nevidia. Možno o rok už budeš chodiť na hrob aj svojej mame. Bolí ťa ucho, máš previan ale záhradu vieš upratať 🤦♀️Ak by si mala vážne dôvody tak nepoviem.
@sima234 rozmyslaj nevidis do toho nie je jedno ci to bude nedela?
@sima234 rozmyslaj nevidis do toho nie je jedno ci to bude nedela?
@lentakyterapeut no tak mame to asi nie je jedno, keď sa chce stretnúť s rodinou. My tiež na najbližšiu rodinu chodime 1.11.
@lentakyterapeut no tak mame to asi nie je jedno, keď sa chce stretnúť s rodinou. My tiež na najbližšiu rodinu chodime 1.11.
@sima234 ved ked to mame nie je jedno a dcera v sobotu nemoze da sa vziat aj taxik. Jednoduche

V sobotu nemôžem, rada ťa odveziem v nedeľu.
Je dospelá svojprávna tak sa zariadi.