icon

Ako zvládnuť hnev 9-ročnej dcéry?

20. sep 2024

dcéra 9 rokov,začala trucovať a sťažovať sa,nechce sa hrats manzelom a so synom, hlavne ked hraju s loptou, frisby a podobne. Neukazuje uz ani ziacku knizku znamky, len ked sa opytam.Pred par mesiacov, skoro pol roka, sa na ihrisku hrali s deckami tak že si velká skupina deciek hádzali lietajuci tanier frisby a bumerangy a tak a pribehla ku nam susedova dcera a niesla skroro na rukach 6 r. brata,aže naša dcéra mu do hlavy hodila frisby alebo bumerang. Išli sme sa susedom ospravedlnit,zavolali sme dceru domov, dostala vyprask a manžel ju dal za trest klacat do kuta na par minut. Smoklila celý den a potom som ju vzala nech donesieme cukriky susedom ako na odpustenie.hovorila ze hadzala frisby len tak pred seba, ze sa to vo vzduchu otocilo, a vsetky deti ten lietajuci tanier nahanali a chceli chytit. a jako ho chytali, ze pritom tresol po hlave toho 6 rocneho chalana.povedala som jej ze tak ale nema co hadzat ked to ani nebola jej hracka a nepozorna s nou bola, bali sme sa strasne ze ake problemy budu, ze ci ten ich maly pojde do nemocnice. Este hovorila ze ved sa jej zdalo ze sa mu to len suchlo po hlave tak sme jej vynadali, ze nam inak susedia povedali a ze ved s nim isli k doktorovi. O par dni prisla, vraj sa jej sestra toho chlapca smiala ze ci doma dostala. povedali sme jej nech si to nevsima. Potom sa ma pytala ze preco nerobime nic ked nam ona zaluje, ze ked sa jej s kamaratkou nejaky chlapci smeju a tak. Povedala som jej ze aleved toto bola vazna vec, ved mohol sused byt v nemocnici kvoli nej a mohli nas zalovat. Nastastie ten ich maly bol potom v pohde, ale brali ho k dotkotrovi.Dcere hovorime ze pod sa zahrat, s otcom a bratom , naucis sa lepsie to hadzat. vzdy sa len napaprci a trucuje. Nepovie nic , alebo povie ze ved vtedy nic zle nespravila. Uz je to par mesiacov, a aj tak to zasa niekedy vytiahne.nechce na to zabudnut. stale to riesi kazdych par dni.a uz nehovori ked dostane v skole trojku alebo zlu znamku. pytam od nej ziacku ze preco mi nepovedala pred mesiacom ze mala dve trojky a stvorku tak povie ze vraj sa boji povedat.Este je moc mala aby sa nechcela hrat s rodinou. nejake nazory chcem ale nie moralistky

Strana
z3
sidicek
21. sep 2024

@lucia13022023 tak toto dieťa je zjavne najviac sikanovane doma a sami sebe trest nedaju

pimpa12
21. sep 2024

Dočítala som len po dostala výprask.... No tvl. Zmlatite dieťa bez toho aby ste si ho vypočuli, dáte ho do kúta.... A potom čakáte že bude mať vo vás dôveru, je mi z vás zle!

beronsche
21. sep 2024

Sa cudujes? Čo presne ju chcete bitkou naučiť?
Veď vy ju nevychovavate, vy ju cvičíte.
A jej odpor je prirodzený dôsledok....

Odporúčam sa s ňou veľa rozprávať. O jej pocitoch a tvojich. Bez výčitiek. Odporúčam sa zamyslieť, akým spôsobom s ňou komunikujete. Zákazy/ rozkazy? Moze s vami slušne diskutovať?
Kedy ste sa jej pýtali, ako sa ten incident stal? Pred bitkou, či po nej?
Predstav si, že nechtiac zrazis autom niekoho. Naozaj blbá náhoda, našťastie bez trvalých nasledkov. Zdalo by sa ti ok, že ťa muž za to zmláti?
Pretože je to to isté, čo ste urobili dcére..
Tiež to bola, podľa jej slov, nehoda.

Odporúčam zabudnúť na direktivnu výchovu, sama vidíš, že to nefunguje.
Keď nevies, ako začať, skús knihu/ kurz rešpektovať a byť rešpektovaný..
Má len 9, ešte sa to dá celé otočiť.
Ak to takto pôjde ďalej, puberta bude peklo. Pre ňu, aj pre vás.. a váš vzťah bude v troskách...
Vlastne toto už začalo.
Dcéra vám už nedôveruje a je mi jej trochu ľúto.
To dievčatko musí byť celé zmätene, nešťastne.
Svojim odporom voči vám, vlastne len volá o pomoc. Ale vy to čítate úplne zle..

beronsche
21. sep 2024

Och, tá predstava.
Dieťa vystrašené, lebo sa stalo, čo sa stalo. A môj muž, jej otec, osoba dietatu jedna z najbližších, dieťa chytí a svojou mocnou rukou ju udiera, znova a znova..

Som veľmi vďačná, že som toto nikdy nezažila. Ani ako dieťa, ani ako matka.

katkati
21. sep 2024

Autorka, prečo sa nevyjadriš k tomu, čo je tu popísané. Hrdinka si iba pri bezbranných malých deťoch?

lucia13022023
21. sep 2024

@sidicek ne sak načo. Načo trestať samých seba a ostatných ze ubližujú tomu dievčatku

3princezne
21. sep 2024

Podla mna sa k nej hrozne spravate. Vobec jej nedoverujete, vobec Vam na nej nezalezi. Ja myslim, ze jej spravanie je adekvatnou reakciou na Vase spravanie k nej. A s pubertou sa to bude len zhorsovat, ak sa nespamatate, podla mna s prvou pracou sa odstahuje a uz ju neuvidite. Potrebuje citit lasku, zaujem, potrebuje byt pocuvana a vidiet, ze jej doverujete viac ako cudzim ludom.

lenicka999
21. sep 2024

Nechutné. Chudák dcéra. Úplne k vám stratila dôveru a už vám nikdy nič neprezradí. Ste toxický rodičia a viac vám záleží na tom čo hovoria ostatní ako to čo povie ona alebo to čo je naozaj pravda. Takýmto štýlom výchovy vám hneď ako bude môcť utečie ako najďalej sa bude dať a s vami bude udržovať iba nutný kontakt. A vy sa o pár rokov budete chytať za hlavu že prečo k vám už ani nepríde na návštevu a čím ste si to zaslúžili. Práve týmto ponižovaním a neprávosťou ste si to zaslúžili. A ver tomu že ona si bude veľmi dobre všetko pamätať.

kristinapetronela
21. sep 2024

Ste zlí rodičia

modrava
21. sep 2024

mna by celkom zaujimalo (aj ked je to uplne nepodstatne), ci autorka s rodinou zije na slovensku. frisby, bumerang, dieta u lekara a strach zo zaloby a sudov…

danica2711
21. sep 2024

napadlo ma strašne veľa vecí, ale s ľuďmi ako si ty, autorka, sa mi ani diskutovať nechce. Takže stručne: s takými debilnými a necitlivými rodičmi ako ste vy by som sa ani ja "nehrala". Chúďa dieťa

lujza123
21. sep 2024

Predstav si ze sa ti nešťastnou náhodou podarí ťuknúť auto a muz ta doma za to zmláti a nechá kľačať v kúte na hanbu , sadla by si si ešte niekedy do toho auta? A riskovala ze sa môže stať nieco co neovplyvnis a znova ta za to niekto zbije ? Nie?
Tak už chápeš prečo dcéra trucuje.

emuska30
21. sep 2024

Vieš o tom ze to neprejde??
Toto zostane v malej do konca života....nikdy ..nikdy na tu nespravodlivosť nezabudne !
Uz nech to bolo akokoľvek...nech už ten lietajúci tanier mal 19kg a rozbil malému hlavu....nebolo to naschvál....také veci sa stanú....mala sa ospravedlniť...ak by to bolo naschvál....trebalo sa tiež ospravedlniť a vysvetliť. ...
Aké žiaľ spravili ste to najhoršie ako ste mohli.....zničili ste to v čom mala mat absolútnu dôveru....Vás....namiesto toho bitka klacanie a teraz fuuuuuuu ideme sa učiť hrať spolu .......
Fakt mi je ľúto malej......podraz od mamy a otca
Aj keď ste jednali v afekte asi skôr...

milanemila
21. sep 2024

Rodicia roka 🤦🏼‍♀️
Mne toto pripada zas ako dalsia vymyslena vyhrotena tema, nech sa tu diskutuje o niecom a mozu predavat inzerciu alebo co 🤦🏼‍♀️ v poslednej dobe sa stakto extremne ladenymi diskusiami roztrhlo vrece.

inaemre
21. sep 2024

Ja byt vasou dcerou tak tiez som len ticho a cakam do dospelosti ked sa komecne budem moct odstahovat...

macik166
21. sep 2024

Môžeš sa aj poskladať, dcéra ti prestala dôverovať. Boji sa ťa. Už ti neverí . Aj keď bude veľká a dospelá, toto čo ste jej urobili, si proste zapamätá... No matka roka si, čo ti poviem...

fulka1891
21. sep 2024

No tak po ten bod, že ste jej doma vysvetľovali, že mala byť pozornejšia, by som to aj ja tak možno riešila, ale nakoniec by som svoje dieťa v takej situácii, vystiskala, povedala jej, že za to nemôže, pretože to naozaj bola nehoda, že sa má poučiť z tejto situácie, že má dávať poprípade väčší pozor a ukoncila to tým, ako ju aj napriek tomu ľúbime...teraz už len si získať jej dôveru, už len to, že i Tom stále hovorí, tak to nemá spracované a celá situácia ju podľa mňa mrzí a cíti sa aj ukrivdene, pretože to není jedno z tých detí, že ubližujú iným a má z toho radosť, nespravila to schválne...

dagas
21. sep 2024

Rodičia roka fakt.Neboli ste tam ale dostala. Akože fakt? A že je malá aby sa nehrala? No v deviatich rokoch má hadam dosť rozumu že vie povedať či sa jej chce alebo nechce hrať. Keď sa neviem chovať tak si nerobím deti....

marca12
21. sep 2024

Ani sa jej necudujem. Dostat vyprask,ze nechtiac ublizila susedovi? A potom este klacat v kute? Prehnali ste to.

lienka.7
21. sep 2024

@autorka normalne je mi jej ľúto 😔😔😔 vy nie ste rodicia, ale normalne despoti👎👎👎

enusamt
21. sep 2024

Co sa tyka situacie, tak nejdem komentovat.. uz vam nalozili

Mna zaraza jedno.. v dnesnej dobe vasa skola nema edupage? Ked mesiac stare znamky su pre vas prekvapenim? 🤔

emuska30
22. sep 2024

Situácia veľmi zle zvládnutá....to už tu máš napísané z každej strany
A ty sa s 9 ročnou neučíš..neriešiš?
No ja som kontrolovala celú tašku nie len ziacku....všetky zošity poznámky a tak....to bol taky rituál...keď sme sa chystali do školy....
Dcéra má 15r majú edupage ....ale tiež sa rozprávame co dostala ...prečo. ...ako...sama mi ukazuje zošity...poznámky...učivo....a dokonca sa snou niekedy učím.../áno je už veľká...ale sama príde a povie pod sa učiť somnou stebou mi to ide lepšie/ a ja idem ...lebo viem ze príde čas kedy to už nebude ....
Mame doučovanie na anj ...a mat pretože monitor bude. . A chce ho mat najlepšie.....tak neviem ze tu píšeš o 9 ročnej co ti neukáže ziacku . ...aj 15 ročná musí....a vieš povie mi sama aj o zlej znamke...aj o všetkom dobrom aj zlom a vieš prečo? Lebo dôvera...

mantilka
22. sep 2024

Keby dieťa niekoho šikanovalo alebo cielene zaútočilo, to by som vedela pochopiť, že ste boli asi veľmi vytoceni.
Toto bolo neúmyselne. Dieťa bolo treba pozorne vypočuť. Nerozumiem tomu, ako vedeli o bitke.
U nás funguju výchovné pristriedky skôr trest, porozmýšľať čo urobila a potom sa ísť ospravedlniť.
Ale takúto situáciu sme neriešili.
Treba sa s ňou porozprávať a kľudne aj priznať si chybu. Budovať vzťah odznova.
Rozumné si navzájom vysvetliť situaciu a zároveň ju posmelit, že sa naučí s vami hádzať.
Preukázať jej viac lásky a pochopenia, že aj keď urobí niečo zle ste tu pre ňu a s ňou kráčate ďalej.
Známky neukázala lebo sa bála...keď máte zavedené fyzické tresty o to viac ma strach.

zuzuliatko123
5. mar 2025

Túto skúsenosť si dcéra pravdepodobne zapamätá do svojej dospelosti. Odpustí, ale nezabudne. Dôveru v rodičov už zrejme stratila. Bude to chcieť veľa času a budovania spoločného vzťahu aby ste si opäť k sebe našli cestu. 🌷🍀 Veľa šťastia

Strana
z3