Ako zvládnuť budúcnosť so sestrou môjho priateľa, ktorá má mentálne postihnutie?
Ahojte, nevedela som presne ako nazvať túto tému, preto taký názov. Ide o to že už vyše roka mám priateľa, prerábame si domček, plánujeme svadbu ( ja som z prvého vzťahu 5 ročného syna). Priateľa berie ako otca. Som s ním šťastná, rozumieme si, samozrejme nájdu sa chvíle keď niečo nejde podľa predstáv ale to asi v každom vzťahu. A teraz k veci. Ide o to že má sestru, ktorá je mentálne postihnutá( narodila sa predčasne v 7 mesiaci tehotenstva). Telesne je celkom ok má trošku problém zo zrakom plus sa kniše keď stojí aj keď chodí. Mentálne je tak na úrovni 5-6 ročného dieťaťa ( niekedy sa mi zdá že aj menej lebo nevedela svoj vek - má 26 rokov). Momentálne sa o ňu stará starká, kým sú rodičia v práci. Ale priateľ sa vyjadril že keď sa pominú ( starká aj rodičia) postará sa o ňu. Priateľ má 36 rokov, ja mám 30. Neviem či to zvládnem napríklad o takých 20 rokov sa starať o takého človeka. Vadí mi že sa ma dotýka, stále mi hovorí že ma ľúbi, proste mi je to nepríjemné od takej ženy viem že je postihnutá ale je mi to nepríjemné. Čo by ste robili na mojom mieste? Ďakujem pekne.
@anonym_079ab4 a ak sa neosamostatni? Aj take sa stava - matka s jednym synom - nemohla mat dalsie lebo syn hovoril, ze nechce surodencov, vydala sa a v 16r mlademu krasnemu synovi diagnostikovali nador na mozgu, po operacii bol v bdelej kome zo 6-7 rokov. Jej muz na stastie nebol bezcharakterny a prestal to pri nej, dokonca mali este 2 dalsie deti aj popri starostlivosto o leziaka. Ono tu je to vzdy o tom, ze ked sa jedna o muzovu rodinu tak ani za toho svateho sa s nimi stretavat, rozpravat, starat sa - vsetko je prilis. To hej ak je to zenina rodina nic nie je nemozne 🥳🥳🥳🥳🥳
@anonym_1b8f9f Stať sa môže všeličo, tu je však postihnutie sestry isté, na nič už čakať netreba, doživotná starostlivosť je predurčená.
@anonym_967b2d Si stotoznena s tym, ze starsieho syna oberies o pravo na vlastny zivot? Aj moja dcera ma postihnuteho mladsieho brata a nikomu ani len na sekundu nenapadlo, ze sa o neho bude starat.
@mandzula neda mi nereagovat. mas velmi vyhrotene nazory a pritom sama mas dceru s diagnozou. vskutku zvlastne. prirovnavat autorkinu situaciu k situacii tvojej dcery? tvoja dcera svojho brata vobec pozna? ved spolu nikdy nezili, maju spolu vobec nejaky vztah?
@mandzula neda mi nereagovat. mas velmi vyhrotene nazory a pritom sama mas dceru s diagnozou. vskutku zvlastne. prirovnavat autorkinu situaciu k situacii tvojej dcery? tvoja dcera svojho brata vobec pozna? ved spolu nikdy nezili, maju spolu vobec nejaky vztah?
@anonym_892d82 Áno, mám, a presne preto, že mám dieťa s diagnózou, si viem predstaviť, čo starostlivosť o dieťa mimo normy obnáša. A to mám dieťa, ktoré bude viesť samostatný život, nebude to človek, ktorý bude potrebovať dennú starostlivosť, teoreticky by sa teda dokázalo postarať aj o nevlastného brata, no ako hovorím, nikdy to nikomu ani len nenapadlo, nie je totiž zdravé prenášať svoju zodpovednosť na iného, tobôž nie na zdravého súrodenca. A či majú vzťah? Taký, ako sa dá mať s dieťaťom, ktoré nehovorí, má svoj svet. Žili spolu v jednej domácnosti v rámci týždennej striedavky.
@anonym_autor Mala by si byť rada, že je zodpovedný a nechce dať sestru do ústavu. Raz možno budeš chorá ty, a ako by si sa cítila keby ťa proste dal do ústavu? Nie si trochu sebecká?
@anonym_autor Sama mas dieta, ako by ti bolo keby ho muz neprijal? Je to podobny zavazok.
Nie je podla mna spravne ziadat aby ju dal do zariadenia ak sa on starat chce.
Keby tebe povedal ze daj syna do domova lebo pre neho je dieta nieco co mu vadi?
Vydiskutuj si to cim skor s nim nech vie ci s tebou s takym postojom chce ostat.
@nafka0483 to je riadna hlupost porovnavat zdrave dieta ,ktore vyrastie a za 10 r uz bude viac menej samostatne a mentalne choru dospelu osobu dozivotne odkazanu na opateru.Navyse o to dieta sa podla mna prioritne stara matka ,zatial co o sestru by sa prioritne on podla mna nestaral, ale hadzal tu starostlivost na zenu pripadne deti, lebo tak to chlapi vacsinou robia.
Ty mas z nej uplnu traumu.
Vies ze leziakom sa zo dna na den moze stat tvoj otec, tvoj syn, priatel alebo aj ty?
Co potom urobis? Nebudes sa chciet starat?
Bude ok ak tvoj partner teba posle prec?
Choroba si nevybera.

@kp7333 syn predsa vyrastie a osamostatni sa. Naozaj nevidis rozdiel medzi zdravym a mentalne postihnutym clovekom? O 20 rokov jej syn uz s nimi nebude byvat a bude sam na seba zarabat. Okrem toho, jej priatel ma tiez moznost sa slobodne rozhodnut, ci chce byt vo vztahu so slobodnou matkou a ak pride na to, ze to nezvlada, moze z toho vztahu odist
@anonym_079ab4 a ak sa neosamostatni? Aj take sa stava - matka s jednym synom - nemohla mat dalsie lebo syn hovoril, ze nechce surodencov, vydala sa a v 16r mlademu krasnemu synovi diagnostikovali nador na mozgu, po operacii bol v bdelej kome zo 6-7 rokov. Jej muz na stastie nebol bezcharakterny a prestal to pri nej, dokonca mali este 2 dalsie deti aj popri starostlivosto o leziaka. Ono tu je to vzdy o tom, ze ked sa jedna o muzovu rodinu tak ani za toho svateho sa s nimi stretavat, rozpravat, starat sa - vsetko je prilis. To hej ak je to zenina rodina nic nie je nemozne 🥳🥳🥳🥳🥳