icon

Ako zvládate upratovanie, varenie, pranie, prácu a partnera?

21. apr 2023

Klobúk dole pred vami a zároveň prosím poraďte 😅
Som rok po škole, pracujem a zatiaľ bývam s rodičmi.
S priateľom sme sa rozhodli, že v priebehu tohto roku začneme spolu bývať. Začíname podnájmom a potom sa uvidí ako ďalej.
Tento týždeň ideme pozrieť byt a čím bližšie som k tomu, že sa osamotatním,tým väčšia panika ma chytá.
Rodičom som vždy prispela xy čiastku na domácnosť a bolo vybavené. Čo sa týka upratovania mala som na starosti bežné veci ako riad, smeti, svoja izba a pod. Nakupovala som len to, čo som akt. potrebovala, veľký nákup robili rodičia. Kým som prišla z roboty, vždy bolo navarené, upratané, všetko hotovo. Najedla som sa spravila maličkosti na ktoré ma poprosili rodičia a išla von, riešila svoje veci. Prišla som na to, že nemám tušenia ako treba nakupovať do domácnosti vo veľkom, nemám tušenia ako zvládať upratovanie celej domácnosti, varenie, pranie, žehlenie pri práci a plus mat energiu na partnera.
Nejde o to, že to nechcem robiť. Chcem. Práve preto si prosím radu, keďže nemám tušenia ako všetko stíhať časovo a s energiou. A to deti ani nemám..
Jednoducho som nebola zvyknutá a teraz som v koncoch ako to zvládnem..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
portret7
21. apr 2023

Nezvládam, robím najnevyhnutnejsie, voľný čas venujem rodine a sebe😉

tululu
21. apr 2023

Rodovy stereotyp.Jeden moj ujo miluje umyvanie riadu,varenie,pecenie,robi vacsinu domacich prac,zena robi dlhsie a zaraba viac.A co.Preco to nalepkovat?Tak sa my zene chceme emancipovat,ze ak niektorej z nas vyhovuje obycajny zivot v domacnosti,s detmi,tak ju v podstate povazujeme za "chuderu".Ved kazda rodina je samostatny ekosystem,ktory si potrebuje najst harmoniu a ked v nom bude zena rubat drevo a muz bude vypekat,ok.Ak jeden z partnerov zaraba a druhy robi full servis okolo deti a domacnosti,ok.Ak jeden z nich je neurochirurg a druhy robi menej narocne povolanie,tak tiez asi maju inak nastavene pomery.Hlavne,aby to VSETKYM stranam vyhovovalo.

blackcat8885
21. apr 2023

Tak u nás upratujem prevažne ja ale preto lebo ja som na to hakliva a nikto nevie tak upratať ako ja-neznášam keď muž sa mi stará do upratovania. Ale zase on často varí co mňa nebaví takže sa dopĺňame. Manžel robí tiež to čo ja nerobím opravy, prerabky, poličky atď samozrejme rad majstruje takže vždy niečo vylepšuje v byte a aj uprace po sebe napr po maľovaní apod. My máme systém že si nezavadziame ja upratujem hl keď som doma sama alebo keď deti pozerajú telku a muž robí v byte úpravy keď ja idem s deťmi preč vonku aby sme sa tam nemotali.

tramtada31
21. apr 2023

Ako vyššie odznelo, hlavne od začiatku nebud premotivovana, lebo ako si naucis, tak budeš mat. U nás sa to tak nejak utriaslo, každý robil to, čo mu nevadilo robit. Ja napr varim, nakladam umývačku, umyjem kúpeľnu, skladám pradlo manzel vysáva, umyva podlahu, vynáša smeti, vymieňa povlecenie a sú zase veci, ktoré robime obaja, ako nám to vyjde a kto má naladu ako vykladanie umývačky, nákupy a potom sú veci ako pranie, čo sa jeden k druhemu pripojime. Vyberiem z kosa veci a pýtam sa ho, či chce oprat niečo cierne a už mi nosi a je to aj opacne

katkami123
21. apr 2023

@alenkabaj
Ty si mi pripomenula jednu pani z vlaku, keď som ešte bola študentka. Vo vlaku sa kolegyni sťažovala, ze jej syn nechce jesť žiadne ovocie, zje iba jablko, ale aj to mu musí ošúpať to jablko, aby ho zjedol. Pár dalsich viet a vypadlo z nej, čo som si myslela, ze rozpráva o dieťati, ze chlapec je dávno chlap, puberťák a ma 17 rokov. Vtedy som si pomyslela, no chudera buduca nevesta. 😀

marca12
21. apr 2023

Vobec sa netrap vsetko sa naucis a postupne si to zorganizujete ako vam bude vyhovovat. Hlavne si podelte ulohy,spolocne sa podielajte na domacnosti. Najdete si system ako vam bude vyhovovat aj casovo aj organizacne.

nypajuli
21. apr 2023

@katkami123 z takehoto “chlapa” vyrastie takzvany GEŇO

nypajuli
21. apr 2023

Moj muz dostal od svojho otca radu aby mi s nicim nepomahal.
Zatial vyhravam ja: muz vyklada aj naklada umyvacku, vesia a sklada pradlo, vysava, kosi, utiera prach, kupe malu, prebaluje aj po kakani, chodi kocikovat, uz bol aj na kurze varenia pre zaciatocnikov a urobil mi masovu roladu, chodi na nakupy, tankuje mi do auta, a malu so mnou uspava.
Viac ma zatial nenapada.
Kazdopadne pointa je ze si to treba nejako podelit. Aj ked “to nevie lebo to nerobil”. 🙂
Drzim palce v spolocnom zivote 🙂

nypajuli
21. apr 2023

A este umyva okna som zabudla 😊

katkami123
21. apr 2023

@nypajuli
Pozdravujem východné Slovensko 👋🏻 milujem tie výrazy ako Geňo a Segíň 😀

babulkomale
21. apr 2023

A mama ta to nemoze naucit? Ukazat ako je prakticke upratovat, co sa ako cisti, aby sa ti nestalo ako kolegovi ze jeho zena vycistila sedacku Cifom 🤦...
ako si deli cinnosti, podla coho nakupuje, ako planuje varenie, proste ako sa vedie domacnost.
A ty si uz doladis podla vasich potrieb casom a skusenostami.
Mna toto vsetko naucila mama. Ked som byvala doma, bezne som robila vsetko, prach, okna, nakupy, seky na poste, casom urady, poistovna atd.
Chcela aby som isla do zivota pripravena.
Aj ryzu ma naucila robit takze nepotrebujem ryzovar 😃

babulkomale
21. apr 2023

@zoja1234 toto ma strasne pobavilo 😂😂😂 cize muž ktorý doma vysava, umyva okna, perie a vari, si milenku nenajde? A mozno aj milenca, ved uz vsetko vie 😃

alenkabaj
21. apr 2023

@tenerifka ja to robím pre to, lebo mna to baví, starať sa o rodinu. Syn mi pomáha, upratuje, vysáva. Odkedy sa narodil, tak sú viem zorganizovať čas. Cvičím, chodím behať a venujem sa sebe.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nypajuli
22. apr 2023

@katkami123 segíň som dlho nepouzila dakujem :D

denisah6
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lucka_ke
22. apr 2023

@alenkabaj moja mama takto fungovala, že otec sa bez nej ani nenajedol, hoci bolo navarené v chladničke... potom keď potrebovala odísť (starala sa najskôr o mamu a neskôr o sestru) bol bezradný, ako malé dieťa... preto je dobré, keď si muž vie uvariť, postarať sa o seba, ja napríklad teraz popri práci ešte študujem a som doma kvôli tomu menej (skoro ráno odchádzam a prídem až v noci) čiže moji chlapi sú nútení sa postarať, jasné, že potom cez víkend dobieham, lebo to nie je také ako keď si to urobím sama, ale zvládnu to bezo mňa a to je hlavné

zmrzlinka2021
22. apr 2023

@eliska13 a čo keď žena pracuje do 18tej? 😉

alenkabaj
22. apr 2023

@elizabet173 keďže žijem v zahraničí, tak som šla týždne za rodinou na SK, syna som nemohla vziať so sebou kvôli škole. Priateľ sa oňho postaral. Síce týždeň neboli vyprané veci, ale ako tak bolo upratané. A aj keď som ležala v nemocnici. On aj keď raz začas chytí vysávač, stále to nie KE upratané tak ako by som chcela ja

alenkabaj
22. apr 2023

@lucka_ke ja pracujem 4 dni jedenásť hodín, čiže priateľ musí zaviesť syna do a zo školy. On nevari, keď tak si kúpi niečo v obchode alebo vo fastfoode

zmrzlinka2021
22. apr 2023

@alenkabaj A kde je problem ze tvoj novy priatel nevie uvarit jedlo, oprat veci?

som_realistka
22. apr 2023

@tululu súhlasím s tebou a o to ide, ale nie, že zarobím rovnako, prácovny čas rovnaký, ale doma všetko robí žena, lebo ja som chlap a zivitel rodiny

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mamula20
Odpoveď bola odstránená
saxana000
22. apr 2023

Idealne je hned do toho zapriahnut aj partnera.. Poriadok doma udrziavat priebezne varit na viac dni dopredu od toho sa odvija aj ten nakup najlepsie ked si to premyslis od pondelku do nedele takto sa ti nestane ze musis utejat do obchodu na 5x pre jednu vec.neboj sa pojde to...sama si spravis ten svoj system ktory ti bude vyhovovat.

A hlavne zaobstarat veeeela domacich pomocnikov.umyvacka susicka roboticky vysavac to je mega pomoc a usetreny cas

mirka438
22. apr 2023

Umyvam riady a zehlim iba ja, ostatne robime bud spolu alebo sa striedame. Ani o deti sa nestaram sama, sme na nich dvaja.

tululu
22. apr 2023

@som_realistka Presne tak.Mna len zaraza,ako sa proste ide z extremu do extremu.A dalsia vec je,ze nejaku dobu trva,kym sa zazite stereotypy menia,nie je to tak davno,co bola zena tradicne za sporakom a muz v praci,mnoho rodicov tak nadalej vychovava svoje deti,pretoze v tom boli sami vychovani a tie su potom v dnesnom partnerskom vztahu vyhukane,ze co to,co to,rovnopravnovst.Cize treba aj trocha trpezlivosti a pochopenia z oboch stran,je to prechodna doba a to je tazke.A fakt neist do extremu,ak je zena rada v domacnosti a chlap spokojny ako zivitel,preco to menit?

barbiii11
Odpoveď bola odstránená