Ako zvládnuť dcérin odpor k jedlu?
Dobrý večer poradte mi prosím.
Dcéra čoskoro 9r, odmieta akékoľvek jedlo. Každý deň, je jedno čo navarim aj tak to odmietne. Nie, že nechce jesť ale ona toto nechce, je to nechce. Vždy musím hodiny vymýšľať čo jej dám jesť inak je zlá atď. Rôzny lekári jej pohrozili, že pôjde do nemocnice ak nezačne jesť, nepomáha. Vždy musí jesť to čo chce ona, a nie to čo máme doma. Možno sú poviete, že veď daj jej čo chce. Lenže ak by sme mali doma 10000 veci ona chce nasledujú vec. Mňa to ničí dennodenne krik, hnev atď. Nakoniec to skončí tak, že musím ísť do obchodu a kúpiť. Nepíšte mi,že som ju takto vychovala, doteraz to nerobila robí to rok. Vždy som sa snažila vyhovieť ale už fakt nevládzem. Mám ju nechať hladnu? Alebo, čo mám robiť ?
A to je problém ze kričí? No nech...nechaj ju vykricat...moja od mala neje. Do 10 rokov mala asi 3 jedlá ktoré zjedla. Teraz je to lepšie ale tiež žiadna sláva. Takisto kričala. Ona chce viac jedla, dala som viac, potom ze to je veľa, potom ze je to studene, neskôr horúce a kričala stále. Potom som povedala dosť, urob si podľa seba. Teraz bude mať 12 a robí si väčšinou jedlá sama. Je to paráda. O jeden hladný krk menej. Cez víkend varím co ma rada ale to zas nechce syn. No môže ma šľak trafiť 🤣🙈
@unicornlady Áno mám manžel, a niekedy je doma inokedy zas v práci podľa toho aku má smenu
@nicicka Neverím, že sa našiel niekto kto má doma niečo podobné 🥹🥹 Presne ako u nás. Raz je toto zle inokedy hento
manipuluje s tebou. co otec? nejaky psycholog?
Je krik a plač ak jej nedáš co chce. A???
skus si pozriet diagnozu AFRID, ci to nebude ono. Nemyslim, ze ma nad tymto spravanim kontrolu, potrebujete pravdepodobne riesit so psychologom.
Ahoj, nerada sa zapajam do tychto " nejedackych diskusii " ale teda neda mi.... Ja ta chapem a toto pochopi iba mama " nejedaka " ....vyborne rady, ako nechat vyhlaadovat, prehnut cez koleno....mozu pomoct....nehadam sa, ale u nas nepomohli....a teraz upresnim :
Mam doma syna 8 rocneho, s jeho jedenim bojujem od jeho 2 rokov....do vtedy zjedol vsetko, rad a vela a potom koniec....uz som to tu pisala....vraj v skolke sa nauci, odkuka...no nie nenaucil sa, je skolak a ani obeed nejedava, ma spoluziakov, ktorym rad posunie svoj obed...varene jedlo neje v jedalni vobec....druzinarka je zufala....riesila som to milion krat uz....mame za sebou vsetko : gastro, odbery krvy, psychologicku, prehnutie cez kolenom, doprosovanie, sluby,prosby, uplatky, dokonca som ho vyhodila z domu, koli nejedeniu v samom zufaltsve....a to bol posledny moj bod zlomu ( on sa vazne siel balit ) a od vtedy neriesim co moje dieta je.....on ked nieco jest nechce, a pod natlakom to predsa ochutna, je schopny sa na pockanie pozvracat...takze mna dviha zo stolicky ked citam tieto rady vyhladovat...skusala som 3 dni.....pil vodu...tu hru hral somnou a prehrala som....
Najnovsie minuly tyzden, telefonat zo skoly, ze lezi na lavici a je mu zle mam si po neho prist....co tomu predchadzalo ? Rano sa pohal s tatom....tak ranajky nezjedol, desiatu si nechal na stole, lebo vraj bol " nasraty " a odisiel, obed neje z principu v skole ( nechapem principu, ale ok, som mama nemusim vsetko chapat ) a teda bolelo ho brucho od hladu...ucitelka mu vraj ponukla svoje jedlo, potom dokonca cokoladu....odmietol....doma som ponukla jedlo...ze teda hladny bude....odmietol...nakoniec zacal pit caj a potom zjedol horkotazko rozok
On ked si ide svoju vlnku, je mu jedno .....skusali sme varit spolu, pomoze a rad a potom nam popraje dobruchut a da si rozok...😅, do obchodu chodime aby si vybral co bude jest, dopredu hlasim co varim a to pre neho varim dookola cestoviny s kečupom, perkelt, pecene kura a ryzu, tarhonu, a hrachovu polievku( tam schovam vsetko : mrkvu, zemiak, batat, hokaido, cibulu, cesnak ...podla toho co je doma ), zje ale malo..ale par lyziciek da, aj to som rada... Aby som nebola len zla mama, ktora kritizuje tak: zje ovocie : jablko, hrusku, jahody, maliny, cucoriedky, mandarinky a hrozno,marhule, broskyne, zeleninu len surovu, uvarenu ani zazrakom : kalerab, karfiol,uhorku, sem tam kapustu a mrkvu....
Najnovsie mu zistili problem s laktozou, tak mliecne sme mali uplne vysadene...co do vtedy mal rad ale nahrady mu nechutia, tak uz ani mliecne nechce, odvykol si... Zje len jeden druh syra. Z orieskov uz len pistacie ( dlho jedol hociake...teraz uz nechce)....dufam v pubertu a ked ani to nie...tak uz je to na nom a nech sa stravuje ako vie...ja som vyskúšala vsetky mozne varianty a som rezignovala.... Len na doplnenie on ani sladke nema rad...( Teda zje nejake oblubene veci ) , ale nepyta si sladke vobec, ziadny kolac, nepije sladke vody, len mineralku a z vodovodu...Takze niesi sama mama co ma doma " nejedaka " ....mam druheho syna a ten zje aj tanier 😂....dufame v rovnaku vec, ze vyrastu 😉 a mozeme si drzat palce ....dobru noc
Tak hladovka a je
Neverim 😄 Tuto diskusiu si dam zajtra rano ku kave na pobavenie
Co pokračuje potom? Sak ju nechaj revat a kričať koľko chce.
Uvedomujes si aký zločin páchania vlastnom dieťati?
Žena.... ak jej raz nevyjde v ústrety to dieťa sa ti hodí pod vlak.
Si normálna??? Chod k psychologovi čím skôr. Ty! Lebo ty máš obrovský problém s vychovou. Ale ze teraz fakt nepreháňam
Problém je asi aj ukrytý v tejto vete "vždy som sa snažila vyhovieť".. no jednoducho sa nedá vždy vyhovieť..
ja som asi krkavcia matka ale deti proste občas museli zjesť aj niečo čo nechceli.. nie čo vyslovene neznášali - do toho som ich nikdy nenutila (napríklad najstarší neznáša banán) ale keď sa malo jest ovocie jednoducho museli zjesť, keď sa mala jesť zelenina museli zjesť.. inak nenastalo niečo čo chceli.. napríklad ak by nezjedli, nepozreli by si rozprávku.. ale ako vravím, ja som asi hrozna mama, dodrzujem slovo ak raz niečo poviem, tak to tak bude - či už je to pozitívne alebo negatívne.. a ak by som napríklad povedala že niečo nemamendoma a nekúpim to, tak to fakt nekúpim aj keby som sama možno na to mala strašnú chuť.. som niekedy az tvrdohlavo zasadova..
@dankabetka Držím palce mám presne to isté, len stym rozdielom,že moja dcéra je sladkosti celý deň v kuse na kilá
@dankabetka ty si čítala co písala autorka? Ze slečna si zmysli o 10 večer pizzu z tesca a keď ju mama neuberá kúpiť tak robí cirkus? Ze si zmysli hranolky v noci? Ze to co pred tým v pohode jedla už druhý krát zrazu nechce lebo chce vždy zásadne to co doma nie je?
@dankabetka to čo si ty popísala, nemá s autorkou nič spoločného. Jej dcéra zje všetko. Len sa jej páči mamu preháňať.
@jana_eyre_2 To vám závidím, mne nedá keď plače a je hladná. Ale tak zásady by mali byť
Tak po poslednom príspevku je mi jasné že ďalšia vymyslená téma 🙄
Taka trafená matka nemôže byť reálna.
Neexistuje. Vymyslene.
Ako hladná, keď je sladkosti na kilá, ťažko by mohla byť hladná..
@simona20201309 Ja nie som trafená matka a neurazajte ma prosím. Ak sa vám niečo nepáči napíšem slušne a nie trafená matka
Ona neplace, lebo je hladna, ale preto, lebo jej je "nuda" a mama spravi vsetko, co jej na ociach vidi, tak preco to nevyuzit.. boze zlata moja 9 rocna, co dnes dala 1,5h trening, bola so mnou na nakup, pomohla vsetko vylozit, spravila si ulohy, dala si sprchu, zjedla do bodky to, co som pred nu polozila a uz hodinu spi...
@jana_eyre_2 Zo sladkostí sa nedá najest
Neviem kto si a co si za autora ktorý si je schopný vymyslieť takúto temu, ale je to tiež forma nejakej diagnózy. Ale ak ti takáto forma zábavy pomáha tak som rada ze sme ti mohli aspoň takto výpomoct.
Prajem pekný večer
@anjelicek26 😯😯😯😯😯
@simona20201309 Dovidenia
Práveže sladkosti veľmi zaplnia, len nie zdravo.. no ale tak keď máš svoju pravdu, tak ja ťa presviedčať nebudem..
V jednej knihe o výchove sa opisuje "dieťa tyran" ...a presne ten opis sedí na dcerino správanie. Musíš ju začať naucat na slovíčko NIE. Bude kričať, hnevať sa....ale každé čudo trvá tri dni a ona sa postupne naučí. Ale lekár má pravdu, je rozmaznaná. Mám štyri deti a tiež zvyknú vymýšľať ale ja ich aj nechám pár hodín o hlade, (bez mlsiek, sladkosti a podobne) a hneď mi normálne jedlo všetci zjedia a ešte za ušami sa obliznu....že by ma decko ťahalo z postele večer a ešte na hranolky? .... neexistuje. Musíš byť prísnejšia a stanoviť hranice, lebo evidentne chýbajú. Držím palce! Zvládneš to! Len ju toľko neľutuj, žiaľ robíš dcérke medvediu službu.
Spravila by som to nasledovne
Odteraz žiadny krik, žiadne emócie. Naberiem na tanier s kľudom všetkým. Kto chce zje, kto nie nezje. Všetci naraz na raňajky, obed aj večeru. Pomedzi to ovocie alebo zeleninu. Nechce jesť ? Absolútne nemusí, nevadí. Keď bude hladná naje sa. A plus by som jej vysvetlila prečo je dobré zdravo sa stravovať a že to je pre jej dobro. Keď chce kričať nech kričí ak jej to uľaví
A áno ak by v skutočnosti toto bola reálna téma tak trafená je veľmi mierumilovný výraz....
Ak dovolí jest matka nejakej dcére sladkosti na kila a potom plače že nechce nič normálne a o 11 večer ide vyprážať hranolky tak je to jeb....ta matka.... bez urážky.
Slušnejsie to nedokážem aj keby som chcela.
Ale toto nemôže byť reálne.
Horší prípad od tohto je už len nedať dieťaťu nič jesť
Prečo mi tu niektoré píšete o vymyslenej téme alebo má urazate ? Lebo vy žijete inak ? Dokonca je tu pár žien, ktoré som už videla osobné, alebo sme sa len stretli pre niečo, takže asi vymyslené to nebude. Ďalšia vec ak máte vy inú výchovu dobre, beriem. Dávnejšie som tu písala o svojej dcére asi rok acca dozadu a tiež tu bol výsmech. Asi viac nenapíšem
Tak hranolky by som jej v danom momente nešla urobit a už vôbec nie takým spôsobom. To sú tie jedla, čo má ona na wishliste? Mám 8 ročnú a tiez vie jacat, keď niečo chce. Ale s manželom sme neustúpni a somariny nedostane. Mám 3 deti, a keby si každé zamyslelo niečo iné, a my ich mali obskakovať ako v reštike, tak ma trafí slak.

Ale aspoň nadpis máš správny, keď už pri výchove si nevieš dupnúť. Aj bez psychologičky vieš začať hovoriť nie (hlavne na takéto blbosti typu vymýšľanie s jedlom, nie je hladná, len ťa fakt ničí ) a stáť si za tým. Len treba už konečne začať, ak už nie je aj neskoro v 9tich rokoch