icon

Ako zvládnuť detinské správanie dospelého partnera?

2. okt 2024

Ahojte, priateľ má pre mňa osobne zvláštne prejavy keď niekam ideme. Do obchodu pešo, na prechádzku, so psom atď. V praxi to vyzerá tak, že na ceste do obchodu začne najprv vzlikať ako ešte dlhooo, že je hladný, smädný atď - reálne je obchod možno 15 minút cesty. To by som ešte brala - nato sa dá pripraviť. Čo je horšie sú tie sprievodné prejavy … konkrétne … ideme spolu niekam a on zrazu začne rukou “strieľať” (rozumej nastaví dva prsty a palec) a “strieľa” po veciach naokolo a robí pritom aj tie zvuky alebo začne skákať ako opica a tak chodí, nedávno celú cestu do obchodu “beatoval” (robil akoby beatbox). Napr. keď vidí blikať nejaké svetlo (pokazené svetlo/neón na bráne) začne tancovať akože je to diskotéka a tak ďalej. A toto všetko na ulici … pri tom poslednom mi už aj párkrát vytkol, že nespolupracujem a nerobím to s ním (netancujem len tak vonku na blikajuce svetlo), že teda niesom spontánna a uvoľnená. Akože zo začiatku som to fakt brala ako srandu, veď ma to aj dokázalo pobaviť … ale nedávno som si uvedomila, že ma to normálne tak vyčerpáva , že nemám chuť niekde s ním chodit. Mám pocit akoby som mala pri sebe 5 ročne dieťa. Už som sa ho pýtala, či to robí aj pri iných ľuďoch a povedal, že pri mne sa cíti uvoľnene. Nechcela som sa s ním otom najpr bavit, pretože som vedela, že ak mu naznačím, že mi to vadí povie, že toto je on a pri mne nemôže byt sám sebou, ale už mi to nedalo. Povedala som mu, že ma to proste vyčerpáva a on, že teda nemám s ním nikam chodiť. Pýtala som sa ho, prečo to robí a či sa nudí … a on že áno potrebuje si nejak zamestnať myseľ, že take veci robí aj ked je sám, že sú to jeho prejavy. No ja neviem, predstavte si že idete po meste za ruku s 30 ročným človekom a robí tieto veci. Ja tu predsa niesom nato, aby som sa mu starala o neustálu “zábavu”. Samozrejme ma už reči že on keď nemôže byť sám sebou, že tak si to nevie vo vzťahu predstaviť adť. Ja zase ak mám toto znášať tiež nie … no ako by ste reagovali Vy? Robia toto aj vaši muži ..

autor
3. okt 2024

@janickacrazy Prepáč, ale tieto komenty už nebudem komentovať. Vyjadrila som sa jasne. Už keď niektoré z Vás vedia lepšie Ok … O tomto táto téma absolútne nieje.

unicornlady
3. okt 2024

Tento tvoj priateľ mal už nejaké priateľky pred tebou? Nespomínal, ako oni vnímali toto jeho správanie?

maminkadeticiek
3. okt 2024

Ja fakt neviem.Vztah je vlastne iba nieco ako stretnutie dvoch ludi na dobu urcitu.Chodite spolu nie preto aby ste sa navzajom menili,alebo museli spolu ostat,ale abybste sa otukali,vyskusali,zistili ci k sebe ladite a ak nie,tak sa pekne rozlucili a nasli si niekoho vhodneho.Tu nemas co riesit.Proste ked sa sprava tak ze ta hanba facka,obtazuje ta to,vyciciava z energie tak co chces riesit?Jeho mal vychovavat niekto iny,nie ty.

emka530
Odpoveď bola odstránená
autor
3. okt 2024

@emka530 mne sa práveže uľavilo že veľa žien to vidí tak ako ja. Lebo mala som trosku pochybnosti o sebe typu veď je len extrovertný alebo proste taká “veselá” povaha a ja asi nie. Čiže ja som s tým Ok aj že možno vážne je tam nejaké adhd alebo trauma … Možno by mu trebalo nejak pomôcť, ale tak tam by si musel uvedomiť že nieje Ok, a to on nepripustí.
@unicornlady vážny nemal, nemal mu to doteraz kto povedať aj preto ja som Tá zlá. Vieš jeho kamosom to príde “vtipne” keď to vidia raz za čas. Iné je s tým existovať skoro denne.

janickacrazy
3. okt 2024

A akú má prácu? Tam sa akože správa normálne alebo? Neviem si to úplne predstaviť.

klaridka
3. okt 2024

Možno len zle nastavená liečba...alebo na niečom fičí...

autor
3. okt 2024

@janickacrazy v IT, áno vie sa správať aj úplne normalne. On sa takto správa, ako to mne opísal keď sa cíti uvoľnene a dobre. Čiže v rodine, pri mne najviac, s kamaratmi .

earlgrey
3. okt 2024

Ako dlho ste spolu? a prepáč za súkromnejšiu otázku - v posteli sa správa ako? veď tam sa najviac asi uvoľní a môže byť sám sebou...tiež sa hrá na spidermana? nerýpem, len ma to zaujíma..

autor
3. okt 2024

@earlgrey nie vôbec, normalne dospelo, vsetko Ok

unicornlady
3. okt 2024

Len toto jeho správanie by na mňa pôsobilo veľmi asexuálne. Ale ty asi nemáš problém dostať sa pri ňom do nálady.

autor
3. okt 2024

@unicornlady ak by som nemala problem, neriešila by som to ani by som otom nepísala. Samozrejme, že s tým problem mám.

unicornlady
3. okt 2024

Ja som mala na mysli tú sexuálnu stránku. Písala si, že tam všetko funguje, ako má.

petracandle
3. okt 2024

@autorka si si naozaj skutočne istá, že nehúli? A mala som takého kolegu a niekedy som sa zaňho vyslovene hanbila. Tiež vedel byt veľmi seriózny ale potom robil takéto veci alebo rád prankoval ľudí. Mne to už vadilo z hľadiska čisto kamarátky a keby má byť toto môj partner tak by som sa zbláznila.

elviku11
3. okt 2024

ináč aj to chronické ochorenie čriev súvisí s nespracovanými emočnými zraneniami a nedostatkom "niečoho" vo vývoji. Človek si to potom musí kompenzovať rôznymi prejavmi, tikmi, vybúrením sa, aby sa z toho nezbláznil.
Ja by som ho nesúdila tak rýchlo, on za to v podstate nemôže.

jana_eyre_2
3. okt 2024

Ako aj môj muž má niekedy také trápnosti, že asi iná by si tukala.na čelo, ale tak mňa to nevyčerpáva, nejako to odignorujem, zase dospelo sa chovať vie väčšinu času.. beriem to ako fakt, že je niekedy taký, tak ako ja som niekedy nepríjemná 😅 (mám podobneho kolegu, podľa mňa je v pohode, ale nedávno mi kolegyňa vravela že jeho žena musí byť zufalka.. mne to prišlo trocha ľúto a radšej som nepovedala že mi môjho muza pripomína 🤣)

mne príde že tvoj priateľ má asi hyperaktivitu, nevie nič nerobit.. na druhej strane je dôležité aky je v kritických situáciách? Zažila si ho v nejakých? Napríklad keď si bola smutná ako reagoval? Alebo aky je keď má problém v práci? Ja si zase nemyslím že by kvôli takémuto niečomu bol zly otec.. deti by ho mali ako takého bavica.. veď to je fajn..

Poznáte seriál modern family? Phil dunphy je presne ten typ muža čo "strieľa" prstami na ulici, je trápny, ale na druhej strane dobrý človek.. nie každý by to vydržal, ale kto áno, tak neznamená že je to zle.. 😉

ema22270
3. okt 2024

Toto mi vadilo na 6 rocnom synovi, ked sa spraval ako opicka, tak pri 30 rocnom by som skolabovala

ema22270
3. okt 2024

A este doplnim raz sme vzali 12 rocnu neter na tyzden s nami do tatier, spravala sa horsie ako nas 3 rocny syn, same tanecky po ulici, zvlastne pohyby, vyspevovala si vkuse a ja som proste po tyzdni bola z toho uplne na prasky (snazim sa byt tolerantna ale ked je toho vel nedavam to)

grof_monte_christo
3. okt 2024

Psychicky stav tvojho priateľa hodnotiť nejdem. Len sa pridávam do tábora žien, ktorých by takéto správanie priateľa rušilo. Bola by som z neho nervózna. Mam rada pokojných, nie pojasenych ľudí a pod spontánnosťou a uvolnenostou vo vzťahu si predstavujem niečo iné.

autor
3. okt 2024

Dnes sme sa otom bavili a Teda vytkol mi, že ho proste nerespektujem aký je, žeby som ho chcela len meniť a že tieto veci vadia iba mne a čo mi bude vadiť ďalšie a nech si uvedomím, že je to len môj názor. A že prečo v tom vidím taký problem, že je kopu iných horších veci čo muzi robia a ja riešim takúto banalitu v živote.

earlgrey
3. okt 2024

@autor
Tvoj priateľ má pravdu. Buď ho budeš akceptovať takého, aký je a nesnažiť sa ho zmeniť, alebo ho nechaj ísť a nech si nájde ženu, ktorá je na podobnej vlne a bude ho akceptovať. A ty si nájdi takého, ktorý ti bude vyhovovať.

grof_monte_christo
3. okt 2024

Z jeho pohľadu je to banalita, avšak z pohľadu, ake pocity to v tebe vyvoláva, že si z toho nervózna a vyčerpaná, to banalita nie je. Bud ti niekto sedí alebo nesedí. To sa nedá racionálne odôvodniť.

autor
3. okt 2024

@grof_monte_christo ja chápem, aj to že proste nevyhovuje … vymeniť … len proste mrzí ma ten dôvod. Keby to bolo niečo vážne, čo mne vadí ale je “normalne” v živote … ale toto .. Toto nemôže byt v poriadku pre nikoho. Nuž nevadí, ma pravdu. Meniť ho nebudem.

grof_monte_christo
3. okt 2024

Ak je to teda taka banalita, na ktorej nezáleží, tak nech na prechádzkach s tebou takéto veci nerobí. 🤔. To je on ochotný kvôli takejto banalite položiť vzťah? Vieš, da sa to otočit aj takto.

autor
3. okt 2024

@grof_monte_christo veď to ma strašne mrzí, že v podstatne keď si ma “vybrať” radšej bude robiť spidermana ako by mal udržať vzťah. To je pre mna dosť veľké sklamanie.

grof_monte_christo
3. okt 2024

Ked ti nesedí banalita, ktorú on nedokáže zmenit, lebo je súcastou jeho osobnosti, tak sa asi musíte rozísť 🤷

andreatytler
3. okt 2024

No, je to blbe to takto podat ze rozchadzam sa s tebou lebo sa spravas detinsky.
Ale rozisla by si sa s chlapikom koli tomu ze sa sprava cholericky? Vybuchy hnevu, alebo vecny pesimista ze sa len stazuje. Toto by uz bol padny dovod, ale ak su tie crty osobnosti srandovne a detinske tak akoze nemozu byt seriozne a padne?
Mam svagra, ktory nevie spracovat hnev. Vzdy obrovnske teatralne vybuchy a jeho rodicia a surodenci nad tym len mavnu ruku a povedia si: Co uz, Jano je taky.
A to mu dava pocit ze je to normalne taky byt a ocakava od svojej zeny ze aj ona nad tym mavne rukou. Ale to sa nedeje. Rodicia mali ten hnev riesit uz v detstve.
Toto iste sa podla mna dialo v rodine tvojho priatela. Skoda ze si nechce uvedomit ze mozno nema pravdu a toto nie je nieco co by mali ludi anaokolo akceptovat, ale nieco na com by mal on pracovat. Alebo aspon pol na pol.

andreatytler
3. okt 2024

@grof_monte_christo Presne, Ak by to bola banalita, tak by mu nemalo vadit sa toho vzdat, alebo to obmadzit.

grof_monte_christo
3. okt 2024

@andreatytler Preto sú partnerské vzťahy také zložité. Ľudia si musia sedieť tak v podstatných veciach, ako aj v banalitach. Dá sa dohodnúť na kompromise, ale takéto vztahy nebývaju najšťastnejšie, žiaľ. Radsej by som im poradila rozchod, sú ešte mladí, nech skúsia nájsť niekoho vhodnejšieho k sebe. Možno chlapec nakoniec bude musieť pochopiť, že to nie je súčasť jeho osobnosti, ale skôr naučené správanie. Ktovie 🤷

nerko
4. okt 2024

Toto nie je zabava, ani uvolnenie. Podla mna ma psychicku diagnozu. Ak mu to nechces tolerovat rozid sa s nim, cim skor, tym lepsie.