Ako zvládnuť budúcnosť so sestrou môjho priateľa, ktorá má mentálne postihnutie?
Ahojte, nevedela som presne ako nazvať túto tému, preto taký názov. Ide o to že už vyše roka mám priateľa, prerábame si domček, plánujeme svadbu ( ja som z prvého vzťahu 5 ročného syna). Priateľa berie ako otca. Som s ním šťastná, rozumieme si, samozrejme nájdu sa chvíle keď niečo nejde podľa predstáv ale to asi v každom vzťahu. A teraz k veci. Ide o to že má sestru, ktorá je mentálne postihnutá( narodila sa predčasne v 7 mesiaci tehotenstva). Telesne je celkom ok má trošku problém zo zrakom plus sa kniše keď stojí aj keď chodí. Mentálne je tak na úrovni 5-6 ročného dieťaťa ( niekedy sa mi zdá že aj menej lebo nevedela svoj vek - má 26 rokov). Momentálne sa o ňu stará starká, kým sú rodičia v práci. Ale priateľ sa vyjadril že keď sa pominú ( starká aj rodičia) postará sa o ňu. Priateľ má 36 rokov, ja mám 30. Neviem či to zvládnem napríklad o takých 20 rokov sa starať o takého človeka. Vadí mi že sa ma dotýka, stále mi hovorí že ma ľúbi, proste mi je to nepríjemné od takej ženy viem že je postihnutá ale je mi to nepríjemné. Čo by ste robili na mojom mieste? Ďakujem pekne.
prehovorila by som s partnerom ako si to predstavuje .. musite si to vykomunikovat uz teraz a necakt ako bude ked k tomu pride...
@anonym_ff5dc9 keď sme sa o tom bavili tak povedal že "samozrejme sa o ňu postarám, je to moja jediná sestra" takže niečo v zmysle že by si ju nasťahoval k nám. Zariadenie z jeho strany neprichádza do úvahy.
@anonym_autor Je to ťažká situácia. Úplne chápem jeho i teba. Musíte sa otvorene porozprávať a hlavne ty si rozmysli, či si do toho ochotná ísť.
On od teba nemôže žiadať, aby si do tej obety išla. Povedzme si otvorene, je to obrovský záväzok.
Avšak, rovnako ty nemôžeš na neho tlačiť, aby sestru niekam umiestnil, ak s tým stotožnený nie je. Raz by to to mohol škaredo vyčítať. Tiež by som to sama nedokázala.
Držím päste. A nezávidím.
Partner si podla mna neuvedomuje, co to vlastne znamena starat sa o takuto osobu. Na druhej strane rozumiem a vlastne je to aj obdivuhodne, ze k tomu takto pristupuje. Ja osobne, ak by som riesila takuto situaciu, by som s manzelom diskutovala dve moznosti:
A) zariadenie s tym ze na sviatky a pod. by sme si ju brali
B) bude u nas ale za predpokladu, ze jej bude platit nejaku osobu, ktora sa v zasade o nu bude starat, lebo starat sa o takehoto cloveka a hlavne v starsom veku je naozaj fyzicky aj psychicky extremne narocne (mame v rodine)
Ja by som to nebrala tak doslova, dobre sa hovori, ked to este "nehrozi". A dajme tomu, za 15-20 rokov nebude ani on najmladsi a pochybujem, ze bude chciet menit zabehany system. Bude chciet mat svoj klud.
@anonym_ff5dc9 keď sme sa o tom bavili tak povedal že "samozrejme sa o ňu postarám, je to moja jediná sestra" takže niečo v zmysle že by si ju nasťahoval k nám. Zariadenie z jeho strany neprichádza do úvahy.
@anonym_autor "postaram sa" moze znamenat aj to, ze jej najde slusny DSS a bude doplacat na starostlivost. Spytaj sa ho co podla neho znamena "postaram sa", kym nevies co tym mysli tak nic nie je iste
@anonym_autor a co ak tebe zomrie jeden rodic a druhy bude tazko chory a odkazany ma tvoju 24h starostlivost? Co urobis?
Partner si podla mna neuvedomuje, co to vlastne znamena starat sa o takuto osobu. Na druhej strane rozumiem a vlastne je to aj obdivuhodne, ze k tomu takto pristupuje. Ja osobne, ak by som riesila takuto situaciu, by som s manzelom diskutovala dve moznosti:
A) zariadenie s tym ze na sviatky a pod. by sme si ju brali
B) bude u nas ale za predpokladu, ze jej bude platit nejaku osobu, ktora sa v zasade o nu bude starat, lebo starat sa o takehoto cloveka a hlavne v starsom veku je naozaj fyzicky aj psychicky extremne narocne (mame v rodine)
@petamich no to áno, veď teraz sa o ňu nestará, len tá starká a jeho rodičia. Ale starkej ťahá na 80ku tiež už ledva chodí...mne skôr vadia tie jej dotyky stále ma objima chce mi dávať pusy na líce. Viem že ona má detský rozum ale je to niečo úplne iné keď vám toto robí váš 5 ročný syn a keď ona.
@anonym_autor a co ak tebe zomrie jeden rodic a druhy bude tazko chory a odkazany ma tvoju 24h starostlivost? Co urobis?
@anonym_285e3b maminka mi zomrela 15 rokov dozadu, mám len otca
@anonym_285e3b otec je zatiaľ sebestačný, ale neviem popravde čo by som urobila keďže potrebujem chodiť do práce a starať sa o syna
@anonym_285e3b maminka mi zomrela 15 rokov dozadu, mám len otca
@anonym_autor tak sa pripravuj na to, ze aj ty sa budes musiet o otca starat. Je normalne sa postarat o clenov rodiny, ktori ta potrebuju. Nie je normalne sa ich zbavovat.
@petamich no to áno, veď teraz sa o ňu nestará, len tá starká a jeho rodičia. Ale starkej ťahá na 80ku tiež už ledva chodí...mne skôr vadia tie jej dotyky stále ma objima chce mi dávať pusy na líce. Viem že ona má detský rozum ale je to niečo úplne iné keď vám toto robí váš 5 ročný syn a keď ona.
@anonym_autor Treba si trochu nastavit hranice. Ok, ona je trochu nechapava, ale ani ty nie si povinna utrpne stat a nechat sa oblizovat.
Ja ho chapem. Byt to moja mladsia sestra, aj ja jej vyclenim izbu doma a chcem sa o nu postarat. Lebo to tak citim a kompromis by som nechcela robit a zbavit sa jej do zariadenia, pokial vyslovene nemam tak zle zivotne podmienky, ze je to fakt problem. Rovnako ako by som vyclenila izbu pre mojho rodica, ak by bol leziak. Rovnako, ako sme planovali vziat aj manzelovho otca domov, ked bol po nehode a hrozilo mu ze ostane leziak. Brala som to ako fakt, nechceli sme davat do zariadenia. Tym nevravim ze je na zariadeni nieco zle (!!!), ale jednoducho to je presne tak, ako ked niekto chce jedno dieta, niekto 6 deti. Kazdy podla moznosti a predstav. A ak sa vase predstavy v tomto nebudu zhodovat, TO je problem.
Asi by som to poriadne rozkomunikovala. Uz mas jeden vztah nevydareny za sebou, dieta od jedneho, mozno chces v blizkej buducnosti dieta od dalsieho, poznate sa rok a uz spolu robite dom (za ten rok? Ste spolu kupili? Ci koho bude vlastne to byvanie? Atd atd)
Ak nie si s tým stotožnená povedz mu to čím skôr. Musíte si to vyjasniť už teraz. Je dosť možné že sa vám vzťah rozpadne.
Tiež mám dieťa s postihom a už teraz som zhrozená kde moje dieťa skončí keď raz tu už my s manž. nebudeme.
Sme v tom, že naše deti nemôžu sa až tak obetovať ako my s manželom. Je mi z toho veľmi ťažko.
Ja ho chapem. Byt to moja mladsia sestra, aj ja jej vyclenim izbu doma a chcem sa o nu postarat. Lebo to tak citim a kompromis by som nechcela robit a zbavit sa jej do zariadenia, pokial vyslovene nemam tak zle zivotne podmienky, ze je to fakt problem. Rovnako ako by som vyclenila izbu pre mojho rodica, ak by bol leziak. Rovnako, ako sme planovali vziat aj manzelovho otca domov, ked bol po nehode a hrozilo mu ze ostane leziak. Brala som to ako fakt, nechceli sme davat do zariadenia. Tym nevravim ze je na zariadeni nieco zle (!!!), ale jednoducho to je presne tak, ako ked niekto chce jedno dieta, niekto 6 deti. Kazdy podla moznosti a predstav. A ak sa vase predstavy v tomto nebudu zhodovat, TO je problem.
Asi by som to poriadne rozkomunikovala. Uz mas jeden vztah nevydareny za sebou, dieta od jedneho, mozno chces v blizkej buducnosti dieta od dalsieho, poznate sa rok a uz spolu robite dom (za ten rok? Ste spolu kupili? Ci koho bude vlastne to byvanie? Atd atd)
@anonym_c0e457 Tiez mi to s tym financovanim domu napadlo, ale nechcela som rypat🙃
@anonym_c0e457 Tiez mi to s tym financovanim domu napadlo, ale nechcela som rypat🙃
@anonym_6f12e0 hej no, len ona vie ako to maju, ale hovori ze je s frajerom cca rok a uz sa stavia aj dom a 5 rocne dieta ho po roku berie ako otca? Cele mi to pride ako z rychliku. A ak je to navyse z velkej casti jeho dom, tym viac by mi bolo proti srsti ze ma (zatial len) rocna frajerka chce obmedzovat v tom ze sa raz chcem postarat o svoju "slabsiu" sestru.
predstav si, ze ty si ta sestra, ktora na celom svete ma len brata,,,, ktory s nou vyrastal a teda, zrejme k nej citi viac ako ty, tak je pochopitelne, ze sa chce zachovat spravne,, a teda v ramci svojich moznosti sa o nu postarat...to, ze ti je neprijemny jej dotyk,,, to necham na tvojom zvazeni,,, chapem, ze chces mat partnera pre seba,, ale momentalne si len jeho kamaratka,, co uz za mesiac nemusi byt pravda...
nuz povedz mu to na rovinu, nech moze z vasho vztahu vcas vycuvat, biologicky je mu istotne blizsia sestra ako naprv tvoj syn, ktoreho nie je otcom
ty mas pravo na svoje pocity a on ma pravo na svoj postoj
Nemaju tam denny stacionar? To mi pride ako fajn moznost, aj jeho sestre by to mohlo pomoct, ze by bola medzi inymi ludmi.
@anonym_6f12e0 dom je môj, on býval u rodičov svojich.
toto vsetko si mala riesit predtym,ako ho syn zacal volat otec ,ako ste zacali staviat dom a planovat buducnost ... od neho je to normalne,ze sa o nu raz bude chciet postarat .. dozvi ako to bude o 20 rokov .. mozno sam pride na to ,ze ustav je jedine riesenie a mozno nie... aj ty mozes zmenit nazor-clovek starne -pozera sa na veci inym pohladom,ina vnima realitu,ze zivot sa skracuje a zaoberat sa malichornymi vecami je zbytocne .. mozno prave ty budes ta ,co ju bude chciet mat doma... a mozno sa ani toho nedozijete spolocne-rozidete sa skor ako k tomu pride... preto musite hodit rec aj s moznostami inymi ako mat ju doma etc ... nech si uz teraz vyskusa ake to je byt s nou .. nech s nou travi viac casu ...
toto vsetko si mala riesit predtym,ako ho syn zacal volat otec ,ako ste zacali staviat dom a planovat buducnost ... od neho je to normalne,ze sa o nu raz bude chciet postarat .. dozvi ako to bude o 20 rokov .. mozno sam pride na to ,ze ustav je jedine riesenie a mozno nie... aj ty mozes zmenit nazor-clovek starne -pozera sa na veci inym pohladom,ina vnima realitu,ze zivot sa skracuje a zaoberat sa malichornymi vecami je zbytocne .. mozno prave ty budes ta ,co ju bude chciet mat doma... a mozno sa ani toho nedozijete spolocne-rozidete sa skor ako k tomu pride... preto musite hodit rec aj s moznostami inymi ako mat ju doma etc ... nech si uz teraz vyskusa ake to je byt s nou .. nech s nou travi viac casu ...
@anonym_ff5dc9 on mi to povedal po cca mesiaci ako sme boli spolu a veď ja proti nej nič nemám, viem že dušu má dobrú a hlavne nemôže zato aká sa narodila ( som vďačná za zdravého syna)...ale neviem si momentálne predstaviť mat ju doma deň čo deň. Keď tam ideme na návštevu, som rada keď ideme preč a zasa si od nej na týždeň dva oddýchnem. Ale ako pišeš možno o takých 15-20 rokov môže byť všetko inak...ľudia sa menia , tak isto okolností a nevieme čo bude zajtra...
@anonym_autor Povedz mu, že nehodlas tolerovať, aby sa o ňu v budúcnosti staral - lebo tým pádom by bola aj tvoja starosť, ktorú nechceš a navrhujes, aby ju dal do zariadenia.
@anonym_autor ja to uplne chapem a nielen chapem ale presne viem o com je rec 😬
Och kazdy by sa postaral, teoreticky sa nam stara dobre a potom je tu ta realita. A nieco mi hovori, ze 90% z nas by zrazu nebolo az takych obetavych, ak by sa malo starat o 50 rocnu pani s dusou 5 rocneho dietata, ktore je spontanne, zaseklo sa v obdobi preco, pyta sa 100x na to iste, nechce sa umyvat a este by som mohla dalej pisat.
Starat sa o takehoto cloveka je obrovska zataz pre najblizsich a nie este pre niekoho, kto sa do rodiny pri/zenil alebo pri/vydal 🤷♀️
@anonym_autor myslim, ze partner je dospely a rozumny muz, ktory to ma v hlave upratane natolko aby povedal, ze sa o sestru postara. Hoci to o 20 rokov bude inak..
Zaujimalo by ma, ako by di tozpravala keby si sla ty fo jeho domu a tam by planoval izbucku pre postihnutu sestru. Nehnevaj sa na mna, ale tvoj pristup k nej je skratka nerespektujuci a ona bude vas vztah brzdit... ked uz nebudu jeho rodicia a stari rodicia a sestra bude potrebovat starostlivost 24/7 a on ostane domana opatrovatelskom ako potiahnete domacnost? Myslim, ze robite vazny krok, jeho stahovanie ku tebe ked uz ti to teda aj opravuje a pritom vas vztah vobec nie je vyrieseny, ale svadbu planujete, po roku...
Kazdy si bwriete yo svoje ty syna z ineho vztahu a on postihnutu sestru, ktora urcitom sposobom vsetko ovplyvni.
Klobuk dole pred nim, ale mate pred sebou narocnu a rozhodujucu diskusiu
@anonym_autor ja by som ho nechala, nech sa postara. Len vopred ho upozorni, ze Ty nie si ochotna obetovat sa, Ty sa nepostaras. Uplne sam to aj tak nezvladne. Tazka sitiacia, je mi vzdu luto takejto rodiny, kde je postihnuty clen.
U nás sa mal postarať švagor, dostal dom, cele majetky. Ale ostal sám (aj z dôvodu toho, že doma bola sestra rovnako na úrovni 4-5 ročného dieťaťa). A ako to dopadlo? Začal popíjať (veľmi pracovitý, milý…) a zomrel pred viac ako rokom. Toľko k tomu bremenu… u sesternice sa všetci súrodenci 3 zdraví odsťahovali a postihnutý brat žije s rodičmi. Všetci majú vlastne domy, rodiny - je to obrovský záväzok, ona ako cudzia nemá vzťah a necíti to takto… a povedzme si, že gro tej starostlivosti by bolo hlavne na nej…
Takže riešiš čo o 20r. Čo ak sa o 20r bude takto treba starať aj o tvojho otca? Jemu budeš sestru zakazovať ale o tvojho rodiča tak už bude musieť aj on pomáhať? Takisto tvoje dieťa. Stará sa ti oň už od mala. Tiež ti môže povedať daj si ho k bývalému, chcem byť s tebou sám 😛 ako sama hovoríš bol k tebe férový a povedal ti to hneď po mesiaci. Kto si že mu to chceš zakázať
@anonym_autor tak sa pripravuj na to, ze aj ty sa budes musiet o otca starat. Je normalne sa postarat o clenov rodiny, ktori ta potrebuju. Nie je normalne sa ich zbavovat.
@anonym_285e3b
Je to normalne, co si tu zastavate neschopne Slovenske vlady ktore nechcu poskytovat starostlivost o seniorov, ja som onkologicky pacient a uz mam nasetrene na Dignitas, nechcem byt nikomu na zataz, a teoria ze rodina sa musi starat je Slovenska vyhovorka.

prehovorila by som s partnerom ako si to predstavuje .. musite si to vykomunikovat uz teraz a necakt ako bude ked k tomu pride...