icon

Ako zvládnuť budúcnosť so sestrou môjho priateľa, ktorá má mentálne postihnutie?

Včera o 18:36

Ahojte, nevedela som presne ako nazvať túto tému, preto taký názov. Ide o to že už vyše roka mám priateľa, prerábame si domček, plánujeme svadbu ( ja som z prvého vzťahu 5 ročného syna). Priateľa berie ako otca. Som s ním šťastná, rozumieme si, samozrejme nájdu sa chvíle keď niečo nejde podľa predstáv ale to asi v každom vzťahu. A teraz k veci. Ide o to že má sestru, ktorá je mentálne postihnutá( narodila sa predčasne v 7 mesiaci tehotenstva). Telesne je celkom ok má trošku problém zo zrakom plus sa kniše keď stojí aj keď chodí. Mentálne je tak na úrovni 5-6 ročného dieťaťa ( niekedy sa mi zdá že aj menej lebo nevedela svoj vek - má 26 rokov). Momentálne sa o ňu stará starká, kým sú rodičia v práci. Ale priateľ sa vyjadril že keď sa pominú ( starká aj rodičia) postará sa o ňu. Priateľ má 36 rokov, ja mám 30. Neviem či to zvládnem napríklad o takých 20 rokov sa starať o takého človeka. Vadí mi že sa ma dotýka, stále mi hovorí že ma ľúbi, proste mi je to nepríjemné od takej ženy viem že je postihnutá ale je mi to nepríjemné. Čo by ste robili na mojom mieste? Ďakujem pekne.

Strana
z3
sissy27
Včera o 22:51
@anonym_077408

@sissy27
Takze sama ostane doma na plny uvazok

@anonym_077408 nemusi ostat doma. Ja aj chapem, ze nie kazdy sa vie / chce / moze podielat na starostlivosti o handikepovaneho clena rodiny. Lenze v tomto pripade by sa autorka mala vyjadrit este predtym, ako jej partner za svoje prachy a svojimi rukami zrekonstruuje jej dom a zabezpeci jej syna, aby nakoniec on ostal sam s holou ritou aj na starostlivost o sestru. Nech je fer, nic viac a nic menej.

anonym_9db444
Včera o 22:54

Ja sa starám o svoju sestru už 15 rokov , má 35 a je na úrovni 6 rokov. Býva sa nami v dome a nie je to nič strašné. Ráno odveziem do stacionára, poobede vyberie manžel a vráti sa do práce alebo pre ňu skočia moje deti a idú autobusom domov. Berieme ju ako súčasť rodiny ktorá k nám jednoducho patrí, deti sú na ňu zvyknuté. Ona aj doma pomôže ,vyloží umývačku , pozberá prádlo po dome , popáruje ponožky, nakŕmi morča a psa . Tiež nás všetkých objíma, aj manžela ktorý pokrvne nič s ňou nemá , a volá ho mucinko môj starý . Môjmu budúcemu manželovi som to povedala hneď že sa o ňu chcem postarať, inak by som si ho nezobrala. Jednoducho hľadala som muža ktorý prijme moju sestru .

enmery
Včera o 22:54

@sissy27 Autorka sama nevie ponúknuť riešenie. Aby sa od niečoho odpichli. Respektíve ako by ona riešila situáciu svojho partnera, keby to bola jej sestra. To by bol možno východiskový bod pre nich.

sissy27
Včera o 23:16
@enmery

@sissy27 Autorka sama nevie ponúknuť riešenie. Aby sa od niečoho odpichli. Respektíve ako by ona riešila situáciu svojho partnera, keby to bola jej sestra. To by bol možno východiskový bod pre nich.

@enmery neviem, mne to pride celkom jednoduche - ona chce, aby sa on postaral o nu a jej syna, tak by nemal byt problem aby sa postaral aj o sestru 🤷‍♀️ minimalne by ju mala prijat tak, ako on prijal jej syna a nie ze ju vlastne neznasa uz teraz.

lucia11kob
Včera o 23:32

Tvoj priateľ si vie predstaviť čo obnáša 24 hodinová starostlivosť ? Momentalne nehas,čo ťa nepáli...keď k tomu príde,nech necha robotu a ostane s ňou doma..raz dva by ho to prešlo..ja by som to momentálne neriešila..

anonym_769a01
Včera o 23:55
@anonym_285e3b

@anonym_autor tak sa pripravuj na to, ze aj ty sa budes musiet o otca starat. Je normalne sa postarat o clenov rodiny, ktori ta potrebuju. Nie je normalne sa ich zbavovat.

@anonym_285e3b klasické koníkovské výčitky a moralizovanie. Predstava síce pekná o doopatrovaní člena rodiny, realita však nekompromisne tvrdá a na dlažbe. Neprespaté noci, fekálie rozotreté po stenách, záchvaty, boj s úradmi, tvoja nezamestnanosť, tvoja hypotéka a záväzky. No úplne easy fakt

anonym_769a01
Dnes o 00:01
@petamich

Och kazdy by sa postaral, teoreticky sa nam stara dobre a potom je tu ta realita. A nieco mi hovori, ze 90% z nas by zrazu nebolo az takych obetavych, ak by sa malo starat o 50 rocnu pani s dusou 5 rocneho dietata, ktore je spontanne, zaseklo sa v obdobi preco, pyta sa 100x na to iste, nechce sa umyvat a este by som mohla dalej pisat.

Starat sa o takehoto cloveka je obrovska zataz pre najblizsich a nie este pre niekoho, kto sa do rodiny pri/zenil alebo pri/vydal 🤷‍♀️

@petamich hej, tie moralistky sú tu najlepšie. Keby však mali niekomu plienky meniť, vloźku zakladať, hlieny odsávať a vo veku 50 rokov ostať doma s pacientom a nesplateným úverom, ináč by spievali. Ódy by to však neboli.

anonym_769a01
Dnes o 00:08
@vilma7

@anonym_autor mila autorka. Zaujal ma tvoj príspevok. Ja sive postihnutého človeka v rodine nemám, ale sama pracujem v zariadení s osobami s ťažkým postihnutím takmer 19 rokov.
Ty si si cestu ku švagrinej nenašla, lebo si ju nájsť nechceš. Myslím že rok je dost dlha doba na to aby si si ju mohla trochu obľúbit alebo mat rada.
Osoby s Down (Myslím že tu bolo spomenuté toto postihnutie) maju veľmi dobré srdce a veľmi veľa ľudí si svojím správaním získajú. U teba je to opak. Divné.
Ale k realite. Ja som dosť zhrozená z toho ako ďaleko sú este ľudia na Slovensku v tomto smere, čo sa týka umiestnenia (Nie ZBAVENIA SA) osôb s postihnutím do zariadení na to určených. Ľudia v týchto zariadeniach si nájdu svojich kamarátov, lásku, možno partnera , maju spoločenský život, rôzne spolocne aktivity, tábory, kultúrne podujatia atď...ktore rodina často vobec poskytnúť nevie. Ako čítam, stara sa o ňu takmer 80 r
Babka, rodicia prídu unavení po.praci domov...a uz na to jednoducho energiu nemajú.
A aj títo ľudia potrebujú svoje okolie, socializaciu a sebe rovných partnerov.
V takýchto zariadeniach casto pracujú osoby ktorí túto činnosť nevykonávajú z núdze, tato práca sa nedokáže bez lásky vykonávať. Osoby s postihnutím sa stávajú našimi kamarátmi, parťakmi, máme s nimi kopec zážitkov atď... tu (vo Švajčiarsku) sa bežne do zariadení socializuju Osoby po dovŕšení 18/20.roku života. A pre matky je to ťažké, ale vedia ze ich dieťa musí ist jednoducho svojou cestou ďalej. Tak ako ňou kráčame aj my zdraví ĺudia. Treba sa na tieto možnosti pozrieť aj z iného uhla ako len-Zbavit sa ich. Skúste sa s jej rodičmi o tom porozprávať. Je to čo chcú pre svoje dieťa? Izolovať ju od "rovesníkov" s ktorými by si rozumela? Sú vobec vo vašom okoli takéto zariadenia, denne stacionare, domovy?

@vilma7 píšeš síce pekne a láskavo, ale predsa nemôžeš porovnávať sociálne zariadenia a služby vo Švajčiarsku a na Slovensku 🤦‍♀️Tu by si zaplakala.

anonym_769a01
Dnes o 00:13
@mandzula

Toto som minule preberala s kamaratkou, ktora ma v rodine postihnute dieta - jeho surodenca rodicia odmalicka ucia, ze sa on bude starat, ked oni raz nebudu. Pre mna nepochopitelne, ze davaju zdravemu dietatu na plecia taketo bremeno. A potom to dopadne ako u autorky, ak teda jej partner planuje osobnu starostlivost. Ja za seba poviem, ze z takehoto vztahu by som vycuvala, nie som na taketo nieco stavana.

@mandzula mala som mladú kolegyňu, ktorú rodičia toxicky a manipulatívne vychovávali v tom, že všetko zdedí, ale musí prebrať a dochovat brata. Ona bola také dobré žieňa, no psychicky zdevastovaná, ani frajera nikdy nemala, lebo stále mala v hlave, že sa má v budúcnosti starať o brata. Hrozné.

anonym_077408
Dnes o 00:23
@sissy27

@enmery neviem, mne to pride celkom jednoduche - ona chce, aby sa on postaral o nu a jej syna, tak by nemal byt problem aby sa postaral aj o sestru 🤷‍♀️ minimalne by ju mala prijat tak, ako on prijal jej syna a nie ze ju vlastne neznasa uz teraz.

@sissy27
Ty si dalsia na hlavu moralistka, mala som znamu co sa tiez starali vsetky noze schovane v strachu ze ich podreze ani ziaden ustav ho nechcel.

sissy27
Dnes o 00:36
@anonym_077408

@sissy27
Ty si dalsia na hlavu moralistka, mala som znamu co sa tiez starali vsetky noze schovane v strachu ze ich podreze ani ziaden ustav ho nechcel.

@anonym_077408 ak ja som moralistka, tak ty si vypocitava mrcha 🤷‍♀️ este raz sa spytam - kym treba tvoj dom opravit a tvojmu dietatu zazemie vytvorit, to ti je frajer dobry, ale ked ide o jeho rodinu, tak ruky prec? A ako pisem, je v poriadku, ze sa na to necitis, nie je to pre kazdeho, ale v tom pripade nech si setri peniaze a energiu na sestru a neinvestuje do teba, to je cele.
Ozaj, a ake riesenie by bolo podla teba spravne?

matkahelka
Dnes o 02:08

@anonym_autor celkom nerozumiem o akej starostlivosti sa tu bavime. sestra tvojho frajera nie je fyzicky postihnuta, nie je priputana na lozko, nie je nutne ju plienkovat a kupat. bezne su aj v malych mestach denne stacionare, kde takyto ludia travia cas, takze nerozumiem tym hrozostrasnym scenarom, ze kvoli nej nebudete chodit do prace a budete s nou 24/7. sama pises, ze 2 hodiny je v pohode sama. my mame rodinnych kamosov, kde zena ma brata s tazkym PAS. cely zivot vyrastala a zije s tym, ze sa raz o brata raz postara. ma manzela, ktory je s tym stotozneny. ich deti vedia rovnako, ze strycko k nim raz pride byvat. inak je to skvely clovek, 40 rocny chlap na urovni predskolaka, ale velky dobracisko. vsetci ho maju radi, my mimochodom tiez. z tvojich slov je citit, ze k frajerovej sestre prechovavas velky odpor, pretoze je "ina". tie tvoje sny, ze ta zabije, pritom ona je k tebe len viac kontaktna. pre mna nepredstavitelne. ja byt tvojim frajerom, rozlucim sa s tebou a poprajem ti, aby si si nasla dokonaleho frajera s dokonalou rodinou. v zivote totiz prichadzaju rozne situacie, aj velmi narocne a clovek, ktory ma takyto odpor k cloveku, ktory mu vlastne nijako neublizil, pre mna nie je vhodnym partnerom do zivota. ja som sa par rokov starala o svoju babku- bola po tazkej mozgovej prihode imobilna a mentalne na urovni batolata. plienkovat, kupat, kremovat, krmit. do konca zivota budem mojmu muzovi vdacna, lebo nemal jedinu namietku, ked k nam prisla byvat (mimochodom do cerstvej novostavby) a vo velkej miere mi so starostlivostou pomahal. nie, nebolo to vzdy lahke, ale bola to zena, ktoru som zboznovala, ktora pre mna vela znamenala. moj muz tomu rozumel.

Strana
z3