icon

Ako zvládať toxické vzťahy s rodinou?

18. apr 2025

Vymenili sme si pár správ. Momentálne sa síce nerozprávame kvôli jej urážkam z leta a ja márne čakám aspoň na suché "prepáč", ale poslala som jej aspoň prianie ku sviatkom. Jej šarmantná odpoveď bolo obviňovanie, že ona netuší, prečo sa hnevám, že moje deti sú nevďačné, že sa môžem hanbiť, že sa mi raz všetko vráti, že ona nemá žiadnu rodinu a je sama, nemá sa jej kto zastať, čo mimochodom je lož, pretože posledných 20 rokov sa jej zastávam stále. Takisto ako posledných 20 rokov stojím pri nej, či ako psychická opora, či keď niečo potrebuje.... Je mi jasné, že to urobila preto, aby mi pokazila sviatky. Ale ja tie jej neustále útoky prestávam zvládať. Snažím sa od nej odstrihnúť, ale raz za mesiac mi "dávkuje" takéto pozdravy. Síce navonok som asertívnejšia, ale vo vnútri ma to zakaždým veľmi raní. Riešim terapie, ale najbližší termín je o 5 mesiacov... Cítim sa ako keby som mamu ani nemala a je to hrozný pocit. Nedokážem s ňou komunikovať, pretože zakaždým to skončí mojím obviňovaním, vôbec neberie do úvahy to, čo jej hovorím a čo si neželám, lebo ma to uráža. Podľa nej som nanič dcéra, nanič matka a aj moja práca je nanič. Keď vidím jej číslo na displeji, okamžite dostávam kŕče do brucha a pocit úzkosti. Čo robiť?

Strana
z2
autor
25. apr 2025
@0silvia0

@poleva pri komunikácii si musíš byť vedomá, že ten človek má poruchu. Že vlastne za tie teatrálne, dotklivé a rýpavé reakcie ani nemôže, lebo to nevie inak. Čiže si nebrať osobne ich prípadné útoky, prípadne sa v duchu na tom pousmej. Musíš mať veľký nadhľad a nevšímať si keď do teba niekto rýpe a nereagovať na to. Tvár sa, že do teba nerýpe. Baviť sa k veci a nechytať sa na háčiky, ktoré ti historión/narcis snaží podsúvať.

@0silvia0 vďaka, ale myslím, že je skôr manipulátor ka. V konečnom dôsledku je to jedno. Nie som povinná znášať jej maniere a moje deti už vôbec nie. Mám len jedno zdravie a fakt si ho nemienim zničiť kvôli nej. Aj keď je to mama.

0silvia0
25. apr 2025

no ja s tvojim postojom plne súhlasím, len to teraz zvládnuť nenechať sa ňou manipulovať. Držím ti palce a napíš potom ako sa ti to darí zvládať.

autor
25. apr 2025
@0silvia0

no ja s tvojim postojom plne súhlasím, len to teraz zvládnuť nenechať sa ňou manipulovať. Držím ti palce a napíš potom ako sa ti to darí zvládať.

@0silvia0 inak veľmi ste mi pomohli, myslím ženy tu na koníku, lebo je to veľmi ťažké tak "zatvrdnúť" voči blízkemu človeku... Len už je to pre mňa neúnosné. Úprimne, mám pocit, ako by som sa znova zhlboka nadýchla... Ale zistila som, že veľa ľudí má podobný problém, vlastne aj to pomáha.

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
25. apr 2025

niekedy nám nič nezostáva, len zatvrdnúť, alebo sa citovo odstrihnúť od blízkeho človeka aby sme si zachovali vlastnú autenticitu a zdravé psychické zdravie. Títo ľudia nikdy nebudú spokojní, nech by si robila čokoľvek. Pri týchto ľuďoch sa nesmieš báť byť za "zlú". Pretože tieto výčitky samozrejme prídu, keď nebudeš skákať podľa nej. Budeš zlá, najhoršia, nevďačná a neviem ešte aká. Ty musíš dospieť do levelu, kedy si budeš tú svoju naničhodnosť užívať a len sa pritom blahosklonne a chápavo usmievať. Ale chce to veľa roboty na sebe.

autor
25. apr 2025
@0silvia0

niekedy nám nič nezostáva, len zatvrdnúť, alebo sa citovo odstrihnúť od blízkeho človeka aby sme si zachovali vlastnú autenticitu a zdravé psychické zdravie. Títo ľudia nikdy nebudú spokojní, nech by si robila čokoľvek. Pri týchto ľuďoch sa nesmieš báť byť za "zlú". Pretože tieto výčitky samozrejme prídu, keď nebudeš skákať podľa nej. Budeš zlá, najhoršia, nevďačná a neviem ešte aká. Ty musíš dospieť do levelu, kedy si budeš tú svoju naničhodnosť užívať a len sa pritom blahosklonne a chápavo usmievať. Ale chce to veľa roboty na sebe.

@0silvia0 Ďakujem, veľmi si mi pomohla.

sova7
27. apr 2025
@poleva

@0silvia0 ahojky.Mate v rodine psychicky choreho cloveka? Lebo potom ak nemate to nemozes pochopit ani ty..Ako príspevok vyššie..Toto je diagnoza Histrion..rozumej..takej osobe nikto nie je dobrý ani nič..Nikdy s nikym a ničim nie je nespokojna..Ona je najlepsia, a vsetci jej 'ublizuju'..idem ti to skopirovat..

@poleva psychicka choroba a porucha osobnosti sú dve úplne rôzne veci. Choroba sa liečiť dá porucha nie. Jediná cesta je toho človeka úplne odstrihnúť a vôbec s ním neudrziavat kontakt.

poleva
27. apr 2025
@sova7

@poleva psychicka choroba a porucha osobnosti sú dve úplne rôzne veci. Choroba sa liečiť dá porucha nie. Jediná cesta je toho človeka úplne odstrihnúť a vôbec s ním neudrziavat kontakt.

@sova7 jaj keby to bolo take lahke ako sa pise🤔

sova7
27. apr 2025

Autorka je toto pre teba blizky človek? Tak skutočne blizky , cítiš to tak? Alebo len pre teba matka rovná sa blizky človek ako charakteristika oznacenie miesta toho človeka v živote? Lebo aj keď ma táto osoba označenie matka a teda to evokuje blizku osobu podľa opisu má poruchu osobnosti a to čo ty čakáš od matky ti nikdy nedá nech pre nu urobíš hocičo. Ona ťa porodila. Ako matka sa nesprava. Ty si pre ňu iba nástroj na uspokojenie jej potrieb a využíva ťa manipuluje cez tvoje vnímanie jej ako blízkej osoby čo nie je. Jediná cesta je ju úplne odstrihnúť nekomunikovat s ňou nič jej nehovoriť ani nevysvetlovat. Máš autorku ale matka to nie je a nikdy nebude. Nepochopi nevníma ťa. Tieto psycho tance medzi vami budú trvať kým to ty neukončis. Jej toto teatro vyhovuje a robí dobre. Neber ohľad na ňu. Musíš zachrániť seba. Potrebuješ chces ju v živote? Tesis sa na stretnutia debaty? Vníma ťa ked ste spolu? Nemusíš sa nechať znicit len preto že je to "matka". Urobila si všetko teraz začni mysliet na seba

sova7
27. apr 2025
@poleva

@sova7 jaj keby to bolo take lahke ako sa pise🤔

@poleva nie je to ľahké. Ale čo je ľahké keď ide o život? A v týchto vzťahoch o život ide len si to málokto uvedomuje. Ja som otca odstrihla úplne. Keď zomrel nemala som na neho ani čislo ani adresu. Ale inak to nešlo a neľutujem

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
poleva
27. apr 2025
@0silvia0
Odpoveď bola zmazaná

@0silvia0 to asi patrilo zakladatelke🙂ja som tému nedala

0silvia0
27. apr 2025
@poleva

@0silvia0 to asi patrilo zakladatelke🙂ja som tému nedala

@poleva jaj prepac😊

sova7
27. apr 2025
@0silvia0
Odpoveď bola zmazaná

@0silvia0 písala som autorke ak si všimnes oslovenie hneď na začiatku. Treba čítať s porozumením

0silvia0
27. apr 2025
@0silvia0
Odpoveď bola zmazaná

@sova7 ja som teba spomenula s poznamkou, ze si spravne poznamenala, ze jej matka sa nesprava ako matka. Ale idem to radsej vymazat, asi som to zle sformulovala.

autor
27. apr 2025
@sova7

Autorka je toto pre teba blizky človek? Tak skutočne blizky , cítiš to tak? Alebo len pre teba matka rovná sa blizky človek ako charakteristika oznacenie miesta toho človeka v živote? Lebo aj keď ma táto osoba označenie matka a teda to evokuje blizku osobu podľa opisu má poruchu osobnosti a to čo ty čakáš od matky ti nikdy nedá nech pre nu urobíš hocičo. Ona ťa porodila. Ako matka sa nesprava. Ty si pre ňu iba nástroj na uspokojenie jej potrieb a využíva ťa manipuluje cez tvoje vnímanie jej ako blízkej osoby čo nie je. Jediná cesta je ju úplne odstrihnúť nekomunikovat s ňou nič jej nehovoriť ani nevysvetlovat. Máš autorku ale matka to nie je a nikdy nebude. Nepochopi nevníma ťa. Tieto psycho tance medzi vami budú trvať kým to ty neukončis. Jej toto teatro vyhovuje a robí dobre. Neber ohľad na ňu. Musíš zachrániť seba. Potrebuješ chces ju v živote? Tesis sa na stretnutia debaty? Vníma ťa ked ste spolu? Nemusíš sa nechať znicit len preto že je to "matka". Urobila si všetko teraz začni mysliet na seba

@sova7 Neteším sa na stretnutia s ňou. Mám z nej strach a stupňuje sa. Mám strach, ako zase ublíži... Včera prišla bez ohlásenia, po 8 mesiacoch takmer nekontaktu. Že si chce vydiskutovať veci. Rozložila sa, vytiahla sms ako dôkazy a začala normálne fabulovať. Cieľ bol jasný - za všetko môžem ja. Ja v šoku, nepripravená nijako. Ešte si chcela zavolať môjho muža, asi by zjazdila aj toho. Našťastie ani s dcérou neboli doma. Ale za normálnych okolností by bol na home office, moju mamu však nezaujíma, že je cez víkend v práci, lebo však, čo naša práca. Ale tá jej, to je svetová trieda... Mladšiu dcéru si však chcela zavolať na konfrontáciu, čo sa dialo na jej narodeninách (dcériných), čo som samozrejme nedovolila. Som psychicky tak vyčerpaná, že nie som schopná rozumne uvažovať. Momentálne k nej cítim neskutočnú nenávisť. Je mi jasné, že sa musím odstrihnúť úplne. Asi to po tomto jej výstupe pôjde ľahšie. A nie, matkou ju už nazvať nemôžem. Ďakujem za podporu, momentálne to veľmi potrebujem.

sova7
27. apr 2025

Určite ju odstrihni. Vôbec s ňou nekomunikuj. Ak bude ďalej otravovat a príde takto a začne ubližovať pokojne jej oznam že si toto neprajes a zavolas políciu alebo sanitku ak neodíde keďže vidis že nie je v poriadku. Ak začne robiť cirkus zavolaj sanitku s tým že ma záchvat a bojíš sa o zivot aj že sebe alebo tebe ublíži. Prípadne zavolaj políciu. Ak príde polícia trvaj na tom aby urobili zaznam. Poraď sa s nejakým odborníkom. Musíš chrániť seba. Zmeň si kľudne číslo vybav zákaz priblíženia. Nemusíš nikomu nič ani jej ani rodine nič vysvetľovať. Popros o podporu manzela. Drž od nej ďalej deti. Urobila si pre ňu maximum bohužiaľ ťa vysáva ničí a takýto vzťah nie je vzťahom ani prínos a len ti ubližuje. Bude to horšie s ňou a ty už potrebuješ normálne žiť nie v kuse robiť zábavný park psychopatovi. Nie si povinná ju riešiť zachraňovať vysvetľovať nemusíš sa cítiť ako zlá dcéra. Máš povinnosť voči sebe a rodine tieto jej tanceky useknut a úplne ju vylúčiť zo života. Bohužiaľ iné riešenie nie je a máš nan plne právo. Kľudne ak budeš potrebovať napíš mi správu

autor
27. apr 2025
@sova7

Určite ju odstrihni. Vôbec s ňou nekomunikuj. Ak bude ďalej otravovat a príde takto a začne ubližovať pokojne jej oznam že si toto neprajes a zavolas políciu alebo sanitku ak neodíde keďže vidis že nie je v poriadku. Ak začne robiť cirkus zavolaj sanitku s tým že ma záchvat a bojíš sa o zivot aj že sebe alebo tebe ublíži. Prípadne zavolaj políciu. Ak príde polícia trvaj na tom aby urobili zaznam. Poraď sa s nejakým odborníkom. Musíš chrániť seba. Zmeň si kľudne číslo vybav zákaz priblíženia. Nemusíš nikomu nič ani jej ani rodine nič vysvetľovať. Popros o podporu manzela. Drž od nej ďalej deti. Urobila si pre ňu maximum bohužiaľ ťa vysáva ničí a takýto vzťah nie je vzťahom ani prínos a len ti ubližuje. Bude to horšie s ňou a ty už potrebuješ normálne žiť nie v kuse robiť zábavný park psychopatovi. Nie si povinná ju riešiť zachraňovať vysvetľovať nemusíš sa cítiť ako zlá dcéra. Máš povinnosť voči sebe a rodine tieto jej tanceky useknut a úplne ju vylúčiť zo života. Bohužiaľ iné riešenie nie je a máš nan plne právo. Kľudne ak budeš potrebovať napíš mi správu

@sova7 Tak to až takto nie, nemyslím, že treba políciu alebo sanitku. Teda dúfam, že ani nikdy nebude treba. Mne stačí, keď s ňou nebudeme mať žiaden kontakt.

0silvia0
27. apr 2025

Autorka, ani si ju nemala pustat domov. Ked uz dosla, nemala si ju ani pocuvat, mala si jej povedat, ok, za vsetko mozem ja, mozes uz ist domov.
Moja sestra sa takto odstrihla od nasej mamy, ona ma vobec problem byt v jej blizkosti, komunikovat s nou. Je to v poriaadku, ty jej vobec nemusis robit fackovacieho panaka, mas pravo jej povedat, nefunguje to medzi nami, nebudeme sa kontaktovat.
Vysvetlovacky, obhajovacky u tychto osob nefunguju, to nema vobec vyznam. Oni si realitu poprifarbuju, a nedaju si to vyhovorit, ved si to sama zazila

autor
27. apr 2025
@0silvia0

Autorka, ani si ju nemala pustat domov. Ked uz dosla, nemala si ju ani pocuvat, mala si jej povedat, ok, za vsetko mozem ja, mozes uz ist domov.
Moja sestra sa takto odstrihla od nasej mamy, ona ma vobec problem byt v jej blizkosti, komunikovat s nou. Je to v poriaadku, ty jej vobec nemusis robit fackovacieho panaka, mas pravo jej povedat, nefunguje to medzi nami, nebudeme sa kontaktovat.
Vysvetlovacky, obhajovacky u tychto osob nefunguju, to nema vobec vyznam. Oni si realitu poprifarbuju, a nedaju si to vyhovorit, ved si to sama zazila

@0silvia0 Ja viem, len je to proces. Nejde to zo dňa na deň, len dobrá správa je, že čím viac útočí, tým menej ma bolí to, čo musím urobiť. Ale je mi to jasné, bez debaty, že v záujme zachovania môjho zdravia a celistvosti mojej rodiny to musím urobiť a hlavne vydržať.

komplikovana
27. apr 2025

mila autorka, prajem ti vela vela sil, aby si nasla odvahu povedat mame NIE, neotvorit dvere, alebo ju z domu vypoklonkovat. Vidis, ze to nema zmysel. Pitvat sa v tom kto co kedy ako povedal. Uz to nikomu nepomoze, zle uz bolo urobene. A dokonca nie je ani snaha o napravu.

0silvia0
27. apr 2025

Ano, clovek musi asi zazit tu povestnu "poslednu kvapku" a ty si ju prave zazila. Musis si to sama v sebe postavit v zmysle, ze pre zachovanie psychickej pohody vsetkych zucastnenych nie je ina moznost ako prerusit kontakt.

Ja som nasej mame dala par priuciek, kedy pochopila, ze mna v hrsti nema a mat nebude. Ono vlastne vacsina jej blizkych sa odstrihla, tam boli aj ine problemy. A zostala takmer sama, toto si tito ludia aj zasluzia, zostat sami so svojou zlobou.

Strana
z2