Partner uprednostňuje svoju rodinu. Ako mu to vysvetliť?
Dobrý podvečer, idem sa asi posťažovať, poradiť k vám.
Mám pocit, že u partnera sme stále až na druhom mieste. Nejde o to, že by nemal pomáhať rodičom alebo byť v kontakte s rodinou. Len keď si niečo naplánujeme my dvaja a jeho rodičia alebo súrodenci niečo potrebujú, väčšinou sa prispôsobíme im.
Víkendy, návštevy, pomoc okolo domu, sviatky - stále sa to nejako točí okolo nich.
Keď poviem, že mi to vadí, vyznievam ako tá zlá, čo ho chce odstrihnúť od rodiny. Neviem, ako mu vysvetliť, že to nie je útok na jeho rodinu, len by som chcela, aby tú našu mal na prvom mieste.
Dlho žil s rodičmi, odsťahoval sa až po tridsiatke, možno je na to celé len veľmi zvyknutý. Len ja už mám pocit, že stále čakám, kedy konečne začneme fungovať viac ako vlastná rodina. Neviem mu vysvetliť, že to nie je útok na jeho rodinu, ale skôr obrana tej našej :-/
A on si to uvedomuje? Vidí to rovnako ako Ty?
Lebo tu je aj otázka či má toto zmysel
Ahoj, dopln, nech je to trosku objektivnejsie:
- byvate spolu?
- partner: to je frajer ci manzel?
- deti mate?
Je dost podstatny rozdiel ci je to frajer a polroka spolu chodite, alebo ste par rokov manzelia aj s deckami...
@anonym_96739e Jasné, ďakujem za reakciu, doplním. Bývame spolu, nie sme manželia, ale nie je to ani čerstvý vzťah. Deti zatiaľ nemáme.
A on si to uvedomuje? Vidí to rovnako ako Ty?
Lebo tu je aj otázka či má toto zmysel
@anonym_177300 Myslím, že si to úplne neuvedomuje. On to berie tak, že rodine predsa treba pomôcť a že ja z toho robím problém. Len ja nemám problém s pomocou ako takou, skôr s tým, že naše plány idú automaticky bokom. A práve preto rozmýšľam, či sa to dá vôbec nastaviť inak, keď to on zatiaľ nevidí rovnako.
@anonym_autor "Víkendy, návštevy, pomoc okolo domu, sviatky - stále sa to nejako točí okolo nich"- toto by pre mna nebolo akceptovatelne
@anonym_177300 Myslím, že si to úplne neuvedomuje. On to berie tak, že rodine predsa treba pomôcť a že ja z toho robím problém. Len ja nemám problém s pomocou ako takou, skôr s tým, že naše plány idú automaticky bokom. A práve preto rozmýšľam, či sa to dá vôbec nastaviť inak, keď to on zatiaľ nevidí rovnako.
@anonym_autor Hm, ak on toto nevidí a nevníma ako vás spoločný problém tak skôr či neskôr cely vás vzťah pôjde do kytek
Minule tu nejaká kocka písala že muovi urobila tabuľku koľkokrát menili program a koľkokrát čo musel ísť robiť hoci to vôbec nebolo súrne
Zbytočne, klapky na očiach
@anonym_autor "Len ja nemám problém s pomocou ako takou, skôr s tým, že naše plány idú automaticky bokom."
Okej, a deje sa to ked mavate nejake konkretne plany? Pretoze ak ste sa dohodli, ze v ten vikend idete na pobyt do Tatier, alebo ste boli pozvani na grilovacku u kamosky, a on to zrusi lebo sa deje nieco co nesuri u rodicov, chapem Tvoje sklamanie. Ak ste tam ale realne nijaky konkretny ani specialnejsi plan nemali, tiez nevidim problem v tom, kebyze ma za slobodna mama ci sestra poziadaju o pomoc na dome alebo je u nas doma nejaky rodinny program, na ktory prikyvnem - ak sme s frajerom nic konkretne neplanovali.
Takze, ak by sme mali konkretne plany a nie len ze "ved budeme spolu a kukat serial ci prejdeme sa, lebo volno", bez toho, aby boli vopred komunikovane, to je samozrejme ina vec.
(Moj nazor).
Keby to bol jeden vikend v mesiaci a 2-4 poobedia po praci za mesiac, tak to povazujem za normale, kedze nie ste vazani starostlivostou o deti.
Pri malych detoch je mozne pomoct rodine maximalne tak jednu sobotu do mesiaca. Ci si to partner uvedomuje.
Podľa toho čo potrebujú
Ak každý druhý deň niečo a nie sú chorí,tak je to celkom dosť
@anonym_autor toto sa nikdy nezmeni a aj ked ste spolu dlho, bud rada, ze nie ste manzelia a nemate deti, stale mozes odist z kratsej cesty, neskor ta zacne este viac ignorovat a bude to este horsie, lebo on si to velmi dobre uvedomuje, ale takto mu to vyhovuje a bude hovorit, ze to tak nie je a ty si ta zla a bla bla.
Ak budete mat dieta, budete tam nasackovani kazdu volnu chvilu. Ak sa ozves, budes zla, lebo "starki chcu byt s malym/malou a ty im nedoprajes".
Ja by som to videla ako veľký problém. Skúsila by som ešte jeden rozhovor a keď nie tak by som to ukončila kým nemáte spoločne záväzky. Mojich rodičov mám veľmi rada, vážim si ich, pomáham im ale neviem si predstaviť že by som ich musela neustále uprednostňovať. Keď si raz človek založí vlastnú rodinu mal by sa pozerať hlavne na jej potreby. Ak to človek nevie nemal by si ju zakladať, zbytočne vzniká kopec nešťastných vzťahov a pokazených rodín. Treba si vedieť zdravo nastaviť hranice.
Vysoká pravdepodobnosť, že sa to nezmení. Vlastná tvrdá skúsenosť.
@anonym_autor mala som to podobne,s rozdielom,ze svokrovci su rozvedeni...Kym sme spolu len chodili,nebol problem,vsetko bolo tip top (zil s mamou).Casto krat sme sa stretavali aj s jeho rodicmi,u mami na obede,alebo u tatku,alebo aj vsetci (oni maju dobry vztah aj po rozvode) niekde na kave,na terase a pod.Problem nastal,ked sa ku mne nastahoval.Jeho mama to nevedela prekusnut.Dovtedy ma brala,lebo vzdy prisiel domov.No pocit,ze zrazu uz bude zit somnou nedavala.Nie kvoli mne,skratka vseobecne,ze bude sama.Nas vztah sa totalne pokazil.Ja som pracovala od pon do pia a vikendy volne,on taktiez.Zo zaciatku to bolo len take nevinne,ze vzdy ked prisiel piatok,jemne navrhol,ze v sobotu nas mama vola na obed,alebo tam/hentam.No casom uz mi to zacalo vadit,pretoze ine pary sli do kina,na chatu,na festival,na turu do lesa a pod.a my opat-mama nas vola,ideme k nej.Uz to nebol ten fasa chlap,s ktorym som denne zazivala vsetko to,co milujeme (turistiky,prechadzky,kina,dlhe debaty len tak niekde pri vode a pod)zrazu to bol uplne iny clovek,len praca a vikendy u mami.Bud somnou,alebo nepaci sa ti,idem sam.S vikendov zacali byt aj dni v tyzdni a nakoniec denne odchody za mamou (byvala 10min od nas).Milion krat som mu hovorila,ze sa mi to nepaci,ze sme mladi,ze konecne spolu zijeme,uz sa nemusime po "rande"lucit a ist kazdy po svojom,ale byt spolu a i tak beha furt mamke.Tolko moznosti,co sme mali,on to radsej vyuzil a bezal k nej.Dostala som sa do bodu,ze ma isto uz nemiluje,ked nema potrebu somnou byt.On to okomentoval,ze ved mama je tam sama,ved preco nejdes somnou?pritom jeho mama nie je nejaka nevladna babka,je to pracujuca zdrava zena.Denne vyvolavala,akonahle som prisla z prace,on ma cakal,uz zvonil telefon,pridi,cakam ta,to a to som ti uvarila a pod.Ked ju odmietol,zacala revat!histercit!ked povedal,ze jedol,ze ja som varila,normalne ziarlivostna scena a pod.Vela krat ju s nervami polozil,tak volala jeho sestra.Preco si mamu zrusil?my ta tu cakame,ona je zdrvena,preco jej toto robis?.Vtedy som pochopila,ze on je vlastne chudak.Z jednej strany natlak matky,z druhej videl mna ktora to uz nedava.Busili sme do neho obe z kazdej strany.Trvalo to takto pol roka,vzdy vyhrala mama.Mne uz sa smiali aj kolegine a spolocni priatelia,ze cii ho mamka koji.Ja uz ked som pocula zvonit jeho mobil,normalne krce v zaludku.Vzdala som to.Prisiel den D,prisla som z prace,opat volala,on uz bez slova dovolal,obliekol sa a len pri dverach mi povedal cau.Nic ine...Rozisla som sa s nim.Prisiel od nej,povedala som len stroho,zajtra som do 14:30 v praci,ked pridem,nech tu uz nie si a kluce nechaj na linke.Konecne uz nemusis behat denne za mamou,ked ti tak chyba,budete konecne spolu a zavrela som dvere izby....Aj ked to znie chladne a hrdo,co aj bolo,trpela som jak svina,revala za nim denne,lebo on bol naozaj skvely chlap a vztah bol vyborny a zrazu toto?akoze naozaj?denne sa nicia vztahy alkoholom,neverami,bitkami a pod.U nas to bola mamka?mne to rozum nebralo.A ako to dopadlo?rozchod pomohol.Robil vsetko preto,aby som sa vratila,ja som vobec neskakala hned,ze jeeej si tu opat?mali sme len nejake stretka,kde sa on liskal,ja som bola chladna.Olutoval,vsetko sme si povedali,len skoda,ze ma nepocuval hned,ale az po rozchode,ze?To je fakt na dlhe pisanie,no mamku uz uzemnil,ja som sa s nou nebavila vyse roka.Potom sme sa nejak stretli,tiez si vsetko vyrozpravali a v konecnom dosledku,ona skratka nevedela prekusnut,ze ma byt zrazu sama,zostal jej len on,sestra bola vydata davno prec z domu.....Uz je to roky,sme manzelia,mame deti a so svokrou mam dobry vztah.Vela mi pomohla,vela sme sa aj nasmiali,a samozrejme obcas sa nezhodneme,no nemam problem sa jej ospravedlnit a aj ona mne.Obimeme sa,ideme dalej.Pritom tie zaciatky boli take,ze bych ju vytrepala dobre a isto aj ona mna.A dnes sa akceptujeme,piseme si,zalujeme sa jedna druhej a pod.niekedy je to skratka len o tom,ze sa nevieme ako ludia rozpravat,nechceme sa rozpravat,nechceme sa pocuvat.Prvotne to cele vyzera strasne,nakoniec su za tym len zbytocne nevypovedane emocie ako ona,ktora sa bala byt sama,ako on,ktory lubil aj mna aj mamu,no uz mal hlavu ako melon z toho,ze si mal vyberat medzi nami a v konecnom pripade ja,ktora bola ako partnerka odsunuta na vedlajsiu kolaj,lebo ved mama je mama.
Vela bab tu riesi tento problem uz aj v rodinach so svojimi detmi.
Ak sa "mamickar" spravne neodstrihol ,neurobi to ani potom. Proste niekori chlapcekovia nepochopili,ze uz maju vlastne rodiny a to ma byt zaklad. Samozrejme ze pomoc rodine ma byt,ale nie takto.
Na prvom mieste ma byt zena+deti.
@anonym_autor toto je idealne stopnut hned v zaciatkoch. Noaco ked ste len partneri. Ja som to tak spravila este prve mesiace. Urobila som to pekne, s kludom, bez emocii. Moj muz je z Kysuc a tam su nauceni muklovat, doma na zabrade od rana do vecera a uzivanie nehrozi. Zo zaciatku na mna skusal take, ze treba doma pomahat a mna odsuval. Bohuzial, po par mesiacoch este nema clovek vytvorene puto, preto to muzi beru, ze si novy clovek a nechce menit zauzivane. Ja som mu ale vysvetlila, ze moje hranice su tymto prekrocene a naznacila som mu, co ho caka :D kedze sa vnimam ako top zensku, tak som mu predlozila, ze ho kludne prepustim znova na randiaci trh :D zmena prisla okamzite 🙂 manzel zistil az pri mne, co je zivot a paci sa mu ovela viac, ako doma pri mamicke a odhadzovanim uhlia. Jeho rodicia nevystrcili z dediny ani nohy, preco by tak mal zit aj on? v jeho rodine su viaceri stari mladenci a necudujem sa, ze oreco ich ziadna nechce. Ja som si svojho ,,vycvivila" a to uz mal po 30tke. Jemu sa paci moj zivotny stym a nakazila som aj jeho nim 🙂 a sme spokojni vsetci :D
@anonym_autor Aj u nas je to tak. Zial po smrti svokry sa este viac upol na otca a brata-stareho mladenca, ktory s otcom zije. A este dalsi brat s rodinou vo vedlajsej dedine. Tiez su priorita vzdy oni a ich poziadavky co sa tyka pomoci v zahrade, pri dome, na vinici atd. atd. Stale stale je priorita nejaka praca. Lebo to sa musi proste teraz urobit, lebo kedy inokedy, ked teraz je pocasie, cas, brat neni na nocenej a pod. Sobota neznamena planovanie oddychu s manzelkou a detmi ale planovanie roboty a roboty a roboty. A mozno niekde medzi tym sa vopachame aj my s detmi. O nicom. Kazdy jeden den ide ku svokrovi, akoze furt po nieco, furt je nejaky dovod preco tam zajst. Posedi, da si kavu s otcom. So mnou si neda kavu jak je rok dlhy...Ale teda, my ideme od seba, koli inym dovodom a moze u deda uz aj prespavat.
Ak to on nevidí ako problém zišla by som z kratsej cesty. Pretože ho nezmenia ani deti a stále budete na vedľajšej kolaji
Tato téma tu uz bola...
Tato téma tu uz bola...
@anonym_171b79 jasne ze bola, a vzdy bude, zienky na MK nevedia vystat ked maju muzi dobre vztahy s vlastnou rodinou 😉
@anonym_171b79 jasne ze bola, a vzdy bude, zienky na MK nevedia vystat ked maju muzi dobre vztahy s vlastnou rodinou 😉
@anonym_e0d776
A mozno to píše zase ta istá, lebo vsetko sedi...
Akurat to riesim s kamaratkou. Chlap si uz tri roky nevie uvedomit, ze ich vztah by mal mat prednost pred vztahom s mamickou a celou sirokou rodinou. Bezi vzdy, ked niekto z nich zaknuci, kupuje drahe dary a potom pyta peniaze od kamaratky. Vsetko z ich zivota pise do spolocneho rodinneho chatu, lebo ved rodinka musi vediet aj to, kde si kamaratka kupuje podprsenky. A stale nechape, co robi zle. Radim jej kopnut ho do riti, nech nemusi len chatovat, ale moze mamke vsetko vyrozpravat zlozeny v jej lone.
ak sa na niecom dohodnete napr ze idete v sobotu na kupalisko a jemu v piatok vecer zavolaju ze treba prist zemiaky vyoravat tak vy zrusite kupko a idete tam ? takto to je ?
ak ano skusila by som ze ja by som na to kupko (alebo inam) sla sama alebo zavolala kamosku kamosa a on nech ide k rodicom a uvidis ako na to zareaguje
Akurat to riesim s kamaratkou. Chlap si uz tri roky nevie uvedomit, ze ich vztah by mal mat prednost pred vztahom s mamickou a celou sirokou rodinou. Bezi vzdy, ked niekto z nich zaknuci, kupuje drahe dary a potom pyta peniaze od kamaratky. Vsetko z ich zivota pise do spolocneho rodinneho chatu, lebo ved rodinka musi vediet aj to, kde si kamaratka kupuje podprsenky. A stale nechape, co robi zle. Radim jej kopnut ho do riti, nech nemusi len chatovat, ale moze mamke vsetko vyrozpravat zlozeny v jej lone.
@mandzula 👍👍👍
ak sa na niecom dohodnete napr ze idete v sobotu na kupalisko a jemu v piatok vecer zavolaju ze treba prist zemiaky vyoravat tak vy zrusite kupko a idete tam ? takto to je ?
ak ano skusila by som ze ja by som na to kupko (alebo inam) sla sama alebo zavolala kamosku kamosa a on nech ide k rodicom a uvidis ako na to zareaguje
@anonym_89dabc U nas to tak bolo, ze som teda prestala na vsetky tie ich "brigady" chodit a vlastne, nic sa nezmenilo, muz si nic neuvedomil, praca praca praca je priorita. Len sme sa este viac odcudzili, kazdy si ide teda svoje. Je to hrozne smutne ze takto dopadnu vztahy.
@anonym_89dabc U nas to tak bolo, ze som teda prestala na vsetky tie ich "brigady" chodit a vlastne, nic sa nezmenilo, muz si nic neuvedomil, praca praca praca je priorita. Len sme sa este viac odcudzili, kazdy si ide teda svoje. Je to hrozne smutne ze takto dopadnu vztahy.
@anonym_2ae8ca hej ono je to hop alebo trop bud sa uvedomi chlap alebo ta zena a odide
to ze sa jeden dlhodobo podriaduje len oddaluje a stazuje riesenie
@anonym_2ae8ca hej ono je to hop alebo trop bud sa uvedomi chlap alebo ta zena a odide
to ze sa jeden dlhodobo podriaduje len oddaluje a stazuje riesenie
@anonym_89dabc Asi tak.
@anonym_autor ja len toľko,môj otec čochvíľa 70 sa ide pos.... zo svojho brata. Keď strýko zavolá letí. Mojej mame,vie veľmi múdro povedať,že je to jeho jediný brat. Síce ho už viac krát odrbal a ešte aj odrbe,nevadí je to jeho brat 🤦🏻♀️. Kebyže pomoc potrebuje môj otec vydrbe sa naňho. Niečo podobné mám doma aj ja. Pevné nervy
@anonym_96739e Jasné, ďakujem za reakciu, doplním. Bývame spolu, nie sme manželia, ale nie je to ani čerstvý vzťah. Deti zatiaľ nemáme.
@anonym_autor nie ste manželia, deti nemáte. Nie ste rodina. Na jednej strane ho chápem, na druhej by pre mňa muž s takýmto prístupom nebol pre život...

Ahoj, dopln, nech je to trosku objektivnejsie:
- byvate spolu?
- partner: to je frajer ci manzel?
- deti mate?
Je dost podstatny rozdiel ci je to frajer a polroka spolu chodite, alebo ste par rokov manzelia aj s deckami...