Ako zvládate materskú?
Dievcata, ako zacat...mam syna, ktory ma 2 roky a 2 mesiace a 6 mesacne babo. Som teda doma uz cez 2 roky. Moja prva materska bola des. Dieta mi v kuse plakalo a skor to bol svetly moment, ked sme mali dobry den. Nase prechadzky trvali hodinu - pol hodinu tam a pol hodina cesta spat s placom, ci uz v kociku, alebo na rukach, lebo v kociku byt nechcel. Spal priblizne pol hodiny a opat bol hore. Po roku zacal spat 1x do dna, uz to bolo fajn, lebo hodku, dve......takze prichodu druheho dietata som sa skor obavala. Ked sa narodil mladsi, bola som 10 dni v nemocnici a manzel mi po 2 dni pisal, ze uz vie, o com hovorim - ze byt doma s dietatom (vtedy rok a 7 mesiacov), nie je ziaden oddych, ze v kuse vari, perie, ze nestiha a nema sa s kym porozpravat...Celkom to zvladal, len to, ze synovi v kuse pustal rozpravky, ci uz TV, alebo tablet. Prisla som domov, hura!!! no a dalsie 2 mesiace boli plne revu a trucu. Mladsi syn bol tichucko, plakal asi 5 minut do dna, zato starsi reval za vsetko asi kazdyh 5 minut...asi po 2 mesiacoch to ustalo a ako tak sme sa vratili k zabehanym kolajam. Uz ma prestal odmietat, lebo ja som sa k nemu nemohla ani prilizit, stale len tatinko a aj ked sa zobudil a manzel nahodou nebol doma, tak utekal k dveram, obliekal sa, ze ide prec a mama nie...Uz asi po mesiaci plakania a mojho kricania (lebo dohovaranie uz som nezvladala), som sa spytala maleho, preco tolko place za vsetko a on mi povedal, lebo mama ma babo...takze som sa snazila venovat sa mu viac, aj ked vsetko cas zabera aj tak on...kazdy mi vravi, aky je starsi aktivny, ze je asi hyperaktivny atd...uz si to uvedomujem aj ja, ked sme na ihriskach, musim stale davat pozor a pripominat, ze nesmie bit ine deti , strkat a nesmie na nich kricat. Na deti som sama od cca 8 rano do 18 vecer, potom pride manzel a dava do laty starsieho, ja uz mam len mladsieho - a potom ich oboch davam spat. Nemam tu babku, ale ta ked pride, tak je unavena, resp. nestiha za starsim synom. Baby, ja uz fakt nemam nervy na tu matersku - vy to zvladate? Nemam uz pochopenie pre tie synove vystupy. Ine deti placu, ze chce bicykel, moj place, ze ho nechce...Uz ma to unavuje, byt stale so starsim, nemat cas na druhe dieta, dookola varit, zehlit, tvarit sa spokojne a pokojne, dohovarat v kuse starsiemu. Pre poznamku, uz ho nechavam jest sameho, bez ohladu na to, ci sa potom cely prezlecie a plienky uz nema asi 4 mesiace. Ako to zvladate vy?
@natalym Vies, co? Ani neexistuju vynimky. Kazde dieta sa pomocou vhodnej vychovy a vela, vela lasky da zvladnut. Napriklad moj syn nema rad trampolinu, aj ked ine deti maju radi. To teraz mam mat nervy, a nadavat mu, ze je iny ako ine deti? Ani by mi to na um neprislo. Toto moze urobit iba rodic, ktory si hlada zamienky na zlievanie svojich nervov. Ved to je chore, kazdemu dietatu sa paci nieco ine, a to treba akceptovat, pretoze to je normalne. Ani nam dospelym sa nepaci vsetko narovnako.
@kyttykat ahoj, jasne, beriem to ako nazor aj odporucanie atd. Na to, aby si to mohla objektivne posudit, by si ho musela poznat. Nechce sa mi to tu uz rozpisovat dookola dievcata. Ano, niekedy dostane vychovnu po zadku, je to tak raz za 2 mesiace a inak skor to dohovarenie atd a svoje dieta netrieskam. A pisem, ze ma odmietal po prichode z nemocnice, kde sme boli 10 dni a potom sa to tahalo asi 2 mesiace - taketo obdobie vselijake, nie ze ma odmieta v kuse. Aj ked niekedy idem len s mensim do obchodu, tak chce ist so mnou. Praveze on nechce, aby som odisla a nechala ho s tatinom, sestrou atd. Ano, mame lepsie dni a horsie. On bije zasadne chlapcov rovnakeho veku. Starsie deti, tak tie miluje a dokonca pocuva na slovo - podme sa hrat tam. tam a uz ide;)Minule som prisla na ihrisko a tych 15 minut co som tam bola, tak som sa otocila a isla prec, lebo kazdy rodic hulakal na svoje dieta a presne tie frazy, preco nepocuvas, preco toto, preco tamto....a kupodivu my sme vtedy mali pohodovy den, tak sme si ho nenechali pokazit stresom inych. Ano, viem, dieta a jeho nalada ovlyvnuje mna a ja jeho. Tvoj komentar ma nezaskocil, ani nepohorsil. Ked som to pisala, mala som vyslovene naladu na tri veci...
@kyttykat a okrem toho, babatko je este len na ceste...je to ine, ked si tehotna, tehotna s jednym dietatom doma a doma s dvomi malymi detmi. Ine je to mesiac po porode, dva mesiace....a ine je zvladat so stoickym kludom dve placuce deti naraz, rozdelit svoju pozornost obom atd.
@mnariana kde byvate? ja davam malu do jasli 3x do tyzdna na doobedie, lebo tiez som bola na nu nonstop sama a cez obed mi nespavala a po obdobi vzdoru som si povedala a dost, lebo tiez som mala pocit, ze sa z toho zblaznim a o dalsom dietati som nechcela ani pocut, lebo take isto som to mala ako ste to aj vy opisali v uvode..... a odkedy chodi do jasliciek aspon na tych par hodin, tak mne aspon na chvilku svitne v hlave, nakupim, upracem a potom sa mam cas a aj energiu venovat malej a aj malej velmi jaslicky pomohli, viac si ma vazi a nezneuziva ako predtym. Do jasliciek chodi 3x do tyzdna pol dna a platim aj s papanim 150e, co bola taka akurat cena pre nas. Opatrovatelky tiez u nas nijak nepomohli, lebo aj tak mala vtedy robila sceny, ale nastastie na jaslicky sa velmi tesi 🙂
@mnariana Ono nieje hanba si priznat, ze uz nevladzes, si na pokraji zrutenia a jedine co potrebujes je cas prec od deti, kde budes mat svoj klud. To, ze si matka, neznamena, ze musis zit s nepretrzitym usmevom na tvari. Neviem riadne posudit tvoju situaciu, pretoze ta osobne nepoznam. Ale poznam matky, ktore uz len ked dieta nechtiac spadne, tak uz ho zbiju a nadavaju im do nemotornych debilov, a dieta sa trasie od strachu a place, pritom nic zle neurobilo. Aj to som uz videla. To samozrejme nieje tvoja situacia. Je strasne vela takych psychopatickych matiek, ktore len preto, ze ONA ma nervy, tak dieta musi trpiet. Ty si iny pripad. Snazis sa o to najlepsie, az jedneho dna sa psychicky zrutis. Nemas vobec ziadnu sancu na oddych pocas dna? A co vecere? Mas rada knihy? Mne citanie strasne pomaha po psychickej stranke...
@mnariana ja mam ten podobny problem co ty, len rozdiel je v tom, ze starsi bije mladsieho a stale place . je na maleho ziarlivy a nevie sa nim hrat. deti maju 3 roky m mladsi o 2 mesiace 2 roky. takze mam to s nimi dost tazke ani nehovorim. ale ja davam kazdy mesiac priblizne na tyzden maleho k svokre. a potom ked ti mozem poradit tak si najdi aspon hodinku na maleho, vtedy ked manzel bude doma aby postrazil maleho a ty zo starsim chod von len na prechadzku a rozpravaj sa s nim. aby vedel ze ta ma. a stale len rozpravat sa.
@andy48 tak toto si úplne vystihla. Doma.mam.to isté. Mala v poslednej dobe len plavé vynysla len na cecku by bola zahrať sa nič späť nič iba na rukách by sa nosila a kočík a cecok tiež už nepomáha . Tiež ma to neteší ako sa to zmenilo.bolontonfajn a jak prešli 2 mesiace mala začala byť umrndena niekedy tebe tak že dobre že sa neudusi a vtedy už začnem aj ja lebo to nedávam keď vidím ako plavé a neviem jej pomôcť. Obidukem.matky ktoré.zabavia svoje deti popritom.robia a ešte aj na seba si nájdu čas. Ja také šťastie nemám a.ani pevné nervy

@mnariana A uz si sa zamyslala nad tym, preco tvoje dieta bije ine deti, je agresivne, nervozne, hneva okolie a place, ze nechce byt s tebou?..... Ono je totiz zrkadlom teba. Asi si to neuvedomujes, ale vylievas si svoje nervy, unavu a sklamanie na svojom dietati. Ani si to sama neuvedomujes. Dieta to citi, citi sa byt uplne menejcenne na tom svete a preto robi naschvali.... Tento prispevok sa ti samozrejme pacit nebude, pretoze ty chces pocut, ze chyba je vo tvojom synovi. Vies co? Nieje. Ono je len dieta a je take iste ako ostatne deti. To, ze ho dennodenne porovnavas s inymi detmi a mu hovoris aky je iny je tvoja chyba, potom sa necuduj, ze dieta je take ake je... Ja poznam vela matiek, ktore maju zive deti, ale nedavaju im pocitit, ze ich rozlisuju. naopak, lubia ich a rastu z nich zdravi jedinci bez komplexov. Ale to chce viac sebaovladania. Tvoj syn chce pozornost, kludnu matku, pocit bezpecia a lasky a potom sa ukludni. Nie vynervovane napatie od teba, to sa potom odraza aj na nom.
P.s: Aj ja mam zive dieta, som tehotna, ale napriek vsetkemu mu doma vytvaram uvolnenu atmosferu a stale mu davam najavo, ze si ho cenim. Ano, aj male deti to vycitia. Ved preco by som si mala na nom zlievat svoje nervy, za co moze to male stvorenie?