icon

Ako zvládnuť ignoráciu a nezáujem matky v ťažkých časoch

Dnes o 11:09

Ahojte, prisla som sa viacmenej vyrozpravat a zistit ako ste podobne situacie riesili vy. Sama som mama, jedno dieta uz s manzelom mame a druhe je na ceste. Uz davnejsie som si vsimla, ze moja mama ma v oblube trestanie tichom, z mojho pohladu za uplne kraviny. Naposledy to urobila pred rokom, nerozpravala sa so mnou par mesiacov, ja si uz ani neviem spomenut co bolo pricinou, prestala mi volat, pisat, navstevovat nas a potom sa to nejak utriaslo, cason. Teraz zacina mat podobne tendencie, mne sa co chvila blizi porod, mam zdravotne problemy suvisiace s tehotenstvom a privitala by som pomocnu ruku. Stale mi len opakuje ako by ona prisla a ako by ona chcela byt s vnucikom, ale cely svet je proti nej a preto nemoze. Potom zas povie, ze ani im nikto nepomahal, ze co od nej vlastne chcem. Paradoxne, sestre s detmi pomahala vzdy a bola u nich niekolkokrat do tyzdna, kym mala deti male. Pred priblizne tyzdnom som na nu vybehla, ked sme znova nacali tuto temu, ci by nemohla prist aspon na par hodin k vnukovi a zas len vyhovorky a este sa ma snazila utvrdit v tom, ze mne vlastne nic nie je zdravotne, tak som na nu uz vybehla a uz jej opat zacina faza ignoracie. Niekedy mam pocit, ze ona sa vyziva v tom, ked mam tazsie obdobie a tesi ju, aka som bezradna. Neviem ci je to tym, ze som si vzdy vedela poradit sama a nikdy som rodicov neziadala o pomoc, len teraz v materstve a tehotenstve by mi to trochu pomohlo. Ako som uz spomenula, sestre nemala problem pomoct, ale v mojom pripade to postradam, aj ten zaujem o vnuka. Da sa s tym nejako vysporiadat, odrezali ste sa od rodiny alebo ste sa voci rodine zacali spravat inak, ci ste sa cez to museli len preniest a prijat to ako fakt, co si vyzadovalo len cas?

Strana
z2
anonym_90aace
Dnes o 11:19

Tak už len sa nasťahovať k mame aj s malinkým. možno to bude cesta.

anonym_908476
Dnes o 11:20

Narcis a manipulácia jak vyšitá.
Čím skôr pochopíš že matka Ti nepomôže tým lepsie pre teba

autor
Dnes o 11:22
@anonym_908476

Narcis a manipulácia jak vyšitá.
Čím skôr pochopíš že matka Ti nepomôže tým lepsie pre teba

@anonym_908476 pri prvom synovi som to asi nevnimala alebo mala nadej, ze sa to zmeni, ked tak vyrazne pomahala sestre. Teraz mi to uz docvaklo, ale je to cerstve, tak ma to dost mrzi.

anonym_d04d24
Dnes o 11:23

@anonym_autor https://najmama.aktuality.sk/clanok/ycbys5g/nar...
Pozri si toto, asi sa vo veľa veciach nájdeš😟😟

anonym_908476
Dnes o 11:25
@anonym_autor

@anonym_908476 pri prvom synovi som to asi nevnimala alebo mala nadej, ze sa to zmeni, ked tak vyrazne pomahala sestre. Teraz mi to uz docvaklo, ale je to cerstve, tak ma to dost mrzi.

@anonym_autor narcis má vždy jedno obľúbenejšie dieťa a aj obľúbenejšie vnúčatá
Nezmeníš to a nechaj tak. Nech si muž vezme dovcu, možno pomôže kamoska, suswda

anonym_27d70c
Dnes o 11:27

Narcis a ziarli na teba. Nemaj velke ocakavania. A nesnaz sa ju pochopit, lebo ak si normalna, tak nemas sancu.

autor
Dnes o 11:31
@anonym_908476

@anonym_autor narcis má vždy jedno obľúbenejšie dieťa a aj obľúbenejšie vnúčatá
Nezmeníš to a nechaj tak. Nech si muž vezme dovcu, možno pomôže kamoska, suswda

@anonym_908476 snazila som sa este pohladat opatrovatelku, aby so synom vybehla aspon na dve hodiny von na ihrisko a ja si pocas toho oddychnem alebo dozeniem co treba, zatial osm nenasla, ale verim, ze sa niekto najde.

autor
Dnes o 11:32
@anonym_27d70c

Narcis a ziarli na teba. Nemaj velke ocakavania. A nesnaz sa ju pochopit, lebo ak si normalna, tak nemas sancu.

@anonym_27d70c ide mi to hlavou posledne dni, ale mas pravdu, to asi nema zmysel, aby som sa to snazila pochopit, len ma to vycerpava. Ked clovek potrebuje pomocnu ruku a ako keby dostal lopatou po hlave na dorazenie.

letfenixa
Dnes o 11:33
@anonym_autor

@anonym_27d70c ide mi to hlavou posledne dni, ale mas pravdu, to asi nema zmysel, aby som sa to snazila pochopit, len ma to vycerpava. Ked clovek potrebuje pomocnu ruku a ako keby dostal lopatou po hlave na dorazenie.

@anonym_autor je to forma narcistickeho správania.

anonym_908476
Dnes o 11:33
@anonym_autor

@anonym_908476 snazila som sa este pohladat opatrovatelku, aby so synom vybehla aspon na dve hodiny von na ihrisko a ja si pocas toho oddychnem alebo dozeniem co treba, zatial osm nenasla, ale verim, ze sa niekto najde.

@anonym_autor možno nejaká študentka strednej školy

anonym_27d70c
Dnes o 11:44
@anonym_autor

@anonym_autor Chapem ta. Presla som si tym. Nechce ti pomoct, neprinutis a ak ju budes konfrontovat, tak este z teba spravi zrudu a budes sa citit vinna.
Ziadne ocakavania, nic. Uz ti to dala najavo. Najlepsie je nechat to tak.
Moja az teraz ked su deti skoro dospele tak vyvolava ako taka stara krava aby sme prisli. No deti nechcu....a ja tiez nie. Nech si je s inymi vnucatami.

anonym_bdc778
Dnes o 11:45

Ono ak od mala ta mala na haku tak asi tazko cakat pomoc od nej

anonym_5b9a37
Dnes o 11:48

Opatrovatelka, studentka, pripadne rozne organizacie si institucie. Vsetko sa da. 😉
Tretie dieta som rodila ked mali deti ledva 2 a 1 rok a ziadna babka matka starka svokra na obzore nebola. Tym chcem povedat, ze ak nezijes niekde na samote na lazoch, tak nemoze byt taky problem zohnat si pani/slecnu na 2 hodky k dietatu. Skor sa cudujem, ze napriek tomu, ze s mamou dobre vztahy nemate, tak ju pytas aby chodila a pomahala s dietatom. Proste nema zaujem, musis si poradit Ty s muzom, to ber ako fakt, nie ako kritiku. Ano, vsetkych nas potesi ked starki raz za cas vezmu deti, aspon jedno, co len na chvilku, a nam sa trosku odlahci. Ale zaroven napriek tomu ze som zo skupiny co tuto pomoc takmer ziadnu nemala, vobec sa na to nehnevam, pretoze je pravdou ze to nie je nijaka ich povinnost. Hlavne na to mysli, ked budes chciet dalsie dieta. Ze toto mate v manazmente Ty a manzel, a nie Tvoje okolie.

0silvia0
Dnes o 11:52

@anonym_autor je to blba situacia, ale ona nepride, musis to zobrat ako fakt, kasli na nu. Nevedela by ciastocne pomoct sestra alebo svokra?

barborab1411
Dnes o 11:52

Bohužiaľ tvoja matka ťa vydiera a nemá.v pláne ti reálne pomôcť čím skôr to pochopíš tým lepšie.ore nu ako anrciss je najväčšia odmena vedieť že ju potrebujes len na to aby ťa mohla odmietnuť.(To či to odmietnutie je racionálne alebo nie je uplne nepodstatné).nauč sa toto ignorovať a neriešiť to mne to tiež trvalo nejakú dobu ale ten moment kedy nedáš tomu človeku možnosť ťa ovládať lebo nič od neho nečakas a jej správanie v tebe nevyvolá žiadnu reakciu (lebo o toto tam ide )ten pocit je na nezaplatenie.zapamataj si ste že nemusis tráviť čas v spoločnosti ľudí ktorí ti nerobia dobre a necitis sa tam dobre a ty sama zo seba pri nich nemáš dobrý pocit.reci o Tom že ale veď to je rodina a máš to tolerovať prosím totalne ignoruj.to sú zastaralé prakticky.viem že to mrzí lebo je to mama ale naozaj ten pocit úľavy ktorý zažijes keď sa ti podarí ju odstrihnúť ti želám aby si mala čím skôr.drzim palce nech niekoho nájdeš na výpomoc

anonym_27d70c
Dnes o 11:59

A este jedna rada. Nedufaj, nesnaz sa, nevysvetluj, nesnaz sa zapacit (aj cez deti alebo manzela). Tato matka ti nechce pomoct.
Treba sa s tym cim skor vysporiadat a zit si svoj zivot. Ako hore spomenute velmi ta to odlahci, lebo takyto vztah je mizeria.

autor
Dnes o 11:59
@0silvia0

@anonym_autor je to blba situacia, ale ona nepride, musis to zobrat ako fakt, kasli na nu. Nevedela by ciastocne pomoct sestra alebo svokra?

@0silvia0 svokra ma zdravotne problemy, pre nu je narocne stihat aktivnemu skoro trojrocnemu chlapcovi a sestra nebyva blizko, je uz par rokov odstahovana. Budem to cielit na tie opatrovatelky, ale doposial som sa s tym nezaoberala, kedze sme si vzdy pomohli s muzom sami, len zial ma zaskocili tehotenske komplikacie ktore som v prvom tehotenstve nemala a vlastne to bolo aj o niecom inom, kedze som sa nemusela venovat dietatu len sebe. Tie opatrovatelky som si zacala hladat len vcera, takze to nevzdavam.

anonym_27d70c
Dnes o 12:00
@anonym_autor

@0silvia0 svokra ma zdravotne problemy, pre nu je narocne stihat aktivnemu skoro trojrocnemu chlapcovi a sestra nebyva blizko, je uz par rokov odstahovana. Budem to cielit na tie opatrovatelky, ale doposial som sa s tym nezaoberala, kedze sme si vzdy pomohli s muzom sami, len zial ma zaskocili tehotenske komplikacie ktore som v prvom tehotenstve nemala a vlastne to bolo aj o niecom inom, kedze som sa nemusela venovat dietatu len sebe. Tie opatrovatelky som si zacala hladat len vcera, takze to nevzdavam.

@anonym_autor Ries opatrovatelky. Ale zaroven si daj dokopy aj vztah s tvojou matkou.

anonym_1e6257
Dnes o 12:03

Napises odkial si?Ak by si bola pobliz rada pomozem.

autor
Dnes o 12:03
@anonym_5b9a37

Opatrovatelka, studentka, pripadne rozne organizacie si institucie. Vsetko sa da. 😉
Tretie dieta som rodila ked mali deti ledva 2 a 1 rok a ziadna babka matka starka svokra na obzore nebola. Tym chcem povedat, ze ak nezijes niekde na samote na lazoch, tak nemoze byt taky problem zohnat si pani/slecnu na 2 hodky k dietatu. Skor sa cudujem, ze napriek tomu, ze s mamou dobre vztahy nemate, tak ju pytas aby chodila a pomahala s dietatom. Proste nema zaujem, musis si poradit Ty s muzom, to ber ako fakt, nie ako kritiku. Ano, vsetkych nas potesi ked starki raz za cas vezmu deti, aspon jedno, co len na chvilku, a nam sa trosku odlahci. Ale zaroven napriek tomu ze som zo skupiny co tuto pomoc takmer ziadnu nemala, vobec sa na to nehnevam, pretoze je pravdou ze to nie je nijaka ich povinnost. Hlavne na to mysli, ked budes chciet dalsie dieta. Ze toto mate v manazmente Ty a manzel, a nie Tvoje okolie.

@anonym_5b9a37 ja tomu rozumiem ze to nie je ich povinnost. Vzdy sme si vystacili s muzom sami. Ano, dobre by mi to padlo, keby mam za sebou starych rodicov a “odlozim” si dieta k nim ale nerobime to. Vzdy som syna vsade bravala so sebou alebo s nim bol muz, cize tiez som z kategorie tych, ktori si pomohli sami. Len vravim, mam komplikacie, tak som v kutiku duse dufala, ze by ta pomoc mohla ist primarne z rodiny, kedze sestra pomoc mala. Len preto som dufala, ze by mohla aj mne pomoct, predsa sme rovnako jej deti.

0silvia0
Dnes o 12:04
@anonym_27d70c

@anonym_autor Ries opatrovatelky. Ale zaroven si daj dokopy aj vztah s tvojou matkou.

@anonym_27d70c s narcistickou osobnostou vztah nedas dokopy nikdy, narcista racionalne neuvazuje. Je to porucha osobnosti, to vnimanie je skreslene. Narcista si nikdy neprizna chybu, vzdy su na vine vsetci ostatni.

jumama

Aj ti rozumiem, aj sucitim, ale moze to byt aj tak, ze mama je uz vycerpana. Nie ze sestre dopriala a tebe nechce, no proste sa jej mohla minut energia. Sestra ma ake stare deti, o kolko mamina odvtedy ostarla? Ona uz svoje deti - vas - vychovala, a ma pokracovat staranim sa o sestrine deti, staranim sa o teba, tvoje deti. A kedy ma cas na svoj zivot? Ja viem, ze idealni stari rodicia su taki, co pomahaju, ale ked sa obzries hlbsie, vy ste kolko casu travili u babiek ako male? My tyzden cez prazdniny a to bolo vsetko.

autor
@anonym_1e6257

Napises odkial si?Ak by si bola pobliz rada pomozem.

@anonym_1e6257 dakujem, rada by som napisala, ale nechcem to zverejnovat aby som si neskomplikovala viac vztahy v rodine ak by ma tu niekto spoznal. Ale vazim si to.

anonym_1e6257
Dnes o 12:05

Nemusis presne,staci okresne mesto,alebo kraj.Viem ake je to,zazila som.

anonym_27d70c
Dnes o 12:08
@0silvia0

@anonym_27d70c s narcistickou osobnostou vztah nedas dokopy nikdy, narcista racionalne neuvazuje. Je to porucha osobnosti, to vnimanie je skreslene. Narcista si nikdy neprizna chybu, vzdy su na vine vsetci ostatni.

@0silvia0 Dokopy v zmysle pochopenia, ze tam netreba nic ocakavat a pochopenia s kym ma docinenia. Viem o com hovorim, mam takeho cloveka vo svojej blizkosti a s velmi silnymi destruktivnymi sklonmi (ak nie je tak ako on chce, znici vsetko naokolo).

autor
Dnes o 12:08
@jumama

Aj ti rozumiem, aj sucitim, ale moze to byt aj tak, ze mama je uz vycerpana. Nie ze sestre dopriala a tebe nechce, no proste sa jej mohla minut energia. Sestra ma ake stare deti, o kolko mamina odvtedy ostarla? Ona uz svoje deti - vas - vychovala, a ma pokracovat staranim sa o sestrine deti, staranim sa o teba, tvoje deti. A kedy ma cas na svoj zivot? Ja viem, ze idealni stari rodicia su taki, co pomahaju, ale ked sa obzries hlbsie, vy ste kolko casu travili u babiek ako male? My tyzden cez prazdniny a to bolo vsetko.

@jumama my sme zili s babkou v dvojgeneracnom dome. Niekto bol u babky cele leto, niekto vobec. Je fakt ze sestra deti uz pomaly v puberte, cize mama zostarla priblizne o 10 rokov. Lenze ja som nechcela aby vychovavala miesto mna. Ale prist aspon raz za tyzden a zobrat syna na dve hodiny na ihrisko nie je podla mna nejaka strasna poziadavka, ale tak pre inych asi je. Pomohlo by mi to teraz pred porodom, hrozi mi predcasny porod a rada by som sa vyhla predcasniatku. Dost co syn sa narodil o necely mesiac skor tak som nechcela mat aj druhy porod s podobnym scenarom.

autor
Dnes o 12:11
@barborab1411

Bohužiaľ tvoja matka ťa vydiera a nemá.v pláne ti reálne pomôcť čím skôr to pochopíš tým lepšie.ore nu ako anrciss je najväčšia odmena vedieť že ju potrebujes len na to aby ťa mohla odmietnuť.(To či to odmietnutie je racionálne alebo nie je uplne nepodstatné).nauč sa toto ignorovať a neriešiť to mne to tiež trvalo nejakú dobu ale ten moment kedy nedáš tomu človeku možnosť ťa ovládať lebo nič od neho nečakas a jej správanie v tebe nevyvolá žiadnu reakciu (lebo o toto tam ide )ten pocit je na nezaplatenie.zapamataj si ste že nemusis tráviť čas v spoločnosti ľudí ktorí ti nerobia dobre a necitis sa tam dobre a ty sama zo seba pri nich nemáš dobrý pocit.reci o Tom že ale veď to je rodina a máš to tolerovať prosím totalne ignoruj.to sú zastaralé prakticky.viem že to mrzí lebo je to mama ale naozaj ten pocit úľavy ktorý zažijes keď sa ti podarí ju odstrihnúť ti želám aby si mala čím skôr.drzim palce nech niekoho nájdeš na výpomoc

@barborab1411
@barborab1411 ano. To je ten problem ze ma to zasiahlo, kedze to je mama, ale neda sa nic robit. Ja z nej mam aj dojem, ze ju to fakt tesi, ked mi ti pomoc odmietne a caka ako sa z toho vyhrabem, aby mala pocit vitazstva a ze vidi aka som zufala.
Dakujem, budem sa snazit najst.

anonym_5b9a37
Dnes o 12:11
@anonym_autor

@jumama my sme zili s babkou v dvojgeneracnom dome. Niekto bol u babky cele leto, niekto vobec. Je fakt ze sestra deti uz pomaly v puberte, cize mama zostarla priblizne o 10 rokov. Lenze ja som nechcela aby vychovavala miesto mna. Ale prist aspon raz za tyzden a zobrat syna na dve hodiny na ihrisko nie je podla mna nejaka strasna poziadavka, ale tak pre inych asi je. Pomohlo by mi to teraz pred porodom, hrozi mi predcasny porod a rada by som sa vyhla predcasniatku. Dost co syn sa narodil o necely mesiac skor tak som nechcela mat aj druhy porod s podobnym scenarom.

@anonym_autor ak je situacia taka vazna ze Ti hrozi predcasny porod, je na mieste, aby manzel tych poslednych par tyzdnov uz ostal doma a moze sa starat o prve dieta, ak ho teraz potrebuje rodina. Ci kde su priority potom?

miriamzba
Dnes o 12:12

Mala som to velmi podobne, ale ešte "pestrejsie".
Môj názor je, že keď nechce, nepohnes s ňou, a ešte Ťa pripravi svojimi recami a tahmi o zvysky energie. Takže ano, prijat ako fakt a neratat s pomocou alebo pochopením. Hlavne nenechaj zo seba robiť hromozvod, to Ti nic dobré neprinesie. Šetri si silu pre svoje deti.

anonym_27d70c
Dnes o 12:12
@anonym_5b9a37

@anonym_autor ak je situacia taka vazna ze Ti hrozi predcasny porod, je na mieste, aby manzel tych poslednych par tyzdnov uz ostal doma a moze sa starat o prve dieta, ak ho teraz potrebuje rodina. Ci kde su priority potom?

@anonym_5b9a37 Tak asi niekto musi na tie 2 deti aj zarabat nie? Ty kde zijes?

Strana
z2