icon

Ako zvládnuť dcérin odpor k jedlu?

29. okt 2024

Dobrý večer poradte mi prosím.
Dcéra čoskoro 9r, odmieta akékoľvek jedlo. Každý deň, je jedno čo navarim aj tak to odmietne. Nie, že nechce jesť ale ona toto nechce, je to nechce. Vždy musím hodiny vymýšľať čo jej dám jesť inak je zlá atď. Rôzny lekári jej pohrozili, že pôjde do nemocnice ak nezačne jesť, nepomáha. Vždy musí jesť to čo chce ona, a nie to čo máme doma. Možno sú poviete, že veď daj jej čo chce. Lenže ak by sme mali doma 10000 veci ona chce nasledujú vec. Mňa to ničí dennodenne krik, hnev atď. Nakoniec to skončí tak, že musím ísť do obchodu a kúpiť. Nepíšte mi,že som ju takto vychovala, doteraz to nerobila robí to rok. Vždy som sa snažila vyhovieť ale už fakt nevládzem. Mám ju nechať hladnu? Alebo, čo mám robiť ?

simona20201309
3. nov 2024

@chadkroeger ved oni jej uvaria co chce a slečna si potom zmysli že už to nechce.... A chce vždy to co práve nemajú dona. Autorka to uteká kúpiť a potom povie ze už nechce

nicicka
3. nov 2024

@mooonika1975 to verím. Aj u nás 🙈

vanilka83
3. nov 2024

Ja odporúčam detského psychológa s týmto si už sama neporadís a hlavne ta psychicky ničí a manipuluje a vydiera,nie je to dobre pre nikoho. Ty si rodic,ty si dospelá, ty si matka,ty máš vychovávať ju nie ona teba. Ty dávaš hranice nie ona. Ja by som skúsila vyhladovat ale tak poriadne medzi jedlami vôbec nič žiadny dezertik olovrant desiata. A ak po dvoch dňoch nezačne pýtať jest a nebudeš sa jej furt prispôsobovať tak smer psycholog

vecicky1805
3. nov 2024

Kurnik akoze zo sladkosti sa nenaje naje ale zle..akurat ma prazdne kalorie ktore vacsinou rychlo vyprchaju a ma pocit hladu, to radsej ked je sladke na kila nech neje nic..z dlhodobeho hladiska bude mat problem ale tu uz sa bavime o vyzive nie o vrtochoch..a v inych veciach ta tiez tak toci a ty povolis? No treba skusat skus nedat uvidis reakciu ci nebude niekolko dni jest alebo ci so vezme sama (nemusis sa namahat) sladklsti nechat 2-3 ks ostatok vyhodit schovat, nakupit ovocie co ma rada, orechy a tak postupne po troche zavadzaj zmeny ked budes o tom len pisat a nic neurobis budes to mat takto stale proste CASOM AJ HORSIE kedze toto nevypada na nejake poruchy s jedenim prijmom potravy alebo kompenzovanim si nejakych neorijemnych zazitkov ale skusanim kde ma hranice, ked jej och nedas sama casom moze zacat mat depresie a ine horsie problemy TO NECHCES aby sa zacala nudit a byt depresivna, deti hranice potrebuju kvoli vlastnemu zdravemu vyvoju, chapes? No je to na tebe ako budes pokracovat ked nic neurobis budete tak zit ako si to zariadis, je to dieta nie dospely, ked nepomohli tvoje uprimne dovody a vysvetlovanie..ja nenutim deti tiez jest nic co neznasaju ale toto nerobia vzdy sa da dohovorit..aby som sla v noci varit kvoli tomuto 🙈a podobne mam doma jedaka, nejedaka aj priemer ale toto co robi tvoja je ciste skusanie co si moze az dovolit..ak sa nevyziva v tom ked niekoho vytoci..pokial mate domacnost v poho nehadata sa s muzom nie si nejake velke problemy nema psychicke ani ine problemy je zdrava TAK TOTO PROSTE NEROB !!!! Daj jej napisat na listok zoznam potravin okrem teda hovadin co by chxela pravidelne nakupovat napr a nech si z toho robi jedlo sama ktore jej chuti to je maximalny ustupok to nerobim ani ja ani by som nerobila ale ak chces zacat niekde pozvolna kedze mas problem drzat hranice..ze ked nehcce jest co navaris … inak sa musi naucit ze ma smolu nesmie byt leniva nechce jest co varis alebo co si pytala predtym navarit nech sa paci nech si vezme nejake normalne jedlo sama z toho co je doma v chladnicke a inde…to zvladne aj moja 6 ročná zobrať si ovocie jogurt natrieť si rohlík a podobne

vecicky1805
3. nov 2024

@simona20201309 no v tomto pripade by bolo lepsie nedat dietatu nic jest len pit vodu..

cacianka
3. nov 2024

@luccija kult dieťaťa

sima22290
3. nov 2024

Tak nech si zje tie buchty so salámou a keď začne priberať z pečiva tak len uvidí ako jej to vadí. Nevarila by som ani za svet. Mojim stačí povedať, že v poriadku keď nechceš varené nebudeš mať sladkosť a zrazu je z taniera všetko vyčistené.

lienka.7
3. nov 2024

Ja sa pri týchto diskusiách vždy zamýšľam, naco majú deti ľudia, ktorí si myslia, ze to najlepšie čo môžu urobiť pre svoje dieťa je vo všetkom mu vyhoviet. Sú to ľudia s nejakými tramami z detstva? Lebo to tak veľmi často býva. Ja som mala 💩, dietatu chcem dopriať hojno. A dieta nepotrebuje žiadneho psychológa, skôr pevnú ruku, aby sa naučilo co a ako, lebo to v živote bude mať veľmi ťažké. Inak zaujímalo by ma, čo na to otec. 🤔

trnavacka
3. nov 2024

Verím ti, toto kedysi zažívala suseda v činžiaku.
Susedia sme boli na nervy.
Mala chodila do školy a tvrdila doma, že zaspí len keď počuje vysávač. Takze štandard bol večer 23.00 do polnoci pustený vysávač … v paneláku !!!
Jedlo potom neskôr presne takto.
Potom prišli značkové handry, zneužívanie kreditky.

Raz nedostala čo chcela mladá, tak mamu zamkla v piatok večer na tom pidi záchode a odišla z domu. Nechala ju tam celu noc, ráno prišla a šla spat a na obed potom maminku láskavo pustila.
To je fakt realita.
A maminka stále skáče ako dievča píska.

monikq
3. nov 2024

Ako matku ta chapem, ze ti na dcere zalezi, dany stav ta trapi. Lenze .....tu uz ide o iny "level".
Dcere s dovolila posunut hranice uz na neunosnu mieru. Pomohlo? 😒
Poziadavky sa stupnuju a ty si na nervy. Cele zle, takto to naozaj nepojde! Je super, ze si to uvedomujes ❤️
Mozno sj tu by si potrbovala psychologa ako zvladnut situaciu bez toho, aby si sa zblaznila.
Zjavne dcera nema zdravotny problem, len vrtochy. Teraz je na tebe urcit jej hranice. Budes potrebovat klud a vnutornu silu aby si to ustala.
Vecera, najeme sa, nejes.ok. ine nebude. Ani rozok, ani hranolky, ani nic. Kuchyna je zatvorena!
Krik, plac? Ano, ma na to pravo pustiť ventil svojich nervov, ale nic s nimi nesmie u teba dosiahnut. Pokojne a laskavo jej povedz, ze ju chapes, ale to ze je hladna, ze ti to je luto ale ze si za to moze sama. Rano ma sancu sa najest. A takto postupovat stale.
Po týždni by si mohla vidiet realnu reakciu uvedomenia si dcery. Hlad v kombinacii s nefunkčnými pokusmi o manipuláciu urobia svoje.
Nikto od hladu nezomrel, kto mal pristup k jedlu.
Dolezity je tvoj postoj a odhodlanie vydrzat.
V zaujme zdraveho rozumu a lasky k dcere.

simsalabim
3. nov 2024

@trnavacka to vazne??? A ako to ta mama potom riesila? Nedokazem si predstavit, ze by sa ku mne takto niektore z mojich deti spravalo.

lienka.7
3. nov 2024

@trnavacka a susedia na ten vysávač akoze nič???

trnavacka
3. nov 2024

@lienka.7 ja ti už ani neviem.
My sme si túkali na čelo, či je normálna.

zuza2252
3. nov 2024

Mam pre teba novinku.NEMUSÍŠ.velmi rýchlo si daj mladú do laty lebo to neskončí dobre.Viem že sa ľahko radí ale určite nepokračuje v tom čo robíš.9 ročné decko vymýšľa a skúša čo si môže dovoliť.Mne keby toto robila tak by videla čo ešte nikdy nevidela.Nerob čo robíš ty si rodič a ona je decko.Nech neje keď nechce...Ona si to rýchlo rozmyslí

nika_23
3. nov 2024

Máš proste rozmaznané dieťa.Pokial nemá nejakú diagnózu.Ja mám doma nejedaka,od 2 rokov zje len pár jedál(tie sa časom menia),bude mať 5 rokov.Skusam pomaličky mu dávať opäť ochutnať to čo bežne do 2 rokov jedával,občas úspešne inokedy menej úspešne,ale 9 ročne dieťa už veľmi dobre vie,co robí.Cvici s tebou.

mima1988m
3. nov 2024

Vecer daj na vyber s dvoch veci, potom ide vecera. Bodka. Mez spise jedalnicek, ktory musi prejst schvalov.komisiov - tebou. Ak nesuhlasis daj dva protinavrhy az ma pocit vyberu.
Place potom, ze nechce? S usmevom, ved nez si poplace ked potrebuje..

Ona ta sponuje, je to urcita hra na Alfu u vas doma. Skus ju hrat. Nepojde spat? Ok nemusi.. ty ides.

Ona skusa hranice co moze, ak teraz neurobis stenu v puberte ta zozere.
Ty tiez nemysis robit kopu drobnosti pre nu. Daj jej pocitit aj tuto alternativu. Ak chces aby si ta vazila, nesmies je dovolit, aby stebou vymetala kuty.

lauricka
3. nov 2024

no tak sa nenaje, urcite by som kvoli nej vecer nevstavala. Ona zistila, ze cez jedlo moze manipulovat s ludmi. Tak to nie, mila slecna.

hendikep
3. nov 2024

moja vzdy jedla vsetko, prisla do skolky, skusala vymyslat ze nehce mrkvu, nechce cicer… prd makovy nechce, “nechces, nejes… “ a hotovo. A vzdy to zjedla, a este pochvalila ze dobre to bolo. Deti skusaju, a ked od zaciatku vyhovies tak sa dostanes az tam kde si Ty. Proste jej neustupuj. Taku este nehrali ze podla dietata budem zostavovat jedalnicek 🤦‍♀️ Moj znamy je rozvedeny, ma deti len na vikend a to by si videla ako s nim tocia, jeden chce volske oko bez zltka, druhy pit len kolu, caj v zivote nepili a zeleninu nechcu vidiet..a na obedy len kebaby… lebo tatik chce byt za chrumkaveho, tak tancuje ako piskaju… ja toto fakt nepochopim…prestante z deti robit stred vesmiru, skodite tym najviac im samotnym.

erinka90
3. nov 2024

Tvoja dcera ma jedno stastie, ze nie som jej mater...ja mam 2 deti 3 a 5r., starsia tiez sem tam skusa cvicit somnou, ale jak raz zvriesknem "chces-nechces-odchod".... Rozmysli si, ze ci zje nalozene, alebo ostane hladna... Masaker co citam...az neverim 🙏

jeronymo
3. nov 2024

O 10 rokov keď z teba urobí babku (bude si ďalej robiť čo chce) sa na tom len zasmejete, ale nie teraz vážne.

Ja si neviem predstaviť, že by som takto vymýšľala pri svojej mame vo veku skoro 9 rokov, asi by som mala riť jak "dúha", no ale keď v niektorej rodine sú deti vyššie ako je hlava rodiny, no smutná realita.

micusa2222
3. nov 2024

@lilizzachy presne, po dvoch dňoch by zjedla aj klince...

darina90
3. nov 2024

No dáka by som jej na výber z max 2 jedál,(raňajky obed,večera) a viac neustupis ..bud si vyberie z toho co jej pripravíš, alebo ju necháš hladnu ...a samozrejme zakaz TV a iné aktivity pokiaľ sa nenaučí,ze s tebou zametat nebude

blackcat8885
3. nov 2024

My sme s mladším 6r synom začali robiť to, že išiel spať hladný keď nejedol čo bolo na večeru a naučil sa. A tak isto v škole už zje jedlo ktoré doma predtým nechcel ani ochutnať a odrazu ho zje aj doma. A uz sa stalo xkrat a občas aj teraz že zje suchý rožok alebo aj nič alebo sedí pri stole aj hodinu. Do rána od hladu neumrie a plač krik mu nepomôžu

konulka20
3. nov 2024

@unicornlady fuu, tie naražky v takom detskom veku🤦🏽‍♀️ esteze to ustála a nedala sa na anorexiu 🙁

20mm
3. nov 2024

@chillibubble nie, to som nejako nepostrehla s tou pizzou… hovorim ze to mozno vobec nie je pripad ich dcery… len ma to napadlo lebo mne to tiez zacalo tak ze som prestala jest vela jedal…a nie ja pizzu ani hranolky nejem😉

columbovazena
3. nov 2024

To ako vážne? Že ťa aj vytiahne z postele, aby si jej šla niečo uvariť?? Ako pardón, ale tá by takú schytala, že by bola čierna..A nie raz, ani dvakrát.. Pokiaľ nie je dcéra chorá, tak je malý manipulátor a psychopat, skúša koľko jej prejde, a evidentne sa jej darí . Keď nebudeš rázna teraz, čo bude s tebou robiť napr.v puberte?

danik1505
3. nov 2024

Mladá bude mať problémy, to sa obavas oprávnene. A problémy prídu vtedy, keď narazí na niekoho,kto jej neustúpi a ty jej nebudeš zachraňovať zadok. Jedlo je najmenší problém. Máš doma rozmaznané decko. A poriadne.

som_realistka
3. nov 2024

Podľa toho čo pise autorka, to vyzerá ze dievča je rozmaznané a kyva s autorkou ako chce, uplatnila by som radu veterinarky, ked nás kocúr začal vyberať, ráno plnú misku, po pol hodine odložiť, na obed a večeru taky isty postup, pri plnej miske ešte žiadne zviera neumrelo dobrovoľne od hladu😀😀😀 mala pravdu

majoranka24
3. nov 2024

Ty vstanes z postele a ides jej robit hranolky????? To nemyslis vazne!!!😟 Ak to robis, tak ju velmi zle vychovavas.😕

zuzanapjat
3. nov 2024

@senta_sofia to dieťa by peniaze nemalo dostávať vôbec. Jediné čo by si kúpilo by boli sračky typu čokolád a chipsov. By vedeli pokladníčky rozprávať o tom, na čo idú peniaze, ktoré deti dostávajú aby si kúpili desiatu...