icon

Ako zvládnuť finančné a rodinné problémy po pôrode?

24. jún 2026

Dobrý deň, ospravedlňujem sa za výlev, ale som na pokraji vlastných síl..Som 6 mesiacov po pôrode, možno som ešte rozladena, ale proste som extrémne vyčerpaná psychicky a neviem ako ďalej..V decembri sa nám narodilo dúhové bábätko (objavilo ako zázrak ♥️ keďže mám zdravotné problémy a prirodzene sme nemali šancu 🫣) za čo som nesmierne vďačná samozrejme, ale odkedy prišlo bábätko, všetko sa nesmierne komplikuje..Dieťatko prišlo predčasne, 4 týždne sme boli v nemocnici..Manžel mal hneď na to dva mesiace ťažkú nehodu, čo si vyžiadalo dlhú liečbu a z dávok čo máme nevyužijeme..Ja proste nevládzem..Oslovila som okolité charity, všade je toho veľa a čakacia doba dva mesiace 😒 Chodím si privyrábať popri RD upratovaním..ale keďže kojim bábätko, na dlhšie preč z domu nemôžem. Máme pred sebou ďalší mesiac ťažkého obdobia a ja proste neviem ako ďalej..MM odchádza do práce ( týždňovky) čiže musím ostať s deťmi doma a vôbec neviem, ako kam ďalej vykročiť..Kúpila som za posledné peniaze tento týždeň plienky a základné potraviny a tým som skončila..vôbec netuším kde vezmeme financie na ďalší mesiac kým sa vrátime do normálu a budeme mať späť príjem, strava, plienky, prikmi a zvyšné potreby do domácnosti..Na rodinu sa žiaľ obrátiť nemôžem, moja mama žije sama, druhá strana žiaľ žije mimo nás..Prosím neodsudzujte ma, viem, že je to dočasné a zlé veci nás tiež učia, len jednoducho táto neistota a zviazané ruky sú pre mňa neskutočná záťaž na psychiku..Som vďačná , že sme to doteraz ustáli, že sme zdraví a že máme strechu nad hlavou, ale pozerať sa na to, jak si aj staršie dieťa pýta niečo čo vidí v televízii napríklad, mi láme srdce, keďže doteraz deťom nikdy nič nechýbalo , a už aj tak sú posledné mesiace neskutočne obmedzované..Po vrátení požičaných peňazí, keďže aj benzín musíme teraz už riešiť, mi tento mesiac nezostáva zasa ani cent a ja už naozaj neviem, ako pozbierať poslednú silu na to, aby sme to prežili.. Ešte raz sa ospravedlňujem za výlev..

Strana
z10
oskvarka
25. jún 2026
@anonym_7e83ff

@anonym_744f9f Nemam 2 male deti, ako autorka. Tu nejde o pol hodinu. Ale autorka tu stale pise. Ja som v praci a zabijam nudu. A aj tak jej tu nikto nepomoze. Mohla radsej zbierku na donio urobit. Tu len dookola odpoveda na otazky. A aj tak jej vela zien ani neveri co pise.

@anonym_7e83ff zabíjanie nudy v práci má zaujalo..

oskvarka
25. jún 2026
@anonym_dae7ee

@anonym_autor Hej, život si si naozaj dobre zariadila, preto sem píšeš.

@anonym_dae7ee naozaj si ideme závidieť aj ťažkú životnú situáciu? To je už ako niekto niekomu závidí PNku že nemusí do práce..teda jasene aj mne sa nie vždy chce ale sú veci ktoré ovplyvniť nemôžeš...vždy sa môže stať niečo také zle na čo nikoho vankúš nebude stačiť.. zlé veci sa jednoducho niekedy stávajú...a nik si to tak nezaradil...to vôbec nieje pekne niečo také niekomu napísať...

oskvarka
25. jún 2026
@anonym_7e83ff

@anonym_autor Raz za hodinu 😃. Opisala si prave svoj zivot, ako keby ho mas idealny, a pritom ste akurat bez penazi, a ziadna rezerva na ucte. Vsak 9 stran tu uz riesis tvoju zlu financnu situaciu. Poradili ti tu naozaj vsetko mozne. Ani na to donio nereagujes. Tak pis dalej ako nemate peniaze, uz pre teba dalsia rada ani neexistuje.

@anonym_7e83ff vieš čo ja keď počujem vetu že moje dieťa celý deň prespí tak to je ideálny život z miminkom...naozaj moje 1. dieťa nespalo cez deň viac ako 30 minút dokopy...mala som z toho popôrodnú depresiu z ktorej som sa vyše pol roka dostávala .. ale zase som kojila ale aj tak to bol strašný stres...a z toho sa mi spustila ulcerozna kolitida ..a na nájom aj na účty sme mali...jej život je určite prave teraz aj v niečom celkom ok a v niečom dosť na figu...čo je fain lebo je to aspoň vyvážené..a môže s chladnou hlavou riešiť iné problémy ako celé dni uspavat mesiace urevane nervózne nevyspate dieťa...

anonym_dae7ee
25. jún 2026
@oskvarka

@anonym_dae7ee naozaj si ideme závidieť aj ťažkú životnú situáciu? To je už ako niekto niekomu závidí PNku že nemusí do práce..teda jasene aj mne sa nie vždy chce ale sú veci ktoré ovplyvniť nemôžeš...vždy sa môže stať niečo také zle na čo nikoho vankúš nebude stačiť.. zlé veci sa jednoducho niekedy stávajú...a nik si to tak nezaradil...to vôbec nieje pekne niečo také niekomu napísať...

@oskvarka Zrejme cítiš k autorke určité sympatie a preto berieš naše "nepodporujúce" komentáre až príliš osobne. Ale. Autorka tu dostala niekoľko desiatok rád, podporujúcich správ a možností riešenia. Zo začiatku úmyselne neodpovedala na doplňujúce otázky, každú radu dopredu znegovala, ani sa nad ňou nezamyslela. Navyše jej určité detaily nesedia. Raz býva v byte, raz v dome, matka áno, matka nie. Najviac ma na nej irituje ten jej prístup. To, že sa sústredí len na jeden mesiac ale nemá v úmysle zmeniť svoje návyky. Pretože áno, život je nevyspytateľný a človek sa môže dostať do problémov bez svojho pričinenia. Ale tu pochybili oni ako rodičia. Spomínala tu dlhy, žiadnu rezervu, pôžičky od okolia. Čo myslíš, že hľadá tu? Potľapkanie po pleci? To ťažko. Budúci mesiac sa nič zázračne nezlepší, povracia dlhy, ktoré si s mužom porobili a bude tam kde predtým. Poznám ženu, ktorej zomrel muž, zo dňa na deň zostala sama na tri deti, z toho jedno polročné. Celú rezervu minula na pohrebné náklady, žili z ruky do pusy, ona bola doma, muž pracoval za minimálku. Po jeho smrti si našla dve brigády, deti v škôlke a jasliach, občas pomohla mama. Po nociach sa vzdelávala, aby dostala lepšie zamestnanie. Neplakala tu, nenaťahovala ruku cudzím ľuďom. Ona sa sakra obracala, aby svoje deti uživila. Tak prepáč, že po tejto skúsenosti so známou nad autorkou len znechutene krútim hlavou. Pretože keby chcela, mohla byť dávno niekde inde. Znova opakujem, tu nejde len o jeden mesiac, ich situácia je nahovno už dlhšie, keď si stihli porobiť dlhy. Takže si tu môže posielať srdiečka, arogantne sa tu hádať s komentujúcimi ale aby zdvihla svoju riť a skutočne zabrala, to zase nie. Miesto času, ktorý trávi tu, mohla pobehať okolie a nájsť si prácu a nie furt len omieľať, že sa nič nedá a nič nie je. Takýto ľudia si nezaslúžia tvoj súcit.

autor
25. jún 2026
@oskvarka

@anonym_7e83ff vieš čo ja keď počujem vetu že moje dieťa celý deň prespí tak to je ideálny život z miminkom...naozaj moje 1. dieťa nespalo cez deň viac ako 30 minút dokopy...mala som z toho popôrodnú depresiu z ktorej som sa vyše pol roka dostávala .. ale zase som kojila ale aj tak to bol strašný stres...a z toho sa mi spustila ulcerozna kolitida ..a na nájom aj na účty sme mali...jej život je určite prave teraz aj v niečom celkom ok a v niečom dosť na figu...čo je fain lebo je to aspoň vyvážené..a môže s chladnou hlavou riešiť iné problémy ako celé dni uspavat mesiace urevane nervózne nevyspate dieťa...

@oskvarka pri prvom som to mala úplne rovnako, a veru stále je rovnaký 🫣 separačná úzkosť, teraz po ťažkom období znova len mama, bojí sa ísť aj na wc bez mami 🫣 takže toľko času mám ja doma od detí..

autor
25. jún 2026
@jaond19

K tomu letnemu strazeniu, mozes si aj v skolke kam ti chodi dieta dat oznam ze vies strazit, tam ta mamicky aspon z videnia poznaju, je to doveryhodnejsie

@jaond19 dieťa ešte do škôlky nechodí, nastupuje až tento rok ak teda vôbec budeme v tomto úspešný..minulý rok nám to doktorka zatrhla takže nenastúpil..

autor
25. jún 2026
@mia667

@anonym_autor Ježiši obuli sa tu do teba akoby si niekoho zabila a okradla.
Ja ti rozumiem. Človek plánuje a robí aby bolo dobre ale prídu obdobia kedy si povieš že nič horšie sa nemohlo stať.
Držím palce nech sa vám prilepší a tieto múdre hlavy dokonale ženy matky si nevšímaj. Internet zvládne veľmi veľa ale realita je úplne iná ako ich mienky na nete.

@mia667 ďakujem ♥️ veru..ak by som bola kus citlivejšia tak sa poskladam..ale nie..už včera som to chcela vymazať, ale reku zas nájdem niekde na stene príspevok, jak som sa stratila lebo som určite bola podvodník..tak som tu znova..a hlásim vopred, deti mám vyvetrané, nakrmnene, okupane a spia, takže čas kus mám 😊

autor
25. jún 2026
@anonym_7e83ff

@anonym_744f9f Nemam 2 male deti, ako autorka. Tu nejde o pol hodinu. Ale autorka tu stale pise. Ja som v praci a zabijam nudu. A aj tak jej tu nikto nepomoze. Mohla radsej zbierku na donio urobit. Tu len dookola odpoveda na otazky. A aj tak jej vela zien ani neveri co pise.

@anonym_7e83ff práve preto že neveria som stále tu..pretože hneď prvý príspevok bol, že som sa odula lebo si nikto nepýtal môj účet..nie neodula, poobedie som len strávila s deťmi vonku ako každý deň

anonym_5b8cc0
25. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_7e83ff práve preto že neveria som stále tu..pretože hneď prvý príspevok bol, že som sa odula lebo si nikto nepýtal môj účet..nie neodula, poobedie som len strávila s deťmi vonku ako každý deň

@anonym_autor verim ti,ze to mas tazke a to velmi.Divat sa na deti a nemat im ani za co kupit jedlo,nie to este hracky,oblecenie.Poplatte ucty a chodte k mame tam sa aspon prestravujete.Snad tolko navari aj pre vas,kym tam budete.Potom to preklopis a uz bude dobre.

anonym_eb6442
Včera o 05:32
@anonym_autor

@anonym_eb6442 neuveriteľné je čítať čo píšeš prepáč 🫣 už keď ideš útočiť a písať čo je uveriteľné, aspoň nebuď za blbú a prečítaj si moje komentáre normálne..

@anonym_autor nikto ti prachy neposle, to si zapamataj... a mozes tu vymyslat bajky od rana do vecera. A dalej pis kraviny aspon nikto nenaleti.

oskvarka
Včera o 05:48
@anonym_autor

@oskvarka pri prvom som to mala úplne rovnako, a veru stále je rovnaký 🫣 separačná úzkosť, teraz po ťažkom období znova len mama, bojí sa ísť aj na wc bez mami 🫣 takže toľko času mám ja doma od detí..

@anonym_autor moje deti sa všetky báli...jedno to naučili druhé už som myslela že to nikdy neskončí ...ale skončilo to asi rok-dva roky dozadu najmladší mal 4 .. takže krásnych 11 rokov chodenia na záchod s každým dieťaťom 😂

oskvarka
Včera o 05:59
@anonym_dae7ee

@oskvarka Zrejme cítiš k autorke určité sympatie a preto berieš naše "nepodporujúce" komentáre až príliš osobne. Ale. Autorka tu dostala niekoľko desiatok rád, podporujúcich správ a možností riešenia. Zo začiatku úmyselne neodpovedala na doplňujúce otázky, každú radu dopredu znegovala, ani sa nad ňou nezamyslela. Navyše jej určité detaily nesedia. Raz býva v byte, raz v dome, matka áno, matka nie. Najviac ma na nej irituje ten jej prístup. To, že sa sústredí len na jeden mesiac ale nemá v úmysle zmeniť svoje návyky. Pretože áno, život je nevyspytateľný a človek sa môže dostať do problémov bez svojho pričinenia. Ale tu pochybili oni ako rodičia. Spomínala tu dlhy, žiadnu rezervu, pôžičky od okolia. Čo myslíš, že hľadá tu? Potľapkanie po pleci? To ťažko. Budúci mesiac sa nič zázračne nezlepší, povracia dlhy, ktoré si s mužom porobili a bude tam kde predtým. Poznám ženu, ktorej zomrel muž, zo dňa na deň zostala sama na tri deti, z toho jedno polročné. Celú rezervu minula na pohrebné náklady, žili z ruky do pusy, ona bola doma, muž pracoval za minimálku. Po jeho smrti si našla dve brigády, deti v škôlke a jasliach, občas pomohla mama. Po nociach sa vzdelávala, aby dostala lepšie zamestnanie. Neplakala tu, nenaťahovala ruku cudzím ľuďom. Ona sa sakra obracala, aby svoje deti uživila. Tak prepáč, že po tejto skúsenosti so známou nad autorkou len znechutene krútim hlavou. Pretože keby chcela, mohla byť dávno niekde inde. Znova opakujem, tu nejde len o jeden mesiac, ich situácia je nahovno už dlhšie, keď si stihli porobiť dlhy. Takže si tu môže posielať srdiečka, arogantne sa tu hádať s komentujúcimi ale aby zdvihla svoju riť a skutočne zabrala, to zase nie. Miesto času, ktorý trávi tu, mohla pobehať okolie a nájsť si prácu a nie furt len omieľať, že sa nič nedá a nič nie je. Takýto ľudia si nezaslúžia tvoj súcit.

@anonym_dae7ee tak ale jej príspevok nebol o tom dajte ale že má úzkost a stres z tohoto mesiaca...denne robí človek kopec rozhodnutí nie vždy všetky sú sto percent racionálne a rozumne a ver tomu že po tejto skúsenosti si urobí nabudúce väčší vankúš ako minule ..a dlhý a pozicky ja som pochopila že to boli tie čo vznikli za tohoto pol roka kedy sa život neočakávané zvrtol..ale samozrejme že sa môžem mýliť...ja jednoducho nemám rada keď tu ľudia do každého vyskakujú..a hlavne ak za také veci čo naozaj nemusí byť pravda...že je zlý človek lebo nie je v kontakte s rodinou lebo sa dostal do zlej situácie aj keď ma malinké deti...lebo nevie alebo mu až tak nezáleží rychlo na fórum písať sto percent gramatiky správne...sú to podľa mňa všetko iba zámienky ako do niekoho štuchnut... Hlavne keď neviem dôvody a motivácie prečo to tak je...ako zareaguje s na rady ktoré si buď už vyskúšal alebo by v tvojej situácii nefungovali...alebo by nefungovali veľmi pravdepodobné a tak sa ti o tom nechce ani dohadovať alebo sa ospravedlňovať. Každý sme iný človek toto fórum nám dáva rady typy nápady možnosti ale stále sme to mi čo si musíme vybrať podľa svojej situácie...a presviedčať niekoho že jeho úsudok je nesprávny a že by to v jeho prípade fungovalo...samotná autorka vie najlepšie posúdiť...kamarátka s deťmi hľadala nájom skoro rok... Hľadanie nájmu z deťmi je veľmi stresujúce a náročné a ceny sú často neprimerane...ale to všeobecné u nás na Slovensku sú.. každý má iné skúsenosti a teda aj dôveru predstav si že máš šťastie a ideš hľadať byť a práve týždeň dozadu sa jeden uvoľnil že presne aký potrebuješ a hneď ho máš...tak máš do života skúsenosť že hľadanie bytu je vlastne easy a pritom to mohla byť len šťastná náhoda.... A naopak niekto má smolu a má stres len si na to spomenie...je dobré keď tu zdieľame skúsenosti a autorke podľa mňa psychicky najviac pomôžu mamičky čo to zažili a napíšu jej ako to zvládli....

Strana
z10