icon

Ako zvládnuť hnev 9-ročnej dcéry?

20. sep 2024

dcéra 9 rokov,začala trucovať a sťažovať sa,nechce sa hrats manzelom a so synom, hlavne ked hraju s loptou, frisby a podobne. Neukazuje uz ani ziacku knizku znamky, len ked sa opytam.Pred par mesiacov, skoro pol roka, sa na ihrisku hrali s deckami tak že si velká skupina deciek hádzali lietajuci tanier frisby a bumerangy a tak a pribehla ku nam susedova dcera a niesla skroro na rukach 6 r. brata,aže naša dcéra mu do hlavy hodila frisby alebo bumerang. Išli sme sa susedom ospravedlnit,zavolali sme dceru domov, dostala vyprask a manžel ju dal za trest klacat do kuta na par minut. Smoklila celý den a potom som ju vzala nech donesieme cukriky susedom ako na odpustenie.hovorila ze hadzala frisby len tak pred seba, ze sa to vo vzduchu otocilo, a vsetky deti ten lietajuci tanier nahanali a chceli chytit. a jako ho chytali, ze pritom tresol po hlave toho 6 rocneho chalana.povedala som jej ze tak ale nema co hadzat ked to ani nebola jej hracka a nepozorna s nou bola, bali sme sa strasne ze ake problemy budu, ze ci ten ich maly pojde do nemocnice. Este hovorila ze ved sa jej zdalo ze sa mu to len suchlo po hlave tak sme jej vynadali, ze nam inak susedia povedali a ze ved s nim isli k doktorovi. O par dni prisla, vraj sa jej sestra toho chlapca smiala ze ci doma dostala. povedali sme jej nech si to nevsima. Potom sa ma pytala ze preco nerobime nic ked nam ona zaluje, ze ked sa jej s kamaratkou nejaky chlapci smeju a tak. Povedala som jej ze aleved toto bola vazna vec, ved mohol sused byt v nemocnici kvoli nej a mohli nas zalovat. Nastastie ten ich maly bol potom v pohde, ale brali ho k dotkotrovi.Dcere hovorime ze pod sa zahrat, s otcom a bratom , naucis sa lepsie to hadzat. vzdy sa len napaprci a trucuje. Nepovie nic , alebo povie ze ved vtedy nic zle nespravila. Uz je to par mesiacov, a aj tak to zasa niekedy vytiahne.nechce na to zabudnut. stale to riesi kazdych par dni.a uz nehovori ked dostane v skole trojku alebo zlu znamku. pytam od nej ziacku ze preco mi nepovedala pred mesiacom ze mala dve trojky a stvorku tak povie ze vraj sa boji povedat.Este je moc mala aby sa nechcela hrat s rodinou. nejake nazory chcem ale nie moralistky

alickapusinka
20. sep 2024

Ježiši mal ju muž dobiť. Z ničoho nič ste urobili drámu a prehnali ste to.Pokiaľ viem ten freesbe je plastový keby mu hodila kameň ho hlavy alebo ja neviem tehlu tak pochopím ale freesbe.A taký trest za nič úplne stratila vo vaš dôveru v rodičoch dal ju manžel kľačať za nič rovno ju mal vyhodiť z domu to ste jej dali malý trest.Prepáč žartujem.Uvedom si že ak by si žila ako aj že jedinu dcérku najmilovanejšiu mám na cítorine v hrobe tak si poviem prečo prečo a ešte raz prečo si nevážia rodiča zdrave deti ale davaju im nezmyselne tresty nepochopím a čo teraz čakáš tak ako my dospelý stracame voči niektorým ľudom dôveru tak ONA prestala dôverovať vám vieš prehnali ste to.A myslím si že dôvera sa buduje veľmi ťažko.To je môj názor.Strašne ste to prehnali s mužom toto je fakt na odborníka aj TY a manžela tiež. A za známky bijete dcéru preboha neschopaci vychovavaju deti katastrofa.Des TY si matka za trest.Prepáč na teba len tak tvrdo.Musite pocitiť následky vašho chovania.Keby že ťa poznám pošlem na teba kuratelu bez milosti.Nič ine si nezaslúžite s mužom.A dúfam že syn je velebený až do nebies ku panu bohu. Ten žije ako v bavlnke a ONA je trestana a bitá.Nechápem nepochopím že rodičia majú dva metre na svoje deti.A čo čakáš že urobi v dospelosti újde ani sa s vami nebude chcieť kontaktovať.A ten trest ja viem čo by ste si zaslúžili vy údanie na kuratelu.Možno otázka času že to niekto urobi.

ullala
20. sep 2024

A podla toho s akou samozrejmostou popisujes, ze dostala, mam obavy, ci od vas nedostava kazdu chvilu za hocijaku blbost. Prosim ta, zoberte sa aj s manzelom ku psychologicke a poradte sa s nou ako sa da vychovavat dieta bez bitiek a to skor ako sa vam uplne odcudzi. Ide puberta a mate na to nasliapnute kvalitne.

ullala
20. sep 2024

A tiez ma zaraza, ze vy sa mesiac nezaujimate o jej znamky, to ti pride ok?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
frflos_nespokojny
20. sep 2024

@1ryba nedavam ani som nikdy nedaval.ja som to riesil inak.

chrumka333
20. sep 2024

To najprv dostala výprask a potom ste zisťovali ako to bolo? Alebo ste najprv zistili, že to bolo neúmyselne, proste nehoda a aj tak dostala výprask? No v každom prípade cíti, že sa jej udiala krivda, to jednanie nebolo fér a dáva vám to najavo. Namiesto vašej sebareflexie žiadate až zabudne. Tváriť sa, že sa nič nestalo? Proste držať pusu a šúchať nohami. No aby ste z tej takto náhodou nevychovali budúcu obeť tyrana....

katkati
20. sep 2024

Uz dávno mi tak smutno nebolo. Koľko bezcitných ľudí má detí a ešte sa chvália, ako ich hcú dobre vychovať, bitkou a neskutočným poníženim klačaním. Možno sú aj veriaci. Škoda, že asi nemá odvahu to povedať nejakej milej empatickej učiteľke, ktorá by podnikla ďalšie kroky.

maickamf
20. sep 2024

Za mna urcite velmi neprimerana reakcia z vasej strany.
Stala sa nehoda pri hre, mali ste sa najprv informovat u deti, ako to vobec bolo a nie hned utekat domov dceru zmlatit a este dat klacat do kuta. To je ako v stredoveku.
Ved urcite to nehodila do toho chlapca zamerne.
Stratila vo vas doveru a oporu. Mali ste si to vysvetlit a urcite reagovat inak.
To uz sa tazko napravi vztah medzi vami. Zvlast, ked ma este pocit, ze podcenujete jej problemy...

januska12323
20. sep 2024

Mne to pripadá ako neriešenie tvojej vlastnej traumy z detstva a zaobalila si to akože do dcéry. Na to sú psychológovia a nie MK.

anjelicek26
20. sep 2024

Zmlatit 9 rocne dieta kvoli neumyselnemu hodeniu taniera niekomu do hlavy, to ti prijde normalne? Ked chybu spravilo to ine dieta, ked pri hre drzalo na rukach brata, miesto toho, aby chytalo ten tanier, co mu kamoska hadze? Lebo cielene niekoho trafit na dlhu vzdialenost tanierom by bol excelentny vykon.

A nie, absolutne sa jej necudujem, ze nema chut s otcom, co ju zmlatil, ist sa "ucit" hadzat ten lietajuci tanier teraz lepsie.

A k tomu, ze ti dcera jasne povedala - chlapci mi robia zle, ja ti to poviem a ty nic nerobis - nad tym sa poriadne zamysli...

Si na najlepsej ceste o svoje dieta prijst ako matka takymto spravanim... ak sa to uz nestalo... neveri ti... aj tie znamky... miesto toho, aby prisla s problemom, ze mami pod musime sa to doucit nejako, zlu znamku som napisala, nerozumiem tomu...to radsej schova a neukaze... lebo vie, ze tresty su ake su...

elisebah91
20. sep 2024

@autor
Ziackj neriešim to je úplne nepodstatná vec a len dôsledok.
Ale reagovali ste úplne neadekvátne a keď ste už vychladli tak ste sa jej neospravedlnili za to ako ste ju zrubali a iné. Je to tiez ludska osoba a treba sa tak správať. Má len 9 ale snažiť sa vychádzať a ísť prvý príkladom k deťom. Ona teraz po pol roku čaká že ty a muž za ňou prídete, objimete a poviete ,,prepáč, vtedy po tom nešťastnom uraze sme to prehnali, zbili sme ťa. Nemali sme ale sami sme to nevedeli ovládať, lebo sme sa báli či si neublížila susedovi. Je nám to ľúto. ,, ona to stále od vás čaká.
Ale to sa musíte vy ako rodičia pokoriť a prist za dieťaťom a poprosit o odpustenie.

Deti sa hrajú a určite to neurobila naschvál, jednoducho sa stávajú nehody.

Ja sa učím pokoriť pred deťmi keď to preženiem.
Keď si predstavím na mieste tvojej dcéry moju 7,5rocnu tak mi je veľmi ľúto ako trpí vo vnutri. Pre vás veľkých je to zametena a vyriešená vec, pre ňu nie, stále čaká že sa ospravedlnite.
Keď som bola dieťa mama a oco mi nikdy nepovedali prepáč , vždy som si vyčítala že som nesikovna, nemotorna, za všetko môžem len ja. Ale predsa aj rodičia robia chyby a majú zle dni. A ti moji si to predo mnou nikdy nepriznali. Bola som uzavretá ako tvoja dcéra. Nedol to, lebo v puberte sa odstrihne uplne.
Za mnou rodičia nechodili sa ospravedlniť, ale ja za deťmi chodím. Učím sa to a je to náročné, pokoriť sa pred nimi. Ale za ten vzťah čo sa zas napravi mi to stojí.

Keď sa dcéra ukľudní po akejkoľvek veci prídem ja či muž, kto vybuchol( vo vašom prípade obaja) za ňou. Klaknem si, chytím za ruky(vyrušim aby dávala pozor) a poviem ,,mrzí ma že som reagovala tak zle, prikro, buchla som ťa, dala kľačať. Prepáč nezvládla som vtedy tu situáciu a je mi to ľúto. Odpustis mi prosím?,, a stisnem ju.
Dcéra sa este so slzami v očiach na mňa pozrie a prikývne hlavou a vrhne sa mi do náručia....a zas je vzťah obnovený.

Vy ste si uznali chybu výbuchu a išli ste za dcérou poprosiť od odpustenie vašich činov?
Nie?
Urobte to
A dcéra za vám zas vrhne do náručia...

majusqwa
20. sep 2024

počkaj. strieskate dieťa, lebo hádzalo frisbee a potom riešiš, že nechce ísť hádzať frisbee? veď dobre, nemusím rozumieť všetkému...

mili2016
20. sep 2024

Akože nič v zlom ale kôli cudziemu dieťaťu by som svoje NIKDY nezbila a že kľačať 🤦🏻‍♀️nech ide do kúta kľačať tvoj drahý manžel a ty môžes ísť sním keď si si dcéru nezastala. Veď to bola nehoda, ste rodičia máte stáť za svojou dcérou...

prasiatko30
20. sep 2024

To bol z coho robeny ten freesbe, z mramoru? Ze ked mu to suchlo o hlavu tak ho brali do nemocnice🤔🫣vsak tie feesbe su z takeho lahkeho materialu to musela chytit ten plastovy tanierik a rozmlatit mu ho na hlave ked ste hentak reagovali.

miska1997
20. sep 2024

Ty si mimo a muž tiež

lilinkas
20. sep 2024

Ako rodičia ste úplne zlyhali. Je mi smutno aj za ňu. Dajte jej lásku, pozornosť a objatie, ak o to bude ešte vôbec stáť. Touto "výchovou" ju stratíte úplne. Ste jej najbližší ľudia a nemôže vám veriť. Smutné a veľmi

1ryba
Odpoveď bola odstránená
elisebah91
20. sep 2024

Ešte sa chcem opýtať autorky,
Prosím ťa, spomen si na situáciu kedy ti muž veľmi ublížil či už tvrdým slovom, nedoverou, ťažkou hádkou....ako si sa vtedy cítila...zranená, schulena v kúte srdca, taká krehká, nepochopena.

A ako si sa cítila keď si to muž uvedomil, vychladol, prišiel za tebou a povedal:prepáč mi to, mrzí ma to. Objal ťa. Ožila si? Zahodila si to za hlavu aj keď stále tá bolesť...ale vyzerá to že si to skrtla a dala hrubú čiaru na nové veci.

A ako si sa cítila keď si to muž neuvedomil a neprišiel za tebou, neospravedlnil sa. Cítila si sa stále zlomená, neschopná, nepochopena, na nič. Prežívala si len, lebo si to nemala vyriešené, uzavretú situáciu za ktorou môžeš dať hrubú čiaru. Stále to v tebe žilo a ovplyvňovalo každý myšlienku, krok a čin. Nebadane, ved to chceš vytesniť. Ale stále tá situácia tam tlie, lebo nieje vyriešená, uhasena.

Tvoja dcéra žije tu druhu možnosť.
Stále ste neprišli za ňou ospravedlniť sa.
Stále nemôže urobiť za tou situáciou hrubú čiaru.
Stále ju to nebadane ovplyvňuje ( čo sa odráža na známkach, správaní atď...)

Stále je to nevyriešené.
Riešte to. Vy rodičia. Vy ste dospelí.

Od deti chceme aby sa po vzájomnej bitke medzi súrodencami ospravedlnili ale sami to nevieme...

betulinka1
20. sep 2024

Za co vsetko dostavaju deti výprask u vas doma? Inak ja len dufam, ze toto je vymyslená tema. Lebo sa to hrozne čítalo.

dory11
20. sep 2024

Milá autorka skústo prečítať čo si napísala .
Že do stala poriadni vypraska a kľačať do kúta no ja mama dosť aj mne normálne prišli zle stoho určite ten tanier lietajúci nehodila úmyselne do hlavy viem otom svoje stačí slabý vietor a rýchlo to zmení smer tiež moja tak nechceme trafil chlapec na pľaci fakt nie naschvál nič hrozne sa nestalo ospravedlnil s za pomoci rodičov ked mi sme boli Slováci a oni Maďari riešil to kamarát dokonca tam chlapec potom na druhý deň na pláži prislie za malou sa zahrať a doniesol jej cukríky začo sme poďakovali malej nič nebolo možnosť že či chceme ísť do nemocnice naň dokonca ponúkali samotný rodičia toho chlapca povedali sme že nie že neje nutné že ja si dieťa budem sledovať a modrinu osetrime na ubytovaní kde sa nanu pozrie následne kamarátov známi záchranár (mimo sluzbu už predtim sme boli dohodnutí že príde na grilovačku keďže je to Slovak žijúci v Chorvátsku ).
Podľa mňa si to tvoje dieťa nezaslúžilo.
A za druhé prečo si ty neriešila naozaj to že sa jej posmievajú ja by som sa tiež potom najej mieste bála vám dačo povedať alebo ukázať .teraz vám nedôveruje aj keby jej teraz dakto ubližuje napríklad tie dievčatá že ju šikanujú alebo čo nepovie vám to už. To Tom ako ste sa zachovala

oktobermimi
20. sep 2024

Skúsim to slušne na 4pismená.
Ehm "JE*E"?
Hop, nevyšlo to inak, ale stale 4pismena spĺňam🤷‍♀️
Sorry...

basulaak
20. sep 2024

Tresta vas za krivdu, ktoru ste jej sposobili. Akoze, keby hodila kruzidlo po spoluziakovi, tak by som ju dobila tiez. Ale ona hodila frisbee, a frisbee nehadzes po niekom ale hadzes ho do luftu aby lietal lebo je to zabava. A ze niekoho trafi…asi nie schvalne. Chapem ju, snad to bude pre vas ponaucenie.

ina2405
21. sep 2024

Aj ja som rodičom klamala a časom veľmi prefíkane, lebo som vedela, že nemá význam hovoriť im pravdu. Lebo aj tak bude nasledovať buď trest, alebo mi nič nedovolia.
Dieťa sa zranilo pri frisbee, z opisu to vyzerá, že aj susedia trochu preháñajú. Ale vy ste to prehnali riadne. Dieťa cíti oprávnene krivdu. Byť ňou, už vám nedôverujem. Že "výprask" 🙄

mimikarol
21. sep 2024

Aj ja mám 9 rocnu dcéru. A tvojej sa ani nečudujem. Zbijete ju, potrestate a až potom sa dozviete jej verziu čo sa stalo. Ju potrestate keď spraví zle, ale keď spraví zle niekto jej, tak si to nemá všímať. Je mi jej ľúto a nečudujem sa že vám už neverí.

lucia13022023
21. sep 2024

Chuda dieťa.
Vy riešite keď ona urobí niečo zlé a ublíži niekomu (podľa vás).
Ale keď jej niekto robí zle, kde ste vtedy? Prečo to neriešite?
Jaaaj lebo fyzické zdravie je úplne normálne riešiť, ale psychické ze to dievča sikanuju a smejú sa jej, to je už nepodstatné

aurora33
21. sep 2024

Bože chúďatko vaše dieťa. Takto ho zmlátiť, lebo hodilo frisbee a iné deti pon utekali a jednému sa náhodou suchlo okolo hlavy? Pre takúto hlúposť ste svoju dcéru zmlatili ani ste sa neopytala ako to naozaj bolo a ešte ste ju dali kľačať do kúta? Vy ste ináč v pohode? To dieťa od susedov malo otras mozgu, že s ním chodili po doktoroch?
Mne bolo tak smutno keď som to citala. Ani sa necuduj, že sa vám už nezdoveruje. A ty ju ešte nutis hádzať znova tu kravinu? A čo u na tom vadí že to každý druhý deň vyťahuje. Ved chúďatko nevie to spracovať. Či ešte aj za toto pôjde kľačať do kúta? Vy ste rodičia roka.

ina2405
21. sep 2024

@aurora33 presne tak, celé zle toto. Nech im to len pripomína, takúto krivdu si zapamätá do smrti. :(

svetlonos
21. sep 2024

Vy ste dvaja neskutocni korunovani kreteni a kkti!
Ani sa vám pekne nedá napísať! Chuda dievca! Namiesto aby ste vyhodnotili triezvo situaciu ste ju zrušili, dali do kúta, iný sa je snehu a vy to mate vysoko v prdeli? To bol lietajúci tanier a fyzika, nie vaša dcéra,! Neslahla ho! Je mala aby sa s vami už nehrala? Za odmenu za vašu debilitu sa odštartuje co najskôr z domu a pošle vás do prdele s obmedzením kontaktaktu! Socialku na vás oboch a psychiatra!

ina2405
21. sep 2024

Vy ste len pos.atí sami za seba, že by vás mohli kvôli volovine žalovať. Keby ste nemali v hlave seno, tak si najprv zistíte čo sa stalo. Veď ste ani nevedeli, či hádzala bumerang alebo frisbee. Nevedeli ste nič
Susedovmu dievčaťu veríte viac ako dcére. A čo znamená, že ho "skoro niesla"? Pri hre sa hocičo stane ale neexistuje aby ľahký frisbee tanier niečo vážne dieťaťu spôsobil. A aj keby, zmlátiť dieťa?

zuzanapjat
21. sep 2024

@ina2405 možno tie susedovie deti spravili naschvál teátro, pretože vedeli že dievčatko dostane bitku! Ešte sa jej zato to dievča potom smialo. Ostatné deti sa jej zrejme tiež vysmievajú, lebo vidia z akých je pomerov. Až mi srdce zovrelo keď som to čítala. Vlastní rodičia nemajú kúsok citu. Snáď sa tomu dieťaťu podarí v živote čo najrýchlejšie osamostatniť a bojovať s traumou ktorú mu rodičia spôsobujú.