Ako zvládnuť ignoráciu a nezáujem matky v ťažkých časoch
Ahojte, prisla som sa viacmenej vyrozpravat a zistit ako ste podobne situacie riesili vy. Sama som mama, jedno dieta uz s manzelom mame a druhe je na ceste. Uz davnejsie som si vsimla, ze moja mama ma v oblube trestanie tichom, z mojho pohladu za uplne kraviny. Naposledy to urobila pred rokom, nerozpravala sa so mnou par mesiacov, ja si uz ani neviem spomenut co bolo pricinou, prestala mi volat, pisat, navstevovat nas a potom sa to nejak utriaslo, cason. Teraz zacina mat podobne tendencie, mne sa co chvila blizi porod, mam zdravotne problemy suvisiace s tehotenstvom a privitala by som pomocnu ruku. Stale mi len opakuje ako by ona prisla a ako by ona chcela byt s vnucikom, ale cely svet je proti nej a preto nemoze. Potom zas povie, ze ani im nikto nepomahal, ze co od nej vlastne chcem. Paradoxne, sestre s detmi pomahala vzdy a bola u nich niekolkokrat do tyzdna, kym mala deti male. Pred priblizne tyzdnom som na nu vybehla, ked sme znova nacali tuto temu, ci by nemohla prist aspon na par hodin k vnukovi a zas len vyhovorky a este sa ma snazila utvrdit v tom, ze mne vlastne nic nie je zdravotne, tak som na nu uz vybehla a uz jej opat zacina faza ignoracie. Niekedy mam pocit, ze ona sa vyziva v tom, ked mam tazsie obdobie a tesi ju, aka som bezradna. Neviem ci je to tym, ze som si vzdy vedela poradit sama a nikdy som rodicov neziadala o pomoc, len teraz v materstve a tehotenstve by mi to trochu pomohlo. Ako som uz spomenula, sestre nemala problem pomoct, ale v mojom pripade to postradam, aj ten zaujem o vnuka. Da sa s tym nejako vysporiadat, odrezali ste sa od rodiny alebo ste sa voci rodine zacali spravat inak, ci ste sa cez to museli len preniest a prijat to ako fakt, co si vyzadovalo len cas?
@anonym_5b9a37 Tak asi niekto musi na tie 2 deti aj zarabat nie? Ty kde zijes?
@anonym_27d70c ak je situacia taka vazna ze jej hrozi predcasny porod, tak manzel ten jeden mesiac zarabat nemusi, ked ho TERAZ potrebuje rodina, teraz, nie o 5 rokov. Nepredpokladam ze ziju z ruky do huby ked cakaju druhe dieta (a vedeli, ze im babka domov opatrovat nechodi), takze ten jeden mesacny plat si hadam upustia na miske vah voci predcasnemu porodu, ci???
A ano, zijem vo svete kde s 3 detmi zijeme z jedneho uplne obycajneho slovenskeho platu. Ale ked male dieta potrebovalo operacie tu a teraz, tak manzel zostal doma, lebo rodina ho doma potrebovala. Takze zijem uplne v realnom a normalnom svete, velmi zle si ma odhadla, hovorim z vlastnej skusenosti, a pravdepodobne ovela tazsej ako toto tu co popisuje autorka.
@anonym_27d70c ak je matka narcis tak vzťahy sa napraviť nedajú, to je len ružový snicek
@anonym_908476 Vyssie som uz vysvetlila ako som to myslela:
" Dokopy v zmysle pochopenia, ze tam netreba nic ocakavat a pochopenia s kym ma docinenia. Viem o com hovorim, mam takeho cloveka vo svojej blizkosti a s velmi silnymi destruktivnymi sklonmi (ak nie je tak ako on chce, znici vsetko naokolo)."
Ja mám na toto trošku iný názor. Tvoja matka nie je povinná starať sa o tvojho syna. Je to tvoje dieťa, resp. tvoje a tvojho muža, tak sa o neho starajte vy dvaja. Ona svoje deti už vychovala. Asi vie, prečo ho nechce strážiť. Možno je rozmaznaný, urevaný, ťažko povedať...Keď tvojej sestre pomáha s deťmi a tebe nechce, bude tam nejaká príčina. Chcelo by to vypočuť si aj jej verziu. Mimochodom prečo ti s ním nepomôže svokra?
ako keby si písala o tej mojej, taaak rada by prišla ale nemôže, a ešte na záver vždy že sa bude za mňa modliť a áno tiež má obľúbené dieťa a vnúča pre ktorých nie je problém kedykoľvek čokoľvek
nič nečakaj, popozeraj sa v susedstve či tam nie je nejaká ochotná študentka, veľmi držím palce, nech ste s bábätkom v poriadku ❤
@anonym_autor ahoj, nedá mi neodpovedat, nakoľko sa trápiš.Precitala si si ten článok?
Je napísaný veľmi citlivo a pravdivo.Úplne súhlasím s mnohými diskutujúci mi, nakoľko majú pravdu.Mama ťa psychicky vydiera a teší sa, že trpiš lebo "vidíš?, život ti ukázal!"
Jednoznačne takýto človek není vhodný ani na dve hodiny pomoci - psychicky ťa odrovná.
Bez nej budeš mať pokoj a kľud na duši.
A že ťa vydiera, to si neber k srdcu.Je taká povaha, ktorú nezmeniš,tak to jednoducho prijmi.
Veď, keď ju to prejde, tak sa ozve.Chovaj sa k nej tak, aby pochopila, že si spokojná so svojím zivotom. Keď bude chcieť prísť na návštevu, nech príde a v ten deň nech aj odíde.Nestazuj sa pred ňou, nemiňaj si energiu.Ako som pochopila, s manželom ste dobrý tím.Tes sa na bábätko a vychovávajú ich bez vydierania. Budú ťa milovať,aj keď budú veľké.
Z celého srdca ti želám veľa sily a dobrých ľudí okolo seba!
@anonym_27d70c ak je situacia taka vazna ze jej hrozi predcasny porod, tak manzel ten jeden mesiac zarabat nemusi, ked ho TERAZ potrebuje rodina, teraz, nie o 5 rokov. Nepredpokladam ze ziju z ruky do huby ked cakaju druhe dieta (a vedeli, ze im babka domov opatrovat nechodi), takze ten jeden mesacny plat si hadam upustia na miske vah voci predcasnemu porodu, ci???
A ano, zijem vo svete kde s 3 detmi zijeme z jedneho uplne obycajneho slovenskeho platu. Ale ked male dieta potrebovalo operacie tu a teraz, tak manzel zostal doma, lebo rodina ho doma potrebovala. Takze zijem uplne v realnom a normalnom svete, velmi zle si ma odhadla, hovorim z vlastnej skusenosti, a pravdepodobne ovela tazsej ako toto tu co popisuje autorka.
@anonym_5b9a37 tieto reakcie ma odrovnali. Nevidis mi do rodiny, manzel sa snazi dost a aj on je unaveny, co vsak nikoho normalne zmyslajuceho nesokuje, rovnako ani to, ze zarabat a platit ucty sa musia. Neviem, kto ti v beznej praci da mesiac, dva, tri volno a bude ti drzat pracovne miesto alebo ak je niekto zivnostnik alebo podnika, ci si tie zakazky stopne a povie zakaznikom, ze maju pockat niekolko tyzdnov az mesiacov, rovnako tak sa musia platit zamestnanci, prenajmy priestorom, energie, uctovnicka a ked aj nezijes z huby do ust, lebo dve deti su asi riadny luxus, ktory si moze dovolit asi len majetnejsia vrstva, neviem, kto ma taku rezervu, aby si poplatil aj tieto ostatne vydavky. Mozno ty? Asi ano, ked si zazila horsiu, resp tazsiu situaciu ako ja. Ja si vsak nedovolim porovnavat sa s tebou, lebo ta nepoznam a neviem o tvojom zivote nic. Ale vlastne, to ani ty o mojom, nasom. Sudy vieme robit vsetci.
Ja mám na toto trošku iný názor. Tvoja matka nie je povinná starať sa o tvojho syna. Je to tvoje dieťa, resp. tvoje a tvojho muža, tak sa o neho starajte vy dvaja. Ona svoje deti už vychovala. Asi vie, prečo ho nechce strážiť. Možno je rozmaznaný, urevaný, ťažko povedať...Keď tvojej sestre pomáha s deťmi a tebe nechce, bude tam nejaká príčina. Chcelo by to vypočuť si aj jej verziu. Mimochodom prečo ti s ním nepomôže svokra?
@anonym_43f6ba nie, nie je urevany, nie je rozmaznany, zvlada vsetko na svoj vek, aj popredu. Svokra ma zdravotne problemy, nebudem ich tu zmienovat.
@anonym_autor ahoj, nedá mi neodpovedat, nakoľko sa trápiš.Precitala si si ten článok?
Je napísaný veľmi citlivo a pravdivo.Úplne súhlasím s mnohými diskutujúci mi, nakoľko majú pravdu.Mama ťa psychicky vydiera a teší sa, že trpiš lebo "vidíš?, život ti ukázal!"
Jednoznačne takýto človek není vhodný ani na dve hodiny pomoci - psychicky ťa odrovná.
Bez nej budeš mať pokoj a kľud na duši.
A že ťa vydiera, to si neber k srdcu.Je taká povaha, ktorú nezmeniš,tak to jednoducho prijmi.
Veď, keď ju to prejde, tak sa ozve.Chovaj sa k nej tak, aby pochopila, že si spokojná so svojím zivotom. Keď bude chcieť prísť na návštevu, nech príde a v ten deň nech aj odíde.Nestazuj sa pred ňou, nemiňaj si energiu.Ako som pochopila, s manželom ste dobrý tím.Tes sa na bábätko a vychovávajú ich bez vydierania. Budú ťa milovať,aj keď budú veľké.
Z celého srdca ti želám veľa sily a dobrých ľudí okolo seba!
@2691 ano precitala, dakujem. Beriem si z tejto diskusie to, ze zvladneme, najdeme si sposoby ako to riesit bez rodinnych prislusnikov - nebude nam nic vycitane a vyhadzovane na oci. Ano, sme super tim, nemozem sa stazovat, vybrala som si dobre, zvladneme to, ako sme to zvladli doteraz a kto chce, nech pride, kto nie, jeho volba. Dakujem!
@anonym_908476 pri prvom synovi som to asi nevnimala alebo mala nadej, ze sa to zmeni, ked tak vyrazne pomahala sestre. Teraz mi to uz docvaklo, ale je to cerstve, tak ma to dost mrzi.
@anonym_autor sestre pomáha to je zlaté dieťa ty si tá ktorú má za nič. Takto to narcista a manipulátor bežne robí. Čím skôr sa prestanes snažiť vysvetľovať dúfať riešiť tým lepšie pre teba. Táto porucha je doživotná a človek s ňou sa NIKDY! nezmení. Vôbec. A vždy bude s tebou nacvičovať a vysavat ťa a najviac v časoch keď potrebuješ podporu ťa bude dávať dole. To nie je o tebe ale o jej vadnej osobnosti a charaktere. Ani tvoja sestra nevyhrala jej pomáha ale viem si predstaviť že sestra za to platí vysoku cenu a s ňou za prdelou nikdy nebude žiť svoj život. Ty si na tom v podstate lepšie. Takuto osobu je najlepšie odstrihnúť a vôbec s ňou nekomunikovat úplne prerušiť kontakt neriesit nevysvetlovat nespoliehať sa na ňu spoliehať sa iba a len na seba. Ona ti nikdy nepomôže ani nebude oporou a tvoje deti naozaj nepotrebujú byť v kontakte s takýmto človekom. Píšeš je to mama no je to tvoja autorka ale nie je to mama opora blizky človek. Toto keď pochopíš aká je vo svojom vnutri zlá a presne si to vystihla ako ju teší keď ťa môže nasrat odmietnuť skomplikovať ti situáciu ti veľmi pomôže ju vidieť aká je a prestať dúfat že možno raz. Máš muža deti to je tvoja rodina kam treba smerovat energiu život a záujem. A ak potrebuješ pomoc musíš to riešiť s mužom a hľadať ju inde nie u autorky
@anonym_5b9a37 Tak asi niekto musi na tie 2 deti aj zarabat nie? Ty kde zijes?
@anonym_27d70c tak pise o 2h za tyzden aby ho babka zobrala na ihrisko, tak to moze pred porodom aj muz obetovat tie 2h? Snad sa jeho zivot nesklada len zo zarabania a spanku.
Babka ina nebude, zbytocne mat ocakavania.
@anonym_autor mohla by si podať ruky s mojou matkou. Tá mi pre istotu denne vyvolávala, či už som porodila a strašila ma hlúpymi rečami a toto prišlo po rokoch jej ignorácie, nikdy sa o mňa nezaujímala. Keď už som mala termín pôrodu, nedvíhala telefón a skončila v nemocnici a nejakým zápalom, pričom to tak zveličovali a zatajovali, že som sa úplne vystresovala. Keby nemám svoje zdroje tak rodín s tým, že moja ctená matka zomiera. Je to strašná manipulátorka a vždy bola. V ďalších tehotenstvách som po tejto otrasnej skúsenosti už nepovedala ani v ktorom som mesiaci.
@anonym_27d70c tak pise o 2h za tyzden aby ho babka zobrala na ihrisko, tak to moze pred porodom aj muz obetovat tie 2h? Snad sa jeho zivot nesklada len zo zarabania a spanku.
Babka ina nebude, zbytocne mat ocakavania.
@anonym_9317a7 pravda. Aj u nás sa potvrdilo, že aká bola matka, taká je babka. Úplne na prd. Mne aspoň rukou potriasla keď som bola malá a mala som sviatok, no vnúčatá úplne ignoruje.
Tak už len sa nasťahovať k mame aj s malinkým. možno to bude cesta.
@anonym_90aace to by bola pohroma pri takej urazlivej povahe
@anonym_autor tiež som za to, že tvoja matka nie je povinná dá starat o tvoje dieťa. Na to si ty a tvoj muž.
@anonym_autor koľko rokov ma staršie dieťa?
@anonym_5b9a37 tieto reakcie ma odrovnali. Nevidis mi do rodiny, manzel sa snazi dost a aj on je unaveny, co vsak nikoho normalne zmyslajuceho nesokuje, rovnako ani to, ze zarabat a platit ucty sa musia. Neviem, kto ti v beznej praci da mesiac, dva, tri volno a bude ti drzat pracovne miesto alebo ak je niekto zivnostnik alebo podnika, ci si tie zakazky stopne a povie zakaznikom, ze maju pockat niekolko tyzdnov az mesiacov, rovnako tak sa musia platit zamestnanci, prenajmy priestorom, energie, uctovnicka a ked aj nezijes z huby do ust, lebo dve deti su asi riadny luxus, ktory si moze dovolit asi len majetnejsia vrstva, neviem, kto ma taku rezervu, aby si poplatil aj tieto ostatne vydavky. Mozno ty? Asi ano, ked si zazila horsiu, resp tazsiu situaciu ako ja. Ja si vsak nedovolim porovnavat sa s tebou, lebo ta nepoznam a neviem o tvojom zivote nic. Ale vlastne, to ani ty o mojom, nasom. Sudy vieme robit vsetci.
@anonym_autor ahoj, vobec tu nie je nic na odrovnanie, ani urazanie. A nie, keby si citala moj prispevok by si hned vedela, ze nie som nijaka luxus vrstva, s nicim nasetrenym, ze mame jeden obycajny plat, z ktoreho zije 5 ludi, z toho jeden s velmi vaznou a cely zivot obmedzujucou diagnozou. A hypoteku mame samozrejme, nic sme nedostali. Takze to v prvom rade - ale to vobec nie je dolezite, ze teraz sa snazis navodit pocit ze ostatni si to mozu dovolit.
Tu ide o nieco ine.
Tu ide o to - a na to som ja reagovala - ze Ty sama si povedala ze situacia je vazna, ze Ti hrozi predcasny porod a aj preto citis krivdu voci mame ze Ti nepomaha ked Ty zavolas.
Takze takto.
Bud je situacia tak vazna, ze sa nezvladas starat o starsie dieta, hrozi Ti predcasny porod a tym padom tu moze ist o zivot (ci uz matky, alebo dietata). A ak je tak vazna situacia, je velmi nezodpovedne od manzela, ze si cele dni sama bez pomoci - ak ho rodina potrebuje. Pretoze ak to je tak vazne a nieco sa stane, moze to skoncit ovela horsie, a bude Vas to stat ovela viac penazi, ako to, ze si teraz "dovoli" byt doma mesiac, ked ide o VAZNU VEC. Ak ide o vazne veci, rodinne zalezitosti ci o zivot, niektore veci idu bokom (pretoze vzdy maju aj ine riesenie).
Druha moznost je ta, ze az tak vazne to nie je, len to bola ako silna karta vytiahnuta proti Tvojej matke, ze "ona nie je ochotna chodit varovat vnuka, ked aj raz za cas". A v tom pripade to bolo len prehnane vyjadrenie co Ti hrozi a v akom stave si...
Tu nejde o ziadne sudy o zivote druhych, tu ide len o reakciu na Tvoje vyjadrenia. Nemusime sa tu dotahovat, len Ty vies, ako to naozaj u vas je. A to je dolezite. Na mamu sa nehnevaj, je to raz tak, ze niektore babky nie su ochotne, alebo schopne. S tym nic nenarobime...
Nie si na to sama, ste na to dvaja.

@anonym_autor Ries opatrovatelky. Ale zaroven si daj dokopy aj vztah s tvojou matkou.
@anonym_27d70c ak je matka narcis tak vzťahy sa napraviť nedajú, to je len ružový snicek