Ako zvládať tlak zo strany mamy pri návštevách hrobov?
Ahojte.
Každý rok ma chytá zlý pocit z návštev cintorínov a z toho, že chodím s mamou po hroboch. Sme dve sestry. Moja sestra býva asi hodinu od mesta, kde žijem ja. A moja mama sa vo všetkom, čo treba vybaviť alebo urobiť, spolieha len na mňa. Sestra má vždy nejaký dôvod, prečo to nejde. Raz má malé dieťa, raz je chorá, raz býva ďaleko a tak ďalej. Keď treba ísť na hroby, sestra povie, že ona tam nechodí, lebo to nemá rada. Takže mama sa automaticky obráti iba na mňa. Mám auto, bývam v rovnakom meste, mám svoje deti a povinnosti, ale vždy som ochotná pomôcť.
Tento rok máme čas ísť na hroby len dva dni. Mne by viac vyhovovala nedeľa. Mama však chce ísť v sobotu, aby sa stretla s rodinou a podobne. Mne sobota vôbec nevyhovuje. Bolí ma ucho z prievanu, mladší syn je trochu chorý a zároveň má byť pekné počasie, takže potrebujeme okolo domu zazimovať záhradu a postíhať veci. Nechcem mamu nechať na pospas komplikovanej bus doprave, zaroven mi to pride nefer, ze sestra, sesternice idu na hroby, ked oni chcu.
Hnevá ma, že sa mám opäť prispôsobiť len kvôli tomu, že sa mama chce stretnúť s rodinou, ktorá má malé dieťa, takže sa prispôsobuje ich programu. Vždy sa cítim ako tá zlá, keď poviem svoj názor asertívne a navrhnem iný deň. A keď ho nepoviem, cítim úzkosť, že sa mama nahnevá alebo že to zase nebude podľa mňa, lebo sa stále iba prispôsobujem.
Neviem, či rozumiete, čo myslím. Potrebovala som sa len vypísať. Možno sa to ani nedá vyriešiť. Moja mama vôbec neberie ohľad na to, čo by som chcela ja alebo ako to potrebujem ja.
@anonym_1fd628 ty budes uplne neprijemny clovek 😄
@lentakyterapeut hej, úplne. Ale na mamu sa nikdy nevykaslem, lebo je to pre mňa najdôležitejší človek okrem detí.
@anonym_autor na cintorín idete vo vašom meste?
@anonym_autor na cintorín idete vo vašom meste?
@petko81 nie, ideme mimo mesta
@smajliica moja sestra bola odmalicka sebecka, rebelka, rada nechala vsetko na inych, robila ken to, co ona chcela…. a nuekto musel potiahnut aj za nu- boli sme deti. Ja som odvravat nemohla, hned bolo zle, nad nou sa uz nikto nepozastavil ani…. A mama si na to zvykla, sestra to ma teraz fajn, vsetkych vycvicila a mna maju sice vsetci radi, ale len do momentu, kym nedam “nohu do dveri” a neprotestujem.
Ja som uz pred 3 dnami riesila s mamoz, kedy ist, ked som argunentovala nedelou (a to som vtedy nemala este problem s uchom), tak nebol problem, ale odkedy rodina vyhlasila sobotu, tak uz mama neberie ohlad na mna, ale ze ona pojde aj busom ( toto mi tak odvrkla na snahu komunikovat a riesit nedelu)…. ale tak, asi hej poviem “DOBRE” 🙂
Ale spravne ste niektore vycitili, ten pocit viny…
@anonym_autor nech ide na to tie autobusy sú
@anonym_autor rozumiem a nerozumiem. Nechala by som mamu napospas komplikovanej doprave, alebo sa bude musieť mama prispôsobiť tebe a ísť v nedeľu. Alebo sa zas raz prispôsobiš ty a budeš ukrivdená, že prečo stále ty - no preto, že sa stále prispôsobuješ...
Prestaň sebou zametať. Proste pôjdeš v nedeľu alebo aj o týždeň, keď ti zdravotný stav a celkova nepohoda nedovolia....
@amdornik ano, hroby name v obci, kde name daksiu rodinu, u nich by sme sa stretli…. je to rodina, s ktorou sme v kontakte uplne bezne pocas roka
@anonym_autor autorka, navrhla by som matke ešte jednu alternatívu. keď teda máte rodinu v meste "B", odvez ju v piatok podvečer aj so všetkými čačkami hračkami, tam nech prespí a v sobotu sa môže aj zblázniť od radosti a rozkoše z rodiny... a v sobotu večer alebo v nedeľu sa môže vrátiť autobusom - bude mať prázdne ruky, čačky hračky ostanú na hroboch.
prepáč, mne sa zdá, že tvoja matka je poriadne egoistická. ja si ani neviem predstaviť mať takú matku a to tá moja má už 80 rokov, ale nikdy nikoho s ničím nezaťažuje. maximálne poprosí, ale ak sa nedá, nešpekuluje, neuráža sa, nerieši.... asi si budeš musieť jednoducho dupnúť...
Ja by som zavolala sestre. Že ťa bolí ucho, kľudne by som zdramatizovala že máš atb, že jednoducho nemôžeš nepôjdeš. A mama chce ísť v sobotu, či nepôjde s ňou ten jeden deň. Že chce veľmi vidieť to bábo. Nech ju ide ona povoziť že má aj vence atď neviem čo. Keď sa nevie s ňou dohodnúť mama volala by som jej ja
Keď veľmi chce, vie predsa ísť aj autobusom. Kde je problém?
Keď veľmi chce, vie predsa ísť aj autobusom. Kde je problém?
@vilma7 tiež sa čudujem, že pani nejde autobusom a toto je úplne zbytočná téma.
Smutne že výročie mŕtvych musí mať povinný dátum a nenápadne ľudí ísť len tak na hroby ..
Ja chodim na cintoriny uplne bezne, nakolko su obidva v meste, kde zijem. Cca raz za 2 tyzdne tam idem. Nechodim len vtedy, ked sa musi. Pred 3 rokmi som bola brutalne chora, ale tak, ze som ledva stala na nohach a musela som ist obriadit cintoriny, lebo mama bola vazne chora v nemocnici. Teraz to robim tak, ze tyzden dopredu si tam veci nachystam s tym, ze ak by som aj nemohla ist dalsi tyzden na vsetkych svatych, tak sa nic nedeje. Nie je to o tom, ze teraz sa musi a inokedy nie. Ano, je to tradicia, ze na vsetkych svatych spominame, ideme na cintorin. Ale pokial to neumozuje napriklad zdravotny stav, mozes spominat doma, zapalis sviecku. Ja roky na hroby mimo mesta kde zijem nechodim. Zapalim sviecku doma, pri krizi na cintorine kedy chcem. O hrob je postarane inou castou rodiny.
Cele toto hrobove sialenstvo je na dve veci - preplnene cesty a potom kopa zbytocneho bordelu.
Mama nech si svoju kratochvilu vyriesi po vlastnej linke alebo nech sa prisposobi.
Vzdy biju kona, co taha.
@anonym_autor mala by si sa trosku vzchopit, nechapem ako dokazes byt v dospelosti takto submisivna. Ty si ta ktora robi laskavost, tak ty rozhodujes kam, kedy a na ako dlho sa pojde. a ze sa niekto urazi alebo sa potrepe busom.... nie moj problem. ber si priklad od sestry.
@smajliica moja sestra bola odmalicka sebecka, rebelka, rada nechala vsetko na inych, robila ken to, co ona chcela…. a nuekto musel potiahnut aj za nu- boli sme deti. Ja som odvravat nemohla, hned bolo zle, nad nou sa uz nikto nepozastavil ani…. A mama si na to zvykla, sestra to ma teraz fajn, vsetkych vycvicila a mna maju sice vsetci radi, ale len do momentu, kym nedam “nohu do dveri” a neprotestujem.
Ja som uz pred 3 dnami riesila s mamoz, kedy ist, ked som argunentovala nedelou (a to som vtedy nemala este problem s uchom), tak nebol problem, ale odkedy rodina vyhlasila sobotu, tak uz mama neberie ohlad na mna, ale ze ona pojde aj busom ( toto mi tak odvrkla na snahu komunikovat a riesit nedelu)…. ale tak, asi hej poviem “DOBRE” 🙂
@anonym_autor vidíš, povedala že pôjde autobusom. Problém vyriešený. Ďalej by som sa nestarala.
byvame v meste, na hroby sa ide na dedinu, cca 50 min od mesta, zle spoje…..
Je to cele suhra okolnosti, bolest ucha, unava z prace, deti, povinnosti a nad vyetkym stoji to, ze chcem pomoct, ako vzdy….. ale bie v sobotu a kvoli rodine, kt. ani nevie, ze existujem, len moja mama sa ide z nich zblaznit.
Zeny, ja vazne mame pomsham, byvame blizko,este pracuje a vozime ju z prace, k lekarovi, velky nakup robim, muz jej opravuje v byte, co treba, zije sama….. ale nie je to dost asi
@anonym_autor Tento den je pre Teba len symbolom toho, ze Tvoja mama Ta tak trochu zneuziva. Mozno by som si ho nevybrala na dokazanie svojho (i ked si v prave) a vzala svoje deti zapalit sviecky na hroby spolu s mamou a tym padom by mohol muz zazimovat zahradu. Ale skor to ostatne, co si pisala podla mna vyustilo do stavu, ze mas pocit, ze si zneuzivana. Ona este pracuje a vozis ju z prace? Robis jej velky nakup? Pochopila by som, keby bola 80 rocna nemobilna pani, ale vyzera byt len leniva a rozmaznana. Ked vladze chodit do prace, tak asi sa z nej dokaze aj dopravit, ci to ju vazne vozis kazdy den z prace ako dieta zo skoly? A keby isla autobusom z tej prace, tak by si mohla po ceste aj nakupit a nezatazovat Ta, ked Ty mas dost starosti o svoje deti a nemas energiu posluhovat este aj mamicke. Ja si vazim svoju mamu a chapem, ze starsim treba pomoct, ale vtedy, ked je ta pomoc nutna a nie robit zo seba handru. Skor toto by som si vydiskutovala nez bojovala o jeden den v roku.
Chápem podstatu tvojho príspevku, viem čo ťa štve. Ak je to pre teba fakt také zlé, povedz, že tentokrát nie. Nech sa mama prispôsobí tebe.
Nemálo z nás by menili s tebou, ísť hoci kedy s mamou, namiesto zapáliť mame sviečku.
Keď má byť v sobotu práve pekné počasie zober aj deti na hroby. A muž nech si doma robí na záhrade. Vyvetraju sa aj deti, vezmi ten rozkladací zapaľovač a pozapalujete. Budete mať všetci potom voľnú nedeľu 🤷
@anonym_autor mama ti dáva podmienky, keď sa chce stretnúť s rodinou čo ich nepozve k sebe?Teba boli ucho tak tiež nemusíš pracovať na záhrade išla by som v nedeľu a, keď nie nech ide autobusom.Pomahate dosť vozíte, vybavujete muž chce robiť záhradu, mama cintorín a čo chces ty?Chorá a vyhovieť všetkým mala by si sa zamysliet
byvame v meste, na hroby sa ide na dedinu, cca 50 min od mesta, zle spoje…..
Je to cele suhra okolnosti, bolest ucha, unava z prace, deti, povinnosti a nad vyetkym stoji to, ze chcem pomoct, ako vzdy….. ale bie v sobotu a kvoli rodine, kt. ani nevie, ze existujem, len moja mama sa ide z nich zblaznit.
Zeny, ja vazne mame pomsham, byvame blizko,este pracuje a vozime ju z prace, k lekarovi, velky nakup robim, muz jej opravuje v byte, co treba, zije sama….. ale nie je to dost asi
@anonym_autor To nikdy nebude dosť a bude to len horšie. Treba to zaraziť. A nemaj pocit viny. Aj ty si dôležitá, nie len mama. Tiež som z tej generácie, viem presne, o čom hovoríš.
@anonym_autor rozumiem ti, poznam to zo svojich pocitov a bojov. Z mojej skusenosti vyplynulo, ze problem nie je v tvojej sestre a ani v mame, ale v tebe. Tvoja sestra a mama jasne komunikuju svoje poziadavky a potreby. Ty sa bojis jasne pomenovat tie svoje a trvat na tom, aby ich oni dve zobrali do uvahy a vsetky tri ste spolocne hladali riesenie.
To, coho sa bojis vo svojom vnutri je tvoj problem. U mna to bol hlboky strach z odmietnutia, ak ludom nevyhoviem, tak ma odmietnu a preto som sa prisposobovala. Ale nebolo to , lebo som viac milovala a bola ochotna pomoct, ale len preto, lebo som sa bala.
To, co mas v sdrci neviem, ale ty to vies zistit, ked sa spravne opytats sama seba, co sa stane ak povies mame nie a ona sa urazi - co to urobi v tvojom srdci.
Ked to vyrieisis, budes slobodnejsia a ver, ze aj tvoje vztahy budu lepsie.
@anonym_autor rozumiem ti, poznam to zo svojich pocitov a bojov. Z mojej skusenosti vyplynulo, ze problem nie je v tvojej sestre a ani v mame, ale v tebe. Tvoja sestra a mama jasne komunikuju svoje poziadavky a potreby. Ty sa bojis jasne pomenovat tie svoje a trvat na tom, aby ich oni dve zobrali do uvahy a vsetky tri ste spolocne hladali riesenie.
To, coho sa bojis vo svojom vnutri je tvoj problem. U mna to bol hlboky strach z odmietnutia, ak ludom nevyhoviem, tak ma odmietnu a preto som sa prisposobovala. Ale nebolo to , lebo som viac milovala a bola ochotna pomoct, ale len preto, lebo som sa bala.
To, co mas v sdrci neviem, ale ty to vies zistit, ked sa spravne opytats sama seba, co sa stane ak povies mame nie a ona sa urazi - co to urobi v tvojom srdci.
Ked to vyrieisis, budes slobodnejsia a ver, ze aj tvoje vztahy budu lepsie.
@jennky13 trafila si to uplne presne, cely zivot trpim na akesi nepochopenie mamou, pocit odmietnutia….so sestrou su si blizsie.
@jennky13 trafila si to uplne presne, cely zivot trpim na akesi nepochopenie mamou, pocit odmietnutia….so sestrou su si blizsie.
@anonym_autor tak s tým konečne niečo rob a myslí na seba 🙏❤️
@anonym_autor
Ja to tak mám so švagrinou, všetko mi plánuje, stále mi vyvoláva, dáva robiť omše 30km ďalej kde bývam, každé sviatky sú pre mňa des, musím sa vyhovárať, klamať, nerešpektuje moj život, ona má svoj svet, vždy ma upozorňuje čo sa patrí..
ALE ona je jediná čo drží rodinu pokope, nikdy sa na to nevykašle, stojí ju to veľa námahy nás pozliepať, my všetci na to fakt kašleme, najskor to vyzerá ako za trest, ale vždy všetko je fajn, nakoniec mám dobrý pocit a uvedomím si, že nebyť jej, o rodine, bratrancoch neviem nič..
Aj keď ťa úplne chápem, uvidíš, že budeš mať nakoniec dobrý pocit, uvidíš si rodinu, bábatko, robota neutečie ako sa hovorí, čo sa teraz nezdá ako priorita, ale dnes sme tu a zajtra tu už hocikto nemusí byť atď niekedy stačí sa len nebrániť zubami-nechtami a vcítiť sa do maminy, že hľadá sposob aby ste ako rodina popri všetkom našli k sebe cestu..je to pre ňu doležité evidentne. Ja jej držím palce😀
@anonym_69364d veľmi pekne si to napísala.
V sobotu nemôžem, odveziem v nedeľu. Je dospelá svojprávna tak sa zariadi. ( aj ty sa zariaď ) Ale za mňa úprimne bolo povedať že tam má tvoju sestru =(druhorodené/ prvorodené decko - nech sa ozve jej
@anonym_autor ber si priklad zo sestry,ta vie byt asertivna. Ked si nenastavis hranice,nikto to za teba neurobi.
Ako to nakoniec dopadlo a čo tvoje ucho?
Ako to nakoniec dopadlo a čo tvoje ucho?
@anonym_41f293 nakonnec som bola s mamou v sobotu, sama videla, ze vsetci sa na vsetko vykaslali a nic nebolo podla jej predstav o dokonalej rodinnej idylke. Ale povedala som jej, ze bud. rok pojdem, ked to bude mne vyhovovat. Bola ticho…..
A viete, preco som nakoniec isla bez protestu? Velmi mi bolo luto sesternice, ktora od rana pre vsetkych varila a piekla, hoci ano jej tento “dohodnuty” den vobec nevyhovoval. Tak sme si aspon posomrali a vecer som mame pribalila moje deti na noc 🙈🤣 No a ucho, bolo lepsie, ale dnes zas pobolieva

@anonym_autor “tento rok to nepôjde, ochorela som” 🤷♀️ a je to bez stresu….