icon

Ako zvládať zle rodinné vzťahy?

21. feb 2025

Ani neviem, co sem napisat, jednoducho mam pocit, ze neustale riesim nieco, co sa neda vyriesit. Ohladom rodiny. Najradsej by som sa odstrihla od vsetkeho, ale zaroven urcite veci musim riesit ohladom mamy.

Je tu niekto, kto ma zle vztahy v rodine (otec, mama, sestry).. ale teda mate aspon tu svoju rodinu, manzela deti..
Ako to zvladate, ze nemate dobre vztahy s rodinou? (U nas su tie dovody vazne).

Strana
z2
domkakvet
21. feb 2025

Pises velmi vseobecne, co sa da to urovnaj a co sa neda, tak to ignoruj.

lavender94
21. feb 2025

Keď nepoznáme dôvod ťažko sa radí. Ja osobne by som buď tie vzťahy urovnala a snažila sa nájsť cestu ako spolu fungovať a ak to nie je možné, tak treba držať kontakt s rodinou len formálny, alebo žiadny. Je to rodina, treba hľadať cesty, ale zároveň si nenechať srať na hlavu

minenkaa
21. feb 2025

Som 800km ďaleko

autor
21. feb 2025

@lavender94 je v tom alkoholizmus, bezdomovectvo.. ale aj ine. S niektorými ako je mama, neter snazim sa,, s otcom vobec nekomunikujem..sestra je na ulici, s dalsou sa neda prosto vychadzat, robi len napriek. Ale tazi ma to, lebo zivot je len jeden a neda sa prosto zmenit ludi okolo seba. Ono postupne sa deju vselijake veci, tak raz za pol roka nieco riesim, take akutne okolo nich. Ale vzdy doplati na to moja rodina, moje nervy, moja psychika. Nemam potom energiu na svoje deti. Niekedy fakt neviem, ze preco 🙏.

namornicka
21. feb 2025

Nastav si v hlave, že čo sa nedá vyriešiť, na to nebudeš plytvať energiou. Viac krát si to zopakuj (aj budeš musieť kým si to zautomatizuješ) keď budeš mať tendenciu do tých veci sa vkladať. A uvedom si, že dospelý človek je za svoje konanie zodpovedný, ak sú ľudia okolo toxickí a tebe to nerobí dobre, máš plne právo sa odstrihnúť.

minenkaa
21. feb 2025

Prečo riešiš iných ľudí ,to že je niekto rodina neznamená ,že si koli nemu treba pokaziť život

autor
21. feb 2025

@namornicka no presne tak to robim, ze ked uz nieco riesim prilis riesim, az ma to uplne vycerpa, potom zas ja som toxicka pre rodinu a priatelov. To je najhorsie, ze sama zas to zle davam dalej. Neviem sa sustredit a som ako kopka nervov.

namornicka
21. feb 2025

Nechci, aby tu raz tvoje dospelé dieťa písalo status, že mama si zničila nervy pri neriešiteľných problémoch so širšou rodinou a doma robila celý život dusno.

bolarazjedna
21. feb 2025

Autorka, to ze tvoji blízky sa rozhodli žiť tak ako žijú (alkohol, bezdomovectvo), neznamená, že je to tvoj problém a máš to riešiť ty. Pokiaľ oni sa nechcú zmeniť, tak zmena nikdy nenastane. Zameraj sa na partnera a svoje deti, oni ta potrebujú viac. Tvoji rodičia aj sestra sú dospelý ľudia, musia riešiť svoje veci sami. Samozrejme, nehovorím, že im nepomáhat vôbec, ale len naozaj toľko, koľko nie je pre teba bremeno a co ta nevycerpa. Ak vieš byt konkrétna, daj vedieť, v com im pomáhaš a ako.

autor
21. feb 2025

@bolarazjedna mna praveze vsetko okolo nich strasne vycerpava, asi to mam z detstva kedze otec pil vkuse a celkovo uz vtedy som zachranovala mamu pred nim a stale mam asi v sebe, ze ja som zodpovedna aj za mamu, som povinna jej pomoct. Mama je uz v zariadeni, ale nevyzera to tam dobre. Jedna opatrovatelka sa k nej uz dlhodobo nesprava pekne a prislo aj k fyzickemu utoku uz. Cize toto som riesila a jedine co som vyriesila - ze sa to nestalo, normalne mi volala riaditelka ze oni maju dobre meno a hotovo a nestalo sa to a slovo proti slovu. Nechcem aby tam mama bola bita, ani zobrat si ju nemozem. Nemoze ist ani domov k otcovi alkoholikovi. Zacarovany kruh. Zas mi tu nalozia mozno niektori, lebo rodicia sa nestrkaju do domova, o rodicov sa mas postarat.

biba_18
22. feb 2025

tak vybavuj iné zariadenie, s tým sa už nič iné nedá…

alkoholik
22. feb 2025

Zbalim seba,rodinu a idem do ineho mesta,statu a tak.
Vymenim tele cislo, zrusim MK, FB a ine nepodstatne fora.

biba_18
22. feb 2025

@alkoholik a čo, mamu nechá len tak uprostred krajiny?

autor
22. feb 2025

@alkoholik dakujem za tvoju super radu. 🤦‍♀️

autor
22. feb 2025

@biba_18 ine urcite nebudem vybavovat, to nech vybavia oni, ked ta jedna zena tam tyranizuje klientov. Ja som prosto len z toho frustrovana, ale totalne, ako to je vsetko nastavene na slovensku, toto je v praxi, to celkovo co sa tu deje (skolstvo, zdravotnictvo, sudy) ze clovek ked sa ozve, nic nezmoze, jeden druheho kryje.

uglybetty1234
22. feb 2025

Fuuu, ak niekde v domove niekoho biju, tak minimalne by some tam poslala nejaku kontrolu, riesila podnet atd.
Na otca sa vykasli.

autor
22. feb 2025

@uglybetty1234 len to je trosku na dlhe lakte, viem presne kam sa obratit, ale je tam moznost ze ju aj vyhodia z toho domova, vsetko prekrutia, daju si spravit posudok od lekara, ze mala zhorseny stav a hotovo, sama riaditelka mi to naznacovala. Ale kedze 2 dni som fakt hotova z toho rozhovoru z riaditelkou, ze ake maju oni dobre meno, a mama si to vymyslela - myslim, ze stacilo zajst za nou na druhe poschodie a vedela by, ze si to nevymyslela. Aj so so sestrickou/opatrovatelkou, neviem co je konkretne som sa rozpravala, len sa na mna osopila, ze to sa urcite nestalo. Kricala som na obidve. Z uplnej bezmocnosti. Neviem ci tam nenapisem este oficialny list. A nezajdeme tam aj osobne.

autor
22. feb 2025

@uglybetty1234 a na otca kaslem, aj sestra co je na ulici, tej sa neda pomoct, viem to, ale pride cas, ked ich bude treba pochovat, ani to nebude mat kto. Toto mam stale v hlave. Ze mi to niekto zavola.

dadka1997
22. feb 2025

A prečo niečo riešiš za druhych ? Nech si každý rieši svoje problemy, a uplne sa odstrihni od problemových

autor
22. feb 2025

@dadka1997 teraz skor ide o tu mamu, ja som jej to zariadenie vybavila a citim sa bezmocne. Nemozem ju nechat napospas.

alica110
22. feb 2025

Ja som svoju rodinu odstrihla. Nikdy neboli dobrymi rodicmi, surodencami, starymi rodicmi. Sami od seba mi nikdy nezavolaju, nepopraju k narodeninam, meninam, teda okrem mamy. Obcas si zavolam s mamou, raz za rok - za rok a pol pridem na par dni, ale musim prec po 3 dnoch, nevydrzim tam. Vracaju sa mi negativne spomienky. Mam uz svojho manzela a rodinu, ti su pre mna najviac. Musis sa s tym zmierit. Mne uz nechybaju vobec. Niekedy ma to az desi, ze su mi uplne ukradnuti. Necitim nenavist, len ich nepotrebujem k zivotu.

sova7
22. feb 2025

Autorka máš spoluzavyslost zachraňujes riešiš ale riešenie to nemá. Napriek tomu čo si zazila sa ti podarilo mať vlastnú rodinu a deti. Dokázala si osamostatniť sa. Muž a deti sú tvoja rodina. Ta biologická ťa ťahá ku dnu. Čo vlastne chces? Zachranovat ľudí čo o to nestoja zničiť seba deti rodinu alebo sa venovať budovaniu svojho života? Urobila si pre nich všetko? Stačilo to? Má to zmysel? Nemyslíš že ťa potrebujú viac tvoje deti? A ak mamu nebudeš môcť preložiť do iného zariadenia ani sa nemôže vrátiť domov máš šancu niečo urobiť? Ona sa bohužiaľ do tejto situácie dostala sama svojim rozhodnutím zostať s alkoholikom. Skús si nájsť nejakú skupinu dospelých detí alkoholikov a zozen si informácie o spoluzavislosti. A skús si nájsť odbornika ktorý tejto problematike rozumie určite sa otočiť týmto smerom a konečne zachranovat seba bude asi lepšie a venovat sa svojej rodine. Ty si žila s alkoholikom tvoje deti žijú s človekom ktorý je zavysli na zachranovani

autor
22. feb 2025

@sova7 no mas pravdu. Vela veci som hodila za hlavu, jednoducho, ak sa mi niekto ozve z dediny rodnej ,poslem ich kade lahsie, uz nie som ako kedysi, nejake hranice uz mam, detom sa fakt snazime venovat, cestujeme aj s nimi, toto su len take obcasne veci, kedy ma fakt z toho vypne na par dni, kedy sa neviem sustredit absolutne.
Urobila som si skolu, chcem zit iny zivot. Aj pre to teda robim nieco, aj myslim vela na seba. Ale vzdy sa najde niekto kto ma zneisti, preco nerobim to alebo ono. A ci som nemohla urobit viac. Ludia naozaj radi sudia a vobec nemaju nejake pochopenie, ked nepoznaju celu situaciu.

mimirka32
22. feb 2025

Ked si mame vybavila toto zariadenie, nedalo by sa jej vybavit zase ine? Mozes sa im vyhrazat kontrolou, mediami, pravnikmi. Ale to by ta stalo viac energie ako prelozit ju niekam inam. A kto v buducnosti pochova sestru, tym sa netrap. Prinajhorsom to urobi mesto za svoje naklady.

tululu
22. feb 2025

Zena, ako ja ti rozumiem. Cast rodiny mam problemovu a aj ti najsilnejsi z nas, ktori mali taketo reci ako neriesit, pustit z hlavy a podobne nakoniec riesili. Ked sesternica dostala telefonat,ze jej otec skoro zamrzol na chodniku, lebo sa na ulici opat ozral do nemoty, tak to tazko proste pustis z hlavy alebo nad tym mavnes rukou. Lahko sa hovori tomu, kto to nezaziva...A je fakt,ze cloveka aj jeho rodinu to brutalne zatazuje. Potom si spravis hranice a zacni tie vycitky...A potom sa naucis odfoltrovat aj tie vycitky, lebo vacsina z tych, co ti radi alebo ta odsudzuje absolutne nemusia riesit take problemy a nemaju tusenia,ake to je naozaj a ti, co tusenia maju,ta len tak neodsudia....

autor
22. feb 2025

@tululu no ved presne toto, mne pisala sesternica pred 2 rokmi, ze ci viem, ze mama skoro zamrzla v jarku, stalo sa prvy x, ze usla z domu lebo sa nieco pohadali s otcom, dala si lieky na spanie a udrela si hlavu, otec ju tam nasiel lebo mu tato sesternica zavolala, ze sa im zdalo ze mama bola u nich klopat (ale neotvorili jej len ju videli cez okno).. samozrejme tu zas sa mozem ja pytat, preco ju neodviedli domov, mama nema demenciu ani alzheimer, ale schizofreniu a ked nebrala lieky tak potom nespala atd alebo ked zobrala lieky a urobila toto ze odisla z domu - ona prosto zaspala cestou domov a spadla do toho jarku. Keby ju tam otec nenasiel je po nej proste. A toto som sa dozvedela od sesternice, ze mama je na psychiatrii a ze co chcem s tym urobit, ze mama je zanedbana atd. Co som mala na to povedat. Cize vtedy som volala s otcom ze jednoducho to takto dalej nejde a idem vybavit to zariadenie, s cim aj suhlasil, potom zas jej tak zakazoval tam ist kvoli dochodku. A takto nekonecny príbeh, este mi odkazoval, ze mi zatne sekeru do chrbta, ked ju prideme zobrat. Sme rozmýšľali, ze pojdeme domov po nu s policajtami a tak pojde do toho zariadenia, nakoniec sa odpratal z domu vtedy aj sa s mamou vraj pekne rozlúčil.

autor
22. feb 2025

@mimirka32 tych zariadenie je v tom kraji malo asi len 3, do jedneho ked som davala ziadost predtym, davala som do viacerych, tak najskor bola v poradnovniku a potom z neho zmizla, normalne akoby ju len tak vyradili, ked som volala predtym s tou pani odtial, ze oni zeny neprijimaju, popritom to nie je pravda. Takze na slovensku mi to pride ako vsetko hore nohami, tak este prichadza do uvahy jedno zariadenie a uvidim mozno sa na to informujem. Ake su teda moznosti prestupu.

karolinakr
22. feb 2025

u nas riešili tiež zly pristup, az sa toho ujal starosta obvodu, poslal tam kontrolu a jedna sestra, alebo riaditelka boli odvolané, teraz neviem, lebo okradali klientov a starosta to mal v kompetencii..tak jedine ti ostava poslať na vyšši uzemny celok, pod koho spada to zariadenie poslať sťažnsť
a ano na Slovensku to je tak, že pravdy sa nedovoláš, 95% ľudí ti nepomôže a tých 5% nezmôže proti celku nič

autor
22. feb 2025

@karolinakr suhlasim uplne pravdy sa clovek nedovola.. to je velmi ubijajuce. Mam kontakt na komisarku, ktora riesi zdravotne znevyhodnenych a ona by to riesila, ze ked si rozmyslim mam to podat. Ze je to na mne, ale tiez bola taka na vazkach, ze ci teda mamu potom nevyhodia, vsetko prekrutia. Lebo som dostala na nu kontakt na linke pomoci starsim, tam mi to presne povedali, podla reakcie riaditeľky sa to urcite stalo, ze je to bezna prax, chcu ta zastrasit, budu jeden druheho kryt a zatlkat, lebo naozaj navonok sa oni akoze staraju o klientov vzorne a maju dobre meno. Vrchna sestricka je tam uzasna ta sa mi ospravedlnovala, ze ju to tiez trapi mrzi,, potom bum zavolala riaditelka a nepustila ma ani k slovu. Urobila normalne zo mna debila.

sova7
22. feb 2025

Ľudí netreba vôbec riešiť aj toto riešenie čo kto povie a co si o mne myslí je súčasť spoluzavyslosti

Strana
z2